MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

09 června, 2015

Anna Falcká

Recenzní e-kniha


Jednou z hlavních postav je Harper Curtis, vrah a násilník. Objeví možnost cestování v čase a využívá toho k vraždám mladých dívek. Děj se dělí na mnoho kapitol, jak Harper cestuje. V těchto kapitolách čtenář míjí spoustu jeho obětí, zjišťuje informace o nich, jak je sledoval a co jim udělal. A jednou z těchto obětí je Kirby, dívka, která přežila. Tím se stávají hlavními průvodci příběhem. Kirby to totiž nedá spát a začne po něm pátrat.

Nejenže jsem se přesouvala v různých časových rovinách, v různých letech, neustále sem a tam. Ale navíc občas autorka prozradila nějaké dění z budoucna a pak se vrátila, aby popsala cestu, jak k tomu došlo. Díky tomu jsem místy ztrácela niť a byla mírně zmatená. Chvíli trvalo, než jsem to pochopila.

Co se týče psaní, stávalo se mi, že jsem zapomínala, že autorkou je žena. Především proto, že daný text, sprostá slova a mnoho dalšího, byl psaný otevřenou formou, bez nějakého tabu, vše na přímo, bez servítky a trochu drsně. Jediné co mi tedy vadilo, což nemá s originální knihou nic společného bylo, že utíkaly uvozovky. Takže jsem se musela v textu kousek vrátit, abych věděla, jestli je to stále součást rozhovoru, nebo dané věty patří už vypravěči.

Příběh byl zajímavý a poutavý. V mnoha chvílích jsem byla opravdu napnutá. Hlavně co se týče konce. Čekala jsem na to hlavní vyústění a závěr byl opravdu tím nejlepším na konec. Sice jsem to trošku očekávala, ale to ničemu nevadí. Rozhodně to bylo skvěle řešené.

V konečném rozsudku se mi kniha velmi líbila. Pro mě, jako fanouška fantasy, to byla velká změna žánru, ale rozhodně nelituji. Vůbec jsem se nenudila. Mít více času, zhltla bych knihu i rychleji. A i přes chvílemi nechutné popisy mrtvol, se mi kniha zdála zdařilá, s velkým potenciálem, dobře promyšlená a s koncem slibujícím něco víc...


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Dívka, která se třpytila
The Shining Girls
-
-
Lauren Beukes
Petra Navrátilová
Thriller
2013 originál / 2015 překlad
368
Jota
978-80-7462-758-3

Anotace Palmknihy:
Harper získá v roce 1931 klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. Nachází zde pokoj plný trofejí z vražd, které jednou spáchá – protože už je vlastně spáchal. Putuje časem od světové hospodářské krize třicátých let minulého století až po léta devadesátá a pronásleduje „zářící dívky“, mladé inteligentní a nadějné ženy „s potenciálem“. Pod dohledem je má od jejich dětství a zabíjí je až jako dospělé ženy. Vyprávění klouže dekádami tam a zpět. Vrah vedle těl zanechává obyčejné, ale přece zvláštní předměty a jiné trofeje si zase odnáší.
Kirby měla to štěstí, že Harperovo napadení přežila. Ví, že kromě toho, že se jedná o násilníka a psychopata, je na útočníkovi ještě něco zvláštního. Začne hledat další dívky, které však tolik štěstí neměly a podobná napadení nepřežily. S pomocí novinových výstřižků a rodin obětí pátrá po spojitostech s útočníkem a po jeho totožnosti. Jediného spojence nachází v novináři Danu Velasquezovi, který se jejím případem před léty zabýval. Kirby k němu přichází do redakce na stáž a jejich původně pracovní vztah se postupně začíná měnit v cosi osobnějšího. Důkaz – Dům a jeho tajemství –, který Kirby nachází, se zdá neuvěřitelný. Ale pro dívku, která přežila vlastní smrt, není nic nemožné. Situace se mění v neprospěch Harpera, protože teď začne ona pronásledovat jeho. Tak dlouho dokud celou věc nedovede až do konce.

Odkazy: palmknihy

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Daily Maverick

Databazeknih.cz: Lauren Beukes se narodila 5. června roku 1976 v Johannesburgu. Je to prozaička, autorka krátkých příběhů, novinářka a televizní scénáristka. Žije v Cape Townu v Jihoafrické republice se svým manželem a dcerou.

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

1 komentář:

  1. Už jsem na knihu koukala a docela mě zaujala, takže se po ní asi poohlédnu. :) Hezká recenze. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne