MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

30 července, 2020


Konečně jsem se odhodlala a vrátila se do světa lovců stínů. Kompletní sérii jsem měla doma už nějakou dobu, ale měla jsem trošku obavu se do ní pustit. Z Nástrojů smrti a Pekelných strojů si pamatuji základy a především to, že se mi to opravdu líbilo (každopádně re-reading je nutný). Ale to už bylo docela dávno a tak jsem si nechtěla tuhle představu kazit tím, kdyby se mi tato nová série nelíbila. Nakonec bych se tomu stejně nevyhnula, když už jsem si knihy pořídila.

Trošku je škoda, že nemám všechny obálky všech autorčiných sérií z jedné edice, aby k sobě trochu víc pasovaly. A co je ještě vtipnější, každá ze sérií má vždy jiného nakladatele. Ale naštěstí alespoň překladatelka zůstala stejná jako v Nástrojích smrti, takže nehrozí nějaké rozdíly v názvech a jménech.

Příběh jako takový mě hodně bavil. Bylo to poutavé a napínavé od začátku až do konce. Autorka dobře střídala části s vyšetřováním, s problematikou mezi vztahy, s tajemstvími, ale i naprosto obyčejnými situacemi. Mělo to svižný průběh bez zádrhelů. Nezdržovala se zbytečnými popisy či zkoumáním každé činnosti všech dní. A tak se příběh čte plynule, protože ničím zbytečně nebrzdí. Návrat se tedy velice vyvedl a já se začetla levou zadní. Lehce odstrašující je počet šesti set stránek, nicméně není čeho se bát. Opravdu to utíká.

V popředí jsou postavy, které dříve moc prostoru neměly nebo jsou naprosto nové. Autorka obvykle spoustu osob zmiňuje v průběhu všech knih a tak má zadní vrátka k tomu, aby vytvořila další odnož. A tak se sice dočkáme starých známých jako jsou Clary, Jace, Alek, Isabela, Magnus a pár dalších, ale je jim věnováno opravdu minimum času. Tentokrát se vše točí kolem jiné rodiny. Postavy v ní jsou dost sympatické, pohodové a každá z nich je naprosto rozdílná a tak vytváří pozoruhodný celek.

Samozřejmě dochází na klasické vyšetřování, hledání záporáka (toho jsem absolutně neodhadla a tipovala někoho naprosto jiného), přičemž se spousta chvilek věnuje i vztahům. Ty jsou často dost průhledné a předvídatelné. Ale pořád z nich číší takový ten pocit neustálých happy endů. Občas mi přišlo divné, že každý zaláskovaný pár by i vzhledem k věku hned myslel na svatbu a celoživotní svazek. Ale co už, přece jen je to stále kategorie young adult a mnohdy je to prostě poznat. A to včetně posledních kapitol, které se už docela vymkly kontrole.

Každopádně i přes nějaké nedostatky, vzniklá klišé, dost podivný konec, jsem si to užila. Svět lovců stínů mě vždycky bavil především díky tomu, co autorka vytvořila za prostředí, kulturu, zvyky, historii a podobné detaily. Sice se jimi neohání v každém okamžiku, ale je vidět, že se tomu věnuje spoustu let a má to promyšlené. Její knihy stále spadají do YA, takže i to je na příběhu poznat, ale v tomto případě mi to nevadí a snesu to lépe než mnohé jiné. Takže jsem nakonec přece jen spokojená a těším se na další díly, další dobrodružství a hlavně velké rozuzlení hlavní vztahové dvojice...

Vlastní hlas mu připadal napjatý k prasknutí. Nesnášel to, nesnášel všechny viditelné i slyšitelné známky slabosti.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Paní půlnoci
Lady Midnight
Temné lsti
1
Cassandra Clare
Eva Maršíková, Alžběta Lexová
Fantasy
2016 originál /2017 překlad
608
Booklab
978-80-7529-259-9

Anotace:
Los Angeles, 2012. Je tomu již pět let, co dvanáctiletá lovkyně stínů Emma Carstairsová přišla za Temné války o oba rodiče. Dnes už Emma dávno není dítě, ale mladá žena odhodlaná k pátrání a pomstě. Spolu se svým parabátai Juliánem Blackthornem musí překazit nekalé spiknutí a rozbít síť temné mafie, jejíž dlouhé prsty sahají od Sunset Stripu až k magickým hlubinám oceánu a plážím v Santa Monice. Aby to dokázala, musí se však naučit důvěřovat svému srdci, které ji, zdá se, svádí na scestí… Románem Paní půlnoci otevírá Cassandra Clare další strhující a vášnivou trilogii ze světa lovců stínů.

Odstoupil od ní a ona se chtěla okamžitě vydat za ním, jenže jako by jí nohy vrostly do země. Nemohla se ani hnout.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

 foto: Knižní vesmír

Databáze knih: Cassandra Clare se narodila americkým rodičům v Íránu a většinu dětství strávila cestováním po světě se svojí rodinou. Do deseti let žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku. Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých časopisech. Na knize Město z kostí začala pracovat v roce 2004, inspirována Manhattanem.


Knižní téma | Shadowhunters (Lovci stínů) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-shadowhunters/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

1 komentář:

  1. Autorka prostě umí a na jejích knihách a hodnocení k nim je to prostě poznat. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne