MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

06 července, 2018


Recenzní e-kniha


Tato kniha se mi dostala do hledáčku díky ostatním blogerům. Viděla jsem spoustu příspěvků, kde knihy zmiňovali a rozhodně nešetřili chválou. Nebýt jich, kniha by mě absolutně minula. Tak jsem si zkusila o knize něco zjistit, především o čem je. Nejdřív mě zaujal samozřejmě název a to, že to bude ve Skotsku. Ale druhým prvkem, který mě nakonec zlákal, byla samozřejmě zápletka odehrávající se v minulosti.

Už od prvních stránek jsem neměla absolutně žádný problém se začíst. Celé je to výborně a poutavě sepsané. Na začátku dostaneme takové malé seznámení s postavami, nejdříve malý úvod ve Skotsku, později se podíváme na skok do Indie. Tím objevíme hraběte Carrona a hlavního hrdinu Iana. Ti se později z různých důvodů setkají... Nenechte se tedy zmást úvodem, příběh se nakonec přesune jinam a rozhodně se i bude zabývat trošku odlišnými věcmi.

Samotný příběh mi až tak moc překvapení nepřipravil. Něco jsem odhadla postupně, něco mě napadlo téměř ihned. Jde tu především o pátrání a detektivní práci a ta mi tak trochu připomínala Sherlocka, či podobné postavy. Navíc se jedná o tajemství, které se podobností dotýká i jiných knih či příběhů, které jsem už měla tu čest potkat. Takže nejde o nějakou stoprocentní originalitu. Ale to vůbec nevadí. Stejně budete číst dál a knihu nepustíte, protože vás prostě pohltí.

Jediné, co mi při čtení vadilo, tak ty skoky v čase. Nejde o úplně plynulý popis děje, kdy vám autor odvypráví každou hodinu daného dne. Začnete například ránem, něco se děje a pak poskočíte i o pár hodin později. Po pravdě mi to trošku nabourávalo celistvost, vůbec by mi nevadilo, kdyby byly tyto mezery vyplněny a kniha byla o něco delší. Tyto proluky mi trošku narušovaly celkovou atmosféru a občas mě i docela mrzely. Nicméně to není až taková vada na kráse a knihu si užijete i tak...

V této knize jsem dostala od všeho kousek a především k mojí spokojenosti. Byla tu tajemství, temný a záhadný hrad, který dýchal dobou atmosférou, postavy, které se příběhem míjely a různě ho obohacovaly, skotské počasí a prostředí, historické poznatky, ať už pravdivé či smyšlené, ale takové, které do příběhu prostě pasovaly a mnoho dalšího.

Kniha je tedy taková prostší a nemá příliš mnoho stran, přesto se to vyrovná stylem psaní, sympatickými postavami a výborným detektivním žánrem. Zklamaní nebudete, můžu vám ji jen doporučit. Opravdu mě to hodně bavilo. Navíc mě potěšily i poslední stránky, které autor věnoval informacím ke knize. Jako například zmínky o faktech, která jsou skutečně z historie nebo co si sám přidal. Je vidět, že autor jako historik ví, o čem píše a hlavně jak to celé podat. Najdete tam i nějaké fotografie a vysvětlivky a na úplný závěr i další doporučenou literaturu, pokud vás historie Skotska zaujala. Já osobně pochytila nějaké detaily, které se týkají i historie u Cullodenu (viz příběh Cizinky), nebo jak vlastně vznikla postava Sherlocka Holmese, podle koho je (díky moc :-)) a spoustu dalšího... Jsem ráda, že jsem měla možnost tuto knihu přečíst... :-)
 

Byl krásný slunný podzimní den, na ulici si hrály děti a co bylo hlavní, právě probíhal výroční trh, soustředěný na kruhovém náměstí, v jehož středu stál kamenný sloup se sochou jednorožce. Právě na takto označených místech se konaly trhy v městech i vískách po celém Skotsku.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Tajemství skotské krve
Tajemství skotské krve
-
-
Jan Hrdina
-
Detektivní
2018 originál
256
Grada
978-80-247-3342-5

Anotace Databazeknih.cz:
Kapitán Ian Deveron-Gordon přijíždí na hrad Kilcarron do středního Skotska, aby sepsal dějiny rod Carronů. Nikdo ale netuší, že pravým důvodem příjezdu mladého kapitána je zcela něco jiného. V Kilcarronu totiž zemřelo několik služebných podivnou smrtí. Ian má pochybnosti, že se nejednalo o nehodu či nešťastnou náhodu, v čemž ho utvrzuje i fakt, že někteří obyvatelé Kilcarronu se mu snaží pátrání všelijak zkomplikovat.
Sužuje hrad opravdu nějaké děsivé prokletí? Podaří se kapitánovi odkrýt tajemství rodu Carronů?

Odkazy: palmknihy

Světlo Ianovy svítilny odhalilo, že vstupují na malé točité schodiště, vedoucí kamsi dolů. Bylo více než zřejmé, že to jsou schody, které kdysi využívalo služebnictvo, co ale bylo na jejich konci, to zatím zůstávalo skryto.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu


 


Informace o autorovi


Cosmopolis.cz: Mgr. Jan Hrdina (1980) vystudoval historii a klasickou archeologii na Filozofické fakultě MU v Brně a vzdělání si rozšířil studiem historie na University of Groningen v Nizozemí.

Od roku 2001 píše, publikuje a překládá, pracoval též jako redaktor a fotograf. V současnosti je publicistou a historikem na volné noze. Jako odborný konzultant se podílel na přípravě expozic v pražských památkových objektech, na projektu na podporu výuky dějepisu i projektech filmových a dokumentárních.

Specializuje se na starší dějiny Británie, zejména Skotska, antiku a rané dějiny středověku. Je autorem knihy Skotsko – Země dávných tajemství a stejnojmenného seriálu Českého rozhlasu, který vznikl podle prvního vydání knihy. Z angličtiny přeložil knihu MacBeth – velekrál skotský. Jako odborný korektor se podílel na překladech knih z francouzštiny a němčiny. Rád cestuje, v roce 2009 se účastnil české expedice Brazilia Encantada, pátrající po pozůstatcích vyspělé indiánské civilizace. Je jedním z předních českých odborníků na dějiny a kulturu Skotska.


Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. Pěkná recenze :) mě osobně kniha zauajala na první pohled. Skotsko, tajemný hrad.. co víc si přát. :) To, že je kniha od českého autora je jen plusovým bodem.

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu, že se opravdu četla :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vesměs souhlasím se vším, cos napsala, četla se dobře, ale k dokonalosti pár detailů chybělo. Ty skoky v čase mi taky trochu vadily, ač jsem se v recenzi o tom nezmínila, ale teď si mi to připomněla. Kniha mohla být klidně delší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj. Na druhou stranu moc oceňuji, že to konečně není série :-)

      Vymazat
  4. Kniha mě také zaujala, ale po přečtení jsem byla zklamaná. Přišlo mi to takové neúplné, nerozepsané...

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne