MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

31 ledna, 2021

 

Člověk by občas nevěřil, jaké poklady doma ukrývá. Už před mnoha lety jsem v Levné knize objevila tuto sérii a zbytek jsem postupně dokupovala. Po přečtení první knihy jsem čekala, že to celé bude takový průměr (první díl mi nesedl na sto procent), ale druhý díl mě neskutečně chytl. Je to jen důkaz toho, že na některé knihy prostě jen musí uzrát čas a správná nálada, protože po třech letech to najednou vidím jinak a nemohla jsem se odtrhnout... Nebo musí člověk sám dozrát, protože dřív jsem dávala přednost ya fantasy a nyní už je spíše nečtu...

30 ledna, 2021


Od poslední kouzelné knihovničky je to skoro už rok. Tak jsem si řekla, že možná bude fajn udělat  novou fotodokumentaci, abych viděla zase ty velké rozdíly. Pro ty, co u mě ještě nebyli a neviděli tento typ článku, tak tady uvidíte moje knihy. Fotím vždycky celou knihovnu a pak jednotlivé police. Knihovnu jsem vyráběla sama. Některé části jsou koupené knihovny, některé jsem vytvářela sama a pak postupně přidávala patra. Takže můžete vidět i kousky kování a tak dále, jelikož nejsem žádný mistr :-P.

Omluvte na fotkách ten prach, ale úklid teprve plánuji, protože to není záležitost pěti minut, zvlášť v takovém množství. Obvykle totiž dělám velký uklid i s vytíráním polic... Nicméně zpět k tématu. Můžete tu vidět 'starou knihovnu', kde jsou starší výtisky, encyklopedie, pohádky a tak dále. Prostě to, co se mi nehodilo příliš do velké knihovny. A samozřejmě i tu hlavní knihovnu. Tentokrát vám k tomu sem tam napíšu i nějakých pár řádků :-)


23 ledna, 2021

Zhlédnuto #154

sobota, ledna 23, 2021 15 komentářů

 

Všechny filmy a seriály jsou hodnoceny po prvním shlédnutí, s odstupem času je samozřejmě možnost, že změním názor ;-) Pokud vás zajímají další mé filmové a seriálové zkušenosti, můžete  ještě více hodnocení najít na mém účtu Csfd. Pokud pro mě máte tipy na dobré snímky, neváhejte se podělit ;-)
  
   

22 ledna, 2021

  

Po nějaké době jsem si řekla, že zkusím ještě jednu knihu z této série, že tomu dám šanci a zjistím, jestli úvodní díl nebyl jen slabým odvarem. Řekla jsem si, že autorka teprve využije potenciálu a pořádně se rozjede. Nicméně, nemohla jsem se mýlit víc.

Informace o daném světě jsou opravdu jen hodně kusé a nezabývají se fakty do hloubky. Je to jen takové plutí po povrchu, takže ani s dalším příběhem jsem příliš nepochopila. Neměla jsem žádnou uchopitelnou představu, v jakém světě a jaké době postavy žijí. Jediné, co jsem pochopila, tak že na světě mezi lidmi žijí měňavci a psyové, lidé se schopnostmi. A to je asi tak vše k existující společnosti.

Strašně velké mezery vznikají v nelogice, kdy je čtenáři například podsouváno tvrzení, že psyové se vzdali emocí, aby zachovali společnost, aby nedocházelo ke kriminalitě, vraždám a podobně. Ale přesto si na potkání zabíjí spoluobčany, kteří jim mohou nějakým způsobem dělat konkurenci či jim škodit. Sama Faith tvrdí, že ji budou chtít odstranit a pak Vaughnovi nevěří, že by její rasa mohla zabíjet... A to, že by měli být absolutně bez emocí, se autorce taky zrovna dvakrát nedaří dobře vykreslit.

21 ledna, 2021

  

Už při začátku vydávání této série, jsem se zakoukala. Ty krásné obálky a pohádkové příběhy mě neskutečně lákaly. Působilo to na mě dobrým dojmem, stejně jako například knihy Ricka Riordana. Ale na rozdíl od něj a jeho mytických bytostí, bohů a polobohů,  tady hrají svoji hlavní roli pohádky a pohádkové bytosti. Velká část z nich už našla svůj šťastný konec a dospěla, a tak žijí svými spokojenými životy v pohádkové říši i nadále.

Kniha čerpá z témat našeho dětství, a stejně jako jiná díla, vypráví o postavách, které všichni známe, ale zároveň se odvíjí nový příběh, ve kterém vystupují. Je to vlastně klasický re-telling tak jako Bylo, nebylo a spousta dalších. Ústřední dvojicí jsou dvojčata Alex a Conner, kteří se protáhnou skrz knihu příběhů a objeví své oblíbené hrdiny, ale i padouchy. A tak putují skrze království Červené Karkulky, Šípkové Růženky, Sněhurky a dalších. Do cesty se jim postaví zlí vlci, skřeti, Zlá královna, potkají kouzelné víly, prince a krále a mnoho jiných. Ale hlavně zjistí i dlouho ukrývanou pravdu z vlastní rodiny.

20 ledna, 2021

2020 | Maggie

středa, ledna 20, 2021 4 komentáře

 

Přehled Maggiiných fotek za rok 2020. Dost jsem to probrala, protože toho nafotím spoustu a ještě více si posíláme s mamkou mezi sebou. Takže jen takové to hlavní, ostré, zábavné, co se mi nejvíc líbilo...

18 ledna, 2021

 

Recenzní kniha


Třetí autorův počin, který se ke mně dostal. Díky tématu a náznakům v průběhu vyprávění, jsem v něj hodně vkládala naděje, že mě zaujme nejvíc, ale opak byl pravdou.

Autor má svůj svérázný styl, kdy čtenáři předkládá nejrůznější fakta a domněnky, náznaky a drobnosti, kterými čtenáře svádí k mnoha domněnkám a nechává ho tak díky vlastní fantazii vymýšlet teorie toho, co se stalo. Náznaků je opravdu hodně a často táhnou k určitému místu, dění či situaci, ale nakonec stejně nikdo nedostane konkrétní odpovědi. To je asi základní prvek, který se u jeho knih opakuje.

V této knize tak při čtení získáte dojem jasných faktů, že na horách přistálo ufo a něco tam tajně provádělo. Skupince lidí totiž vypadl z paměti týden událostí. A je teď na lékařích, jestli díky různým vyšetřením a psychickým úkolům, dokážou dostat z jejich mysli pravdu. Jde to dost pomalu a bez větších pokroků. Navíc bylo trošku zvláštní a nezvyklé číst takové téma z naší domoviny, dějící se u nás. Jsem tak zblbá ze všeho toho zahraničního čtení, že je podivné potom pozorovat české postavy :-).

15 ledna, 2021

Jako každý rok, vytvářím i teď takový přehled roku ve fotografii. Minimum kecání, protože toho jste si užili dost už v ročním shrnutí či při mých výlevech na facebooku. Tady uvidíte jen to základní, co se za rok událo - místa, jídlo, naše zvířecí část rodiny, co jsem četla, grilovačky, testování fitness náramku a tak dále. Všechno rozděleno podle měsíců... :-)

08 ledna, 2021

 

Recenzní kniha


Dostala jsem možnost přečíst a zrecenzovat již třetí počin této české autorské dvojice. Tentokrát jde o pokračování knihy Nevyzpytatelné jsou cesty osudu, které jsem četla loni, a která se mi jako prvotina opravdu líbila. Nyní jsem se tedy mohla vrátit k příběhu.

Ve vyprávění se střídají různé postavy, ale nejvíc se asi každý bude zajímat o hlavní trojici. Zlodějka Eiri, hraničář Sebas a trpaslík/elf Pipin. I když je každý jiný a je s podivem, že se spolu vydrží déle jak den, tak je osud neustále svádí k sobě a tak samozřejmě, díky Pipinově prořízlé puse a dost pochybovačném IQ, padají do jednoho problému za druhým. Já toto trio beru jako stěžejní, které tvoří příběh, protože postav je tu o hodně více. Ale po pravdě jsem si k nim nedokázala najít cestu. Všichni jsou absolutně rozdílní a jiní, jejich chování, jednání i mnohdy pokulhávající svědomí. Obvykle si v každé knize vyberu postavu, se kterou to sdílím a prožívám její osud. Nemusí to být vždycky hlavní hrdina, ale tak nějak potřebuji osobu jejíž očima bych to celé viděla. Ale tady mi není nikdo tak nějak sympatický, kdo by mi padl do oka, což mě trošku mrzí.

05 ledna, 2021


Vycházející novinky

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v lednu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek a máte je tam tedy všechny přehledně. Na konci článku pak najdete knihy, která zaujaly mě...

04 ledna, 2021

  
Prosincová hromádka přečtených knih dopadla už o něco lépe. Největší podíl na tom měla samozřejmě moje neschopenka, ale taky fakt, že jsem se pustila do urban fantasy, což se vlastně čte úplně samo. Tím pádem jsem dokázala nahnat nějaké počty a přečetla jsem o něco více knih než obvykle, i když samozřejmě v posledních dnech jsem zase polevila, přestože jsem měla čas ještě něco dočíst. A kolik jste toho zvládli vy?

02 ledna, 2021

 

Poslední měsíc v roce, který znamená především vánoce, nákupní shon (ne pro mě, já byla letos rychlá a dárky měla vyřízené už v říjnu), pečení cukroví a spoustu dalších věcí. Ale taky značí konec roku a začátek nového a svým způsobem dělá tlustou dělící čáru, od které může každý začít 'odznova' či lépe...

01 ledna, 2021

 

Po několika letech jsem se rozhodla ve čtení trochu polevit. Už nebudu nahánět čísla přečtených knih. Vždycky jsem byla zvyklá po dočtení knihy začít ihned s novou. Ale nadále to tak nechci. Ráda bych si dala i nějakou pauzu mezi nimi (udělat si tak i více času třeba na filmy a seriály a další koníčky), protože si svoji čtecí radost tak akorát protivím. Není to závod. Jsem prostě pomalejší čtenář. Někteří holt za rok zvládnou přes dvě stovky knih, i když by mě zajímalo, kolik si z toho pamatují, já mám problém udržet si detaily i při těch pár kusech. Před několika měsíci jsem začala s postupným omezováním recenzáků i blogových aktivit a i nadále si hodlám ve čtení hledat radost, ne povinnost... Ale zpět k tématu. Tady se nachází či bude nacházet kompletní seznam...


Máme nový rok a s ním přichází i ohlednutí za tím minulým. Tentokrát se podíváme, kolik jsem přečetla knih a jak to s nimi dopadlo. Jaké se dostaly do mé topky, a které doporučím, kolik jich mám nových a tak dále. Mimo to, se podíváme i po filmech a seriálech či statistice blogové historie, vše v jednom článku...




@lucylillianne