MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 května, 2019

Jak jistě víte, jsem velká fanynka Cizinky. A i když jde hlavně o román a s ním spojenou romantiku, vyhledávám autorčiny knihy i proto, že se hodně zajímají o historii. V tomto případě o Skotsko, horaly, jejich kulturu, zvyky a tak dále. A tak se to stalo ideálním mixem témat, které mám ráda. A tak jsem jednou přemýšlela, že Cizinka rozhodně není prvním takovým příběhem, který znám a který se mi líbil...


Cizinka

Začnu tedy samotnou Cizinkou. Tu jsem objevila v době, kdy jsem v televizi náhodou zahlédla ukázku. Zaujalo mě to, první co mi padlo do oka, byla zmínka o cestování časem. A tak jsem si našla informaci o seriálu, načež jsem zjistila, že jde o inspiraci knižní sérií. A tehdy to prostě přišlo. Myslím, že nejdříve jsem viděla první řadu seriálu a pak jsem se teprve dostala ke knize. Bylo to dost bouřlivé seznámení, protože něco takového jsem nečekala. Chytlo mě to a tak jsem nedočkavě vyčkávala na každou další knihu, která vyšla. Byla jsem moc ráda, když nakonec práva odkoupilo nakladatelství Omega, a že díky tomu vznikla šance, že vyjdou i další díly. Nedávno jsem přečetla už šestou knihu a moc se těším i na ty další. Stále je co objevovat :-D



Lord John Grey

Cizinka dostala i takovou menší odnož. V tomto případě nevychází až takové bichle, ale stále platí, že s každým dalším dílem přibyde i pár dalších stránek. V této sérii sice nejde až tak o Skotsko, jako spíše o Anglii, ale zmínky se rozhodně najdou a navíc se to týká mnoha postav z hlavní série, takže určitě stojí za zmínku.



Neobyčejní hrdinové

Tuhle sérii jsem objevila vcelku nedávno. Po tematické stránce mi přijde hodně podobná jako Cizinka, vyjma cestování časem. Určitě si nenechám i tento příběh utéct, i když tady bude ta romantika určitě více převažovat. Ale zatím si to nechci míchat, takže s ní začnu, jakmile ukončím tu první...




Tajemství skotské krve

Jako poslední, která mě napadla je tato kniha. Četla jsem ji na recenzi. Sice už se neodehrává v daleké minulosti, ale týká se této krásné země. Objeví se tu nejedno tajemství a bude probíhat i nějaké to pátrání. Já byla se čtením velmi spokojená...



Cizinka

Vrátím se k Cizince, tentokrát ale seriálové. Za mě je první řada prostě nejlepší, nejlépe propracovaná a celkově tak nová, že musí chytnout spoustu lidí, kteří mají toto téma rádi. Další řady nejsou o tolik horší, ale je pravda, že čím dál se dostávám, tím víc rozdílů oproti předloze vidím. Ale jsem moc ráda, že to hlavní dodržují a nemění. Každopádně je v seriálu krásně vidět, jak si s tím opravdu dávají záležet. Všechny ty kulisy, kostýmy, snaha o dodržování historické skutečnosti. Dokonce jsem v průvodci četla, jak řeší třeba barvy na oblečení, aby to bylo co nejvíc autentické. Opravdu vypipláno do detailů. Navíc postavy jsou strašně sympatické a hlavní dvojice se k sobě neskutečně hodí :-)



Rob Roy

Ze starších snímků tu mám například Rob Roye. Pokud se podívám na dobu, ve které se film odehrává, tak je o nějaký ten rok dříve než Cizinka. Horalové tam žijí mnohem prostším způsobem. V hlavní roli můžete vidět Liama Neesona a Jessicu Lang. I když je snímek slabší, mám ho ráda. Je jednoduchý, ne příliš komplikovaný a navíc se nenese v duchu dnešních filmů, kde se to krví a useknutými končetinami jen hemží...



Statečné srdce

Kdo by neznal tento film. Jde o opravdovou klasiku mezi skotskými historickými filmy. Jediná škoda je, že i přes hezké prostředí, výborné herce a další zajímavosti, snímek kazí jeho historická nepřesnost. Nejedná se o pravdivý příběh, autoři si jen vypůjčili skutečné události a některé známé osoby, ale děj si přizpůsobili po svém...



Marie, královna skotská

Poslední film, který jsem viděla nedávno, je příběh o Marii Stuartovně. I když jsem od filmu čekala něco jiného, nemůžu říct, že bych byla zklamaná. Osobou na popředí je Marie a Alžběta, která je tu také důležitá, hraje druhé housle. Bylo zajímavé sledovat to z druhé strany, jelikož jsem doteď viděla jen Královnu Alžbětu, kde jaksi byla Marie vykreslována určitým způsobem a moc prostoru nezískala. Řekla bych, že film docela i historicky sedí. Když mě něco zajímalo, hledala jsem si to na wikipedie, abych si fakta ověřila a sedělo to. Navíc je tu v hlavní roli Saoirse Ronan, která to zahrála výborně.



Rebelka

A na úplný konec tu mám pro změnu ještě animák. Rebelka je jeden z těch filmů, kde jsou takové ty nesourodé postavičky, s malými nožičkami a obrovkými hrudníky, což působí sice komicky, ale já mám raději reálnější tvary. Každopádně je to moc pěkný film s krásnou hudbou i příběhem.


A co vy? Znáte tyto příběhy? Doporučíte mi nějaké další?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

5 komentářů:

  1. Naprosto s tebou souhlasím, i mě Skotsko hodně zajímá (a to nejen kvůli Cizince, i když svůj podíl na tom samozřejmě má) :))) Díky za tip na sérii Neobyčejní hrdinové, kterou jsem neznala a která nevypadá vůbec špatně. :)
    PS. U Cizinky mě trochu mrzí, že opustila Skotsko. Na druhou staranu ale chápu, že kvůli ději a zápletce to bylo nutné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mozna maly spoiler, takze cti dal na vlastni nebezpeci..... :-D
      ...
      ...
      ...
      neopustila ho nadobro :-P

      Vymazat
  2. Moc hezký článek :) Skotsko mám ráda, hlavně díky Cizince, knižní i seriálové :) Láká mě seriál Marie, královna skotská :) Kdysi jsem takhle koukala na Reign :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je pěkný článek. :) Na Cizinku mám hodně velký zálusk, takže bych se už k ní mohla taky dostat. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne