MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 prosince, 2015

TOPka 2015

úterý, prosince 29, 2015 4 komentáře
Tak si tak procházím goodreads a knihy, které jsem přečetla. Letos se mi zadařilo přečíst 62 knih, plus mám v celkovém počtu troje omalovánky. Ale ty v konečném soupisu počítat nebudu, samozřejmě. Sešlo se jich tedy požehnaně. A většinou jsem si vybírala takové kousky, které mě nakonec opravdu i bavily. Ale začneme z druhé strany...


Nejhůře vybranou knihou pro mě byl bezkonkurenčně Vodopád. Dostal ode mne jen dvě hvězdičky a to s dost odřenýma ušima. První díl této série byl docela rozporuplný, ale řekla jsem si, že další díl to určitě napraví. Pravdou byl opak. Naprosto šílená zkomolenina, ve které jsem se absolutně ztrácela. Místy jsem nevěděla, kdo co vypráví nebo kde se právě nacházeli. Všechno bylo pomíchané a nesrozumitelné. Nepovedené pokračování... Takže za mě nejhorší kniha roku.

Tří hvězdiček se dočkalo hned zhruba patnáct knih. Byly to pěkné knihy, ale zasloužily si průměrné hodnocení (samozřejmě beru v potaz, že můžete mít naprosto jiné názory :-)). Patří mezi ně Slza, tedy první díl Vodopádu. Jak už jsem říkala, byla to obyčejná kniha, která měla ještě hodně co dohánět. Bohužel se mezi tyto knihy dostal i třetí díl Monumentu 14, Cesta pustinou. První dva díly byly skvělé, ale třetí už mi přišel docela zbytečný a dokázala bych si to představit i bez něj... Velkým zklamáním pro mě byly doplňkové knihy k Harry Potterovi. Přečetla jsem si Fantastická zvířata a kde je najít a Famfrpál v průběhu věků. Čekala jsem něco více s dějem, něco jako Bajky Barda Beedleho. Ale ve skutečnosti to byly spíš jen takové encyklopedie, průvodci... Mezi horší tři hvězdičky patří i Sedmý syn. Dočíst tuto knihu bylo utrpení. Vůbec mě to nebavilo a už jsem se těšila na poslední stránky. Očekávala jsem mnohem více a byla zklamaná. Co si z toho vzít za ponaučení? Nikdy neočekávejte od knih příliš mnoho. Taktéž Silo má tři hvězdičky. To mě sice námětem bavilo a zaujalo, ale samotný autorův styl psaní mi přišel nudný a nepoutavý. Přesto jsem knihu přečetla, i když to chvíli zabralo. Nicméně nechci na knihu házet špínu. Už mám doma pokračování a rozhodně si ho hodlám přečíst :-) Mezi tříhvězdičkové knihy jsem zařadila i Večeři s vampýrem. Kniha se mi líbila. Už ani nevím z jakého důvodu jsem přesně dala jen tři hvězdičky. Ale mám pocit, že tam byla hromada překlepů, která mi knihu dost kazila a taky moc romantiky. A mnoho dalších kousků...


Mezi čtyři hvězdičky se zařadilo hned dvacetsedm knih. Je mezi nimi Kostičas. Pět nedostal kvůli tomu, že byl velkou část knihy zmatečný děj. Hlavně ze začátku, kdy jsem se těžce dostávala do všech těch systémů, v jakých žijí lidé. Navíc autorka chrlila i jedno jméno vedle druhého. Ale druhá polovina knihy už byla mnohem lepší. Zaujalo mě to a i když byl konec mimo moje očekávání, kniha mě potěšila a nadchla. Vidořád už jsem slupla mnohem rychleji :-) Čtyři si taktéž zaslouží Čtyřka, i když většinu děje všichni známe už z Divergence a byli jsme tedy překvapeni minimálně, pár drobností navíc autorka přece jen prozradila. Na můj vkus byla ale kniha příliš krátká. Těšila jsem se na mnohem větší 'bichli'. Přestože se mi Drakie nesmírně líbila a hltala jsem každou knihu, všechny tři díly nakonec na pět hvězdiček nedosáhly. Dějově byly dobré, i když mi chvílemi hlavní hrdinka lezla na nervy tím svým nekonečným zachraňováním ostatních nebo to, že se autorka hodně věnovala citům hrdinů. Když bych to měla vyjádřit jinak, míň romantiky a víc akce prosím... Velkým překvapením pro mě byla série Nejtemnější síly. Opět knihy, které mi hráli na notu. Temno, trochu mystiky, vlkodlaci, mrtvolky a tak. Nějaká ta akce. I když poslední díl byl trochu slabší a příliš se to natahovalo, rozhodně to stálo za to (pro mě oddychová četba) :-) No a abych to nenatahovala, tak sem patří i zbytek Monumentu 14, Učedník, Skleněný trůn a mnoho dalších...


A dostáváme se do poslední kategorie. Pět hvězdiček. Asi nedokážu říct, která kniha pro mě byla ta nej nej. Jsou tu dost v rozporu Pátá vlna (o mimozemské invazi, naprosto skvělá kniha), Nespavost (o nahlížení lidí ve snech, fakt úžasný, jen doufám, že se dočkám pokračování), Tak padne náš svět (neznámá nákaza hubí lidstvo) a spousta dalších. Nedokážu si vybrat jednu jedinou. Je tu sice ještě Pán věže, ale na jeho čtení jsem si vybrala dost blbé období, před vánoci. Takže je to kniha, kterou jsem četla nejdéle a v které jsem se lehce ztrácela. Nejhorší to bylo ze začátku, než jsem si povzpomínala na děj předchozí knihy. Navíc se mi moc nelíbilo, že hlavní hrdina Vélin měl strašně málo prostoru. Škoda, někdy to budu muset vzít znovu i s prvním dílem... Velice mě bavil druhý díl Kronik železného druida. Hodně dlouho jsem se u knihy nenasmála, tak jako tady. Naprosto přímý pohled hlavního hrdiny na všechno okolo něj, upřímný postoj, bez obalu s vtipem. Zvažuji, že bych si tuto sérii pořídila celou papírově... 


Nemůžu všechny knihy probírat do podrobna, od toho jsou tady recenze. Ty berte prosím s nadhledem. Jde o moje počáteční pocity hned po přečtení knihy. Navíc nejsem žádná spisovatelka, takže můj styl psaní je strašný. Ale pokud se mám na letošní rok podívat s odstupem, myslím, že jsem zvládla slušnou hromádku a že jsem si knihy vybírala víceméně velice dobře :-) A jak se daří vám vybírat knihy? Volíte si hlavně ty, které vás opravdu baví a získají u vás dobré hodnocení nebo máte smůlu na ty slabší?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Super souhrn. Mě naopak Nejtemnější síly docela zklamaly, čekala jsem mnohem víc. A na Drakie mám stejný názor. Knihy letošního roku připravuji tak na příští týden.
    Giveaway / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem zase napsala článek o mých nej knihách za rok 2015 :) Je zajímavé, že neznám člověka, kterému by se Vodopád líbil. :D Pěkný souhrn :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne