MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

01 května, 2015

Po dlouhém zvažování jsem stvořila takový malý přehled informací, které jsem dříve schraňovala na svém webu o filmech a knihách. Jde o články z roku 2008, kdy jsem zhruba se svojí webovou činností začínala... Po nějaké době jsem založila i stránky na Eragona, i když informací už jsem nekompletovala tolik jako například u Harry Pottera. V tomto případě jsem však propadla výhradně knižní sérii. Film byl naprosto nedokonalý s plno chybami a nedostatky, hodně mě zklamal, i když potenciál by se určitě našel, ale herecké výkony byly slabé, hudba divoká a to ani nemluvím o sestřižení některých scén. Nejlepší částí byla pouze Safira :-)..

aktualizováno k 12.11.2019

Města Alagaësie


Carvahall
Z Carvahallu pochází skoro celá Eragonova rodina – samozřejmě vyjma jeho otce. Carvahall není ani tak město, jako spíš malilinkatá vesnice, kde se každý zná s každým. Ale mají tu hospodu, kováře, řezníka, hokynáře a spoustu dalších užitečných krámků a zařízení (to jako v případě hospody). Ale bohužel je od každého pouze jedno vydání, takže o nějaké hospodářské soutěži nemůže být ani řeč.
Okolo Carvahallu je množství různých farem a zemědělských usedlostí. Jejich majitelé prodávají přebytečné obilí obchodníkům, kteří do vesnice každý rok přijíždějí. Většinou na podzim, ale někdy si zima trochu pospíší.
Carvahallští obyvatelé jsou velice udatní, za což nejspíš může to, že v jejich žilách proudí (nejspíš už dost naředěná) krev dědiců krále Palacara. Ale jejich odvaha zapříčinila i to, že v Eldestu byla vesnice ra’zaky srovnána se zemí.

Dras - Leona
Město leží na břehu obrovského jezera Leona. Jeho název se skládá z elfského slova pro město a celkem logicky se k němu přidal název vodní plochy. Přece jen, kdyby se všechna města jmenovala Dras, tak by to bylo trochu jednotvárné.
Poblíž města ze země vystupuje skála, známá jako Helgrind. Dras – Leonská katedrála tvar skály dovedně kopíruje a stejně tak její kněží kopírují krutost ra’zaků, kteří v Helgrindu sídlí.
Dras- Leona je obecně ošklivé město, kterému by jen prospělo, kdyby se jeho bída vypálila hezkým požárem. Možná by pak lidem vyplatili i pojištění a oni by pak v ulicích nového města nemuseli žebrat. Ale jednomu místu by se oheň mohl vyhnout – palác vládce města, Marcuse Tábora, je celkem hezký a kontrastuje s běžnou městskou bídou. Taky si to Tábor může dovolit, za státní peníze – ale během děje Eragona si zřejmě začal dovolovat trochu moc, tak se Galbatorix rozhodl, že ho poctí ,milou‘ návštěvou. Zajímalo by mě, jestli to Tábor přežil …

Gil’ead
Další město, které leží na břehu nějakého jezera. Ale tentokrát je to Isenstar a Gil’ead připomíná spíš obchodní stanici než opravdové sídlo typu město. Ale rozhodně se nenechte zmást – pokud vás pronásleduje Království, radši sem vůbec nelezte, protože tenhle kousek země slouží králi jako kasárny, vězení a další zařízení nezbytná k hladkému chodu jeho mocnářství.
Něco málo z historie – bylo to právě v Gil’eadu, kde bojovali Brom, Jeod a Morzan o safiřino vejce. A právě v Gil‘eadu se nyní ukrývá Dormnad, jeden z mála, kteří v Království znají cestu k Vardenům.

Therinsford
Vesnice, která je o ždibek větší než mrňavý Carvahall. Není moc hezká a nemají tam tak šikovného kováře, jako je Horst v Carvahallu. A jejich mlynář Dempton odvedl z Carvahallu Rorana. Taky si dejte bacha na odporného pobudu, který občas svým tlustým břichem blokuje therinsfordský most. Chce pěkně mastné mýtné, ale pak si klidně nechá proříznout měšec, blbec jeden.
Vesnický koníř Haberth má občas pár hezkých koní, ale toho nejlepšího, Sněžného bleska, ten důvěřivec draze prodal Bromovi.

Teirm
Dost velké město a kupodivu není postavené u jezera, ale u moře. Ano, správně, Teirm leží u zátoky, kde se do moře vlévá řeka Toark (ta západní).
Jeho budovy jsou postaveny vzestupně směrem ke středu města. Je to kvůli pirátům, kteří město málem vypálili. Uprostřed města stojí hrad, ve kterém si podle zdánlivě nesmyslného ustanovení musí každý kupec pronajímat vlastní místnost.
Teirm je významným obchodním střediskem na západ od Dračích hor. Teirmské přístaviště je ale od města odděleno mohutnými hradbami – právě kvůli pirátům. Přístav byl v Eldestu díky carvahallským a Jeodovi, který v Teirmu sídlil, zničen.
Ve městě je mnoho zajímavých obchůdků – můžeme jmenovat třeba Angelinino bylinkářství.

Daret
Daret je mrňavé městečko u ještě mrňavější řeky Ninor. Často ho napadají urgalové (asi jako všechno ostatní), ale tady se obyvatelé rozhodli, že se zrůdám postaví. Sestavili lučištnickou brigádu a do jejího čela postavili Trevora, protože ten nějakou dobu sloužil v královské armádě. Jejich obranná linie potom zastavovala a děsila všechny pocestné, kteří Daretem projížděli. Mezi nimi čirou náhodou byli i Brom a Eragon.

Yazuak
Yazuak je (nebo spíš bylo) město na řece Ninor. V době, kdy okolo něj projížděli Brom s Eragonem, ho přepadli urgalové a všechny jeho obyvatele pozabíjeli a hodili na hromadu na návsi. Ale dva urgalové od své hordy dezertovali a pak Broma a Eragona přepadli. Díky tomu Eragon zjistil své kouzelné schopnosti – použil kouzlo Brisingr, když se proti zrůdám bránil.

Ellesméra
Ellesméra je hlavní město elfské říše, která se rozkládá v lesích Du Weldenvarden. Sídlí v něm královna Islanzadí a ostatní elfští šlechticové.
Na první pohled Ellesméra vypadá pouze jako roztomilá paseka v lese. Na ten druhý už ne. Objevíte, že louka plná květin je vlastně jakési náměstíčko, stromy jsou domy. Domy v Ellesméře jsou vyzpívány přímo do stromů – stromy se elfským zpěvem formují do podoby, jakou elfové potřebují, ale při tom se nijak nenarušuje struktura stromů a není zasahováno do lesa tak jako v našem světě.
V Ellesméře je hlavní budovou sál, ve kterém zasedají šlechticové při poradách. Dál je v ní dům Tialdarí, ve kterém sídlí většina návštěvníků města. Ale pro Jezdce je tu něco speciálního – dům upravený tak, že se v něm může pohybovat i drak. Akorát po schodech ne, protože jim při růstu zapomněli elfové draky připomenout.
Na cvičišti se můžete ujistit, že vaše lidské schopnosti (ať jsou jakkoli velké) zdaleka nestačí na bojové umění elfů. Zde také elfové cvičí Rimgar – speciální cvičení, které posiluje tělo, a pokud je prováděno správně, tak i mysl.
Ellesméra je zkrátka nádherná. Pokud máte rádi přírodu, tak je to to pravé místo, kam se vydat.

Trojheim
Tronjheim je hlavní trpasličí město. Sice dříve nebylo, ale po opuštění Orthíadu se stal centrem trpasličího společenského života. Je to v podstatě uměle postavená hora z bílého kamene, ale trpasličí příbytky zasahují i pod zem. Tronjheim je rozdělen na čtyři čtvrti, do kterých se vstupuje z hlavní haly. Ta protíná vertikálně celé město a nahoře je krytá obrovským safírem tvarovaným jako růže. Do poschodí se vystupuje po schodišti Vol Turin, nebo se dá požít kladkový systém. Zprávy se dají předat pomocí světelných signálů a pokud se chcete dostat až úplně dolů, můžete se sklouznout po leštěném kamenném korytě. Celý Tronjheim je ukryt v obrovském sopečném kráteru, známém jako Farthen – Dur. Tato bývalá sopka v Beorských horách byla kdysi objevena praotcem trpaslíků Korganem. V současnosti žijí v Tronjheimu nejen trpaslíci, ale i Vardenové. Nad safírem byla postavena dračí hala, která sloužila jako ubytování pro Dračí Jezdce a jejich draky, pokud do Tronjheimu zavítali.
Na konci prvního dílu se o město strhla velká bitva. Eragon v ní sice zabil Durzu, ale na druhou stranu Safira s Aryou rozbily Hvězdný safír a trpaslíci jim to nehodlali odpustit. Proto Safira nakonec slíbila, že safír dá do pořádku.

Surda
Aberon je hlavní město Surdy, žijí zde lidé kteří podporovaly sice tajně Vardeny poté co se do Surdy,Vardenové přistěhovaly začali je podporovat na plno.Aberon je jednuduše postaven ale zato prakticky a válečně postaven. V Surdě vládne král Orrin.

Poušt´ Hadarak
V Poušti Hadarak nejsou žádná města je zcela opuštěno.Poušt Hadarak zabírá velké území Alagasie.Většinou se v Poušti Hadarak vyskytují otrokáři,urgalové ale jedinak je zcela opuštěna.

(zdroj: tajemnebytosti.blog.cz, eragon1.net)


Rasy

Elfové

Jsou velmi dobří v kouzlení a pyšní na svojí rasu a půvab. Do Alagaesie přijeli v lodích přes moře ze země Alalea. V době, kdy se tu objevili, zde už byli draci. Elfové je považovali za zvířata a tak s nimi i zacházeli. Lovili je pro legraci mladí elfové.

Draci se cítili potupeni a rozhořčeni. Nechtěli si to nechat líbit a tak zaútočili na elfy a tím začalo krveprolití. Začala dlouhá a krvavá válka. Draci se spojili a napadli celý elfský národ. Tato válka trvala dlouhých pět let. Pokračovala by i dále, kdyby mladý elf Eragon nenašel dračí vejce. Eragon ho vychoval a tajně se o něj staral a podle obyčejů starověkého jazyka ho pojmenoval Bid´Darm. Když Bid´Darm vyrostl společně s Eragonem putovali mezi elfy a draky dokud nebyla ustanovena dohoda. Někdo musel dohlížet, aby znovu nevypukla válka a tak vznikli Dračí jezdci.Hlavním městem elfů je Ellesméra, kde sídlí královna Islanzadí. Elfové si velmi střeží své domovy i znalosti. Nejedí maso, jen ovoce, zeleninu a pečivo, také se řídí přísnými pravidly vytvořenými, aby zabránily sporům mezi rodinami. Elfové žijí velmi dlouho a proto je nebezpečné si z nich udělat nepřátele, jelikož nenávist může trvat po celá staletí. Přestože jsou nesmrtelní mají málo dětí. Dítě je to největší vyjádření důvěry.Výchova dětí se pokládá za nejdůležitější povinnost v celém životě, tedy pokud dostanou šanci. Díky věčnému životu se také neřídí stejnými manželskými pravidly jako lidé. Bývají spolu tak dlouho, jak je to těší. I tak však dítě zůstává požehnáním.
Elfové nevěří v boha místo toho uznávají zákony přírody. K boji se cvičí jak ženy tak muži už od útlého dětství i tak je to s kouzlením.

Elfové, známí také jako Sličný národ, protože jsou krásnější, než jakákoli jiná rasa, jsou nesmrtelní a nejlépe vládnou kouzly. Nejslabší elf může snadno porazit člověka, ať už v šermu, kouzlení nebo v čemkoli jiném. Pouze Jezdci se jim mohou svou silou a mocí vyrovnat, ale pouze pokud dokončili výcvik. Elfové žijí v lesích Du Weldenvarden. Jsou to kouzelné lesy obývané sličným národem. Elfská magie je zakořeněna v lese, a tak je plný kouzel a kouzelných stvoření.

Draci

Draci jsou záhadná kouzelná stvoření. Jsou velmi chytří a mají velké kouzelnické schopnosti, o kterých ani sami nevědí. V prvních několika týdnech po narození velmi rychle rostou, potřebují neustále jíst. V pozdějších letech vydrží bez jídla i celé týdny nebo měsíce. Když jsou půlroku staří dokáží chrlit oheň. Jejich šupiny dokáží odrazit šíp i kopí, jejich slabinou jsou břicho a křídla.

Draci se líhnou z vajec podle své vlastní vůle. Vejce, o velikosti pěsti, mají danou barvu samotného draka, a jsou velmi silná a hladká. Dráčata dokáží přežívat ve vejci i stovky let, než uznají, že nadešel čas k vyklubání. První osoba, která se vylíhnutého draka dotkne, se stává "Jezdcem". Tato určitá osoba je drakem označena na dlani znakem gedwey ignasia.Nikdy nepřestanou růst, tudíž rostou celý svůj předlouhý život. Největší z draků svou velikostí přesahovali domy a nejmenší draci měli rozpětí křídel až sto stop; pradávní draci dokonce svou velikostí dosahovali i velikosti kopců.

Draci chrlí oheň teprve od pěti až šesti měsíců svého věku, kdy se také můžou začít pářit. Starší drak dokáže chrlit oheň déle (dokonce i několik minut) a proud ohně řídí jazykem. Nutno říci, že dračí dech dokáže snadno roztavit kámen.

Draci prosperují váhou a velkou silou, ale jejich kůže je proti útoku téměř bezbranná. Nejvíce zranitelná jsou však jejich křídla s průhlednou blankou. Jejich kůže může mít jakoukoliv existující barvu, a říká se, že žijí i draci, jejichž šupiny nesou vzhled pohybující se duhy (neustále mění barvu).
Draci žijí velice dlouho a jsou považováni za nesmrtelné, neb sami nikdy nezemřou, a jejich život může zmařit jedině násilná smrt. Mají v sobě velkou magickou moc, která se odráží i na jezdcích, avšak sami neumí kouzlit. Je vhodné také podotknout, že elfové byli smrtelníci do té doby, než s draky uzavřeli mírovou smlouvu, pak se díky dračí moci jejich životy prodloužily.

Dračí Jezdci
Každý drak si svého Jezdce vybírá už ve vajíčku, proto je normální, když se nelíhne i několik let. Jezdec a jeho drak spolu dokáží komunikovat myšlenkami, což se Jezdec velmi brzo naučí i pro ostatní tvory, stejně tak lidi. Jezdci prochází tvrdým výcvikem bojování s mečem, kouzlení, vytrvalosti a přemýšlení.

Jako svůj symbol mají na ruce gedwëy ignasia štříbrnou dlaň, která se jim vytvoří, poté když se prvně dotknou svého draka.

Lidé

Žijí téměř po celé Alagaësii, až na její východní území a poušť Hadarak. První lidé, kteří přišli do Alagaësie byli průzkumníci, kteří se vylodili na jihu Alagaësie, kde potkali trpaslíky, vyměnili si dary a znovu odpluli. To bylo přesně dva tisíce sedm set let a čtyři roky nazpátek. Teprve osmset let před pádem Jezdců, přišel do Alagaësie král Palancar, který obydlel uzemí dnešního údolí Palancar. Přišel z jihu, kvůli válkám a hladomoru, který postihl jeho zemi na jihu. Palancar vyhlási elfům válku, bez jediné příčiny, pouze proto, že chtěl rozšířit své území. Palancar několikrát utržil velkou porážku a proto Palancarovy poddaní a škechtici žádali mír. Král však na ně nedbal. Posléze přišli šlechtici s dohodou za elfy, kterou podepsali bez králova vědomí. Zmocnili se Palancara, ale ten odmítl údolí opustit, proto elfové vystavěli Ristvak'baen, tak aby ho mohl Jezdci střežit. Zanedlouho ale Palancara zavraždil jeden z jeho synů, přesto jeho potomci nikdy neodešli a jejich krev koluje v žilách obyvatelům Carvahallu a Therinsfordu.Lidé mají mnoho náboženství, některé uctívají bohy jiná zase místa. Jako například Vyznavači Helgrindu, kteří sídlí v městě Dra-Leona, která je jen několik mil od Helgrindu. Věří, že čim víc si uřeží končetin, tím budou mít bohatší posmrtný život. Často provádí obřady s lidskou obětí. V Dras-Leoně mají velkou katedrálu, která je dominantou města.

Vardenové

Odbojová skupina, proti království, kterou pomáhal založit Brom a řadu let stál v jejím čele. Postupem času, jak se k ní přidávali další a další lidé, kteří odcházeli z Království, se stala tato skupina samostatným národem. Jejich útočiště se stal Farthen Dur a město v něm Tronjheim, které jim nabídl Král Hrotgar. Proto bylo pro Galbatorixe tak těžké je vypátrat. Vardenové odpovídali za většiny smrtí Křivopřísežníků a to především Brom, který také pro Vardeny ukradl dračí vejce, Safiru. Která se po dlouhá léta převážela mezi elfy a Vardeny. Když byla jeho ochránkyně Arya zajata Durzou, elfové ukončili všechny diplomatické styky s okolím.V čelu Vardenů stojí vůdcem volen Radou starších, což jsou jeho rádci. Když byl poslední vůdce Ažihad zabit po Bitvě pod Farthen Dur, na místo vůdce usedla jeho dcera Nasuada,která se stala možná ještě lepším vůdcem. Dovedla Vardeny až do Surdy, kde se utkali s Galbatorixovým vojskem na Hořících pláních.

Ra´zakové

Do Království přišli z nějaké vzdálené země, kterou obývali předkové lidí. Možná právě kvůli nim Král Palancar přišel do Alagaësie. Rozmnožují se kladením vajec, když se vylíhnou, vyrostou do černých schránek. Tyto schránky připomínají lidi, sice velmi komicky, ale i tak to stačí, aby se mohli dostatečně přiblížit ke své oběti. Jejich sídlem se stal Helgrind, kam se nikdo jiný nemůže dostat. Pokud je známo existují pouze dvě mláďata, stále chodí zahaleni do černých pláštů a černé kapuce, která jim kryje obličej. Z hlavy jim vyrůstá zobák, díky kterému vydávají charakteristický zvuk. Také charakteristický až zapáchající je jejich dech. Jejich kůže je černá a podobá se krovkám brouka. Oči mají veliké jako pěst, celé žluté bez rohovky nebo čočky. Velice si pochutnají když mohou nějakého člověka ohlodat až na kosti a vysát z jeho kostí morek. V čem jsou lidé slabí v tom ra'zakové vynikají. Dobře vidí za temné noci, umí stopovat pomocí pachu. A naopak. Vadí jim ostré světlo a mají smrtelný strach z hluboké vody, protože neumí plavat. Jejich největší zbraní je právě jejich zlý dech, který lidem naprosto zamlží mysl i mnohé schopnosti. Na trpaslíky nemá takový vliv a na elfy vůbec žádný. Ra'zakové neumějí používat kouzla, přesto je nemůžeme podceňovat, protože dokáží velmi vysoko skákat a rychle se pohybovat.

Kuklami zůstavají dvacet let, při prvním úplňku dvacátého roku svléknou kuklu a roztáhnou křídla a stanou se z nich dospělí jedinci, Letrblaka.

Králi Galbatorixovi slouží jako nejvěrnější sluhové a jako pátrači po dracích. Za to jim Galbatorix slíbil potravu, proto také mají své sídlo blízko jednomu z největších měst v Království.

Jejich rodiče Letrblaka, vypadají jako obrovští psi s křídly. Jejich oči jsou stejně velké a stejně žluté. Jejich mláďata se na nich přepravují po Království, proto jsou všude velmi rychle. O ra'zacích jak mláďatech tak letrblacích je známo, že se bojí hluboké vody, proto nikdy necestují nad, nebo přes oceán. Mají inteligenci draka, nemilosrdného, krutého a zvráceného draka. Když Jezdci zjistili, že pustoší Alagaësie, všechny Letrblaky vyhubili, zbyly pouze dva. A ti slíbili i se svými mláďaty věrnost Galbatorixovi.

Urgalové

Krvežíznivá monstra, která žijí v tlupách po celé Alagaësii. Často přepadávají města u pobřeží a u pouště Hadarak. Jsou vysocí asi normální muž mají na hlavě rohy a žluté prasečí oči.Galbatorix urgaly využil a s pomocí Durzy je ovládl. Tak je donutil bojovat v Bitvě pod Farthen Dur, kde po zabití Stína, Durzy jeho kouzlo pominulo a urgalové začali bojovat sami proti sobě a prchat. Proto se nemalá skupinka urgalů rozhodla pomoci Vardenům a Surdě v Bitvě na Hořících pláních, kde jim bojovali po boku. Dokonce bylo několik kullů vyčleněno, aby chránili Eragona.

Kullové elita mezi urgaly, měří asi osm stop. Dokáží běžet i několik dní nebo týdnů a stále jsou připraveni k boji. Ke skolení jednoho kulla je zapotřebí několik mužů nebo trpaslíků.Na první pohled jsou to sice odporná zvířata, kterým děla potěšení zabíjet lidi. Ale ve skutečnosti jsou to velice inteligentní tvorové, kteří vychovávají svou rodinu, učí se poznávat přírodu a lovit zvířata. Mají svoje pozdravy a za normálních okolností žijí poklidný život ve domech u svých polích.

Trpaslíci

Trpaslíci byly kdysi kočovníky na nekonečných pláních, dokud země nezačala být tak horká a pustá, že se museli přesunout na jih k Beorským horám.

Poté začali vládnout Alagaesii z Farthen Duru, aniž by je elfové či lidé ohrožovali. Trpaslíci jsou mocní a nebojácní válečníci. Od dob Eragona zde již vládlo čtyřicet dva králů včetně krále Hrothgara jako posledního a krále Korgana jako prvního. Trpaslíci byli a nebyli jistým způsobem součástí národa Vardenů, se kterým sdíleli horu Farthen Dur. Nejenže trpaslíci dovolili Vardenům bydlet v jejich sídle, dokonce jim pomohli v některých bitvách proti Království. Existuje třináct trpasličích klanů, každý z nich má svého náčelníka. I když vůdce Vardenů Ajihad, měl nějakou moc nad trpaslíky, klany se zodpovídaly jen svému králi, Hrothgarovi. Avšak ne všechny klany byly spokojeny s Hrothgarem jakožto svým králem. Někteří trpaslíci byli šťastní, když Eragon a Safira přijeli do jejich města, ale mnoho jich nebylo. Než elfové a lidé připluli do Alagaësie, draci terorizovali trpaslíky, brali jim zlato a požírali jejich stáda. Ještě nikdy se ze žádného trpaslíka nestal jezdec, proto mezi trpaslíky, elfy a lidmi vznikala příležitostná nepřátelství.

Trpaslíci jsou také známí svou láskou ke kameni. Z toho také vyplývá jejich rozhořčení z rozbití Isidar Mithrim.

Stínové

Ačkoliv stojí černokněžníci tradičně na straně zla, jsou to Stíni, kdo jsou jedněmi z neobávanějších bojovníků v celé Alagaësii. Všeobecně se ví, že kdykoliv se Stín objeví, přijde s ním i zkáza a smrt. Jejich hrůzuvzbuzující zjev ještě umocňuje pronikavý pohled, díky němuž vidí mnohem lépe než ostatní ať už ve dne či v noci. Stín, mnohem silnější než člověk, je výborný v boji meči ale také v kouzlení. Říká se, že ovládají některé z nejzkaženějších druhů magie včetně nekromancie. Většina Stínu vzniká nehodou. Černokněžníci ovládají mnoho duchů, aby plnili jejich příkazy, někteří z nich jsou však zkažení a zlí. Občas se povolaní dochové stávají silnějšími než černokněžník a pak ztrácí kouzelník svou vůli a žije pod kontrolou svých bývalých sluhů. Když někoho ovládnou, už jej nikdo neopustí. Právě proto je tak těžké Stíny porazit.

Jediným Stínem, se kterým jsem se v příběhu setkali, byl Durza, spojenec Galbatorixe. Carsaib, což bylo jeho původní jméno, zastával vůdčí postavení mezi královskými poskoky. Vysoký a štíhlý s dlohými rudými vlasy, jež mu rámovaly bledý vyzáblý obličej, oříškové oči a špičaté zuby jeho démonický zjev jen umocňovaly, jímž protivníky snadno zastrašil. Dlouhá bledá čepel byla proslulá, také díky podélné rýze. Jediným zaručeným způsobem, jak Stína zabít, je probodnutí srdce. Pokud se to nepovede, Stínové jen zmizí a po nějaké době se vrátí ještě silnější. Během tohoto procesu se okolo něj seskupí oblak a jeho kůže zešedne. Pak náhle mraky i Stín zmizí. Říká se, že to není nic příjemného.

V celé historii známe pouhé tři případy, kdy se to podařilo. Dva z nich jsou elf Laetri a Jezdec Irnstad. Posledním z nich se stal Eragon, když porazil Durzu.
 
(zdroj: alagaesia.wgz.cz)



Knihy






Christopher Paolini


Christopher Paolini se narodil 17. listopadu 1983 v USA, v Montaně, Kennethovi a Talitě Paoliniovým. Vyrůstal spolu se svou mladší sestrou Angelou (se kterou konzultoval jednotlivé pasáže Eragona, ostatně po ní pojmenoval i jednu postavu - "kořenářku-čarodějnici" Angelu). Zajímavé je, že on i jeho sestra byli vychováváni i vzděláváni svými rodiči - nechodili tedy do normální školy, ale za učitele měli vlastní rodiče. Paolini ukončil "střední školu" díky speciálnímu programu v 15ti letech, kdy také začal psát Eragona. Trvalo celkem rok, než dal Eragona dohromady, a další rok, než mohl být Eragon vydán v nakladatelství. Jak sám přiznává, lákala ho univerzita, dokonce se i na jednu přihlásil a byl přijat (Reed College), ale uvědomoval si, že by neměl čas na propagaci své knihy, ani na další psaní. Z tohoto důvodu také zatím studium na univerzitě odložil. Paolini si už v dětství naplánoval, že napíše nějakou knihu - fantasy. Když mu prý bylo jedenáct, po přečtení jedné fantasy zatoužil napsat také nějakou, lepší. Mnoho lidí soudí, že se mu to již povedlo.

Když se v Paoliniho hlavě zrodil nápad s draky, začal se zajímat o příručky o tvůrčím psaní a začal je studovat hlouběji. Když dopsal Eragona, dal ho přečíst rodičům, kteří prý nezasahovali do děje jako takového, ale opravili např. gramatickou a stylistickou část. Paolini měl to štěstí, že jeho rodiče vlastnili malé nakladatelství Paolini International, LLC, v němž také Eragon poprvé vyšel. Nejprve se kniha prodávala v jejich městě - Paradise Valley, v Montaně - a teprve poté začala expandovat do okolí a jiných států. Svoji knihu prezentoval na několika středních školách, a to ve středověkém kostýmu.

Eragon byl objeven Carlem Hiaasenem, který představil knihu svému vydavateli, Alfredu A. Knopfovi. V srpnu 2003 vydalo nakladatelství Random House druhé vydání Eragona. Ubylo v něm 20 000 slov, ale získal nový obal, zdokonalenou mapu (kterou kreslil sám Paolini), rozšířený starověký jazyk a jeho správnou výslovnost. Záhy poté byl Eragon přeložen do několika jazyků a získal čtenáře a fanoušky po celém světě.

Nyní i nadále žije se svou rodinou v Paradise Valley v Montaně.

(zdroj: eragon.cz)


Film





Galerie




























 



Slovníček

Původ názvů

Náhodnému pozorovateli by nejrůznější jména, s nimiž se neohrože­ný cestovatel setkává po celé Alagaesii, mohla připadat jako naho­dilá sbírka názvů bez jakékoli návaznosti nebo historie. Přesto jako v každé zemi, kterou postupně osídlovaly různé kultury (v tomto pří­padě různé rasy), i v Alagaesii se vyskytují nejrůznější názvy, které vy­cházejí z jazyka elfů, trpaslíků, lidí a také urgalů. A tak vedle sebe najdeme údolí Palancar (lidské jméno); řeku Anoru a Ristvak'baen (elfská jména) a horu Utgard (název z jazyka trpaslíků) - to vše od sebe vzdálené jen několik mil.

Přestože se jedná o historicky nesmírně zajímavou skutečnost, zá­roveň to často vede k nejasnostem ohledně správné výslovnosti. Bo­hužel neexistují žádná pevně daná pravidla. Celá věc je ještě složitěj­ší, když se vezme v úvahu, že v řadě případů byly pravopis a výslovnost cizích slov pozměněny místním obyvatelstvem tak, aby vyhovovaly jejich vlastnímu jazyku. Řeka Anora je toho ukázkovým příkladem. Původně se slovo anara psalo aenara, což ve starověkém jazyce zna­mená široký. V psaném jazyce lidé zjednodušili slovo na anara a totO, ve spojení s posunem dvojhlásky, kdy se ae (aj-e) začalo vyslovovat jako jednoduché a, dalo vzniknout názvu v podobě, v jaké se obje­vuje za časů Eragonových.

Pokud chcete hlouběji proniknout do tajů dávných řečí, doporu­čujeme studium zdrojových jazyků, abyste ovládli jejich skutečnou složitost.
 

Starověký jazyk

A
adurna - voda
Agaetí Blödhren - Oslava Pokrevní přísahy
Aiedail - jitřenka
Argetlam - Stříbrná ruka
Atra esterní ono thelduin / Mor'ranr lífa unin hjarta onr / Un du evarínya ono varda. - Nechť nad tebou vládne štěstí / Nechť je mír v tvém srdci / Ať hvězdy nad tebou bdí.
Atra guliä un ilian tauthr ono un atra ono waíse skölir fra rauthr. - Nechť tě provází štěstí a spokojenost a jsi ochranou před neštěstím.
Atra nosu waíse vardo fra eld hórnya. - Ať jsme chráněni před posluchači. .
B
Bjartskular - Zářivá šupina
blöthr - zastavit
Brakka du vanyalí sem huildar Safira un eka! - Zeslab kouzlo, které drží Safiru a mě!
brisingr - oheň
D
Dagshelgr - posvátný den
draumr kópa - snový pohled
Du Fells Nángoröth - Hory zatracení
Du Fyrn Skulblaka - Válka s draky
Du V öllar Eldrvarya - Hořící pláně
Du Vrangr Gata - Klikatá cesta
Du Weldenvarden - Strážný les
dvergar - trpaslíci
E
Ebrithil- Mistr
edur - vrch nebo důležité místo
Eka fricai un Šur'tugal! - Jsem Jezdec a přítel!
elda - zdvořilostní oslovení, vyjadřující velké uznání muži či ženě
Eyddr eyreya onr! - Vyprázdni si uši!
F
fairth - obrázek zachycený pomocí kouzla
finiarel - zdvořilé oslovení pro nadějného mladého muže
Fricai Andlát - přítel smrti (jedovatá houba)
G
Gala O Wyrda brunhvitr / Abr Berundal vandr-fódhr / Burthro laufsblädar ekar undir / Eom kona dauthleikr... - Zpívej, ó Osude s bílým čelem, / O nešťastně poznamenaném Berundalovi / Narozeném pod dubovým listím / Smrtelnici...
gánga aptr - couvat
gánga fram - jet dopředu
Gath sem oro un lam iet. - Ať se šíp spojí s mou rukou.
gedwëy ignasia - zářivá dlaň
Gëuloth du knífr. - Otup nůž!
H
haldthin - plod hlohu
Helgrind - Brány smrti
hlaupa - běžet
hljödhr - tichý
J
jierda - zlomit; uhodit
K
kodthr - chytit
K vetha Fricai - Zdravím, příteli
L
lethrblaka - netopýr; oř ra'zaků (doslova kožené křídlo)
letta - stůj, zastavit
Letta orya thorna! - Zastav tyto šípy!
Liduen K vaedhí - Poetické písmo
Losna kalfya iet. - Uvolni mi lýtka.
M
malthinae - uvázat nebo zadržet na místě; omezit
N
nalgask - směs včelího vosku a oříškového oleje užívaná na vlhčení kůže nebo rtů
O
Osthato Chetowä - Truchlící mudrc
R
Reisa du adurna. - Zvednout vodu.
rïsa - zvednout
S
Sé mor'ram ono finna. - Nechť nalezneš klid.
Sé om sverdar sitja hvass! - Ať vaše meče zůstanou ostré!
Sé orúm thornessa hávr sharjalví lífs. - Ať se tento had hýbe jako živý.
skölir - ochrana; štít
Skölir nosu fra brisingr! - Ochraň nás před ohněm!
sköliro - chráněný
skulblaka - drak (doslova šupinaté křídlo)
Stydja unin mor'ram, Hrothgar Könungr. - Odpočívej v pokoji, králi Hrothgare.
svit-kona - formální vyjádření úcty pro velmi moudrou elfskou ženu
T
thrysta - strčit; stlačit
Thrysta vindr. - Stlač vzduch.
Togira lkonoka - Zdravý mrzák
V
Varden - Strážní
Vel eïmadhin iet ai Šur'tugal. - Na mé slovo Jezdce.
Vim Älfakyn - Přítel elfů
vodhr - zdvořilé oslovení běžného muže
vor - mužské oslovení pro blízkého přítele
W
Waíse heill. - Uzdrav se.
Wiol ono. - Kvůli tobě.
wyrda - osud
Wyrdfell- elfský název pro Křivopřísežníky
Y
yawë - pouto důvěry
Z
zar'roc - utrpení
 

Jazyk trpaslíků

A
Akh sartos oen dûrgrimst! - Za rodinu a klan!
Ascûdgamln - ocelové pěsti
Astim Hefthyn - Hlídač očí (nápis na náhrdelníku, který Eragon dostal)
Az Ragni - Řeka
Az Sweldn rak Anhûin - Anhúininy slzy
Azt jok jordn rast. - Pak můžete projít.
B
barzûl- seslat na někoho zlý osud
Barzûl knurlar! - Budiž prokletl
barzûln - mnohonásobně někoho proklít
beor - jeskynní medvěd (elfské slovo)
D
dûrgrimst - klan (doslova náš dům/domov)
E
eta - ne
Etzil nithgech! - Stůjte!
F
Farthen Dûr - Náš otec
feldunost - ojíněný vous (druh kozy žijící v Beorských horách)
Formv Hrethcarach... formv Jurgencarmeitder nos eta goroth bahst Tamag, dûr encesti rak kythn! Jok is warrev az barzûlegur dûr dûrgrimst, Az Sweldn rak AnhGin, mogh tor rak Jurgenvren? Né Gdim etal os rast knurlag. Knurlag ana... - Tenhle Stínovrah... tenhle Dračí jezdec nemá místo v Tarnagu, nejposvátnějším z našich měst! Zapomínáš na prokletí našeho klanu, AnhGininých slz, které si nese od dob Války s draky? Nepustíme ho dál. On je... grimstborith - vůdce klanu
G
grimstcarvlorss - správce domu
Gûntera Arûna - GGnterovo požehnání
H
Hert dûrgrimst? Fild rastn? - Jaký klan? Kdo chce projít?
hírna - podobizna; socha
hûthvír - zbraň se dvěma čepelemi, používaná klanem Quan
I
Ignh az voth! - Přineste jídlo!
IIf gauhnith. - typický trpasličí výraz, který znamená "Je to bezpečné a dobré". Obvykle ho vysloví hostitel; jde o tradici z dob, kdy mezi klany bylo běžné trávit hosty.
ingeitum - kovodělníci; kováři
Isidar Mithrim - Hvězdná růže
J
Jok is frekk dûrgrimstvren? - Chcete válku klanů?
K
knurl - kámen; skála
knurla - trpaslík (doslova "ten z kamene")
Knurlag qana qiránû Dûrgrimst Ingeitum! Qarzûl ana Hrothgar oen volfild... - Stal se členem DGrgrimst Ingeitum! Prokletý Hrothgar a všichni, kdo...
knurlagn - muži
Knurlhiem - Kamenná hlava
Knurlnien - Kamenné srdce
N
nagra - obří kanec žijící v Beorských horách
O
oeí - ano; souhlas
Orik Thrifkz menthiv oen Hrethcarach Eragon rak Durgrimst lngeitum. Wham, az vanyali-carharug Arya. Né oc Úndinz grimstbelardn. - Orik, Thrifkův syn, a Stínovrah Eragon z klanu lngeitum. A také elfský posel Arya. Jsme Úndinovými hosty.
Os il dom qiránu cam dur thargen, zeitmen, oen grimst vor formv edaris rak skilfz. Narho is belgond... - Ať naše tělo, čest i síň jsou jedno tOuto mou krví. Zavazuji se...
otho - víra
R
Ragni Hefthyn - Říční stráž
S
shrrg - obří vlk žijící v Beorských horách
Smer voth. - Podávejte jídlo.
T
Tronjheim - Obří helmice
U
urzhad - jeskynní medvěd
V
vanyali - elf (Trpaslíci si vypůjčili toto slovo ze starověkého jazyka, kde znamená kouzlo.)
Vor Hrothgarz korda! - Pro Hrothgarovo kladivo!
vrron - dost
W
werg - znechucené zvolání (trpasličí obdoba citoslovce fuj)
 

Jazyk Urgalů

A
Ahgrat ukmar. - Uděláno.
D
drajl- červi
N
nar - titul vysoké vážnosti

(zdroj: cteni-online.webnode.cz)


Seznam pojmů

Místa:

 

Alalea - místo odkud pochází elfové
Anora - řeka
Aroughs - město
Az Ragni - řeka
Beirland - ostrov
Belatona - město
Beorské hory
Bullridge - město
Cantos - město
Carvahall - vesnice
Ceris - město elfů
Ceunon - město
Daret - vesnice
Dorú Areaba - město Jezdců
Dračí hory
Dras-Leona - město
Du Weldenvarden - lesy
Du Vrangr Gata - Klikatá cesta
Ellesméra - město elfů
Farthern Dûr - kopec
Fasaloft - vesnice
Feinster - vesnice
Gil'ead - město
Hadarak - poušť
Igualda - vodopády
Illium - ostrov
Isenstar - jezero
Jiet - řeka
Kóstha-mérna - jezero
Kuasta - město
Leona - jezero
Modravé jezero
Narda - město
Nía - ostrov
Ninor - řeka
Osilon - město
Palancar - údolí
Parlim - ostrov
Ramr - řeka
Surda - země
Tarnag - město elfů
Teirm - město
Therinsford - město
Toark - řeky
Tronjheim - město
U Morna - hospoda
U Zeleného kaštanu - hospoda
U Zlaté koule - hostinec
Uden - ostrov
Urû'baen - hlavní město Alagaësie
Utgard - řeka
Vroengard - ostrov
Yazuak - vesnice
Žraločí zub - ostrov


Postavy:

Albriech - Horstův syn
Angela - bylinkářka
Anurin - vůdce Jezdců
Arya - elfka
Ažihad - vůdce Vardenů
Baldor - Horstův syn
Bid'Darm - drak prvního jezdce
Birgit - manželka Quimbyho
Blagden - havran
Briam - drak
Brom - vypravěč, jezdec
Byrda - obyvatel Carvahallu
Carsaib - druhé Durzovo jméno
Ceranthor - elfský král
Clovis - majitel člunů
Dellanir - královna elfů
Dempton - mlynář
Deynor - vůdce Vardenů
Dóndar - král trpaslíků
Durza - černokněžník
Dvojčata
Elain - Horstova žena
Elva - vardenský sirotek
Eragon
Eridor - drak
Evandar - král elfů
Fäolin - elf
Falberd - člen rady starších
Farika - služebná
Fedrik - Varden
Fisk - tesař
Frundor - drak
Galbatorix - 'král'
Galzra - drak
Gannel - trpaslík
Garzhvog - Kull
Gareth - hostinský
Gašz - Galbatorixův velitel
Gedrik - koželuh
Gero - Eragonův strýc
Gertruda - bylinkářka
Glaedr - drak
Glenwing - elf
Greig - otrokář
Gretiem - drak
Haeg - černokněžník
Helena - Jeodova žena
Heslant - mnich
Hírador - drak
Horst - kovář
Hrothgar - král trpaslíků
Hvedra - snoubenka Orika
Iduna - elfská strážkyně
Ingothold - drak
Irnstad - Jezdec
Irwin - předseda Surdy
Islanzadi - elfská královna
Ismira - Slounova žena
Jarša - poslíček
Jeod - přítel Broma
Jörmunder - zástupce Ažihada
Juga - drak
Jura - drak
Kadok - Eragonův děd
Katrina - dcera řezníka
Korgan - praotec trpaslíků
Laetri - elf
Lenora - dračice
Lifaen - elf
Loring - obyvatel Carvahallu
Marcus Tábor - vládce Dras-Leony
Mariana - žena Gera
Miremel - dračice
Morn - hostinský
Morzan - Jezdec
Murtagh - společník Eragona
Nasuada - dcera Ažihada
Narí - elf
Nëya - elfská strážkyně
Nolfavrell - obyvatel Carvahallu
Ofeila - dračice
Orik - trpaslík
Orrin - král Surdy
Quimby - obyvatel Carvahallu
Rhunön - elfka
Risthart - vladař Teirmu
Roran - syn Gera
Roslarb - drak
Safira - dračice
Sabrae - členka rady starších
Selena - matka Eragona
Silák Ohen - drak
Sloun - řezník
Solembum - kočkodlak
Šriukan - drak
Throv - trpaslík
Torkenbrand - otrokář
Tornak - otrok Murtagha
Trevor - starosta Daretu
Trianna - vůdkyně Du Vrangr Gata
Trn - drak
Umért - člen rady starších
Ǔndin - vůdce trpaslíkůǓ Vanilor - drak
Vrael - vůdce Jezdců


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne