MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

31 října, 2018


Recenzní kniha


Opět jsem zabrouzdala mezi české autory a přidala si další knihu do sbírky. Po oslovení autorem jsem souhlasila, že si jeho knihu přečtu a zrecenzuji. Jde sice o knihu pro mladší obecenstvo, především děti, ale to mi vůbec nevadilo.

Dějově začínáme na planetě Písečnice, kde se setkáváme se sedmiletou Lucií a o pár let starším Tomášem. Celý příběh je zaměřený hlavně na něj. A jelikož jde o sci-fi příběh z vesmíru, velice brzy se seznámíme s postavami z jiných planet. Co je na knize zajímavé, tak autorův výběr jmen. Často se objevují česká jména, obvykle nějak související s vesmírem (příjmení jako Koróna, Kometa, Pulsar apod), ale nejen ty. Cestovatelé z jiných míst pak mají jména trochu jiná, aby bylo hned jasně patrné, že jsou to cizinci.

Bohužel musím říct, že jsem našla i malé mínus. Co mi na knize totiž vadilo, tak podobnost s Harry Potterem. Očividně nejsem jediná, kterou to napadlo, jak jsem zjistila v pár jiných recenzích. Ten, kdo četl série JKR, tak určitě pochopil. V mnoha detailech jsem našla neskutečné podobnosti, jako fungování školy, v jedné postavě byl jasně ukrytý určitý zlý profesor a tak podobně. Dokonce i sport působil dost obdobně. A to mi popravdě dost ztěžovalo čtení, protože jsem to sledovala skoro na každé stránce. Stalo se to takovým rušivým elementem. Nemohla jsem se ubránit a při čtení neustále myslela na postavy z úplně jiné knihy.
A máme tu další soutěž. Tentokrát jde o společný projekt, který pořádá Vendea. Několik blogerů se spojilo a tak máte možnost se zúčastnit hned několika soutěží a mít tak větší šanci na výhru. Já se letos zapojuji poprvé, tak snad na něco nezapomenu. Vytvořila jsem pro vás balíček, který najdete vyfocený níže. Stejně tak najdete na konci článku seznam pořadatelů, takže se nezapomeňte zapojit u všech ;-) A teď už k tomu hlavnímu...

30 října, 2018

Čtecí plány na listopad

úterý, října 30, 2018 6 komentářů
Stín noci, pokračování Času čarodějnic, jsem měla původně v plánu zvládnout ještě v říjnu. Ale nakonec se to ukázalo jako nadlidský výkon. Ten čas prostě utíkal tak rychle a přečíst jsem toho moc nestihla... No a druhou knihu mám teď novou, ale těším se na ni už opravdu hodně dlouho... :-)

Listopad

Splněno  Název knihyAutorPočet stran
Stín noci
536
-Spící obři 354

29 října, 2018

Knižní mapky #6 Tolkien

pondělí, října 29, 2018 6 komentářů
Tentokrát jsem se rozhodla, že si vyberu knihy od Tolkiena. Článek je tedy trošičku delší, protože od něj mám více knih, ale jen v šesti z nich jsou nejrůznější mapky. Ty mám opravdu hodně v oblibě, protože už před lety, když jsem byla menší a četla autorovy příběhy, tak jsem brouzdala spolu s hrdiny přes hory a řeky, abych měla lepší přehled :-) Takže se pojďme podívat, co uvnitř knih najdeme...

28 října, 2018


Oproti minulému týdnu, byl tento naopak hodně náročný. V práci jsme chystali vánoce. Z klasické směny byla plánovaná noční, která se nakonec protáhla a tak jsem tam strávila přes čtrnáct hodin. Další tři dny jsem se musela dávat dohromady, než jsem byla schopná fungovat. Ještě ten den po noční jsem se, po třech hodinách spánku, musela vrátit. Takže zbytek týdne jsem byla dost unavená a naštvaná... No, lepší už neřešit.

Každopádně to už mám za sebou. Je jasné, že ve čtení to bylo teď trošku horší, ale podařilo se mi dočíst recenzáček Jepice. Zprvu jsem ani nedoufala, že mě to bude bavit, protože jsem si říkala, že půjde jen o další detektivku. Ale nakonec to bylo výborné čtení. Recenzi samozřejmě máte k dispozici na blogu...

Šablona pro Enthu

neděle, října 28, 2018 čeká na komentář

Pro blogspot

Šablona na přání, ale tentokrát to byl trošku oříšek. Poprvé jsem vytvářela takto celý tmavý design. A jak to dopadlo? Blog, kde je nyní aplikovaná, najdete tady. Snad je tedy nová majitelka spokojená :-)
 
nová šablona

26 října, 2018

Akce a soutěže #348

pátek, října 26, 2018 2 komentáře
Další nabídky z webů a od blogerů sledujte v fb skupině Knižní akce a soutěže, také můžete sledovat soutěže na instastories a nové události v kalendáři najdete na facebooku blogu.

Akce nové

  • Luxor - sleva 33% na vybrané knihy
  • eBux - vybrané e-knihy se slevou až 50%
  • eBux - slevy na e-knihy od Hostu
  • eBux - Sestry Foxovy za 89,-
  • Alpress - knihy v akci

Jepice • James Hazel

pátek, října 26, 2018 6 komentářů

Recenzní kniha


Při zkoumání novinek u Domina jsem přemýšlela, jakou knihu bych si ráda přečetla. Neměla jsem zrovna chuť na nějaký thriller, ani nic příliš temného. Spíš něco jednoduššího. Narazila jsem nakonec na Jepici, když jsem zabloudila do starších knih, u které podle anotace mělo jít spíše o detektivku. Má volba byla tedy jasná. Jde o knihu s jednoduchou obálkou, která má skoro pět set stran. U nakladatelství si zřejmě potrpí jen na bichličky :-D

Děj knihy je z naší doby a je střídán s pohledy do druhé světové války a do poválečné doby. Jak při čtení postupně zjistíte, jde o důležité návraty, které trošku osvětlí důvody, proč se dané věci dějí v současnosti. Ze začátku jsem tomu moc nerozuměla, neviděla jsem tu spojitost. Ale tu zřejmě každý pochopí až v posledních kapitolách, kdy dochází k vypátrání pravdy a odhalení vraha. Do té doby totiž moc vodítek nedostanete.

25 října, 2018

Hudbu zbožňuji a není snad dne, kdy bych si něco nepustila. Youtube už se stal mou součástí, každodenní rituál. Bez hudby bych nebyla. Ráda poslouchám různé melodie a kolikrát víc než hudbu, tak jen instrumentální skladby... A vždycky jsem záviděla těm, co umí hrát na hudební nástroje. Sen, který se mi nikdy nesplnil. Nedávno jsem narazila na Lindsey Stirling, kterou jsem už kdysi měla možnost slyšet, ale tak nějak mi zmizela z paměti. Ve svých videoklipech hraje na housle, ale nejde jen o ně, ale i o další hudbu, se kterou se spojí a vytvoří něco skvělého. Tady jsou nějaká videa, která mě v poslední době oslovila :-)

24 října, 2018

Drobnosti z knihovničky, které jsem posledně pozapomněla vyfotit. Na Ali jsem sehnala další přívěsek z Percyho Jacksona. Tentokrát symbol Poseidona... Druhý přívěsek mám od mamky, jde o tibetského španěla, což je plemenem moje Maggie :-) Pak tu mám ještě jeden keltský symbol, který jsem si dala ke Kronikám železného druida. Mám ho delší dobu, ale nějak jsem ho zapomněla vyfotit... A nakonec dvě placky, od blogerky Dragell a od autora Písečníků.

Filmy, které se chystají do kin zaujaly mě buď svým obsahem, hereckým obsazením nebo dalšími detaily... A co vy, máte nějaký další tip?

22 října, 2018

Domácí chleba

pondělí, října 22, 2018 8 komentářů

První pokus pečeného chleba v troubě. V tomto receptu jde o chleba z těsta z krabice. Příště si pořídím čerstvé suroviny a zkusím upéct z toho. Pak vám tu přidám nový recept s mými zkušenostmi... Může to sice znít náročně, ale je to v pohodě a navíc je to chuťově skvělé :-)

těsto zpracované v domácí pekárně


Domácí chleba

Suroviny: krabice Kmínový chléb, voda

Postup: Podle návodu na krabici připravte těsto. Buď normálně nebo si nechte udělat těsto v pekárně jako já. Po vypracování těsta ho vložte do moukou vysypané formy na chleba a nechte kynout ještě minimálně půl hodiny. Do trouby si nachystejte pekáček plný vody a zapněte ji na plno. Jakmile bude chleba nakynutý, vložte do trouby a pečte 15 minut na plno. Potom chleba pokropte vodou (třeba rozstřikovačem na kytky) a pečte dalších 15 minut na polovinu teploty trouby. Poté znovu postříkejte vodou a pečte 7 minut. A nakonec 7 minut na plno... A je hotovo...

21 října, 2018


Tento týden byl prostě nejlepší. V práci jsem byla pouhé dva dny. Víkend jsem měla volno a od pondělí do středy jsem byla doma, protože jsem měla hodně přesčasových hodin. Takže jsem konstatovala, že takhle by mi to vyhovovalo pořád :-P Téměř žádný stres :-D

Ale jinak to byl docela plodný týden. Rozhodla jsem se udělat si opravdu radost, jelikož celý rok stále šetřím a až na pár věcí jsem kupovala jen nutné a potřebné věci. I v nákupech knih jsem se oproti loňsku hodně zlepšila a koupila jsem si jen asi třetinu toho co před rokem. Tak proč trošku nezhřešit? Takže mám objednané knížky, hned jak příjdou, tak vám je ukážu. Ale kromě této objednávky jsem i tento týden toho neměla zrovna málo...

20 října, 2018

Vzpomínám si, když jsem začínala s knihami a totálně propadla jejich světům. Dřív veškeré knižní události šly absolutně mimo mě, takže co se týče podpisů, neměla jsem žádnou šanci je získat. Ani mi na to nějak nepadly myšlenky, že by taková možnost mohla být. Jako první se ke mně zatoulala asi podepsaná záložka spolu s knihou jako výhra ze soutěže. Ale tenkrát jsem to tak nějak pořádně ještě nevnímala a nedocházelo mi 'hele, mám podpis' :-D.


19 října, 2018

Další nabídky z webů a od blogerů sledujte v fb skupině Knižní akce a soutěže, také můžete sledovat soutěže na instastories a nové události v kalendáři najdete na facebooku blogu.

Akce nové

  • Alza - předprodej e-knihy Dopis se slevou 30%
  • Luxor - vybrané knihy se slevou 33%
  • eBux - historické romány se slevou až 50% (ebooky)
  • eBux - e-kniha Zmizelé z Cooley Ridge za 179,-
  • Dobrovský - víkend se slevou 20% pro členy klubu (Brno – Joštova | Praha – NC Metropole Zličín | Brno – Galerie Vaňkovka | Ústí nad Labem – Forum)

17 října, 2018

Viděla jsem... #138

středa, října 17, 2018 2 komentáře
Všechny filmy a seriály jsou hodnoceny po prvním shlédnutí, s odstupem času je samozřejmě možnost, že změním názor ;-) Pokud vás zajímají další mé filmové zkušenosti, můžete  ještě více hodnocení najít na mém účtu Csfd. Seriály, které sleduji najdete na Edně... Pokud pro mě máte tipy na dobré filmy, neváhejte se podělit ;-)

poster poster poster

Výchovný tábor
Film údajně podle skutečnosti. Nezvladatelné mladistvé nechávají rodiče odvézt do speciálních táborů na převýchovu. Ale kde je hranice toho, jak puberťáka zlomit, ale nezničit ho? A jak může vůbec někdo svěřit svoje dítě cizím lidem a nevědět, co s nimi dělají? Na jednu stranu drama a nepředstavitelná situace a na druhou náctiletí, kteří si myslí, že se všechno točí kolem nich. Chápu, že někdy jsou puberťáci hodně nevychovaní a především v Americe docela i pro někoho děsiví, ale je k tomu vůbec něco takového nutné?

Moje hodnocení:
Alespoň tak tomu říkám já :-D Aneb když mám ráda ražniči, ale nechce se mi to dávat na špejli, když to stejně ihned zdlábnu. Takže všechno, co mám ráda, nakrájím a smíchám dohromady...

Ražniči neražniči

Suroviny: vepřové maso, brambory, cibule, paprika, slanina, zelenina dle chuti...

Postup: Nakrájejte maso, brambory a cibuli na větší kusy. Osolte, přidejte grilovací koření a garam masala (přidá úplně skvělou chuť masa). Někdy dávám i provensálské bylinky. Pokud chcete, přidejte si i slaninu a podobně. Polejte olejem a promíchejte. Přidejte na plech. Nahoru dejte další zeleninu jako papriky, houby a na co máte chuť. Dávám to nahoru, aby se to nerozpadlo díky šťávě, kterou maso a brambory pustí. Pečte tak 20 až 30 minut a je hotovo. Skvělá rychlovka na večeři :-)
Všechny filmy a seriály jsou hodnoceny po prvním shlédnutí, s odstupem času je samozřejmě možnost, že změním názor ;-) Pokud vás zajímají další mé filmové zkušenosti, můžete  ještě více hodnocení najít na mém účtu Csfd. Pokud pro mě máte tipy na dobré filmy, neváhejte se podělit ;-)

poster

16 října, 2018


Recenzní kniha


Po delším dumání, jakou knihu bych si mohla vybrat ke čtení, mi padla do oka tato novinka. Romány mě obvykle moc neberou, protože prostě nejsou můj šálek čaje. Ale podle anotace tam mělo jít o přepadení a následky do budoucna, což mě zaujalo a řekla jsem si, proč ne...

Začátek je trošku drsnější, i když jsem už určitě četla i horší. Na to zmíněné přepadení, o kterém víte už po přečtení anotace, nemusíte dlouho čekat. Proběhne hned po pár stránkách a uvrhne vás do děje. Jde o tak trošku netypické seznámení s postavami, ale o to zajímavější.

Oba hlavní hrdinové jsou dvě naprosto odlišné bytosti, které se setkají právě díky této události (nebýt ní, nejspíš by se nikdy ani nepozdravili). A samozřejmě  je oba změní. Jak už to tak bývá, otevře jim oči a pozmění pohled na svět i život. Navíc jsou jediní, kteří dokážou pochopit danou situaci, protože rodina či přátelé to nezažili.  Není tedy divu, že si o některých věcech mohou promluvit jen spolu.

15 října, 2018

Podepsaná kniha - Bez duše

pondělí, října 15, 2018 5 komentářů
Knihu jsem vyhrála v soutěži přímo u nakladatelství Motto. A jako bonus navíc je podepsaná. Takže jsem ráda za další podpis ve sbírce a na knihu se moc těším :-)

14 října, 2018


Krásná slunečná neděle... Pracovní den za mnou, tři dny volna přede mnou. No co si může člověk přát víc? Už snad jen něco do žaludku (pizza je na cestě), knihu do ruky a ticho... :-P

Začnu blogem. Zatím jsem nevykoumala žádné velké změny nebo úpravy, které bych chtěla provést. Vše funguje ve stejném stylu. Snažila jsem se ale udělat něco s články, aby byly zajímavější a nebyly třeba jen dva či tři týdně. Pár nápadů by bylo, realizace je však ve hvězdách. Zkusila jsem například sepsat takové moje dojmy z knih a jejich filmových zpracování. Jako první na řadu přišla Vánoční koleda (mimo jiné je teď v Levné knize, určitě zase udělám společné čtení, takže kdo nemá, napravit :-P).

13 října, 2018


Po delší době jsem se rozhodla pro návrat k této detektivní sérii od mé oblíbené autorky. Už u prvního dílu jsem byla příjemně překvapená plynulostí děje a výborným vypravováním. A ani tady tomu nebylo jinak.

Sice se vracíme ke stejným hlavním hrdinům a sem tam padne narážka na první díl, nicméně kniha jako taková funguje i samostatně, takže jde o styl série, kdy nepotřebujete mít každý díl. Hlavní detektivní duo má opět práce nad hlavu. Zase sledujeme piplavou práci, krůček po krůčku, kdy se odhalují různé detaily a postupně se skládá ucelený obrázek. Sledovat tuto nimravou práci člověka přivádí k myšlence, jak to ti lidé mohou dělat ve skutečnosti. Já bych se asi cítila dost bezradně a beznadějně. Navíc do příběhu vstupují i momenty z osobních životů, které ukazují, jak tyto postavy mají náročný život. V jejich případě skloubit soukromí a práci není vůbec jednoduché.

11 října, 2018

Rick je prostě můj oblíbenec a dosud jsem si nenechala ujít jedinou jeho knihu u nás vydanou... A v případě Magnuse jsem jen ráda, protože jde o povedenou sérii, která je skvěle napsaná a navíc na mě nepůsobí tak, s prominutím, dětsky jako třeba Percy nebo egyptská trilogie... :-)

Recenze - Prastarý meč | Thorovo kladivo | Loď mrtvých
 

Magnus Chase a bohové Asgardu

  • Prastarý meč
  • Thorovo kladivo
  • Loď mrtvých  

Doplňující knihy

  •  Příběhy z devíti světů

10 října, 2018

Kniha, kterou jsem dostala na recenzi přímo od autora, který mě kontaktoval a požádal mě o přečtení. Kniha je podepsaná s věnováním, navíc jsem dostala placku a záložku a další drobnosti. Skvělý balíček ;-)

Obrázek vám toho asi moc neprozradí, co byste taky na tom mohli pořádně vidět. Jde jen o zelí, cibulku a nějaké to dochucení. Ale tento salát mám ráda a občas si ho dám i jen tak a nepotřebuji ho mít s nějakým obědem :-)

Salát z čínského zelí

Suroviny: čínské zelí, sůl, pepř, kmín, pár kapek oleje, 3 lžíce cukru, 3 lžíce octa, cibule, voda

Postup: Nakrájet zelí na nudličky, cibulku na drobno. Bokem si udělat zálivku ze soli, pepře, kmínu, cukru, octa, oleje a vody. Pořádně promíchat, případně dochutit podle vlastního uvážení a salát s ní zalít. A to je vše...

sledovat mě také můžete na instagramu díky #lucylilliannevari a #lucylilliannepece
nebo vše pohromadě #lucylilliannevkuchyni

09 října, 2018

S příchodem nového seriálu jsem absolutně propadla tématu čarodějnic, upírů a démonů. A jako vždycky i přes svou snahu o půst, jsem okamžitě spustila pátrání po jednotlivých dílech. A je to, série je komplet :-)

Recenze - Čas čarodějnic | Stín noci | Kniha života
 

Čas čarodějnic

  • Čas čarodějnic
  • Stín noci
  • Kniha života  




@lucylillianne