MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 dubna, 2021

 

Konečně jsem s vydáním posledního dílu mohla pokračovat v sérii, jelikož jsem si závěr šetřila a udělala jsem si rovnou takový malý maraton. Přečetla jsem poslední tři díly a takhle pohromadě to byla paráda a jedna velká jízda. Škoda, že to tahle nefičí častěji :-).

Knihy Ricka Riordana čtu v podstatě už přes deset let. Mám ráda mytologii a její spojení s moderní dobou mi prostě sedí. Sice jde o zaměření na mladší čtenáře, ale v tomto případě mi to vůbec nevadí. Je to totiž hodně odpočinkové, relaxační, vtipné, napínavé a taky poučné. Správný mix ve všech bodech. A navíc po tolika knihách je to návrat ke starému známému.

Musím ale konstatovat, že po takové době, co autor knihy píše, se podle mě změnil v pár detailech. Stále píše hodně humorně, postavy často přímo srší sarkasmem, dějí se jim trapné přešlapy, vždycky dojde na happy end, opakuje se určitá šablona, ale tentokrát to má i drobné změny. Vzhledem k tomu, jak se mění doba a publikum, Riordan zapojuje i lgbt tematiku, což si myslím dříve nebylo. A taky mi přišlo, že tentokrát jsou jeho boje zákeřnější a dokonce s většími ztrátami na 'straně' dobra. Čtenáři už takovou pohádkovost nemusí vyhledávat a tak je potřeba držet krok. Ale možná je to jen můj dojem. Přece jen si předchozí díly a série nepamatuji tak detailně.

Takže abych to shrnula, bůh Apollón coby hlavní postava byl velkou změnou (oproti ostatním sériím), byla na něm krásně vidět změna v povaze a názorech, hodně děj odlehčoval svými vtipnými hláškami, vsuvkami z jeho života a sarkastickými poznámkami. Provázely ho jen samé sympatické postavy, které mu pomáhaly. Na opačné straně bylo tentokrát hodně padouchů a výprav bylo o to více. A i když jsem čekala šťastný konec, u Apollóna jsem chvíli váhala. Přečetla jsem to neskutečně rychle a užila si to na plno. Myslím, že autorovy knihy budu číst i nadále, i kdybych je měla skladovat pod postelí...


Přitáhla si mokré nohy k tělu, ještě víc tak připomínala nervózní veverku, připravenou utéct. Vzpomněl jsem si, jak odsud chtěla pryč, sotva jsme dorazili, jak nás varovala, že to není bezpečné.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad: 
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Zrádný labyrint | Hrobka nemrtvých | Neronova pevnost
The Burning Maze | The Tyrant's Tomb | The Tower of Nero
Apollónův pád
3 | 4 | 5
Dana Chodilová
Fantasy
2018 originál / 2018 překlad | 2019 originál / 2020 překlad | 2020 originál / 2021 překlad
408 | 384 | 392
Fragment
978-80-253-3908-4 | 978-80-253-4633-4 | 978-80-253-5038-6

Anotace:
Apollónovo strastiplné putování pokračuje! Kdysi mocný bůh Apollón, nyní ale puberťák jménem Lester Papadopoulos, pokračuje v napravování svých chyb. A Zeus mu dává co proto. Poslal ho osvobodit pět pradávných zdrojů proroctví z moci tří ďábelských římských imperátorů. Navíc dopustil, že si ho zotročila paličatá polobožská holka jménem Meg! S pomocí přátel se Apollónovi povedlo přežít první dvě martyria. Teď ale musí s Meg vstoupit do zrádného labyrintu a najít třetího imperátora, který je přímo zosobněním vraždy, mučení, šílenství a výstřednosti. Vyhnaného olympského boha čeká ten nejbídnější, nejtrapnější a nejstrašnější týden za jeho více než čtyři tisíce let dlouhý život!

Anotace:
Utrpení olympského boha Apollóna, zakletého v těle smrtelníka Lestera Papadopoulose, nekončí! Na tábor římských polobohů v Sanfranciském zálivu se chystají zaútočit všehoschopní římští imperátoři. Díky obří armádě, ochočeným nestvůrám a ničivým zbraním mohou tábor Jupiter vymazat z povrchu zemského. Navíc mají mocného spojence – ani živého, ani mrtvého, ale o to nebezpečnějšího. Pokud má tábor tuhle blížící se apokalypsu přežít, bude potřebovat Apollónovu pomoc. Přičte mu nejvyšší vládce nebes Zeus jeho statečné skutky k dobru? Odpustí mu konečně jeho selhání a vrátí mu jeho božskou existenci?

Anotace:
Řecký bůh Apollón, který byl vykázán na Zemi jako ubohý puberťák Lester Papadopoulos, se konečně ocitl na konci své cesty zpět na Olymp. Polobožští přátelé z Tábora Jupiter mu právě pomohli přežít řadu strašlivých útoků a nyní bývalý bůh se svou polobožskou velitelkou Meg musejí poslechnout proroctví, které odhalila harpyje Ella. Lesterova poslední zkouška proběhne v Neronově pevnosti v New Yorku. Najde tam konečně svoje rozhřešení?

Když jsme odjížděli, díval se Jason nervózně do zpětného zrcátka na straně spolujezdce, možná měl strach, že se za námi pustí ochranka a bude po nás chtít podepsané propustky, že smíme odjet z areálu školy zabít římského imperátora.

Ukázka z knihy

 


Informace o autorovi

foto: Bookstacked

Databáze knih: Rick Riordan se narodil r. 1964. Téměř 15 let působil jako učitel angličtiny a historie na veřejných i soukromých školách v Kalifornii a texaském San Antoniu. Po těžkém rozhodování se povolání učitele vzdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé, za které získal řadu cen, mimo jiné i tři nejprestižnější americké literární ceny v žánru mystery. Momentálně žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny.
 



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Tak to je super, že se ti knihy líbí. :) Já od ona nic nečetla a v nejbližší době to ani neplánuju.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne