MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

23 října, 2020

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v listopadu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek...

» V tomto článku najdete 15 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 171 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi


Spát v moři hvězd - Kniha I. (Spát v moři hvězd #1)
Měl to být rutinní průzkum neobydlené planety. Ale když pod povrchem neznámého světa narazí xenobioložka Kira Navárezová na pozůstatek mimozemské stavby, změní to navždy nejen ji, ale i chod lidských dějin. Hrůzy i zázraky prvního setkání s novým druhem, monumentální bitvy o osud lidstva a nejvzdálenější kouty galaxie – to je budoucnost, která Kiru čeká, když se rozhodne odhalit pravdu o tajemné mimozemské civilizaci.

Poslední den (Poté #3)
Poslední den uzavírá sérii postapokalyptických příběhů Vteřinu poté a Rok poté. Je to už více než dva roky od chvíle, kdy útok elektromagnetickým pulzem připravil Spojené státy o elektřinu a přinesl temnotu, hlad a umírání. Komunita horského městečka v Severní Karolíně vedená Johnem Mathersonem začíná zprovozňovat dřívější technologie a obnovovat společenský řád. Vojenské síly, které zbyly z vládní armády, potlačují všechny rebelie. Johnův někdejší velitel, generál Bob Scales, má svého přítele zatknout. Podvolí se John novému autokratickému režimu? Nebo dojde k převratu, jež rodící se národ roztrhá ve švech?

Krvavá Rose (Králové Wyldu #2)
Žij rychle a zemřeš včas. Tam Hashfordovou už unavuje práce v místní hospodě, kde roznáší korbely světově známým žoldnéřům a poslouchá bardy pějící písně o dobrodružství a slávě, která číhá hned za hranicemi jejího ospalého rodného města. Když k nim tedy zavítá největší žoldnéřská skupina vedená nechvalně známou Krvavou Rose, Tam se chopí příležitosti a přihlásí se na pozici jejich barda. Přesně po takovém dobrodružství touží — a přesně to také zažije, jakmile se její nová skupina vydá na výpravu, která může skončit jen dvojím způsobem: slávou, nebo smrtí. Je čas vydat se do divočiny.

Kroniky prachu - Pár stránek navíc...
Bonusová kniha pro fanoušky romantického bestselleru! „Nejmilejší Eliso, už je to tady! Vše nejnutnější sbaleno, vše potřebné zařízeno, matka je dokonce spokojená s mým výběrem garderoby. Od středy za týden se vracím zpátky do Londýna.“ Bonusová sbírka epizodních příběhů, dopisů a autorčiných poznámek ke knize Kroniky prachu.

Ztracený princ (Hraničářův učeň #15)
Další příběh o hraničáři Willovi a jeho přátelích z království Araluen Will Dohoda a jeho učeňka Maddie dostanou naléhavé pozvání na hrad Araluen. Tam se dozvědí překvapivou novinu: galický princ zmizel a galický král požádal o pomoc. Všechna hlášení naznačují, že mladý princ byl uvězněn nebezpečným a mocným baronem Joubertem de Lassigny. Král Duncan ví, že kdyby poslal na záchranu prince do Galiky vojsko, mohlo by to vyvolat válku, Je tu však ještě jedna možnost: využít sbor hraničářů.
 

Ostatní beletrie


Vysoký účet (Případy vrchního inspektora Gamache #12)
Když se v bistru ve Three Pines najde ve stěně sto let stará, ručně nakreslená mapa, nejdřív se zdá, že jde o pouhou kuriozitu, ale čím důkladněji ji obyvatelé vesnice zkoumají, tím podivnější jim připadá. Armanda Gamache, který ji dostane jako dárek k prvnímu dni v nové práci, zvláštní mapa fascinuje, avšak to ještě netuší, k jakým hrozným tajemstvím ho nakonec zavede. Na akademii Sûreté, jejímž novým velitelem se Gamache stal, aby pro výcvik budoucích policistů vytvořil zdravější prostředí, dojde k vraždě jednoho z vyučujících a v pokoji s mrtvolou se ze záhadných důvodů najde právě kopie oné staré mapy. A jak vyšetřování postupuje, jednotlivé stopy se jako střelka kompasu čím dál víc stáčejí ke Gamachově třinácté komnatě, kam se bojí vstoupit dokonce i on sám. Jenže aby případ vyřešil a zúčtoval se svou minulostí, nic jiného mu nezbývá.

Osamělí (Inspektor Gunnar Barbarotti #4)
Všechno začíná v roce 1969. Během studií v Uppsale se spřátelí šestice mladých lidí. Pořídí si autobus a vyrazí s ním na cestu do východní Evropy. Tento zpočátku bezstarostný výlet jim však přinese zážitky, které je navždy poznamenají. Po nějaké době jeden z nich za záhadných okolností zemře v lesní rokli nedaleko Kymlinge. O pětatřicet let později je na stejném místě nalezena mrtvola dalšího. Co se tady stalo? Jde o mstu po letech? Sebevraždu? O dvě sebevraždy? Souvisejí vůbec spolu oba případy? Složitého vyšetřování se neujme nikdo jiný než inspektor Barbarotti.

Atentátník
Červen 1914. Týden, kdy se rozhodne o všem. Týden, kdy se tři mladí Srbové vydávají na cestu do Sarajeva. Následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d'Este se účastní vojenských manévrů. Gavrilo Princip a jeho společníci se na tento den připravovali celé měsíce, tajná služba a major Rudolf Markovic jsou však v pohotovosti a ze všech sil se snaží dědice trůnu ochránit a zabránit tak diplomatické katastrofě…

Evina iluze (Nová Eva #2)
Druhý díl poutavé dystopické trilogie: Eva a Bram uprchli, dokážou ale přežít? Eva je poslední dívka na planetě. Do svých šestnácti let, kdy musí naplnit svůj osud, žije jako ve vězení, v péči matek a na očích celého světa. Dokud nevyužije příležitosti a neunikne. Eva konečně získá svobodu, po níž tolik touží, i chlapce, kterého tolik miluje. Nic ale není zadarmo. V nebezpečném světě mimo stěny věže je jim Organizace proti zániku neustále v patách. Společně se skupinou rebelů bojujících proti režimu se Eva nachází v mnohem větším nebezpečí, než si kdy dokázala představit.

Mlha nad Shadow Sands (Kate Marshallová #2)
Kate Marshallová a její asistent Tristan Harper vyšetřují další zapeklitý případ. Jak spolu souvisí zmizení mladých lidí a oblast Shadow Sands? A jakou roli hraje hustá anglická mlha? Při potápění ve vodní nádrži Shadow Sands objeví Kate Marshallová mrtvé tělo mladíka, který býval vynikajícím plavcem. Přivolaní policisté případ označí za tragickou nehodu, přestože má Kate své pochybnosti. Postupně se pochybností a otázek vynořuje víc: Proč si šla oběť zaplavat uprostřed noci? Proč jeho zranění neodpovídají policejnímu scénáři? A proč je mrtvých těl, která se v nádrži našla, víc? Je to jen nešťastná souhra náhod, nebo úkladný vrah zneužívá toho, že na něj nikdo nevidí? Kate si je jistá, že okolo rezervoáru Shadow Sands se toho děje víc, než se na první pohled zdá, obzvlášť když v okolí padne hustá mlha. Lidé už roky tiše mizí, a když se ztratí další mladá žena, Kate a její asistent Tristan mají podle indicií jen několik dní na to, aby ji zachránili před stejným osudem.

Čeští / slovenští autoři

 
Mukl
Přežil, ale nikdy nezapomněl. Kolik ran dokáže člověk přijmout, než učiní falešné doznání? Jak silná je vůle žít na místech, kde je smrt vysvobozením? Je možné projít peklem a zůstat přitom člověkem? Kniha inspirovaná skutečným příběhem muže, který byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen k patnácti letům odnětí svobody. V pouhých 19 letech prošel velmi krutými výslechovými metodami StB a na vlastní kůži okusil lidskou krutost v její nejsyrovější podobě. Nejinak tomu bylo po vynesení rozsudku. Osm let strávených v uranových dolech na Jáchymovsku, nelidské podmínky a každodenní boj o život, to vše se podepsalo nejen na jeho fyzickém zdraví, ale rovněž na zdraví psychickém. Přežil, ale nikdy nezapomněl…

Korálky z klokočí
V rámci doktorandské práce přijíždí Eliška Fibichová uspořádat obecní archiv do místa svého dětství. Její prababička Klotylda byla porodní bába a před mnoha lety beze stopy zmizela. Zdá se, že Eliščin příjezd do vesnice probouzí k životu stará a téměř již zapomenutá tajemství. Eliška se navíc zamiluje do muže, který odporuje jejím dosavadním představám o princi na bílém koni. Pochází z místní bohaté rodiny a má pověst nezodpovědného floutka… Tajemný příběh s milostnou a detektivní zápletkou vykresluje na osudech několika postav spletité vesnické vztahy, které sahají hluboko do minulosti.

Alej smrti
Napínavý kriminální román se odehrává počátkem devadesátých let, kdy se drali k majetku, penězům a moci nejrůznější lidé, kterým bylo lhostejné, jakými prostředky dosáhnou svých cílů. Nezaváhali při tom ani před vraždou… „Když se ohlédl za svou poutí životem, zdálo se mu, že se podobá dlouhé, rovné aleji. Místo topolů byla však lemována hroby. Dala se nazvat alejí smrti…“

Klubko zmijí (Naše Mesto #30)
Zatknout a usvědčit pachatele vraždy je dřina i pro detektivy z oddělení vražd. Do cesty se občas postaví nedostatek použitelných stop z místa činu, neochota svědků a další nepředvídatelné okolnosti. Nejhorší ze všeho je zrada někoho z vlastních řad, tlak pokřivených nadřízených funkcionářů, kterým vidina snadného zisku zatemnila mozek, vymazala veškeré principy slušnosti a korektnosti. Tak tomu bylo i v případě dvou vražd, které spolu zdánlivě nesouvisely. Neznámý střelec popravil doma v posteli okresního prokurátora a o dva dny později kandidáta na starostu okrajové městské části. Korupční aféra kolem zavražděného prokurátora dostane jasnější kontury, až když se detektivům podaří najít prokurátorovu asistentku. Po jejím výslechu nabere vyšetřování nový směr, který musejí detektivové z oddělení vražd před nadřízenými tajit. Podezření, že se jim někdo shora dívá přes rameno a snaží se s nimi manipulovat, přeroste v jistotu. Detektiv z oddělení vražd Richard Krauz tuší, že přímý úder na zkorumpované papaláše jim dá pořádně zabrat a že bude vyřešení záhady dvou bestiálních vražd víc než bolestivé.

Nejkrásnější dárek
Soubor dvanácti vánočních povídek mladých českých autorů. Stejně jako se liší každá sněhová vločka, je i každý příběh v této knize zcela jedinečný. Nejkrásnější dárek je antologie dvanácti young adult povídek od mladých českých autorek a autorů. Jejich hrdinové vám připomenou, proč milovat Vánoce a jak příjemné je ztratit se za dlouhých zimních večerů někde v koutku s dobrou knížkou. Krom známých jmen české young adult scény, jako jsou Theo Addair, Anna Musilová nebo Kateřina Šardická, nabízí kniha i pár překvapivých debutů. Začtěte se spolu s námi do stránek příběhů a užijte si neocenitelné kouzlo Vánoc…


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

14 komentářů:

  1. Korálky z klokočí, o jejichž existenci jsem doteď nevěděla a Nejkrásnější dárek, jsou knihy, které mě celkem dost zaujly. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo docela zajímavé knížky vychází!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, taky jsem nasla par dobrych kousku, ale ty ukazu priste :-D

      Vymazat
  3. Ze zmiŇovaných novinek mě nejvíc zaujal asi Bryndza! A pak jsem si taky díky bonusovému obsahu ke Kronikám prachu vzpomněla, že bych si měla Kroniky prachu přát k Vánocům. :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný přehled :) To zase bude nadělení :) Promě je jasná volba hlavně nová kniha od Paoliniho :)

    OdpovědětVymazat
  5. Spát v moři hvězd mě hodně zaujala. Už jen kvůli autorovi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To sice ano, ale autor se za poslední roky moc nepředvedl...

      Vymazat
  6. Já se strašně těším na nového Bryndzu :-) Zajímavě vypadají i Korálky z klokočí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě Bryndza příliš nenadchl, ale stihla jsem jen jednu knihu...

      Vymazat
    2. Mě ty jeho detektivky fakt baví, hlavně jsou nenáročné, takže u toho člověk i zrelaxuje :-)

      Vymazat
  7. Určitě Bryndza, a pak se uvidí,...

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne