MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

31 srpna, 2020

Měsíc s knihou - srpen

pondělí, srpna 31, 2020 6 komentářů
Za srpen to nebyla zrovna velká sláva. Jednak jsem měla o dovolené hlídání u mamky a tam mi schází moje domácká atmosféra, aby mě čtení bavilo. A ke konci měsíce jsem zase pro změnu byla zaseklá na jedné fantasy, která mě dost zklamala, ale nechtěla jsem ji odkládat, když šlo o poslední díl série. Což však mělo za následek, že mě kniha brzdila a já si nevzala nic jiného. A tak nakonec kupička přečtených knih má pouze čtyři kusy...

30 srpna, 2020

Zdravím u nedělního shrnutí, které se týká posledních čtrnácti dnů. Minule se mi nechtělo nic sepisovat a ani teď nemám pocit, že bych měla co sdílet, ale tak pár řádků třeba vymyslím :-)

Konečně je to tady, podařilo se mi pokořit poslední díl Temných lstí. A že mi to dalo zabrat. Vždycky jsem svět lovců stínů měla ve veliké oblibě, těšila jsem se na další pokračování a vyhlížela nové knihy. Ale je pravda, že když jsem autorku objevila, byla jsem o hodně let mladší. A díky tomu mi připadá pravdivá hláška, že některé věci by se neměli znovu objevovat, a že je lepší si v paměti uchovat prvotní nadšení.

Kniha mi dala dost zabrat, což vám vysvětlím v recenzi. Nicméně musím upozornit, že jsem byla nejednou dost rozhořčená a nejsem si jistá, jak přesně se budu vyjadřovat. Je tedy možné, že budu lehce spoilerovat, čtěte tedy dále na vlastní nebezpečí.

První a největší zabiják této knihy je rozhodně délka. Bylo to neúnosně dlouhé, natahované. Autorka si zvolila příliš mnoho vedlejších událostí, které se neustále nabalovaly, až z toho vznikla tato bichle a to naprosto zbytečně. Od druhé půlky jsem měla už sto chutí s knihou praštit o zeď a nikdy ji nezvednout. Ne tedy, že bych něčeho takového a neuctivého knize byla schopná udělat. Ale pořád jsem nahlas nadávala, kdy už to skončí. Bohužel, ten počet stránek je opravdu šílený.

27 srpna, 2020

Viděla jsem... #151

čtvrtek, srpna 27, 2020 7 komentářů
Všechny filmy a seriály jsou hodnoceny po prvním shlédnutí, s odstupem času je samozřejmě možnost, že změním názor ;-) Pokud vás zajímají další mé filmové a seriálové zkušenosti, můžete  ještě více hodnocení najít na mém účtu Csfd. Pokud pro mě máte tipy na dobré snímky, neváhejte se podělit ;-)

 

25 srpna, 2020

Recenzní e-kniha


Po menší pauze jsem se uchýlila zpět k Zaklínači. Už se pomalu dostávám k polovině série a ráda bych to celé stihla dočíst ještě před další sérií seriálu. Ten se sice předlohy úplně nedrží, ale v tomto případě jsem tomu ráda.

Ti, co ještě tuto sérii nezačali, by měli vědět, že nejde o klasické čtení. Tedy ne ve stylu, na který by mohli být zvyklí. Proto je důležité vydržet v případě, že vás to nebude ze začátku bavit. První díl byl pro mě dost zmatečný, ale čím víc se blížím konci, tím víc se chytám a víc se mi to líbí. Knihy působí trošku odlišně i díky překladu, protože je využíváno trochu archaických slov, občas lehce zpřeházeného slovosledu a tak podobně. Série sama o sobě není zrovna mladice, ale překladatel vydání v češtině právě dost zpestřil těmito úpravami. Jinak řečeno, máte pocit, že jste se při čtení ocitli v jiném století :-D. Nicméně to ničemu nevadí. Můžete to pojmout i jako výzvu. Mě to třeba hrozně baví a mám alespoň pocit, že čtu něco jiného, co nepíše každý druhý autor. Alespoň nějaké odlišení.

21 srpna, 2020

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v září. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek, nebo postupujte přímo díky hashtagu #vychazizari2020...

16 srpna, 2020

Tento týden mi proběhla předposlední dovolená letošního roku a už dávno byla určena pro hlídání zvířat u mamky, aby si mohli odjet na hory. Jako vždy jsem se na to hodně 'těšila', ale už je to za mnou, takže jsem dost ráda.

Ještě před nějakou dobou měli doma mnohem více zvířat, ale naštěstí to časem začali omezovat. Takže zmizely kachny a taky králíci. Zůstaly jen slepice a samozřejmě naši čtyřnozí parťáci. Ale ani oni mi zrovna nervy nešetřili. Musím vám vysvětlit, že jsem člověk z města a vždycky jsem byla hlavně z města. Spoustu let jsem navíc zvyklá na svůj klid, svoje věci okolo a určitý řád. Ale vždycky když musím hlídat, jsem zavřená na vesnici se všemi prekérkami. Například když kocour nosí mrtvé myši, které pak jezevčík tahá domů do pelechu (fuj). Ke všemu tentokrát kocour donesl i jednu živou a pustil ji vevnitř (to bylo pozdvižení). Jo, byla jsem štěstím bez sebe.

15 srpna, 2020


Během vydávání série Temné lsti přišlo nakladatelství i s knižním průvodcem, který má čtenářům osvětlit některá fakta týkající se daného světa. Pokud jste četli Kdo je kdo ve světě stínů a dost vás to odradilo, tak tomu dejte ještě šanci a zkuste tuto knihu, je mnohem lepší.

Rozhodně nesmíte zapomenout, že jde stále o průvodce, spíše učebnici, takže určitě dochází na odborné texty, historii, letopočty a podobně. V několika částech tak kniha jede svým nudným monotónním stylem. Ale naštěstí to příliš netrvá a přechází například i do kapitol, kde máme konečně možnost vidět tabulku několika andělských run a jejich význam (u jednoho názvu jsem objevila dvě různé runy, tak nevím jestli je to chyba překladu nebo co), seznam základních a nejčastějších druhů démonů a mnoho dalšího.

13 srpna, 2020


Tak jsem se konečně prokousala druhým dílem série a musím říct, že to bylo trošku náročnější. A ani ne tak kvůli ději, ale kvůli tomu, jak to autorka napsala, což mě docela zklamalo. Tak si to pojďme projít...

Kniha hezky navazuje na dění prvního dílu, ale i přesto na mě působí jen jako spojnice. Ohledně příběhu, pátrání a řešení dané situace, toho autorka píše na můj vkus poněkud málo. Sice se něco málo děje, ale funguje to spíše jen jako slepování celkového obrazu z drobků. Největší zvrat přichází až na posledních stránkách.

Po celou dobu se totiž řeší především vztahy. A že těch komplikací je (ono i těch postav není zrovna málo, takže je se v čem šťourat). Já sice chápu, že se autorka snaží zavděčit trendu lgbt literatury, která je v poslední době hrozně v módě, a jak jsem už v recenzi na Rudé svitky magie zmiňovala, já osobně proti tomu nic nemám, ale čeho je moc, toho je moc. Sice je fajn, že postavami homosexuálními či bisexuálními (dokonce jedna transgender) příběh ozvláštňuje a přidává tomu na realističnosti, ale nemůže to používat na každého druhého člověka. Těch postav je najednou nějak moc a působí to strašně uměle a téměř neuvěřitelně.

12 srpna, 2020


Minule jsem se zaměřila na filmové variace o Robinu Hoodovi, dnes jsem si vybrala takovou klasiku a tou je Popelka... Samozřejmě těch zpracování je mnohem více, ale zkusila jsem vypíchnout asi ty nejznámější nebo ty, co na mě vyskočily nejvíce.

10 srpna, 2020

Seriálománie #15 Veliká

pondělí, srpna 10, 2020 6 komentářů
Všechny filmy a seriály jsou hodnoceny po prvním shlédnutí, s odstupem času je samozřejmě možnost, že změním názor ;-) Pokud vás zajímají další mé filmové a seriálové zkušenosti, můžete  ještě více hodnocení najít na mém účtu Csfd. Pokud pro mě máte tipy na dobré snímky, neváhejte se podělit ;-)

09 srpna, 2020

Tak dobrá, někteří mi psali, že je moje týdenní shrnutí baví, že si přečtou i něco jiného než o knihách a podobně. Tak já to zkusím ještě chvíli zpracovávat. Snad se teda nějaký čtenář najde a nebudu to psát zbytečně. Ale rozhodně platí, že pokud bude malá čtenost a nulové komentáře, dlouho mě to bavit nebude...

07 srpna, 2020

8. blogové narozeniny

pátek, srpna 07, 2020 6 komentářů
Je strašné, jak ten čas letí. Uběhl další rok a s ním zestárl i můj blog. Ano, tyto stránky běží neuvěřitelných osm let. Ani jsem nečekala, při jejich zakládání, že u toho vydržím tak dlouho, ale stalo se...

05 srpna, 2020

Top výběr

Do mojí topky se teoreticky dostaly dvě knihy. Před bouří od české autorky určitě chci, jednak mě to láká po obsahové stránce, jednak to má krásnou obálku. A taky už jsem od autorky četla Noční labuť, která se mi líbila, tak si další dílko nenechám ujít. Jako druhou knihu tu mám Písek. Autorovu sérii Silo mám dávno přečtenou, ale nebavilo mě v ní úplně všechno. Proto píšu teoreticky, jelikož si zatím nejsem jistá, zda ji budu tak nutně potřebovat...

03 srpna, 2020

S červencem jsem nakonec docela spokojená. Myslela jsem, že na tom budu mnohem hůř, ale podařilo se mi se začíst hned do několika knih a tak mi to vcelku uteklo. Chloe Neill jsem po pár dílech vyměnila za dvě české knihy a nakonec jsem měsíc uzavřela světem lovců stínů, ve kterém pokračuji i teď :-)...

02 srpna, 2020

Po letech jsem konečně někam vyrazila a letos jela s mamkou a jejími dvěma kamarádkami na víkend pryč z města. Už dlouho jsem chtěla něco podniknout, ale moje problémy se žaludkem a zažíváním mě tak nějak držely stále doma, protože jsem neměla odvahu někam jezdit. Nakonec jsem ale kývla na nabídku a vyrazila pryč.



@lucylillianne