MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

31 prosince, 2019


Původně jsem si čtení poslední knihy tohoto roku chtěla užít a vzít to trochu volněji, ale vzhledem k událostem, které tam probíhaly, se mi to nakonec nepovedlo. Kniha byla opět poutavá od začátku do konce a já stále nechápu, proč mě to tak bere, když v podstatě autorka využívá stále podobných osnov. No očividně je v tom nějaká magie ;-).

I nadále se pokračuje v jednání mezi světem lidí a nadpřirozených bytostí, aby se zachoval mír a všichni mohli žít pospolu. Ale ne každý o to má zájem, takže o další malér není nouze. A aby toho nebylo málo, velkou roli v problémech hrají čarodějnice, které tentokrát dostávají auru tajemna a neskutečného nebezpečí. Z knihy přímo čiší, že čarodějnice by mohly být ty nejsilnější nepřátelé. Ale víceméně až ke konci knihy se teprve ukáže, co kdo a jak. Tedy proč se děje, co se děje. Bylo to trošku matoucí a musím říct, že jsem sem tam ztratila nit, ale zase bylo rozhodně o co stát.

Rok s knihou 2019

úterý, prosince 31, 2019 7 komentářů
Jako každý rok, i letos jsem udělala přehled všech nových knih, které jsem za celých těch dvanáct měsíců nastřádala. Dokud to ale člověk nevidí takhle hezky černé na bílém, sám tomu ani nevěří.

30 prosince, 2019

Měsíc s knihou - prosinec

pondělí, prosince 30, 2019 7 komentářů
V prosinci se moje knihovna rozrostla o hezkých pár dalších knih. Jsem pomalu nucena i k první menší čistce, protože místo dochází a mám tam kousky, do kterých se asi nakonec ani nikdy nepustím. Opět jsem to nevydržela a před koncem roku si nějaké kousky pořídila. Šlo hlavně o poslední kousky do sérií, pak nákup v LK a tak dále...

29 prosince, 2019


Povídky mám obvykle ráda. K daným sériím si ráda totiž doplním informace, které se do nich nevešly. Nebo lépe poznám postavy, které nedostaly dostatek prostoru. Díky tomu si pak můžu na daný svět utvořit lepší náhled. Problémem však obvykle bývá, že některé z povídek mohou být méně záživné nebo naopak končí v tom nejlepším. Což je škoda. V této sbírce je k dispozici hned několik kousků, z různých míst, s různými hrdiny. Ať už je autorka psala jen tak nebo do sbírky příběhů spolu s dalšími autory, jedno mají společné. Nikdy neopouští svůj svět plný vlkodlaků, upírů, čarodějů, fae a dalších bytostí...

Stříbro - Tato povídka se věnuje minulosti Samuela a Brana. V podstatě se může jednat o vznik vlkodlaků, o tom kdo je stvořil a proč. I když to je možná jen moje domněnka. Vysvětluje tak některé detaily, které byly jen povrchově naznačené dříve. A nesmím ani zapomenout na další důležitou postavu. Ta zatím neměla dostatek prostoru, ale poznáváme mocnou Arianu a samozřejmě i společnou historii její a Samuela. Povídka sice není moc dlouhá a informací není pro fanouška dostatek, přesto to rozhodně doplní mezery.

27 prosince, 2019

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v lednu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek, nebo postupujte přímo díky hashtagu #vychazileden2020...

26 prosince, 2019

Paměť kostí • Diana Gabaldon

Již po sedmé jsem se vrátila do světa Cizinky. Po předchozích událostech jsem byla hodně natěšená a očekávala jsem opět velkou jízdu. Je pravda, že autorka se snaží udržet čtenáře neustálými problémy a komplikacemi, které občas už připomínají telenovelu, protože na jeden lidský život je toho až moc, ale konec konců, v době, kde naši hrdinové žijí, nebylo lehké přežít.

Od začátku knihy sledujeme tři časové linie odehrávající se v letech 1776, 1777 a 1980. Nejčastější pohledy jsou samozřejmě od Jamieho s Claire, pak Brianny a Rogera a nakonec Lorda Johna a jeho syna. Sem tam, hlavně před koncem, se projeví i pár dalších, aby osvětlili situaci. Postupně se však první dva letopočty střetnou a nadále probíhají pospolu.

Z počátku je kniha trochu vleklejší, protože se zaobírá hodně detaily a hodně postavami. Celé to připravuje půdu na události, které se teprve stanou. Je to hodně detailní, ale od této autorky to snesu, protože umí opravdu výborně vyprávět a její kroniky, pokud tomu tak budeme říkat, jsou hodně podrobné, ale i důležité. Je na tom právě vidět, jak se stupňuje napětí před válkou, nejdříve poklidný život v horách, pak průběh bitev a nakonec dramatický boj o přežití. Díky tomu druhá polovina už plyne mnohem rychleji.

25 prosince, 2019

Statistika diváka 2019

středa, prosince 25, 2019 10 komentářů
I za rok 2019 mám malý přehled toho, co jsem viděla. Filmy i seriály všeho druhu, snažila jsem se objevovat nové věci a doufala, že najdu něco výjimečného. A jak to dopadlo? Viděla jsem asi 65 filmů a objevila minimálně 4 nové seriály...

22 prosince, 2019

Shrnutí roku 2019

neděle, prosince 22, 2019 5 komentářů
A máme zase další dekádu za sebou. Je to tak, blíží se nový rok s číslem 2020. Jako vždy pro vás mám takový přehled všeho dění za celý rok, všechny úspěchy i neúspěchy, všechny zásadní změny, informace o mě, rozhodnutí o blogu a co si budeme vykládat, prostě to důležité (alespoň pro mě) co se za rok 2019 stalo... Tentokrát o něco dříve, jelikož jsem se rozhodla, že týdenní shrnutí za poslední dvě neděle už sepisovat nebudu. Důvodem je moje chřipka, kdy jsem uvězněná doma, takže bych vám vlastně neměla ani co sdělit, kromě toho, že se neustále válím :-P

21 prosince, 2019

Seriálománie #13

sobota, prosince 21, 2019 8 komentářů
Všechny filmy a seriály jsou hodnoceny po prvním shlédnutí, s odstupem času je samozřejmě možnost, že změním názor ;-) Pokud vás zajímají další mé filmové zkušenosti, můžete  ještě více hodnocení najít na mém účtu Csfd. Pokud pro mě máte tipy na dobré filmy, neváhejte se podělit ;-)


Konečně další série od Cassandry Clare, kterou mám celou. Teď už to jen přečíst. Ale mám v plánu příští rok sjet všechny její série, udělat si re-reading těch již vyzkoušených a připojit k tomu tuto novou. A hezky dějově chronologicky za sebou :-)

Temné lsti

  • Paní půlnoci
  • Pán stínů
  • Královna povětří a temnoty

19 prosince, 2019

2019 | Maggie

čtvrtek, prosince 19, 2019 6 komentářů
Čas letí neuvěřitelnou rychlostí. Za chvíli bude Maggie už deset let. A tak je lepší fotit každou blbinu a mít nějakou vzpomínku, až to bude potřeba. Obvykle jde o nějaké momentky, které mě rozesmály, ale ne vždycky se mi podařilo to zachytit včas, protože to moje nezbedlo prostě chvíli nevydrží v klidu... :-)

Počet fotografií: 53

18 prosince, 2019

Sherwood • Meagan Spooner

středa, prosince 18, 2019 7 komentářů

Recenzní e-kniha


Pro Sherwood jsem se rozhodla po delším dumání. Od autorky jsem četla Na lovu, ze kterého jsem byla docela rozpačitá a očekávala jsem něco jiného. Její novinka mě však zaujala a já si řekla, že autorce dám druhou šanci, aby mě přesvědčila, že na to má.

Velká část knihy jede v docela monotónním duchu, Marian je paličatá osůbka, která jakožto žena trpí pod mužskou nadvládou. Nejraději by celé dny jezdila na koni po lese, střílela z luku a bojovala s mečem. Nemá ráda útlak a nemožnost svobodné vůle. Ale na druhou stranu ji otec nechával dost volnou ruku, takže až tak křehká a slabá rozhodně není.

Díky tomu vznikne i legenda o Robinu Hoodovi. A jelikož jde o retelling, tedy úpravu klasického příběhu, dochází zde k několika zásadním změnám. Z počátku se mi to trošku hůře snášelo, ale nakonec jsem tomu přišla na chuť. Jediné, co mi lehce vadilo, že velká část knihy se docela táhla, protože se autorka snažila vymýšlet různé kličky, aby došlo i k nějakému vývoji v postavách a samotném ději. A především, aby ukryla spoustu tajemství. Bylo to nutné, ale mohla si s tím poradit lépe.

16 prosince, 2019

K sérii jsem se dostala díky spolupráci s nakladatelstvím. Řekla jsem si, že ji taky zkusím. A i když mi bylo řečeno od jedné blogerky, že jde o nejslabší díl série, tak jsem stejně nenašla odhodlání k tomu pokračovat. Nepřišlo mi to tak bombastické jak někteří hlásali...

Inspektorka Erika Fosterová

  • Dívka v ledu
  • Noční lov
  • Temné hlubiny
  • Do posledního dechu
  • Chladnokrevně
  • Smrtící tajnosti

15 prosince, 2019

Shrnutí týdne #282

neděle, prosince 15, 2019 2 komentáře
Třetí adventní neděle a do vánoc zbývá jen devět dní. Letí to neuvěřitelnou rychlostí a já ani nevnímám ty přechody dnů. Mám to v jedné velké mlze. Sleduji akorát tu všeobecnou paniku, jak lidí šílí, chodí hlava na hlavě a všude akorát fronty. Ale do konce roku mnoho nezbývá a ta obvyklá euforie zase brzy opadne.

13 prosince, 2019

Akce a soutěže #397

pátek, prosince 13, 2019 čeká na komentář

Malý přehled nejrůznějších akcí, soutěží, knižních událostí a mnoho dalšího, co by mohlo pravé knihomoly zaujmout. Tento přehled vzniká každý pátek a obsahuje to, co ten den zvládnu najít. Pokud vás zajímají další věci z celého týdne, sledujte následující odkazy...

Nové události - v kalendáři najdete chystané akce, autogramiády, besedy a tak dále. Všechno co na mě na facebooku vyskočí nebo co objevím u nakladatelů.
Na facebooku a přes hashtag #akceasouteze sdílím příspěvky pokaždé, když na něco zajímavého narazím.
Instagram stories - odkazy na soutěže probíhající na instagramu. Přímo na profilu mám sbírky podle daných měsíců v roce.

12 prosince, 2019


~ minirecenze ~

Po dvou letech mám pro vás novou minirecenzi na nové vydání Harryho Pottera. Opět se jedná o ilustrovanou verzi, se kterou jsem si rovnou po letech udělala takové znovučtení (bylo vtipné, kolik detailů, které jsou ve filmu jinak, jsem zapomněla a díky tomu i příjemné je znovu objevovat). Nebudu se tu věnovat obsahu knihy, Harry je tak známý, že není nutné ho nějak představovat. Tábor fanoušků jej zná a ti, kteří jej dosud nečetli, se k tomu třeba ani nikdy neodhodlají.

Tento článek chci pojmout spíše jako náhled dovnitř, kdy vám ukážu fotky, co v knize najdete. Nepředstavujte si, že je kresba na každé druhé straně. To bohužel ne. Ale i těch několik kusů, které tam jsou k dispozici, rozhodně stojí za to. Jsou opravdu krásné, propracované a i zábavné. Takže se rozhodně těším na další díly, které nás do konce ještě čekají...

11 prosince, 2019

Jak dílů v této sérii stále přibývalo, odcházelo moje odhodlání se do toho taky pustit. Jak se ukázalo, nevydrželo mi to dlouho. Série vyšla v boxíku, který se mi podařilo protlačit i k nám do práce. Podle obrázku na Albatrosmedia webu, to vypadalo jako měkká vazba, takže jsem ani nepočítala s něčím jiným. Ale když box dorazil a zrovna se chystala akce se slevou na knihy, tak jsem dlouho neváhala. Obálky jsou nádherné a mě se tak díky tomu podařilo sehnat všech šest dílů za minimální peníz... :-)

10 prosince, 2019

Linecké cukroví

úterý, prosince 10, 2019 8 komentářů
Druhým cukrovím, které jsem tentokrát dělala od základů, je linecké. Určitě každý zná. Je to jedno z mých nejoblíbenějších. Je jednoduché, dobré a když má člověk šikovné ruce (já nemám), tak krásně vypadá.

Linecké cukroví

Suroviny: 210g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 1 vanilinový cukr, 140g másla, 2 žloutky, 1 lžička citronové šťávy

Postup: Prosejte mouku, přidejte cukry, máslo, žloutky a citronovou šťávu. Zpracujte těsto a uložte do lednice alespoň na dvě hodiny. Jak říkám, jednoduché :-).

Linecké je druh těsta, u kterého můžete hodně obměňovat. Například já letos udělala klasické s marmeládou a pak (můžete vidět za nimi) jsem udělala jen kolečka, plněná ořechovým krémem, politá čokoládovou polevou a ozdobená malými vločkami :-D. Loni jsem je polévala citronovou polevou a posypala barevným zdobením. Představivosti se meze nekladou...

09 prosince, 2019

Vanilkové rohlíčky

pondělí, prosince 09, 2019 7 komentářů
Letos jsem se v rámci vánočního pečení rozhodla udělat i vlastní těsta na druhy, které jsem doposud vždycky koupila hotové. Jedním z nich jsou moje oblíbené vanilkové rohlíčky. Z půl dávky jsem měla cca 43 kusů.

Vanilkové rohlíčky

Suroviny: 210g hladké mouky, 70g lískových oříšků, 70g moučkového cukru, 1 vanilinový cukr, 125g másla, 1 žloutek, mléko podle potřeby, moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup: Prosejte mouku, přidejte oříšky, cukry, žloutek a máslo. Zpracujte těsto. Podle potřeby přidejte mléko (já dala jen trošku, aby těsto nebylo příliš tuhé). Hotové můžete buď ručně válet válečky a pak tvarovat jako rohlíčky, nebo použít mlýnek s nástavcem jako já. U nás doma jsme zvyklí je mít takové 'zubaté'. Po upečení a vychladnutí obalte ve směsi cukru a vanilkového cukru...

08 prosince, 2019

Ahojky, máme opět neděli, druhý advent v řadě a vánoce zase o kousek blíž. Dneska jsem se dost opozdila s tímto přehledem, ale když už stejně nebylo světlo na focení v době, kdy jsem došla domů, nebylo proč spěchat. V klidu jsem si udělala jídlo i na další den, pokecala s taťkou a teď je tedy čas sepsat malé shrnutí...

07 prosince, 2019

Tak jo, nějak mě ten Zaklínač polapil. A to jsem se tomu čtení docela vyhýbala. Takže jsem našla několik zajímavých suvenýrů. Akorát ty medailony by to chtělo sehnat někde jinde, protože jsou hooodně drahý :-)

Co bych si přála ke knihám - záložky, placky, věci do knihovničky apod... Projekt z mé hlavy :-)

06 prosince, 2019

Akce a soutěže #396

pátek, prosince 06, 2019 čeká na komentář
Malý přehled nejrůznějších akcí, soutěží, knižních událostí a mnoho dalšího, co by mohlo pravé knihomoly zaujmout. Tento přehled vzniká každý pátek a obsahuje to, co ten den zvládnu najít. Pokud vás zajímají další věci z celého týdne, sledujte následující odkazy...

Nové události - v kalendáři najdete chystané akce, autogramiády, besedy a tak dále. Všechno co na mě na facebooku vyskočí nebo co objevím u nakladatelů.
Na facebooku a přes hashtag #akceasouteze sdílím příspěvky pokaždé, když na něco zajímavého narazím.
Instagram stories - odkazy na soutěže probíhající na instagramu. Přímo na profilu mám sbírky podle daných měsíců v roce.

04 prosince, 2019

Můj seznam přání - knihy, které si chci koupit nebo přečíst.
Další novinky sledujte v přehledu zde...

Prosinec už je opravdu jen tak, aby se neřeklo. Jediná kniha, která mi přibyla na seznamu, tak to je Ohnivý sloup. Konečně je tato série kompletní. Doma mám první dva díly, které jsem si pořídila levně na Světě knihy. Pak už jsem jen musela čekat, až vyjde ten třetí a ještě ke všemu v měkké vazbě, protože ta pevná byla první...

03 prosince, 2019

Čtecí plány na prosinec

úterý, prosince 03, 2019 3 komentáře
Na prosinec jsem si zvolila dva kousky, každý z jiného důvodu. Harryho čtu vždycky jak vyjde v novém ilustrovaném vydání a dávám si takové opáčko. A Jonathana, nu, toho mám rozečteného neuvěřitelného dva a půl roku a asi by bylo dobré zjistit, zda to chci vůbec dokončit :-D

Prosinec

Splněno  Název knihyAutorPočet stran
Harry Potter a Ohnivý pohár
J.K. Rowling464
-
Jonathan Strange & pan Norrell 968

02 prosince, 2019

Měsíc s knihou - listopad

pondělí, prosince 02, 2019 15 komentářů
Listopad byl opravdu plný knižní nadílky. Sice je pořád snaha o nějaké to šetření, ale někdy to prostě nevyjde. Stále si říkám, že nebudu za knihy tolik utrácet, ale na druhou stranu, já si skoro nic jiného nekupuji. Tak proč si neudělat radost? Navíc se blíží vánoce, doma si dárky dávat nebudeme, tak si koupím knihy sama. Celý rok jsem v práci tvrdě dřela, tak si zasloužím hezký konec roku... Jako neříkám, že mě ještě nové knihy nečekají. V prosinci mi dorazí jeden malý balíček a pak čekám na vánoční slevy, takže očekávám posledních asi pět knih a pro letošní rok končím :-D

01 prosince, 2019

Vánoce se blíží, dneska máme prvního prosince a rovnou i adventní neděli. V poslední době se to jen hemží akcemi a soutěžemi od nakladatelů a blogerů. Budu se tedy snažit vám sdílet co nejvíce, hlavně ty nejzajímavější tipy, ale víte jak, s časem to není úplně nejlepší, když nejsem v práci, tak peču a když nepeču, tak odpočívám. Takže když prostě bude chvilka a energie, určitě se s vámi podělím o odkazy...



@lucylillianne