MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

07 května, 2021

 

Recenzní kniha


Kniha mě zaujala v době, kdy se začala hojně objevovat na Instagramu. Kdekdo sdílel fotky krásné obálky a ještě nádhernější mapky. Ti šťastnější se dostali k limitované edici, kde je mapa extra ve velkém formátu poskládaná a vložená mezi stránky. Mě samozřejmě padla do oka hned na první pohled, připadalo mi to jako klasická výpravná fantasy, tak trochu ve stylu Tolkiena a tak jsem se o ni začala zajímat. Po několika kladných ohlasech jsem se nakonec rozhodla, že ji vyzkouším také...

Kniha je stylově hodně popisná jako kronika, se spoustou postav a míst. Tento styl mám ráda, protože působí dojmem něčeho velkého, uceleného a promyšleného. Autor vzhledem ke svým zkušenostem píše opravdu hezky, relativně bohatým jazykem a vůbec nejde po obsahové stránce poznat, že jde o prvotinu. Nicméně jeho vypravování je takové monotónní. Když už má čtenář louskat něco tak obsáhlého a na tolika stranách, očekává obvykle nějakou gradaci a napětí, které ho bude nutit číst kapitolu za kapitolou a neustále se vracet.

Příběhem provází hned několik postav z různých míst a tak je hned jasné, že autor rozjíždí velkou hru, kdy se pravděpodobně pak všichni nějakým způsobem setkají. Jinak si nedovedu představit význam některých z nich, protože zatím nebyli svým způsobem nějak zásadní. Například Belario mi přišel dost zbytečný. Ale to popravdě odhalí asi až pokračování a to, kam to koho zavede.

Bohužel ale nedokážu úplně odpustit množství chyb v textu, kterých jsou opravdu desítky, téměř na každé straně. Rozhodně by to chtělo ještě další korektury i v slovosledu. Z těch menších chybiček zmíním častokrát zaměněné krátké a dlouhé samohlásky, velká malá písmena, ztracená písmenka či občasné spojení dvou slov. Nebo když se nějaké slovo v souvětí či odstavci opakovalo několikrát. Z těch horších, které tedy rozhodně nesnesu a neodpouštím, tak chyby ve jménem a názvech. Například Ulfrid x Ufrid či Neigelholm x Neigelheim... To už je na mě bohužel moc. Pokud si autor knihu vydá samonákladem, vypitvá si ji, tak by to mělo být poznat.

Upřímně nechápu, co dnes vede autory psát takovéhle bichle, zvlášť, když se děje minimum a hrozně se to vleče. Já osobně oceňuji, když je všechno hezky naservírováno bez zbytečného zdržování. Zvlášť, když je jasné, že série bude mít více knih a ještě při takovém množství stránek. Tohle mi příliš neutíkalo. Kde bylo napětí? Akce? Něco, kvůli čemu bych nechtěla jít ani spát, protože bych potřebovala vědět, jak to pokračuje? Nikde... Sice pěkně napsané, ale dlouhé a neskutečně plné chyb... Další díl si tedy budu muset rozmyslet a za tohle dávám slabší tři hvězdičky...

Vzala si do ruky svitek a natočila jej ke světlu z pochodně, kterou držel jeden ze strážných.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Podzimní bouře
Podzimní bouře
Relikty minulosti
1
-
Fantasy
2021 originál
464
vlastním nákladem
978-80-270-9100-3978

Anotace:
Válka napříč Andalorem roztříštila mohutné říše a dala vzniknout řadě menších království. Přestože uběhla řada let od posledního velkého konfliktu, mnozí se jen těžko vyrovnali s porážkou. Doby míru totiž vytváří pocit bezpečí a dávají prostor poraženým olízat si své rány a postavit se znovu na nohy.
Dějství první kni
hy započne ve vítězném Gaerwellu a uvede jej nadějný princ Aeryon cestující po boku svého otce, mladá lady Elena zkroušená osudem a zkušený lord velitel Aldyn vyšetřující podivné vraždy v hlavním městě. Na obrácené straně společnosti stojí opěvovaný otrok Belario bojující pro odiv obecenstva v pouštních arenách prastarého města Oryasu a neohrožená zlodějka Sera na cestě do bohatého Eriadu.
 
Královna ji zavedla do místnosti plné knih, která voněla dřevem a byla osvětlená plameny z krbu.

Kde koupit knihu

Knihu Podzimní bouře si můžete koupit v knihkupectví Megaknihy v žánru Romány, povídky, novely

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  


Informace o autorovi

 foto: positivJE

Petr Kříž



Recenzáček poskytlo knihkupectví Megaknihy. Děkuji :-)



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Mě překvapivě kniha úplně minula a na Instagramu se mi neukázala snad ani jednou... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zvláštní. I teď ji tam pořád vídám. I na stories...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne