MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 listopadu, 2020

Top výběr

V listopadu jsem si vyhlédla čtyři knihy jako hlavní zájem. Poslední den je závěr série, takže mě zajímá konec, Krvavá Rose by měla být spíše jako volné pokračování, takže jsem docela zvědavá, Kam včely chodí spát mi padlo do oka a zkusím si napsat o recenzi. Ale zaručeně nejvíc top, co musím mít, je prostě Uštvaný, na což se těším strašně dlouho :-D.


Poslední den (Poté #3)
Poslední den uzavírá sérii postapokalyptických příběhů Vteřinu poté a Rok poté. Je to už více než dva roky od chvíle, kdy útok elektromagnetickým pulzem připravil Spojené státy o elektřinu a přinesl temnotu, hlad a umírání. Komunita horského městečka v Severní Karolíně vedená Johnem Mathersonem začíná zprovozňovat dřívější technologie a obnovovat společenský řád. Vojenské síly, které zbyly z vládní armády, potlačují všechny rebelie. Johnův někdejší velitel, generál Bob Scales, má svého přítele zatknout. Podvolí se John novému autokratickému režimu? Nebo dojde k převratu, jež rodící se národ roztrhá ve švech?

Krvavá Rose (Králové Wyldu #2)
Žij rychle a zemřeš včas. Tam Hashfordovou už unavuje práce v místní hospodě, kde roznáší korbely světově známým žoldnéřům a poslouchá bardy pějící písně o dobrodružství a slávě, která číhá hned za hranicemi jejího ospalého rodného města. Když k nim tedy zavítá největší žoldnéřská skupina vedená nechvalně známou Krvavou Rose, Tam se chopí příležitosti a přihlásí se na pozici jejich barda. Přesně po takovém dobrodružství touží — a přesně to také zažije, jakmile se její nová skupina vydá na výpravu, která může skončit jen dvojím způsobem: slávou, nebo smrtí. Je čas vydat se do divočiny.

Kam včely chodí spát
Bylo horké léto, slunce zlatilo listy stromů, vzduch voněl květinami a chvěl se bzučením včel. Stejné léto jako tenkrát… jenom mezitím uplynulo skoro osmdesát let! Bylo stejné léto jako tenkrát, ale jedna žena, Eliane, ví, že bude její poslední. A na to své nejkrásnější léto už jenom vzpomíná. Druhá, Abi, doufá, že se pro ni toto léto, strávené na venkovském zámku v divukrásné jižní Francii, stane novým začátkem. Bylo léto jako tenkrát a osudy obou žen se prolnuly…

Uštvaný (Kroniky železného druida #6)
Šestá kniha cyklu Kroniky Železného druida – série o Atticovi O´Sullivanovi, posledním druidovi a nejzábavnějším, nejšílenějším a nejzapamatovatelnějším hrdinovi urban fantasy od dob Harryho Dresdena! Na dva tisíce let starého druida je Atticus O'Sullivan docela rychlý běžec. To je dobře, protože ho pronásledují ne jedna, ale hned dvě bohyně lovu – Artemis a Diana – neboť si s jednou z nich zahrával. Zatímco se spolu s Granuaile a svým vlkodavem Oberonem vyhýbají šípům a střelám z praku, šíleným tempem přebíhají moderní Evropu, aby vyhledali pomoc u přítele z Tuathů Dé Danann. Attikova obvyklá magická možnost přesunu mezi jednotlivými sférami je blokována, takže místo hraní na schovávanou je tentokrát na pořadu nová hra - utíkej o život. Tento „panteonový“ maraton nabourá severský bůh Loki. Zabití Attika je jediný volný konec, který potřebuje svázat, než rozpoutá Ragnarök- aka Apokalypsu. Atticus a Granuaile musí přelstít Olympany a zadržet boha darebáctví, pokud chtějí přežít – a zachovat svět, ve kterém mohou být. A na závěr čeká Oberona obrovské překvapení!


Zaujalo mě

Na druhém místě v zájmu mám těchto šest knih. Jde hlavně o historické romány či sci-fi... U Paoliniho mám trošku obavu, protože jeho návrat v podobě knihy Poutník, čarodějnice a červ se příliš nepovedl a rozhodně nebyl na úrovni Eragona. Takže si počkám na názory ostatních...


 

Atentátník
Červen 1914. Týden, kdy se rozhodne o všem. Týden, kdy se tři mladí Srbové vydávají na cestu do Sarajeva. Následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d'Este se účastní vojenských manévrů. Gavrilo Princip a jeho společníci se na tento den připravovali celé měsíce, tajná služba a major Rudolf Markovic jsou však v pohotovosti a ze všech sil se snaží dědice trůnu ochránit a zabránit tak diplomatické katastrofě…

Spát v moři hvězd - Kniha I. (Spát v moři hvězd #1)
Měl to být rutinní průzkum neobydlené planety. Ale když pod povrchem neznámého světa narazí xenobioložka Kira Navárezová na pozůstatek mimozemské stavby, změní to navždy nejen ji, ale i chod lidských dějin. Hrůzy i zázraky prvního setkání s novým druhem, monumentální bitvy o osud lidstva a nejvzdálenější kouty galaxie – to je budoucnost, která Kiru čeká, když se rozhodne odhalit pravdu o tajemné mimozemské civilizaci.

Skrz prázdnotu
Z temnoty mě vyvede tvůj hlas. Je Štědrý den roku 2067. Troskami kosmické lodi, která se bezmocně vznáší v prázdnotě, zní Tichá noc. Na palubě se z umělého spánku probouzí kapitánka May — poslední přeživší z posádky vyslané na průzkumnou misi k Europě, měsíci Saturnu. Nikdo neví, že je naživu a že zásob ubývá. Mayino rozhodnutí zúčastnit se mise rozvrátilo její manželství s předním vědcem NASA — ten jediný ji však může zachránit. Když na Zemi konečně dorazí její zpráva, Mayin manžel neváhá a přispěchá jí na pomoc. Netuší ovšem, že ne všichni si její bezpečný návrat přejí. A co je snad ještě hrozivější — na lodi možná není sama. Skrz prázdnotu je vesmírný thriller, který potěší fanoušky románu Marťan nebo povídky „Příchozí“.

Antonia a její dcery
Krajina protkaná vůní olivovníku, zapadající slunce líbající plody ve vinohradu a silné osudy toskánských žen… Antonia a její dcery je silný román Marleny de Blasi, který se dotkne všech vašich smyslů. Tentokrát vás autorka zavede na rodinnou farmu v srdci žhavé Itálie. Seznámí vás s temperamentní Antonií, pozoruhodnou ženou dohlížející na pořádek a chod domácnosti, ve které bydlí čtyři generace nebojácných a houževnatých toskánských žen. Popíše vám její životní příběh, do něhož se vepsalo běsnění druhé světové války, láska i smutek, hluboká tajemství i doutnající hněv. Uvaří vám. Pokrmy provoněné oreganem, olivami a lahodným kaštanovým medem. Rozesměje vás a zcela nepochybně vás dojme svou vřelostí a spontaneitou. Další z řady „italských“ memoárů od autorky mezinárodního bestselleru Tisíc dnů v Toskánsku přináší krásný i bolestný příběh Antonie, hrdé a dominantní matky rodu, vůdčí osobnosti čtyřgenerační rodiny silných toskánských žen.

Dracul
Román Dracul je inspirovaný deníkovými záznamy autora jednoho z nejslavnějších hororů, jehož lze označit za zakladatele žánru. Píše se rok 1868 a jednadvacetiletý Bram Stoker se zabarikáduje v místnosti ve věži opuštěného kláštera. Je vyzbrojený zrcátky, krucifixy, svěcenou vodou, košíkem bílých růží a revolverem. Jedinou útěchou mu je láhev slivovice. Vroucně se modlí, aby přežil tuto noc. Času není nazbyt a on narychlo sepisuje znepokojivé události, které ho sem přivedly. Vypráví děsivý příběh o dětství v Dublinu, častých nemocech, záhadné chůvě, o lidech, kteří údajně zemřeli, a přesto žijí, o pověrách, z nichž se náhle stala realita. Neboť za zamčenými dveřmi čeká nelidská noční můra, s níž, jak doufal, skoncoval před lety… Po téměř sto padesáti letech od vydání Draculy se Dacre Stoker, praprasynovec Brama Stokera, vrací k původním deníkovým záznamům svého slavného předka a k záhadám a nezodpovězeným otázkám doprovázejícím toto výjimečné literární dílo. Na základě dokumentů z autorovy pozůstalosti vytvořili spolu s americkým spisovatelem J. D. Barkerem (autor románů Čtvrtá opice nebo Pátá oběť) mrazivý příběh, který čtenářům odhalí prapůvod samotného hraběte Draculy, jeho tvůrce i tajemné ženy, která je navždy spoutala k sobě.

Sága rodu Hardacrů
Sága rodu Hardacrů je rozmáchlým příběhem popisujícím cestu jejich rodiny z chudoby až na samý vrchol. Dramatický generační román sleduje osudy jejích členů od viktoriánských dob až do 50. let 20. století. Zatímco v okolním světě probíhaly důležité historické události, Hardacrové se od skromných počátků vypracovali až k obrovskému bohatství. Tři děti zakladatele rodu a jejich potomci poznají lásku, nenávist, vášeň i neštěstí, jejich životy ovlivní neobyčejné události búrské války, první světové války, pádu burzy na Wall Street, Hitlerova Německa, druhé světové války i bombardování Londýna. Sága rodu Hardacrů je poutavé vyprávění o tužbách, osudu a rodinných vazbách, u nějž budete s nedočkavostí obracet další stránky.

Zaujalo mě v YA

A na úplný závěr jako vždy young adult, které mám někde na spodku seznamu. Nicméně Hraničářova učně čtu už dlouho a jen tak skončit nechci, Nezdárný syn by mě zajímal, protože autorčino Nedej se se mi fakticky líbilo a taky Thor vypadá rozhodně zajímavě. Tyto tři by měly v případě volnějšího času přednost.


 
 
Ztracený princ (Hraničářův učeň #15)
Další příběh o hraničáři Willovi a jeho přátelích z království Araluen Will Dohoda a jeho učeňka Maddie dostanou naléhavé pozvání na hrad Araluen. Tam se dozvědí překvapivou novinu: galický princ zmizel a galický král požádal o pomoc. Všechna hlášení naznačují, že mladý princ byl uvězněn nebezpečným a mocným baronem Joubertem de Lassigny. Král Duncan ví, že kdyby poslal na záchranu prince do Galiky vojsko, mohlo by to vyvolat válku, Je tu však ještě jedna možnost: využít sbor hraničářů.

Královna plamenů (Princezna popela #3)
Překvapivé finále trilogie o nezkrotné síle dívčí vůle. Princezna Theodosia je konečně volná a stojí za ní armáda rebelů. Jejím úkolem je osvobodit svůj zotročený lid a postavit se novopečené císařovně. Ta byla obdařena mocným kouzlem a je rozhodnutá spálit na troud vše a každého, kdo se jí postaví do cesty. Její schopnost sílí, a jelikož drží v zajetí prince Sórena, v sázce je mnohem víc než dřív. Pokud se jí Theo chce postavit, musí se napřed naučit, jak zkrotit vlastní kouzelný dar a vidět nepřítele v dívce, kterou kdysi považovala za svoji spřízněnou duši. Deset let byla princezna Theodosia vězeňkyní ve vlastní zemi. Posměšně ji nazývali Princeznou popela a z rukou císaře a jeho dvořanů se dočkala jen posměchu a týrání. Ale přestože byla nucena nosit korunu uplácanou z popela, v jejích žilách koloval oheň, jak se sluší na právoplatnou dědičku Astrey. A jestli se něco naučila od své matky, pak to, že královna se nikdy nevzdává. Konečně je volná a stojí za ní armáda rebelů. Jejím prvořadým úkolem je osvobodit svůj zotročený lid a postavit se novému nepříteli: novopečené císařovně. Ta byla z nepochopitelných důvodů obdařena mocným kouzlem a je rozhodnutá spálit na troud vše a každého, kdo se jí postaví do cesty. Císařovnina podivná schopnost nabírá na síle, a jelikož drží v zajetí prince Sórena, v sázce je mnohem víc než dřív. Pokud se jí Theo chce postavit a uspět, musí se napřed naučit, jak zkrotit vlastní kouzelný dar a vidět nepřítele v dívce, kterou kdysi považovala za svoji spřízněnou duši.

Hořící království (Zloději dýmu #3)
Catherinin otec má Severní planinu ve svých rukách a mladá královna musí vyslat svého věrného strážce Ambrose rovnou do jámy lvové na zoufalou misi: musí se pokusit přerušit dodávku dýmu démonů. V Calidoru mezitím Edyon a March čelí budoucnosti každý zvlášť a Tash ve světě démonů bojuje s cenou, kterou musí zaplatit za svou minulost. Ale jak se bitva o lidská království blíží ke svému vrcholu, svět démonů odhaluje poslední příšerné tajemství. Takové, které může změnit běh války - a dějin - navždy...

Thor a mocné kladivo Mjölnir (Bohové Severu #1)
Začátek ságy ochránce lidí i bohů. Nejdramatičtější příběh všech věků právě začíná. Bouřlivý severský bůh Thor, překrásná Sif, lstivý Loki, pán veškerenstva Ódin, smrtelníci Tjalfe a Roskva i mnozí další se představují v prvním příběhu, který rozplétá úžasně propracované severské mýty. Vydejte se do sídla bohů v Ásgardu a staňte se svědky událostí, díky kterým Thor získal svoji mocnou zbraň – blesky metající kladivo Mjölnir – aby s ní čelil hrůzným obrům z Jötunheimu!

Nezdárný syn (Simon Snow #2)
Baz a Simon si mysleli, že vítězství nad Zlořádem Pletichou všechno spraví. Že to spraví láska… Jenže brát tohle vítězství jako konec byla chyba. Žádný konec není. Dějou se zlé věci, pak se přestanou dít, ale v hlavě dělají lidem paseku dál. Když Baz, Simon a Penny odjedou na prázdniny do Ameriky, doufají, že změna prostředí jim prospěje. Penny se setká se svým klukem, Simon se projede kabrioletem po nekonečné dálnici a Baz, ten chce jen vidět Simona znovu šťastného a neshořet na tom zatraceném slunci. A možná při tom i všichni zachrání Agátu, která už je zřejmě zase v nesnázích. Jenomže Amerika je jiný svět a Simon už není nejmocnější kouzelník světa mágů. Vlastně je jen obyčejný člověk (ano, s křídly a ocasem, ale stejně). Záchranná výprava se tak rychle může proměnit v boj o holý život. Co lepšího se ale dá o prázdninách dělat, když jste Simon Snow?

 
Tipy na vycházející novinky najdete i zde v článku. Pokud vás zajímá větší přehled knih, pokračujte do alba, kde najdete desítky knih...


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. Hodně mě zaujal Atentátník, o kterém jsem doteď neslyšela... :) Děkuji za upozornění na něho.

    OdpovědětVymazat
  2. Nezdárný syn je na mém seznamu pod stromeček :) hodně mě zaujala kniha Sága rodu Hardacrů, ta by se mohla líbit mamince :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne