MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

30 září, 2019

Recenzní kniha


V rámci nové spolupráce jsem dostala možnost zrecenzovat a hlavně si konečně přečíst knihu, kterou mám na svém seznamu poměrně dlouho. Už kdysi mě zlákala anotace a já se velmi těšila na to, až se do ní pustím.

První dojmy byly trošku nejasné, protože mi autorčin svět přišel lehce zmatený. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopila společnost budoucnosti, její řazení a způsob fungování. Moc mi nepomáhalo, že informace jsou spíše kusé a jen okrajově popsané. Ale nakonec jsem si z toho vyvodila, že existují tři rasy - lidé, měňavci (lidé mající schopnost měnit se ve zvířata) a psyové (lidé se zvláštními schopnostmi, kteří se vzdali veškerých emocí). A snad jsem to tak pochopila správně.
První díl série jsem vyhrála v soutěži. Do té doby jsem o ní nic nevěděla. A obě části čtvrtého dílu jsem si koupila za pár korun na Světě knihy. Pokud se mi tedy nedostane i ten zbytek levně do ruky, tak dál kompletovat nebudu...
 

Vlčice Kroana

  • Vlčice
  • Vlčice a Mandragora 1
  • Vlčice a Mandragora 2
  • Vlčice a děti noci 1
  • Vlčice a děti noci 2
  • Vlčice a staré plemeno 1
  • Vlčice a staré plemeno 2

29 září, 2019

Jako každou neděli, je i dnes čas kouknout na novinky a to nejdůležitější, co se tento týden stalo... Co se týče práce, tak to byla hodně velká makačka a jsem ráda, že mám teď pár dní na odpočinek. A to to nejhorší teprve začne. Jen nechápu, jak mám do další dovolené vydržet nějakých pět měsíců, uff...

Pondělí bylo hodně pohodové a jako start týdne ideální. Kdyby to tak bylo častěji, člověk by tu práci měl hned raději. Úterý a středa byl hotový frmol, chystalo se hned několik akcí, halloween, dušičky a podobně, takže jsem oba dny byla v práci snad okolo jedenácti hodin nebo tak nějak. Proto jsem si připadala zbytek dní jako vyždímaná a jako bych hubou ryla zem. Divné, že jsem neusnula v sedě. Jedinou dobrou zprávou pro mě bylo, že jsem vyhrála lístek na Humbook. Sice nemám plus, takže na autogramiádu se nedostanu, ale přesto jsem ráda a už teď se těším. Je mi jasné, že v den odjezdu budu proklínat všechny svatý, že musím tak brzy vstávat, ale cíl za to určitě bude stát... :-)

27 září, 2019

Malý přehled nejrůznějších akcí, soutěží, knižních událostí a mnoho dalšího, co by mohlo pravé knihomoly zaujmout. Tento přehled vzniká každý pátek a obsahuje to, co ten den zvládnu najít. Pokud vás zajímají další věci z celého týdne, sledujte následující odkazy...

Nové události - v kalendáři skupiny najdete chystané akce, autogramiády, besedy a tak dále. Všechno co na mě na facebooku vyskočí nebo co objevím u nakladatelů.
Na facebooku a přes hashtag #akceasouteze sdílím příspěvky pokaždé, když na něco zajímavého narazím.
Instagram stories - odkazy na soutěže probíhající na instagramu. Přímo na profilu mám sbírky podle daných měsíců v roce.

Již čtvrté dobrodružství s oblíbenou Mercedes. Je příjemné, když má člověk možnost číst celou sérii pohromadě, ale na druhou stranu potom i vidí nějaké ty nedostatky. Takže než budu pokračovat, udělám si zase malou pauzu.

Kniha se nese ve stále stejném duchu a v tomto případě se vracíme k jednomu staršímu problému, který má své pokračování. Pořád je ještě potřeba dořešit některé situace, které se staly a vyřešit následky. Nicméně dostaneme naservírovanou i jinou situaci, která trošku odvádí pozornost. Dochází tedy k domněnkám a omylům a jako vždycky to znamená potíže pro Mercy. Což mě přivádí k faktu, že už by taky mohl mít trable někdo jiný, protože to zavání neustálým opakováním.

Ne, že by mi to až tak vadilo. Ale teď můžu, po dočtení Alfy a Omegy, druhé autorčiny série z tohoto světa, porovnávat. Tam totiž vyhrocené situace nepronásledovaly jen jednu postavu, ale v podstatě se střídali, tím pádem jednou zachránili jednoho, příště druhého a tak dále. Při čtení to aspoň nepůsobilo tak monotónně a odhadnutelně a docházelo alespoň k nějakým změnám.

26 září, 2019

Můj seznam přání - knihy, které si chci koupit nebo přečíst.
Další novinky sledujte v přehledu zde...

Top výběr

Pětice knížek, které opravdu chci. Šedí bastardi mě strašně zaujali, protože mi to přijde jako něco nového a neokoukaného, po tematické stránce. Zkusím si je vyprosit na recenzi. Harry Potter je jasnačka, to snad ani nemusím vysvětlovat, takže hned jak vyjde, musím koupit. Zjizveného krále už mám předobjednaného, jen se pustit do čtení Griši, ať si ten svět lépe pospojuji :D. Pád Gondolinu, další kniha ze Středozemě. A i když se mi Tolkienovy knihy často hůře čtou, mám jeho svět moc ráda, takže určitě nepohrdnu. V temnu bych také ráda četla, protože první díl se mi opravdu líbil...

   

25 září, 2019


Dostala jsem se k dalšímu dobrodružství s Mercedes Thompson. Tentokrát se ale opravdu dějí věci. A navíc se mění i spousta životních osudů a momentů a dochází k velkým změnám. Tedy, alespoň já bych řekla, že jsou zásadní, což ovšem potvrdím až dalším čtením :-D

Je s podivem, že Mercy dokázala tak dlouho přežít. Ale na druhou stranu, jak sama často v knize přímo zmiňuje, její život se obrátil naruby teprve před rokem. A za tu dobu stihla tolik průšvihů, potyček, zachraňování kůže své i ostatních. A v tom asi nejvíc vězí ten problém. Mercedes si dělá spoustu přátel (nepřátele nebudeme komentovat) a obvykle je ochotná pro ně hodně riskovat a to taky dělá. Proto maléry na sebe nenechají dlouho čekat. Díky tomu vzniká opravdu nepřeberné množství možností, co všechno se může pokazit.

V minulém dílu, jak jsem v předchozí recenzi zmiňovala, došlo k nějakým těm vztahovým peripetiím a tady naštěstí už byly nějaké náznaky a dokonce bych řekla, že i konečné potvrzení, že tato situace bude rozlousknuta. Takže naštěstí žádné otravné protahování, jak to bývá zvykem v jiných knihách. Tedy alespoň doufám, přece jen mě čeká ještě pár dílů :-D.

24 září, 2019

Blíží se nám závěrečná čtvrtina roku a v té obvykle bývají dost dobré snímky. No, tak uvidíme. Já si jich pár vybrala a tady vám ukážu, co mě zaujalo tentokrát...

23 září, 2019

O tuto sérii mám zájem už pěkně dlouho. Ke knihám jsem se dostala díky vyklízení knihovničky jedné známé, která mi je chtěla dát zadarmo, tak jsem ji pozvala aspoň na kafe a zákusek :-) Jelikož jde ale o nekonečnou sérii, nebudu se už nadále snažit sérii kompletovat, to by mi vážně zruinovalo peněženku :-P.

22 září, 2019


Po čtyřech letech jsem se vrtla zpátky do světa Tearlingu, abych se dozvěděla, jak to dopadlo. Po tak dlouhé době jsem si samozřejmě téměř nic nepamatovala a ani sama autorka toho mnoho nezopakovala. Takže jsem dost tápala ve tmě. Rozhodně jsem neměla chuť začít číst sérii znovu, takže co jsem si nerozpomněla, tak to mi zřejmě nedošlo.

Kniha se četla dost pomalu, i když nebyla náročná. Spíše dlouhá. Dělo se tam toho tolik a přitom to bylo naprosto zbytečné. Spousta scén odváděla akorát pozornost a zbytečně plnila místo pro něco důležitějšího. Myslím, že příběh se měl zaměřit někde jinde. Takto vznikaly akorát mezery a nedostatečně vysvětlené chvíle.

Čtení mi stěžovalo i to, že vlastně tak polovinu jsem nepochopila. Často jsem nedokázala zpracovat, co se děje a byla jsem pěkně zmatená. Děj neustále skákal mezi přítomností a minulostí. A když už jsem se dostala na nějaké místo, zase poskočil jinam. Hlavní myšlenku jsem odhalila, šlo především o to, že lidé v sobě mají dobro i zlo, a že všechno má dvě strany a nejde jednoznačně něco tvrdit. Lidé jsou manipulovatelní a vytvořit ideální společnost snad ani není reálné. Do toho bylo zakomponováno cestování časem a pak samotný příběh vzniku nového království a jeho existence po několika generacích. Ale to je tak vše.
To počasí a chladno na mě začíná mít nějaký dopad. Schází mi dobrá nálada a k tomu i chuť vůbec blogovat (nebo cokoli dělat). Zimní krize přichází, dalo by se říct. Ale já se překonám a zkusím z tý prázdný makovice vydolovat, co jsem vlastně celý týden dělala.

V pondělí jsem měla volno a počasí nebylo nic moc, tak jsem víceméně uklízela, odpočívala, četla a koukala na seriály. Z Carnival Row jsem zatím viděla asi čtyři díly a pomalu mě to přestává bavit. A jinak teď v podstatě nic nesleduji. Buď je u všeho pauza, nebo se strašně dlouho čeká na titulky... Takže jsem se rozhodla, zabavit i jinak a vytáhla jsem model. Po dlouhé době začínám stavět, i když ani tady jsem se zatím nedostala do té správné nálady...

21 září, 2019


Samozřejmě jsem nemohla dlouho čekat a musela jsem pokračovat. První díl skončil poněkud neuzavřeně a zrovna v momentě, kdy to kdekoho zajímá, takže nač se trápit, když má člověk pokračování ihned k dispozici? Navíc jsem si tuto sérii oblíbila a i když jsem tomu nechtěla věřit, jak mi pár lidí tvrdilo, tak je Mercy opravdu lepší než Alfa. Ale ani na tu nedám dopustit... :-)

Z krevního pouta se vyklubala nevídaná podívaná plná napětí a temnoty. Do popředí se dostávají hlavně upíři a konečně autorka odhalila mnohem více z jejich světa. Což mě dovedlo k názoru, že vlkodlaci jsou stokrát lepší :-D. Samozřejmě, že díky své podstatě působí upíři krutěji, ale celkově i jejich popis nebudí zrovna sympatie. Takže se není čemu divit, že nejsem takový nadšenec.

Mercy je typ člověka, který neustále někam strká nos. Navíc nedokáže nečině přihlížet a tak když má příležitost, do všeho se ihned zapojuje. A vzhledem k tomu, jaké má nebo spíše nemá schopnosti, je opravdu s podivem, že přežila tak dlouho. Ale i když mi občas trošku lezlo na nervy, jak si hraje na superhrdinku, je to prostě zajímavá postava. Přátele si dělá ve všech skupinách, není proti nikomu zaujatá (pokud si to nezaslouží) a svoji loajalitu nesměřuje jen určitému druhu. A to se mi líbí... Jsem hodně zvědavá, kdy dojde k nějakému odhalení, co se týče jí samotné, protože to mě zajímá asi momentálně nejvíc.

20 září, 2019

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v říjnu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek, nebo postupujte přímo díky hashtagu #vychazirijen2019...
Malý přehled nejrůznějších akcí, soutěží, knižních událostí a mnoho dalšího, co by mohlo pravé knihomoly zaujmout. Tento přehled vzniká každý pátek a obsahuje to, co ten den zvládnu najít. Pokud vás zajímají další věci z celého týdne, sledujte následující odkazy...

Nové události - v kalendáři skupiny najdete chystané akce, autogramiády, besedy a tak dále. Všechno co na mě na facebooku vyskočí nebo co objevím u nakladatelů.
Na facebooku a přes hashtag #akceasouteze sdílím příspěvky pokaždé, když na něco zajímavého narazím.
Instagram stories - odkazy na soutěže probíhající na instagramu. Přímo na profilu mám sbírky podle daných měsíců v roce.

19 září, 2019


Konečně se dostávám i k druhé sérii Patricie Briggs. Autorka mě naprosto dostala a očividně jsem i potřebovala takový ten návrat do mládí, kdy jsem upířiny a vlkodlaky četla. Po všech těch fantasy knihách plných království, čarodějů, víl, bojů, intrik a kde čeho, jsem potřebovala změnu v podobě příběhu zasazeného do moderní doby. I když to mystično zůstalo...

A tak jsem se dostala k prvnímu dílu Mercedes Thompson. Veliký rozdíl oproti Alfě je v tom, že příběh je vyprávěn z pohledu Mercy, tedy v první osobě. Alfa je občas lehce zmatečná, protože vypravěčem není nikdo určitý a tak se pohledy jednotlivých postav někdy trošku bijí a já pak musím sem tam nějakou tu větu číst vícekrát, abych vlastně věděla, kdo je v danou dobu nejdůležitější. V tomto případě naštěstí tento problém není a tak je čtení mnohem plynulejší a pohodovější.

Navíc je tu i malé ozvláštnění, protože samotná Mercy není vlkodlak. I když se to jimi v příběhu jen hemží, ona sama není tak silná a 'magická' jako oni. A popravdě to má své kouzlo (nechci říkat, že je to realističtější, ale prostě to tak nějak působí), když všechny bytosti nepůsobí tak mocně až nepřemožitelně. Přesto si nic nenechá líbit, je odvážná, chytrá a bojovná. A jak už to tak bývá, znamená to i spoustu problémů. Tak nějak nedokáže stát nečině bokem a jen přihlížet a tak je často součástí nějakého problému, i když na to zrovna nemusí mít...

16 září, 2019

Tuto knihu jsem dostala k recenzi a netušila jsem, že jde o sérii. Naštěstí se jedná o ten typ, kdy není potřeba znát úplně každý díl. A vzhledem k tomu, kolik knih mám na seznamu, tak s dalším dílem už pokračovat nebudu. Mám jiné priority :-)

Recenze - Jepice
 

Charlie Priest

  • Jepice   
  • The Ash Doll

15 září, 2019

Tak jo, je to k zbláznění, ale už na mě všude vykukují vánoce. To datum, kdy je uvidíme po obchodech se nezadržitelně blíží a já přemýšlím, jak moc budu mít letos náladu je slavit. Zatím se však držím, to nejhorší teprve příjde ;-).

V pondělí byla v práci docela pohoda, ono obvykle po víkendovém volnu, kdy nastoupí jen moje směna, je klid a minimální stres, takže alespoň nějaké pozitivum. Od úterý už nastala docela makačka. Každý den se něco předělávalo, stěhovalo, měnilo. No prostě hrůza. Skončila akce škola, takže rychle vyměnit za něco jiného, do toho si právě vymysleli vánoce, takže už máme na prodejně výprodej starých zásob a do toho další změny, které si jednoduše ti nahoře odkývali. Chtěla jsem si tedy udělat radost tím, že jsem si napsala o recenzáček nové Paoliniho knihy - Poutník, čarodějnice a červ. Trošku jsem se obávala, ale jinak jsem se vcelku těšila na nové příběhy z Alagaësie. Věděla jsem, že nejde o plnohodnotnou knihu, ale jen povídky, přesto jsem něco takového neočekávala. Samozřejmě si to můžete přečíst v recenzi a pak mě snad pochopíte.

13 září, 2019

Malý přehled nejrůznějších akcí, soutěží, knižních událostí a mnoho dalšího, co by mohlo pravé knihomoly zaujmout. Tento přehled vzniká každý pátek a obsahuje to, co ten den zvládnu najít. Pokud vás zajímají další věci z celého týdne, sledujte následující odkazy...

Nové události - v kalendáři skupiny najdete chystané akce, autogramiády, besedy a tak dále. Všechno co na mě na facebooku vyskočí nebo co objevím u nakladatelů.
Na facebooku a přes hashtag #akceasouteze sdílím příspěvky pokaždé, když na něco zajímavého narazím.
Instagram stories - odkazy na soutěže probíhající na instagramu. Přímo na profilu mám sbírky podle daných měsíců v roce.

12 září, 2019

Recenzní e-kniha


Ti z vás, kteří mají už všechny čtyři díly Eragona za sebou, jistě pochopí, jak je tato recenze míněna. Nad příběhem jsem strávila hodiny a dny, mnohdy četla do rána, protože přestat bylo něco nemyslitelného. Po Harry Potterovi byl právě Odkaz dračích jezdců tím popostrčením, které mě tak strašně připoutalo k fantasy knihám. S každým dílem jsem dlouho očekávala pokračování a čekání si zkracovala znovučtením. A když jsem se dozvěděla, že po dlouhých asi osmi letech Paolini konečně zase něco vydá, skákala jsem radostí.

Tedy radostí, ale i trošku obavou. Autor stvořil opravdu skvělý svět, plný příběhů, postav, napětí a především draků a všemožných tajemství. Vážila jsem si jeho knih o to víc, že jsem věděla, že je začal psát od svých patnácti let, což je obdivuhodné. Bavilo mě to neskutečně a tak jsem doufala, že se s novým příběhem konečně dozvím, jak dopadl Eragon a další postavy, které se Safirou znal.

10 září, 2019

Po delší době mám zase nachystaný nový díl knižních mapek. Tentokrát jsem vybrala zatím poslední díl Jiskry v popelu, kde jako vždycky se nachází nejrůznější mapky uvnitř přebalu knihy, a knihu Devět nocí, na kterou už jste určitě taky narazili :-). Jak se vám líbí jejich mapky?

  • Smrt před branami {recenze}
  • Devět nocí {recenze}

09 září, 2019

Jak vidno, ani tato série neunikla trendu nedovydání. Já se k prvnímu dílu dostala v elektronické verzi a mám pocit, že jsem ji ukořistila díky akci, kdy rozdávali knihy zdarma či za minimální ceny... Některé z českých vydání jsem viděla i ve výprodejích a po pravdě mě to docela lákalo. Ale ještěže jsem do toho nešla. Další nekomplet sérii vážně nechci.
 

Lang Reilly

  • Případ Pegasus
  • Akta Julián
  • Mise Sinaj
  • The Coptic Secret
  • The Bonaparte Secret
  • The Cathar Secret
  • The Poison Secret
  • The Nassau Secret
  • The Elizabethan Secret

08 září, 2019

Školákům skončily prázdniny, začalo září a povinnosti. Nám pracujícím to vyjde nastejno, protože jsme v jednom kole pořád. Velkou změnou je i počasí, které na začátku týdne drželo letní tempo a teploměr přes den ukazoval i skoro sedmadvacet. Nicméně včera se to dost zlomilo a pěkně se ochladilo. I doma, kde jsem byla zvyklá v předchozích týdnech vidět na teploměru pětadvacet a víc, mám najednou skoro jen dvacet. Takže začíná sezóna zapálených svíček a teplých čajů :-D.

V pondělí jsem měla volno, ale zaběhla jsem si na brigádu. S mamkou jsem objela i nějaké pochůzky, takže jsem měla hned půlku dne pryč. Takže jediné, co jsem pak odpoledne stihla, bylo vyčesání a ostříhání Maggie (to není pes, ale chlupy na nohách) a vysávání. Toť vše, na víc jsem se nezmohla...

05 září, 2019


Z prvního dílu jsem ihned přešla na pokračování, protože konec mě docela dost překvapil, i když jsem to asi trošku tušila, nicméně nehrozilo, abych přešla na nějakou úplně jinou knihu. Od série jsem původně mnoho nečekala, šla jsem do ní s obavou, aby z toho nevyšlo zase něco takového tuctového, co už jiní autoři stihli napsat, protože to je asi problém všech knih určených náctiletým z poslední doby. Ať už čtete cokoli, všechno zní strašně podobně...

Řekla bych, že druhý díl je ještě o špetku lepší než ten předchozí. Je plný akce a překvapení. Příběh už se nevěnuje tolik online hře, ale pořád se pohybujeme ve virtuálním světě a především ty zásadní momenty se dějí mimo realitu. I zde platí, že je však děj rozvržen půl na půl a nepřevládá žádné určité místo. Tentokrát však dochází k zásadním změnám a je jasné, jaké poučení z toho vyplyne.

Emika se stále nedokáže smířit s tím, že by měli trpět nevinní a je ochotná udělat maximum, aby napravila škody, které vznikly a kterých byla součástí. I když to nebyla přímo její vina, bylo nutné se zapojit, protože bez zásahu by došlo k nevratnému maléru globálních rozměrů. I zde však přese všechny problémy a základní tematiku nebezpečnosti virtuální reality, je čas řešit přátelství, lásku, spravedlnost, boj dobra a zla, důvěru a tak dále. V mnoha ohledech se to tedy dá považovat za opakování tématu, které tu bylo stokrát, přesto autorka dokáže pěkně a věcně vyprávět, aniž by se zdržovala zbytečnostmi a plýtvala časem. Děj plyne vcelku rychle a nedochází ani k žádným zádrhelům. A navíc její popis budoucnosti a stylu života lidí se mi zalíbil. Nudit se rozhodně nebudete, protože některé postavy to tak hezky fingují na všechny strany, že občas přemýšlíte, co z toho guláše vznikne. A hlavně, která strana nakonec vyhraje.

04 září, 2019

Můj seznam přání - knihy, které si chci koupit nebo přečíst.
Další novinky sledujte v přehledu zde...

Tentokrát mám těch lákadel poměrně hodně. Takže abych to zjednodušila, rozdělím článek na dvě poloviny. V první najdete knihy, které mě lákají nejvíc a s velkou pravděpodobností si je koupím. A v druhé polovině jsou knihy, které jsem si přidala na seznam čtení s nižší prioritou, takže ty, na které bych se ráda někdy mrkla...

Top výběr

Smrtící bílá je pokračování série od J.K. Rowling, sice jsem četla zatím jen první díl, ale ráda bych pokračovala. Trochu mi nesedí ta bílá barva, protože doteď byly obálky a hřbety tmavé. Po velkém zvažování jsem se rozhodla pokračovat i s Paolinim a s knihou Poutník, čarodějnice a červ. I když je to patnáct let, autor se vrací do Alagaësie. Trošku se toho bojím, ale snad to bude stát za to. A nakonec je tu kniha Rituál. Příběh znám díky ukrajinskému (nebo tak něco) filmovému zpracování, které se mi docela líbilo a tak o knize budu také hodně uvažovat...

03 září, 2019

Mám sice doma nachystanou hromádku záložek, které jsem tvořila, ale ty ještě čekají na vydání knih. Tentokrát tedy mám jen jednu a to na poslední díl Skleněného trůnu. Obrázek jsem našla na d-artu, je moc pěkný, temný a tak. V konečném výsledku vyšel i na papíře docela tmavo, ale to je spíš tiskárnou.

02 září, 2019

Warcross • Marie Lu

pondělí, září 02, 2019 2 komentáře

Z počátku jsem se sérii vyhýbala z obav, že půjde o další průměrnou young adult knihu. S autorkou jsem se dosud nesetkala, i když znám i další její knihy od vidění. Kdysi mě lákala Legenda, ale to nějak padlo a dneska už to není k sehnání. Nakonec jsem si při jednom z nákupů knih uvědomila, že na slevu mám malou hromádku a tak nějak by se mi to nevyplatilo. A tak nakonec i tato série skončila v košíku a to především díky tomu, že jde jen o dilogii, tedy dva díly.

Navíc musím uznat, že jedním velkým lákadlem byla i obálka Warcrossu. Já jako člověk, který se často nechá strhnout právě přebalem, jsem se do ní zakoukala ihned. Prostě pestrá škála barev a jsem v tom až po uši. Velký díl samozřejmě nese i samotný obsah a tematika. Když jsem knihu četla, měla jsem dojem, jako bych objevila mix Ready Player One (díky té technické části) a Hunger Games (díky soutěži, boji o život, později i reálný, souboji týmů a tak podobně). Tak nějak to na mě dýchalo těmito dvěma příběhy, které jsem měla neustále před očima, a vzniklo z toho nové spojení.
Nechala jsem se vtáhnout do víru slev a knížek za pár korun. O této sérii vím díky seriálu, z kterého jsem viděla možná tak dvě minuty. Seriál příšerný, ale nápad se mi hodně zalíbil. Pak jsem zjistila, že Omega udělala nové vydání a k mému ještě většímu překvapení šly knihy do nejrůznějších akcí. Takže mě všechny tři knihy nestály snad ani tři stovky :-D.

Recenze - Shannarův meč | Shannarovy elfeíny | Shannarova píseň přání
 

Shannarův meč

  • Shannarův meč
  • Shannarovy elfeíny
  • Shannarova píseň přání  



@lucylillianne