MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

23 června, 2021

 

Vycházející novinky

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v červenci. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek...


» V tomto článku najdete 12 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 81 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi

 
Noc krvelačných psů (Filix Wood 2)
Ve stromovém městečku se toho moc neděje. Život plyne pomalu, osadníci pracují na polích a strážci dohlížejí na to, aby osadu nikdo neopustil. Filixovi, který sem pořádně nezapadá, se čas vleče. Stýská se mu po domově a po mamince, ale postupně se smířil s myšlenkou, že ji už asi nikdy neuvidí. Ať už chce, nebo ne, v osadě uprostřed lesa je jako uvězněný. Ale pak se náhle cosi přihodí. Důlní rada, která v osadě rozhoduje, potřebuje Filixovu pomoc. Musí se infiltrovat mezi novousedlíky, tedy mezi skupinu lidí, která se před mnoha lety od stromového městečka oddělila a zmizela. A Filix se k tomuto úkolu perfektně hodí. V lese totiž žije jen pár měsíců a nikdo z novousedlíků ho nezná! Všechno ovšem bude mnohem složitější, než si Filix myslel. Jak je s novousedlíky spojena jeho nejlepší kamarádka Saga Lísková? A je skutečně pravda, že v osadě mají zrádce?

Rebuilt (Remade 3)
Ta věc má plán... V momentě nástupu na loď, která je má odvézt do Spojených států, jsou Leon a Freya rozděleni. Grace, u níž je zjištěna nákaza, je odeslána do výzkumného ústavu na Novém Zélandu. Virus, který už vyhubil téměř celé lidstvo a neustále se vyvíjí, získává schopnost komunikovat. Jeho cíl je následující: přimět poslední lidské přeživší, mezi nimiž jsou i Leon a Freya, aby se podrobili... Jaká bude jejich poslední volba? Rebuilt je apokalyptické finále trilogie Remade od cenami ověnčeného autora série TimeRiders, Alexe Scarrowa.

Syn nekonečna
Bratři Emil a Brighton vyrůstali v New Yorku a vždycky si tak trochu idolizovali Kouzlochodce – skupinu samozvaných hrdinů, kteří přísahali, že zbaví svět přízračných. Zatímco Kouzlochodci a další nebeští se rodí se zvláštními schopnostmi, přízrační si je berou, násilím kradou esenci života ohroženým stvořením. Brighton si přeje, aby měl taky nějaké schopnosti a mohl se zapojit do boje. Emil by si přál, aby konečně zavládl mír. Všechno násilí si totiž vybírá svou daň na společnosti – ti, kteří mají jakékoli schopnosti, jen těžko mohou žít v míru a otevřeně přiznat, kým vlastně jsou. V ovzduší strachu jsou gangy přízračných stále odvážnější a silnější. Potom se při potyčce po protestní akci projeví Emilovy vlastní schopnosti – takové, které ho postaví do srdce konfliktu a udělají z něj hrdinského Kouzlochodce. Zkrátka někoho, kým chtěl vždycky být Brighton, ne Emil. Sourozenecké pouto, láska a věrnost, to všechno bude vystaveno mnoha zkouškám – a nikdo neunikne bez újmy.

Thor v zemi obrů (Bohové Severu 4)
Thor a Loki na epické výpravě do Jötunheimu. Thor a Loki pokračují ve své výpravě do Jötunheimu. Podaří se jim splnit úkol, se kterým je sem otec veškerenstva Ódin poslal? Pouť do země obrů je strastiplnou pro i samotné bohy, ale co teprve pro smrtelníky Tjalfeho a Roskvu? Pokračování epické ságy boha hromů Thora zavede naše hrdiny přímo vstříc nebezpečí, na které i bohové můžou být krátcí…
 

Ostatní beletrie


Hotel Adlon
Barvitá rodinná historie, která začíná lží a končí láskou. Rodica Doehnertová, autorka scénáře úspěšné třídílné televizní série Hotel Adlon, nechává ve své knize znovu ožít strhující historii legendárního grandhotelu a rodin Schadtových a Adlonových. Mistrovsky přitom klene oblouk od založení hotelu v době císařství až k jeho novému otevření ve sjednoceném Německu. Rodinnými ságami Hotel Adlon a Hotel Sacher nadchla miliony diváků po celém světě a obrodila žánr televizního románu.

Léto v Provence
Když manželé Fern a Aiden vyhrají v loterii, jejich plány s nově nabytým bohatstvím jsou velmi rozdílné. Zatímco Fern je odhodlaná splatit hypotéku a začít budovat hnízdo, aby mohli konečně založit rodinu, její manžel by radši podnikl cestu kolem světa. Jenže Fern není žádná velká cestovatelka, a tak se brzy zformuje nápad roční „manželské pauzy“. Aiden se vydává objevovat australskou divočinu a Fern zakotví v klidné Provence, na zámku ve Vernonu obklopeném nádhernou francouzskou scenerií, který nabízí skvělý úkryt před shonem všedních dnů. Brzy začne chodit na lekce malby, které jí nabídl majitel zámku, uznávaný, ale problémový umělec Nico. Rok Fern a Aidena se vyvíjí úplně opačnými směry a otázkou zůstává, jestli jim pomůže jejich manželství změnit k lepšímu, nebo je odloučí nadobro…

Pařížská knihovna
Pařížská knihovna, druhý oceňovaný román autorky Janet Skeslien Charles, vychází ze skutečných událostí v Americké knihovně v Paříži, která se stala svědkem nejen lásek a snění, ale i hrdinství jejích zaměstnanců po nacistickém vpádu do Paříže. Příběh vás zavede skrze životní osudy Odile Souchetové do Paříže konce 30. let a nelehké doby nacistické okupace a následně do Montany na sklonku studené války, kde se prolíná s životem Lily, dívky z amerického maloměsta. Obě ženy spojí láska ke knihám, čtení a francouzštině, které jsou nejen klíčem k jejich podivuhodnému přátelství, ale i k celému románu. Ani jedna z nich z počátku netuší, že mají společného mnohem víc, než se na první pohled zdá. Pařížská knihovna je laskavě vyprávěný příběh z nelaskavých dob, jenž barvitě líčí kouzlo knih, oněch náhledů do životů druhých, které čtenářům poskytují inspiraci, dodávají odvahu a umožňují snít. Je o tichém světě literatury, jeho síle hojit zraněnou duši a sbližovat lidi.

Andělíčkářka
Osmý případ Eriky Falckové a Patrika Hedströma. O Velikonocích roku 1974 zmizela z ostrova Valö poblíž Fjällbacky rodina Elvanderových. V jídelně bylo prostřeno ke svátečnímu obědu, ale u stolu našli jen roční dceru Ebbu. O mnoho let později se Ebba do téhož domu vrací s manželem. Rozhodli se, že dům zrekonstruují, sotva však s opravami začnou, pokusí se někdo jejich dům podpálit. A když Ebba a Marten odstraní podlahu v jídelně, najdou pod prkny zaschlou krev. Zdá se, jako by jim zlo z minulosti bylo stále v patách. Při vyšetřování žhářského útoku Patrik Hedström a jeho kolegové neustále narážejí na starý, nevysvětlitelný případ zmizení. Ten velmi zajímá i Patrikovu ženu Eriku, která o záhadě chce napsat knihu. Nezbývá než se společně pustit do náročného pátrání. Dočká se letitá záhada konečně svého rozuzlení?


Čeští / slovenští autoři

 

Setkání v Opeře
Sňatek Simoniných rodičů byl spojen se skandálem, únosem a znepřátelením zbytku rodiny. Ani po dvaceti letech nejsou všechny křivdy zapomenuty. Dospělá Simona nepřátelství ignoruje a žádá matčinu sestru o pomoc před vynuceným sňatkem. Pařížská společnost na sklonku devatenáctého století je přísně konvenční, ale Simona všechny konvence poruší, když se inkognito vloudí do cizího domu, aby si o svém nastávajícím opatřila informace. Všechno ale dopadne jinak, než plánovala.

Vražedné léto
Katka nemá nic, smrtí sestry o všechno přišla. Regina má naopak všechno, ale stále jí něco chybí. Obě chtějí potrestat viníky. Katka vymyslí odvážný plán a infiltruje se do rodiny dvou bratrů, brněnských finančních magnátů, jimž převrátí život naruby. Regina se odmítá vzdát a rozehraje hru na kočku a na myš. Obě se tak dostanou do kolotoče intrik a zrad, který už se nedá zastavit. Syrový detektivní román z prostředí novodobé šlechty kreslí svět, kde se pokleslá morálka balí do pozlátka z bankovek, a dotýká se tématu drogového obchodu, prostituce a smrti. Vražedné léto tak za sebou nechává tu stokrát nezodpovězenou otázku, zda se skutečně všechno na světě dá koupit, a jak krutá může být pomsta, abychom se nestali horšími než viník sám.

Ve znamení lukostřelce
Z kolony rakouských válečných zajatců uprchne při průchodu landštejnskou zemskou bránou jeden z ostře střežených vězňů. Okolnosti jeho útěku jsou natolik neobvyklé, že jeden z velitelů hradní posádky, Adalrik ze Sichelbachu, čelí podezření, že úmyslně umožnil nepříteli uniknout. Hned příští den navíc z kolony zmizí další dva lidé. Nepřehlednou situaci následně zkomplikuje nečekaný nález mrtvoly neznámého ozbrojence poblíž osady Pomezí. Řetězec zdánlivě navzájem nesouvisejících mimořádných událostí vyvrcholí překvapivým útokem rakouské armády, které se podaří nepozorovaně projít pohraničním hvozdem. Zaskočená landštejnská posádka se zoufale brání mnohem početnějšímu nepříteli a naděje, že se podaří přivolat pomoc zvenčí, je takřka mizivá. Chmurné vyhlídky navíc podbarvuje důvodné podezření, že mezi členy posádky může být záškodník, který je spolčen s nepřítelem. Podaří se landštejnským vojákům vyřešit tísnivou situaci? A podaří se Adalrikovi očisti své jméno?

Život jako amaretto
Obstojí v zemi gurmánů a milenců Češka, co si neví rady ani s vařením, ani s muži? Tajemné dopisy, které Anně po smrti odkázal její táta, ji v obytném autě přivedly až do italské Kalábrie. Co na ni čeká v prosluněném městečku Briatico? Anna se musí naučit vařit a rozklíčovat rodinnou historii. Ráda by tady zapustila kořeny stejně jako mandlovník rostoucí uprostřed její kuchyně, ale k tomu jí chybí to zásadní – partner. Navíc jí jde po krku místní mafie. Když je život hořký jako mandle, je čas pustit se do výroby amaretta… Anna má za sebou nevydařený vztah a před sebou nejistou budoucnost. Smrt táty jí otevírá cestu do Itálie, kde může začít znovu a líp. Kromě obytného vozu jí totiž odkázal dopisy, které ji mají přivést ke štěstí. Anna ale nemá ponětí o tom, jak takové štěstí vypadá. Najde ho v Kalábrii, kde na ni čeká zpustlý dům a nevrlý zahradník? Na první dojem není Briatico městem snů, ale Anna mu časem přijde na chuť stejně jako zdejším delikatesám, které se snaží sama uvařit. V Itálii poznává svou rodinnou historii a sbližuje se s Angelem, který o ni ale nejeví příliš velký zájem. Udělá na něj dojem amarettem podle tajné receptury? To už dřív zaujme místní mafii, která Anně překazí plány. Život je někdy hořkosladký, stejně jako mandle.

 

Tak co, zaujalo vás něco? Mrkněte i na album a dejte vědět, co vám padlo do oka :-)...


 

Můj seznam přání


... aneb to, na co se chystám já. Co mi padlo do oka obálkou, dějem nebo díky oblíbenému autoru...

Top výběr

Nic...


Zaujalo mě

Tak tohle je snad premiéra, protože na nákup nemám nic a tentokrát mě ani nic jiného dostatečně nezaujalo. Červenec je nějaký slabší, pokud dodatečně ještě něco nepřidají. Ale z novinek nic pro mne...


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Tentokrát tu není žádná kniha, kterou bych vyloženě nutně potřebovala. Co mě ale zaujalo je Pařížská knihovna, o které slyším poprvé. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne