MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 ledna, 2020

Shrnutí týdne #283

neděle, ledna 05, 2020 4 komentáře

aneb Pravou nohou do nového roku

S novým rokem jsem měla velké plány snad už od začátku prosince. Těšila jsem se na nové věci a objevy, na to, jak celý budoucí rok povznesu na lepší vlnu. A taky jsem měla v plánu velké změny na blogu. Bohužel závěr roku se příliš nevyvedl. Chytla jsem nějaký bacil, který mě zavřel doma mezi čtyři stěny, kde jsem zůstala sama s Maggie, jedinou mojí společností. A pozitivní myšlenky mi pomalu docházely.

Ze Štedrého dne jsem nic neměla. Jelikož jsme poprvé zkoušeli užít si svátky bez stresu z jejich kupování, přišli jsme o jedinou radost. Jenže díky nemoci jsem neměla ani návštěvy (mamka taky na neschopence), ani sváteční jídlo, tedy kromě té trochy, co mi dovezli, polévku a salát s rybou. Ale už jsem neměla žádné cukroví (počítala jsem, že budu na svátky u mamky), ani jsem nestihla udělat metrák, náš rodinný dezert. Svátky v podstatě tedy neproběhly vůbec. Sama doma, bez lidí, jen s knihami, věčně ležící. Takhle jsem si to rozhodně nepředstavovala. A bohužel to pokračovalo i dále, takže Silvestr byl ve stejném duchu. Se začátkem nového roku jsem myslela, že už se všechno lepší, než se to opět zvrátilo. A já už začínala chytat docela nervy. Snažila jsem se tedy myšlenky přesunout jinam, k seriálům, knihám a blogu. Výborný start, že?


Po téměř čtyřech týdnech už jsem snad v takovém stavu, abych zvládla jít pracovat. Každopádně jsem uschopněná a zítra nastupuji na směnu, takže se uvidí. Energie na rozdávání zatím nemám, ale už se těším trošku na lidi a to, že si budu mít s kým povídat. 

Co se týče blogu, ráda bych připomněla, že hodlám provést nějaké změny, aby mi práce na něm nepřišla tak všední, nudná a opakující se. Proto některé články zruším, některé omezím a některé pozměním. Ráda bych, aby blog působil spíše nahodile a ne pravidelně jako podle kalendáře či předem dané šablony, aby každý článek vycházel měsíc co měsíc ve stejnou dobu. Hodlám to ale aplikovat nějak postupně a v klidu, abych zbytečně nepřevracela zaběhlé věci ihned naruby. Doufám, že budete se změnami nakonec spokojení a budete sem rádi chodit. Tohle by mohlo být tím pozitivním krokem či startem :-). Každopádně se můžete vyjádřit do komentářů, abych věděla váš úhel pohledu, ale ruku na srdce, některé články tu zrovna moc velký smysl neměly, že? :-)

S velkou pravděpodobností už nebudu pokračovat v těchto rubrikách, protože nemají valný smysl:
  • knižní přírůstky (stačí to napsat jednou do měsíce s knihou)
  • knižní suvenýry
  • mé knižní série
  • akce a soutěže
  • ...

A co by to bylo za nový rok, kdybych si nevymyslela nějaké předsevzetí. Doufám, že budu schopná velkou část splnit a třeba to bude i k něčemu dobré. V životě bych chtěla spoustu věcí a hromada z nich je nesplnitelná, tak proč se nezaměřit na ty reálné.

  1. Mít ze všeho větší radost, neřešit blbosti a nemyslet jen na nejhorší, nebýt tolik depresivní. Prostě si užívat, co to jen půjde.
  2. Nesyslit každou kačku (teda kromě bodu 5), protože co ze života mám, když si nebudu dělat dost radosti?
  3. Jet do Londýna na dovolenou. Velký sen, i když ten původní zněl trošičku jinak. Ráda bych viděla tohle krásné město, památky a hlavně studio Harry Pottera. Vše však bude záležet na mém zdraví...
  4. Přečíst 77 knih. Každý rok svoji laťku zvedám jen o trošku, alespoň mám zajímavý cíl a vzhledem k tomu, že jsem v roce 2019 nakonec zvládla 74 knih, tak letos tohle podivné čísílko.
  5. Kupovat méně knih a omezit tak svoji závislost. S čímž přichází i fakt, že bych měla začít konečně dělat čistku v knihovně a rozmyslet si, které knihy pravděpodobně nikdy nechytnu do ruky. Pak je otázkou, co s nimi následovně. Nejdřív zkusím něco prodat, možná udělám nějaké soutěže a pak můžu darovat...
  6. Přečíst si i nějakou naučnou literaturu, kterou mám doma, nejvíce knihy o Egyptě a různých historických místech. Mám spoustu encyklopedií, průvodců a dalších knih tohoto typu a když už jsem ten knihomol, mohla bych si rozšiřovat obzory i jinde.
  7. Udělat si re-reading nejvíc oblíbených sérií - Měsíční kroniky, Odkaz dračích jezdců, Stmívání, Pekelné stroje a Nástroje smrti, Akta Illuminae a mnoha dalších. S tím samozřejmě souvisí i plánovaná čistka knihovničky. Určitě jsou knihy/série, které mi nestojí za to mít doma. Ale naopak spousta z nich jsou mé poklady a ty bych neměla číst jen jednou za život.

Tohle je prozatím asi vše, co má hlava zvládla stvořit. Určitě by se dalo popřemýšlet nad dalšími úkoly, ale myslím, že jako základ je to dostačující. Budu ráda, když aspoň něco z toho splním... Takže hezky tou pravou nohou vpřed a jdeme na to ;-).

A jaký je váš přerod mezi roky? Máte předsevzetí? :-)



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Počet knih si už pár let nastavuji stejný - 20. Nechci se stresovat tím, že jsem třeba x knih pozadu do cílové částky. Většinou se pak stejně ten počet dostane na 30-35 knížek. Nějaké re-readingy (nebo první čtení určitých sérií) bych si dal taky, ale raději moc neplánuji, protože pak to stejně nedopadne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si obvykle plánuji čísla, které pravděpodobně zvládnu :-)

      Vymazat
  2. Taky chci podniknout výlet do HP studií a dělat víc re-readingů. :) Držím ti palce a hlavně hodně zdraví!

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne