MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

19 července, 2020


Recenzní kniha


Nedávno vyšel třetí díl série Elementum, ve které se vše točí okolo čtyř prvků  a to vody, ohně, země a větru. Marně přemýšlím, jestli jsem už četla nějakou knihu s tímto tématem, ale nic mě nenapadá. Ani ve filmovém světě tolik zpracování není, ale vždycky mě zajímala ta představa lidí, kteří mají schopnosti tyto elementy ovládat. A když už jsem dostala možnost recenzovat tuto knihu, neodmítla jsem.

Jak už jsem zmínila, jde o třetí díl z plánovaných pěti. S každou knihou přibývají i stránky a je to čím dál tlustší. Což bohužel musím konstatovat, že někdy je méně více. Kniha by nějaké škrty snesla, zvláště v částech, kdy se něco stane a hned se všichni běží sejít a kecat o tom. A plány žádné. Vždycky jen pořeší detaily, co kdo viděl, slyšel a podobně, zmíní se o tom, že potřebují řešení, ale to se v podstatě vyjedná málokdy. A takhle se to opakuje několikrát a docela zbytečně.

Je jasné, že Alex nebude vzhledem ke svému věku ani místu, kde vyrůstal, nějaký velký taktik a v jeho nové pozici by měl dostávat větší pomoc od starších a zkušenějších. Ale mnohdy mi tyto postavy přišly natvrdlejší než on a moc pomoci také neposkytovaly. Možná to přijde jenom mě, ale tohle je část, která mi nějak neseděla. Jeho lidé neměli žádné plány, žádné rady, a že by Alexe zaučovali v jeho funkci a schopnostech, to se taky moc říct nedá (a jak moc na něj spoléhali). Nějaké nedostatky bych tudíž viděla i v tomto.

Tím ale s negativy končím. Kniha by si nezasloužila jen samou kritiku. Její čtení mě rozhodně bavilo. Svět pod zemí s lidmi obdařenými velkými schopnostmi mě baví. I když se kniha nese jen v takovém monotónnějším duchu, tak nejvíc akce se objeví na konci a mnohdy i s dost zásadnějšími informacemi. Vzhledem k tomu, že jsme jako čtenáři v polovině příběhu, je jasné, že nějaké rozuzlení je zatím v nedohlednu, přesto se spousta věcí mění a do budoucna přinese asi dost zajímavou zápletku.

Postavy jsou milé a sympatické. V podstatě v Alexově říši nenajdete nikoho, kdo by obraz dokonalého světa kazil, samozřejmě kromě Zeka a jeho nohsledů. Ale ty beru jako skupinu mimo, která přece jen žije někde jinde. V této knize rozhodně nechybí nějaké povídání a kontakty mezi hrdiny. V jednom kuse se schází, povídají si a svěřují se úplně se vším, v knize je té konverzace opravdu hodně, takže máte neustále co sledovat.

Kniha má rozhodně výborný námět, spoustu dobrých hrdinů i padouchů, neustále se něco děje, i když z velké části knihy se opakuje určitá šablona, která po chvíli nudí a kdyby se to trošku zkrátilo a zmínilo jen to důležitější, tak by to určitě pomohlo. Nejdůležitější byl začátek a start nové etapy a pak konec, kdy se stalo opravdu hodně věcí najednou. Ale to, co bylo mezi, bylo docela velkou výplní. I tam se zmínilo několik zásadních detailů, ale ne všechno bylo až tak nutné. Čtení mi sice trvalo trošku déle, ale jsem za knihu ráda i za příběh. A přestože mi třetí díl přišel slabší než ten minulý, hodlám se sérií pokračovat a už se těším na další zvraty.

Chtěl jsem se zasmát, ale nakonec jsem se včas zastavil a sledoval, jak Neit rudne vzteky.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Pokrevní poselství
Pokrevní poselství
Elementum
3
Jiří Dittrich
-
Fantasy
2020 originál
593
Epocha
978-80-7557-953-9

Anotace:
Alex si myslel, že má válku proti bratrovi vyhranou, ovšem osud tomu chce jinak. Bratři jsou totiž spjati sudbou, která nelítostně váže jejich životy. Alex se snaží zjistit, jak onu sudbu zlomit, zatímco Zek zůstává v ústraní. Nebojuje se, ale ulice města se i tak plní strachem. A jakmile je město napadeno Zekovou družinou, Alex vytuší, že ačkoli se nemohou s bratrem zabít, Zek plánuje něco velkého. Něco, co nejen město zničí, ale obrátí ho proti sobě samotnému. A jestli Alex včas nezjistí odpovědi na své otázky, i bez jeho smrti si Zek město podrobí do posledního živého člověka. Včetně Alexe…

Celým okolím se nesla hudba bubnů, píšťal, strunových nástrojů a zpěv. Co nevidět naše velká skupina splynula s davem, který už tam byl.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: Klub knihomolů

Databazeknih.cz: Jiří Dittrich se narodil 14.1.1996 v Praze, na jejímž okraji vyrostl. V roce 2011 absolvoval základní školu a nastoupil na Střední školu obchodní, kde v roce 2015 odmaturoval.
V té době měl již napsanou svou první knihu, kterou začal psát na začátku druhého ročníku střední školy. A zatímco se chystalo její vydání, nastoupil do zaměstnání do malého obchodu poblíž svého bydliště. 
Již od mala měl Jiří Dittrich určitou fantazii, která ho postupně posouvala. První známka spisovatelského potenciálu se objevila asi v jeho 11 letech, kdy napsal krátký scénář pro své kamarády, s kterými poté podle něj točili amatérský film.

Recenzní knihu poskytl autor Jiří Dittrich. Děkuji.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. :) Mě tahle série minula a nevím, jestli se do ní budu pouštět. Každopádně námět zní zajímavě a musí se nechat, že obálky jsou super. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, u prvního dílu mě obálka přesvědčila to zkusit... 😁

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne