MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

30 května, 2019

Recenzní e-kniha


Konečně přišla řada i na poslední díl série a s tím i rozuzlení celého toho zamotaného děje. Už od počátku, kdy jsem se o sérii začala zajímat, jsem byla navnazena na zajímavý příběh plný cestování dimenzemi. V tomhle ohledu jsem rozhodně nebyla zklamaná a dostala jsem víceméně to, co jsem očekávala. Ale samozřejmě se musí brát ohled i na specifický žánr young adult, který zaručeně převažuje a zanechává své stopy.

Poslední díl mi přišel asi nejvíc protahovaný a zmatený. Téměř po celou dobu jsem nechápala, proč hlavní postavy vedly svůj 'boj' tímto stylem, který na mě působil jako něco, co by nikdy nemělo konce, něco, co nemá logiku. Protože když chcete zachránit nekonečně mnoho dimenzí, těžko je budete zachraňovat jednu po druhé. To přece nemá smysl. Takže v tomhle ohledu se trošku obrňte, protože tato estráda bude trvat trochu déle než je zdrávo. Ale nakonec to i těm géniům přece jen dojde a začnou to řešit správně, což mě mimochodem napadlo skoro ihned na začátku. Ale nevadí. I tak měla autorka skrytá esa v rukávu, kterými tyto pasáže hned vylepšila a tak zaměstnávala mysl i někde jinde.

Jak už jsem zmínila, musíte po celou dobu počítat s tím, že jde o young adult knihu zaměřenou na obecenstvo spadající do náctiletých. A tak velký prostor dostávají vztahové komplikace, neustálé myšlenkové pochody nad nespravedlností osudu, proč a jak se to děje právě našim hrdinům a nespočet dalších ukňouraných chvilek. Nehledě na to, že o pocitech se mluví dobrou polovinu knihy. Ale já samozřejmě už dávno věděla, o čem to je, a tak jsem byla připravená. Tyto momenty jsem nechávala tak nějak odeznít na pozadí a soustředila se na hlavní problém příběhu a na to, jak to vlastně celé dopadne. Což mě zajímalo asi ze všeho nejvíce. Nemůžu ale říct, že by mě nebavilo sledovat všechny ty alternativní já všech postav, těch možností jejich existence je nekonečno, autorka tím získává neskutečný prostor a tak bylo docela zábavné být svědkem toho, jak si užívá všechny ty možnosti a kombinace :-)

A i když knihu soudím na obyčejný průměr, nenechte se odradit. Já si to neskutečně užila a bavila jsem se v každém okamžiku, protože kniha je strašně nabitá akcí a nejrůznějšími zvraty, o komplikace taky není nouze a hlavně ten konec byl dost nervy drásající. Najednou se to všechno tak zvrtlo, že jsem si skoro do poslední stránky nebyla jistá jestli dostanu happy end nebo ne... A spokojená bych byla s obojím... Co to bylo, vám stejně neprozradím, musíte se tím prokousat sami. Takže i když mi trošku připadalo, že to sáhodlouhé kecání o lásce a osudu, mi lehce brnká na nervy, nemůžu si stěžovat. Autorka má co nabídnout a opravdu ve velmi čtivé formě. A budu doufat, že jednou napíše něco i pro trochu dospělejší publikum. Protože já rozhodně nepohrdnu dalšími jejími knihami :-)

Pokusím se znovu navázat konverzaci. „Chceš slyšet něco zajímavého?“
Podívá se na mě a odpoví: „Těch pár posledních týdnů bylo strašných, ale rozhodně se nedá říct, že se nic nedělo.“

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Milion světů s tebou
A Million Worlds with You
Ohnivák
3
Zuzana Bičíková
Sci-fi
2016 originál / 2019 překlad
318
CooBoo
978-80-7544-733-3

Anotace Databazeknih.cz:
Milion vesmírů. Milion nebezpečí. Jeden osud. Osud multivesmíru je v rukou Marguerite Caineové. Od té doby, co začala poprvé cestovat do jiných dimenzí s pomocí Ohniváka, vynálezu svých rodičů, stojí uprostřed multidimenzionálních problémů ona. Až nyní se dozvídá, jaké jsou skutečné plány prohnané Triad Corporation – že by nejlépe chtěli vymazat stovky vesmírů. Paul Markov vždycky byl na straně Marguerity, ale po posledním útoku Triadu se změnil a leží na něm stín tragédie. Snaží se to překonat, ale i když mu Marguerite pomáhá, seč může, nezdá se, že by někdy mohl být stejný jako dřív. Marguerite je tedy jediná, kdo může zabránit zničení multivesmíru. Jde o miliardy lidských životů. V sázce nikdy nebylo víc. A Triad navíc vynesl nejvyšší trumf: zlomyslnou a duševně narušenou Marguerite z jiné dimenze, která je vždycky o krok napřed.
Odkazy: palmknihy

Protože o tomhle příštím světě vůbec nic nevím. Kdysi jsem předpokládala, že s Paulem k sobě vždycky najdeme cestu, teď už ale vím, že v multivesmíru existují miliony různých způsobů, jak nás rozdělit.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

E-knihu Milion světů s tebou koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Fantasy, sci-fi, horory
 
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorce

foto: Wookieepedia - Fandom

Databazeknih.cz: Amy Vincent (Claudia Gray - pseudonym) Pracovala jako právnička, novinářka, DJ a nesmírně špatná číšnice. Její celoživotní zájem o staré domy, klasické filmy, staromódní styl a dějiny hrál významnou roli při stvoření světa Evernightu.

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Jsem moc ráda, že se ti nakonec série líbila. :-)
    Já jsem z ní byla taktéž nadšená, i když pro mě byl 3 díl asi nejslabší ze všech. I tak bych sérii doporučovala dál. :))

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne