MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

01 listopadu, 2022

Byla jsem oslovena, jestli bych sepsala článek pro favi.cz. Určitě jste o těchto stránkách někdy slyšeli, i já osobně jsem je několikrát využila k vyhledávání, když mě nějaký kamenný obchod zklamal. Jakmile si web otevřete, ihned na vás vykoukne 


"Vyhledávač nábytku a dekorací. 
1050+ e-shopů i kamenných obchodů na jednom místě"


A hned pod tímto heslem najdete nejrůznější kategorie a taky tipy k vyhledávání a následnému nákupu.




Kdysi jsem právě tyto stránky využila pro inspiraci, hledala jsem nějaké dekorace a dokonce knihovny, než jsem začala budovat svojí sbírku. Bohužel ale bydlím na podnájmu v jedné místnosti, což není zrovna moc prostoru a jsem omezena určitými rozměry, do kterých se musím s regály vlézt. Sice jsem si vytvořila velkou knihovnu, ale k mému snu to má stále daleko. Takže tento článek využiji k tomu, abych vám přiblížila svoji představu čtecího koutku...

Mým snem vždy bylo mít celou místnost na knihy. Tedy spíš prostor na moje zájmy včetně čtení, které je pro mě hodně důležité. Představovala jsem si pokoj s prosklenou stěnou směřující někam do lesa a knihovnu, která by zaujímala minimálně jednu celou zeď. Vždycky se mi strašně líbily takové ty obrovské knihovny například na zámcích, prostor, kde si člověk mohl celý den nerušeně číst, obklopen stovkami knih, a měl tak velkou možnost výběru. A tak by i vypadal můj vysněný prostor. 

Začalo by to samozřejmě knihovnami. Těch by muselo být opravdu hodně. I když se mi líbí i otevřené regály, různě tvarované a netypické, dávám spíše přednost klasice. Je to praktičtější především kvůli prachu. Knihy tak nejsou v úplně otevřeném nábytku a jsou chráněné a to i před slunečním světlem. 


Přednost dávám sice buku, ale u spousty lidí jsem viděla bílé knihovničky a knihy v nich vypadají fakticky báječně. Jejich obálky na světlém pozadí mnohem lépe vyniknou - Regál DAVID R60 Bílý.

U jedné knižní blogerky jsem narazila na fotku její knihovny. Měla regály na střídačku bílé a černé. Dost nevšední nápad, který vypadal luxusně. Až jsem sama litovala, že už mám svoji knihovnu hotovou, jinak bych to udělala podobně - Regál DAVID R80 Černý.


Moc pěkná je i masivnější verze s úložným prostorem, kde si může každý schovávat věci, které se už nahoru nevlezou. Spousta fanoušků sbírá i předměty k oblíbeným knihám a sériím a ne všechno se dá nacpat do polic :⁠-⁠D - Regál Provence R1. Moje knihovna je taky obložená polštáři, záložkami, figurkami, hrnky a kde čím...


Tohle jsou dost obyčejné skříně podle mého vkusu, ale favi.cz nabízí mezi knihovnami desítky jiných možností. I mnohem atypičtější a složitější tvary. Opravdu je z čeho vybírat. Těmito regály bych si zaplnila klidně celý pokoj. Ale nesmím zapomínat i na další důležité detaily místnosti. A to je například něco na sezení a ležení s knihou...

Na sezení je rozhodně potřeba pořádné křeslo s taburetem. Ti lepší z nás knižních závisláků vydrží nad stránkami příběhu i hodiny. Takže to chce pohodlí. 


Mezi prvními na mě vyskočilo tohle pěkné barevné křesílko i s podnožkou - Křeslo s podnožkou GUNNAR vícebarevná.


Ti, kdo nemají rádi takovou škálu barevnosti mají možnost i v praktické šedé barvě, čemuž dávám přednost i já osobně. Mám sice ráda barvy, ale obvykle to s nimi příliš nepřeháním - Křeslo "ušák" s podnožkou ALF GREY2.

Můj favorit by ovšem bylo spíš toto. Takové křeslo stylu moji babičky, s vysokým opěradlem, kde si člověk pohodlně opře hlavu - Křeslo ušák + podnožka Šedá. Doma mám momentálně křeslo bez područek, což mi dřív přišlo vhodné, protože mám tak víc prostoru a navíc se vedle mě vleze i můj čtyřnohý parťák, ale i tak jsem si nejednou říkala, že mi ty područky chybí. A tohle poslední křeslo bych hned brala na výměnu :⁠-⁠D.


Na výběr je toho opět opravdu hodně, ve více barevných variantách. Pokud bych si měla dneska něco vybírat, docela by mi trvalo asi správně zvolit ze všech těch možností. Ale půjdeme dále. Pokud by můj vysněný pokoj byl dostatečně prostorný, neváhala bych i nad lenoškou. Čtení je někdy dlouhé a člověk potřebuje změnu polohy. A na lenošce se může každý pohodlně natáhnout. Nebudu to tentokrát protahovat a vyberu jen jednu, která se mi bude líbit opravdu nejvíc...


Vyhrála to tato vínová lenoška. Krásná barva, luxusní (téměř zámecký) vzhled. Je opravdu podle mých představ - Vínová pohodlná sametová lenoška Chesterfield levá NIMES. Akorát bych ji tedy doplnila hromadou polštářů, které by ji udělaly ještě pohodlnější...


Místnost by pak doplnily další předměty jako světla, líbilo by se mi takové to prohnuté, které se nad čtenářem sklání, aby bylo pořádně vidět na knihu, určitě nějaká lucerna, svíčky a další věci... Můj vysněný pokoj by byl plný regálů, police nacpané knihami, pro relaxační atmosféru bych si zapálila spoustu svíček, zachumlala se do deky a polštářů. Takový ten koutek jen pro mě a příběhy, které čtu. 








A proč tento článek? Jsem člověk, který hodně nakupuje na internetu. Dnešní doba je prostě taková. Šetří to čas a co si budeme říkat, na webu najdete mnohem více věcí než v obchodech. Doma mám knihovny i křesla koupené přes internet. Postel přes internet. Počítačový stůl přes internet. Jsem náročná a nespokojím se s výběrem v obchodě a určitě nebudu nakupovat jen podle toho, co nabízí, zvlášť když se mi to úplně nelíbí. Málokdy tam najdu něco podle svých představ. Objedu X obchodů s nábytkem a stejně nejsem spokojená. A tak mi nezbývá než zkusit e-shopy. A favi.cz nabízí hezky přehledně nápady na bydlení a najde stovky možností. Vše na jednom místě. Takže vám zvýší šanci na to, abyste si bydlení zařídili podle svých představ... 


Nakupujete taky přes internet nábytek a dekorace? A co byste si přáli vy ve svém čtecím koutku?


favi.cz (web)
favi.cz (fb)
favi.cz (instagram)


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Ahoj, tak s tím Provence regálem jsi mě naprosto dostala. Ráda bych jednou v tomhle stylu měla svou pracovnu, kde bude knihovna mít též své místo.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne