MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

11 července, 2018


Recenzní kniha


Jako fanoušek světa Cizinky oceňuji každý příběh, který se tohoto tématu týká. Včetně knih, které se zajímají o jiné postavy, ale stále spojují všechny zúčastněné strany. Mám ráda, když si autor stvoří nějaké universum, z kterého vychází a neustále ho doplňuje, zvlášť když to umí perfektně. Líbí se mi, když vzniká více sérií, které z toho vytvoří ucelený svět. A tady jsem se toho opravdu dočkala.

Lord John Grey se stal nedílnou součástí příběhu. Pokud jste četli Mořeplavce a Bubny podzimu, víte proč. Víte, jak se do příběhu zapojil, znáte i důvody, proč je důležitý. A určitě ještě bude. Nicméně v Cizince samotné přece jen nedostává dostatek prostoru, protože hlavními aktéry jsou Claire a Jamie, případně jejich rodina. Ale Lord John má své kouzlo, jako postavu si jej určitě oblíbíte, protože působí dojmem člověka, který se neustále snaží chránit a pomáhat. Ale má i svá tajemství, která musí střežit. A není toho málo, co nám tato postava může dát, proto je tu tato série.

Už od začátku mě kniha bavila a i když jsem si nebyla jistá, co vlastně od tohoto návratu očekávat, byla jsem mile překvapena. Rozhodně mě to bavilo víc než první díl, kde šlo spíš o detektivku. Tady naopak sledujeme Johnův život. Dozvíme se nějaké detaily ohledně jeho rodiny, o minulosti, která nebyla zrovna šťastná. A tak pátráme zpět v čase, abychom našli viníka. A přitom pokračujeme i vpřed. Na pár okamžiků potkáme i Jamieho. Abych příliš nespoilerovala, tato informace vám snad mnoho neprozradí, ale pokud máte obavu, přeskočte na další odstavec. -- Tato kniha se točí zhruba okolo doby, kdy Jamie pracoval jako podkoní pro jednu britskou rodinu. Tudíž se dozvíme i pár věcí, které v Mořeplavci nebyly a hlavně vidíme kousek příběhu i z jiného pohledu. Není to však hlavní zápletka a tato část zabere jen pár okamžiků. --

Na své si přijdou i fanoušci lgbt literatury a to díky hlavní postavě, ale to ví snad většina lidí, co Cizinku sleduje. A tím, že je John průvodcem příběhu, ale ne vypravěčem, bylo jasné, že autorka si nenechá ujít příležitost a nevyhýbá se jeho osobnímu životu... Mimo to popisuje jeho vojenskou kariéru, válku a další věci. Ukazuje nám danou dobu i z jiného pohledu než jako život na vysočině, v divočině. Tady se dostáváme do Anglie, Londýna, do města, kde se žije naprosto jinak... Opět je tu i to pátrání, ale rozhodně to celé nepůsobí tak moc detektivně, jako kniha první. Je tu spousta osobních detailů, které příběh posouvají jinam. A jsem za to jen ráda.

Kniha je jako vždy výborně napsaná. Autorka prostě ví jak na to, vždycky mě dokáže do čtení naprosto vtáhnout, i když se zrovna nic moc neděje, pasáže nejsou zrovna plné akce a napětí. Osloví mě samotným vyprávěním. A tak to má být. Takže za mě rozhodně spokojenost a jsem hodně zvědavá, co bude dále... :-)


Padl k zemi jako pytel odhozených odpadků a stočil se do klubíčka. Jen stěží si uvědomoval mokrou dlažbu pod svou tváří.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Lord John a Bratrstvo čepele
Lord John and the Brotherhood of the Blade
Lord John Grey
2
Diana Gabaldon
Kateřina Heřmanová
Román
2007 originál / 2018 překlad
552
Omega
978-80-7390-641-2

Anotace Databazeknih.cz:
Diana Gabaldon, autorka úspěšné série Cizinka, vrací do hry jednu z nejzajímavějších postav: Lorda Johna Greye. Gabaldon splétá dohromady soukromý a veřejný život – zdrcující rodinné tajemství, milostný vztah s potenciálně katastrofálními následky a válku dvou světů. Je to už sedmnáct let, co byl lordův otec, vévoda Pardloe, nalezen mrtvý s pistolí v ruce – obviňován, že jako jakobitský agent navždy pošpinil čest celé rodiny. Nespoutaní duchové minulosti se vrací na scénu. Bratr Lorda Johna dostal stránku chybějící stránku z deníku svého zesnulého otce a John je přesvědčen, že se někdo rodině Greyových vysmívá. A tak se obrátí na jediného muže, kterému může důvěřovat: skotského Jakobita Jamese Frasera. Ale je válka a osobní záležitosti musí jít stranou. Navíc Fraserovo vlastní tajemství zkomplikuje život lorda Johna. James Fraser nakonec získá chybějící kousek skládačky a lord John se musí rozhodnout, zda čest jeho rodiny stojí za riskování vlastního života.
Odkazy: omega

Kde koupit knihu

Knihu Lord John a Bratrstvo čepele zakoupíte v knihkupectví Knihy Dobrovský v edici Omega v žánru Historické romány
 
http://www.arara.cz/product/637353

Měl by ho hodit do ohně. S úšklebkem vsunul palec pod chlopeň obálky a zlomil pečeť. Nebyl tam pozdrav.


Ukázka knihy



Informace o autorce

foto: Variety

Omega.cz: Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quarterly. S literaturou začala o čtyři roky později a rozhodla se pro historickou tématiku okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí velmi oblíbené série.
 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega.


Knižní téma | Outlander (Cizinka) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-outlander/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Kniha vypadá skvěle a mě neuskutečně mrzí, že jsem recenzní konkurz na ní propásla. :( Stoprocentně si ji ale pořídím, protože Lord John a Cizinkovský svět... :)) Jen mě celkem překvapila svou tloušťkou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) To mě taky, počet stránek jsem zjistila až po konkurzu. Očekávala jsem zase nějakou tenkou jednohubku :-D

      Vymazat
  2. Už se jí nemůžu dočkat! :) Snad ji budu do konce měsíce zdobit i mou knihovnu. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne