MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 října, 2020

 

Recenzní kniha


Klasický thriller a typická zápletka. To si budete říkat notnou část od začátku čtení. A opravdu, hlavní linka, ten nápad je zpracován tak, jak jste ho už mohli několikrát číst. Nicméně, rozhodně to neznamená, aby jste do knihy nešli.

Kniha je rozdělena na kapitoly, přičemž se střídají dvě časové linie, současnost a minulost deset let zpátky. Díky tomu se udržuje napětí po celou dobu, stranu za stranou. Kapitoly totiž vždy končí v tom nejzajímavějším, nejtajemnějším. Takže je čtenář neustále ve střehu a rychle čte, aby zdolal další kousek a získal další indicie.

Pomalu jsme seznamováni s partou lidí, kteří se setkají na horách, kde trénují na závody se snowboardy. Vznikají různá přátelství a nepřátelství, rivalita je na denním pořádku. Někdo to bere příliš vážně a riskuje, někdo to má zase pro radost a zábavu. A tak vzniká mnoho situací a u některých zůstává rozum stát.

Sledujeme tedy jejich osudy, poznáváme charaktery a přesto jsou všichni záhadou. Nejvíc v popředí je Milli, což je dost paličatá holka, která riskuje až moc. Navíc je hodně rázná, nechce od nikoho pomoc a přesto je určitým způsobem závislá na lidech okolo, protože nechce být sama. A tak si nechá i spoustu věcí líbit. Druhá část příběhu se odvíjí na stejném místě o deset let později, kdy se parta opět sejde ve složení Milli, Dalea, Heather, Brenta a Curtise, aby si zavzpomínali na minulost a chybějící Saskii, která zmizela v horách. Postupně se odvíjí hororová linka, kdy se začnou navzájem obviňovat z nejhorších činů a podrazů. Nebo že by byl v chatě někdo další, kdo si neustále zahrává s eletrikou a krade jim věci?

A tady právě začíná takové to ohrané téma. Je na chatě jen těch pět lidí nebo se zjevila šestá postava? Jsou všichni lháři a hrají divadýlko? Co se to vlastně děje? Budete na to čekat až do úplného konce, než se dozvíte pravdu. Budete sledovat každý den, kdy jsou odtržení od města. Co se tam všechno děje, co vyplouvá na povrch. Autorka postupně propouští kousky, díky kterým se slepuje pravda o tom, co se kdysi stalo. A má to opravdu výborně vymyšlené i sepsané. Hltat to budete stránku po stránce a ten konec vás rozhodně dostane, protože takový závěr čekat nebudete. Takže i když je téma možná podobné jiným, stejně se vám kniha bude líbit...

Vzbudím se ve studeném provlhlém pokoji, nejdřív střelím očima po dveřích, jestli je pořád zamčeno, a pak se rozhlédnu okolo, jestli jsem tu sama.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Mráz pod kůží
Shiver
-
-
Allie Reynolds
Tereza Marková Vlášková
Thriller
2020 originál / 2020 překlad
392
Metafora
978-80-7625-061-1

Anotace:
Nikdo neví, co se stalo. A já se postarám, aby to tak i zůstalo.
Odříznutá chata v horách, pět bývalých kamarádů a nevyřízený účet s desetiletým úrokem
Pět bývalých přátel přijíždí do Le Rocher, malého lyžařského resortu ve francouzských Alpách. Mají se zde setkat poprvé po deseti letech od doby, kdy společně trénovali
na jeden z nejdůležitějších snowboardových závodů své kariéry.
Brzy po příjezdu k lyžařskému středisku na vrcholu ledovce však zjišťují, že si s nimi někdo krutě zahrává. Horská chata je opuštěná, lanovka se zastavila, ani jeden z nich nemůže najít svůj mobilní telefon a ve společenské místnosti na ně čekají pokyny ke hře. Hře, která jim má připomenout Saskii – členku jejich někdejší party v době, kdy jich bylo ještě šest.
Pak se ale něco stalo. Saskia v den závodů za podivných okolností zmizela. A právě letos, po dlouhých letech, kdy byla pokládána za pohřešovanou, ji úřady oficiálně prohlásili za mrtvou.
Všechny začíná sžírat nepříjemný pocit a nemohou se rozhodnout, jestli jsou horší nevysvětlitelné záhady, které se v chatě dějí, nebo sněhová bouře, která jim znemožňuje z ní uniknout. Jedno je však jisté: nikomu z přítomných se nedá věřit. Někdo je sem totiž vylákal schválně. Někdo, kdo touží zjistit pravdu o tom, co se stalo se Saskií. A ten někdo se nezastaví před ničím.
Thriller s rychlým tempem a tíživou klaustrofobní atmosférou, plný vzájemného obviňování a nedůvěry, se stal ještě před vydáním senzací a práva na něj byla prodána do 18 zemí.
Odkazy: metafora

Udělám ve vzduchu přemet a řítím se k zemi, tak moc dezorientovaná, že netuším, která část mého těla momentálně směřuje nahoru.

Kde koupit knihu

Knihu Mráz pod kůží zakoupíte v nakladatelství Metafora nebo v e-shopu Grada v žánru Dobrodružství, napětí, thrillery
 
http://www.arara.cz/product/637353

Informace o autorce

foto: www.curtisbrowncreative.co.uk


Allie Reynolds


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Pro mě by tahle kniha nejspíš nebyla, ale chápu, že pro milovníky mrazivých thrillerů bude skvělá.:) Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že se ti kniha líbila. Sama jsem z ní byla nadšená :-)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne