MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

14 července, 2020

Robin Hood čtyřikrát jinak

úterý, července 14, 2020 8 komentářů

Tentokrát jsem se rozhodla zaměřit na filmovou část této rubriky. Osobně jsem viděla několik verzí známého příběhu Robina Hooda, ale nikdy jsem neměla tu možnost jej číst. Ani v knižní podobě není zrovna málo kousků k výběru, jako důkaz stačí na databázi knih vyhledat heslo Robin Hood a vyskočí spousta odkazů. Ale jak už jsem říkala, já tentokrát poukážu na filmy a to konkrétně následující čtyři...


Robin Hood (1991)

Jak už to tak v Hollywoodu občas bývá, v jeden rok se jim klidně sejdou i dva stejné filmy, snímky se stejným tématem a podobně. A tak se stalo i v roce 1991, kdy nějakým podivným přičiněním vznikla verze s Umou Thurman a druhá s Kevinem Costnerem. Nejdříve tedy tento kousek.
I když ve filmu hraje spousta známých tváří, je pro mě slabším odvarem, protože mi tak úplně nesedí styl, v jakém to bylo pojato. Velkým otazníkem jsou pro mě kostýmy, protože na rozdíl od jiných verzí, zde mají postavy úplně něco jiného, hlavně ženy. Takže netuším, co se v té době mohlo opravdu nosit.
Nicméně hlavní záměr je splněný, představitel Robina je docela sympatický, alespoň v této roli a záporák, ten je jako podle manuálu... :-)


Robin Hood: Král zbojníků (1991)

Druhý snímek z téhož roku je pro mě už zajímavější. I když asi není tolik dobový jako první. Ale Kevin Costner a představitelka Marianny, jsou dva mí oblíbení herci a do svých rolí mi pěkně padli. Třešničkou na dortu je na konci Sean Connery, který dostal ale místo role spíše takový malý štěk. A hlavní záporák? Nikdo jiný než Alan Rickman (alias Severus Snape), celý v černém :-P. Ve filmu nechybí spousta akce, ale ani humoru, takže je to takové trochu odlehčenější. Těžko říct, z jakého přesného důvodu mám tento film raději :-).


Robin Hood (2010)

Jednou z novějších verzí je film s hvězdnými jmény jako Russell Crowe, Cate Blanchett, William Hurt a několika dalšími. Samozřejmě s novým stoletím přibylo mnohem více akce, aby měli tvůrci jak nalákat fanoušky. Už to není takové obsahové, ale spíše připravené pro oko. Rozhodně je zde i velice krásný soundtrack, takže i poslech potěší.
Sice jsem divák, který má v oblibě spoustu klasik z osmdesátek a devadesátek, ale někdy je prostě nová verze lepší. A v tomto případě jde o moji nejoblíbenější. Alespoň zatím. Moc dobře vím, že když dojdou nápady, točí se staré záležitosti znovu...


Robin Hood (2018)

Jako poslední tu mám prozatím nejnovější verzi, u které mohu rovnou říct, že to byla hrůza. Vydržela jsem možná tak dvacet minut, než jsem to vzdala. Nejmodernější verze má naprosto otřesné kostýmy, hudební kulisa neodpovídá době, což nemám vůbec ráda, slyšet jste to mohli i v nejnovějším králi Artušovi. A nejhorší asi byly ty akční scény. Robin byl lukostřelecký odstřelovač, který zabíjel rychlostí světla, způsob, jakým to bylo uděláno, působil jako u amerických vojáků někde v Afghánistánu. No prostě, tady to byl stoprocentní přešlap vedle...


A co vy? Jaký film jste viděli a jaký se vám líbil?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Nejradši mám druhý zmíněný. :) Pokud jde o tématiku Robina Hooda, můžu doporučit český muzikál Robin Hood, který je také moc pěkný. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Neviděla jsem ani jeden film. Ale teda ten nejnovější mě velice lákal. :) Jsem ráda, že alespoň vím, že za to nestojí. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já osobně jsem viděla všechny filmy s Robinem Hoodem s výjimkou toho prvního - ten se přiznám, že mě ani moc ke zhlédnutí neláká. Myslím si, že RH s Kevinem Costnerem už je taková klasika, na kterou se člověk rád podívá, když ji zrovna dávají v televizi. Má skvělé obsazení, kterému rozhodně vévodí Alan Rickman :) Nejvíc v oblibě ale mám, stejně jako ty :), verzi z roku 2010 a to hlavně kvůli mým oblíbeným hercům, Russellovi a Cate, režisérovi Ridley Scottovi, ale taky kvůli zapojení anglické historie do příběhu - ať už jde o postavu Jana Bezzemka nebo vsuvku s Magnou Chartou :) Nejnovější Robin Hood teda žádná hitparáda nebyla, ale tady byl tuším problém v tom, že z toho vzniklo něco úplně jiného, než to původně mělo být. Teď si nejsem jistá, jestli se zasahovalo do scénáře už během natáčení, případně jim mohlo studio ustřihnout nebo omezit finance, nebo byl film špatně sestříhaný... Mám ale dojem, že i sám Taron Egerton z natáčení nebyl nadšený a z výsledného filmu byl zklamaný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nebylo to prostě dobré. Točit historický film ve stylu moderní války moc potlesku nepřinese.

      Vymazat
  4. Pro mě je klasiku ten druhý z roku 91.. O tom prvním ani nevím a ty novější.. no, na filmy obecně koukám málo a když už, tak na nějaké originální, ne na jiná provedení tohotéž..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. koukám, že verze s Kevinem je klasikou pro většinu lidí :-D a předělávky mám ráda, ale jen občas a navíc to musí za to stát...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne