MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

04 prosince, 2020


Pro tentokrát jsem se rozhodla sepsat takovou dvourecenzi, jelikož se dané knihy dost opakují a dochází mi nápady, jak jednotlivé díly neustále rozebírat. A tak jsem to spojila, abych měla vůbec co sesmolit.

Hořké sousto se ukázalo jako dost nudný díl. Jednak už od první knihy neustále přemýšlím, proč Merit vyfasovala post, který má, když na něj očividně fyzicky nestačí. Ano, je chytrá a mnohdy vyřeší kdejakou záhadu, ale po bojové stránce je strašně slabá, jelikož jí jako upírce není ani rok. Což mi přináší i další otazník, proč autorka tyto upíry pojala jako takové slabochy, kterým je například venku zima, kteří jsou sice silnější než lidé, ale zase ne o tolik a podobně... Většina knihy se nese v duchu hledání zdroje vzbouřenců, lidí, kteří táhnou proti upírům. Tohle vyšetřování se neskutečně táhlo a knihu poněkud brzdilo. Nejlepší část přišla až ke konci, ale ani ta nedokázala celý dojem z knihy napravit...

I druhá kniha se nese v obvyklém duchu. Klasické rozložení problematiky. Navíc jako bonus je odhalen nový nadpřirozený druh, což bylo fajn zpestření. Jinak v tom vidím vlastně stále to stejné, co se mi líbí či mě irituje. Nejvíc jsem však asi bojovala s představou upírů, kterou autorka servíruje. Pořád mám díky ní pocit, že i když jsou to upíři, tak žádné velké výhody nemají. Sice dokážou skočit z budovy a bezpečně přistát, ale jinak nic nevyužívají. Žádná uhranutí, žádný problém se vstupováním do budov. Jejich typickou slabinou je samozřejmě slunce a kůl do srdce. Ale nejsou nijak super rychlí nebo silní. Co chvíli je některý z nich omráčen, stačí přiškrtit a už jdou do kolen. Merit podle mého na Ochránkyni prostě nemá, což opět dokázala. Sice je chytrá a vlastně veškerá vyšetřování vede hlavně ona (podle mě měla získat jinou funkci v Domě), ale co se zbraně a obrany týče, tak žádná sláva. Nic, co by čtenáře ohromilo. K tomu ještě nerozumím tomu, proč asi stovka upírů má jen nějakých šest sedm strážců. Našla bych i jiné nelogické prvky. A tak si myslím, že hlavním tématem jsou sice upíři, ale absolutně nevyužití...

Občas všechno zachraňují kožoměnci, ale to nijak knihu nevylepšuje. Sice mám tuto sérii ráda, najdu na ní dobré věci a především mě baví ta jednoduchost, ale nemůžu se zbavit dojmu, že to jde líp. Pro mě se největší srdcovkou stala prostě Mercy, se kterou stále srovnávám, protože obě série mají spoustu společného, jak tematicky, tak se dají najít podobnosti v postavách, ale i v šabloně, která se v jednotlivých dílech opakuje. Nicméně mám dojem, že u Mercy je to celé podáváno v lepším světle, je to více dramatické, více se tam rozebírají schopnosti jednotlivých 'tvorů'. Vlkodlaci jsou predátoři, smečka drží pohromadě, jsou silní. Upíři jsou temní a vrhají ten správný dojem nepřemožitelnosti a toho, že by si na ně měli ostatní dávat pozor. I fae a ostatní druhy dostávají dost prostoru, aby čtenář o nich něco zjistil, třeba o jejich zákeřnosti a 'pravdomluvnosti'. U Upírů z Chicaga bohužel žádný takový pocit nemám. Přesto se nenechám odradit a budu číst dál. Není to pro mě takový brak, abych to zahodila a už nikdy nečetla.

Operační středisko, stejně jako tréninkový sál a sklad zbraní, se nacházelo v suterénu našeho Domu. Luc už seděl na konci obrovského jednacího stolu, nohy v kovbojských botách měl nahoře a v ruce hrnek s kafem.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Hořké sousto
Biting Bad
Upíři z Chicaga
8
Chloe Neill
Petra Kubašková
Fantasy
2013 originál / 2018 překlad
256
Fantom Print
978-80-7398-399-4
Divoká karta
Wild Things
Upíři z Chicaga
9
Chloe Neill
Petra Kubašková
Fantasy
2014 originál / 2019 překlad
255
Fantom Print
978-80-7594-049-0

Anotace:
Merit je upírkou pouze krátce, ale už si užila trablů, že by to vydalo na celý život. Ona a její Mistr, několik staletí starý Ethan Sullivan, znovu a znovu riskují životy, aby zachránili město, jež milují. Ne každý v Chicagu jim však tu lásku oplácí.
Po městě propukají pouliční bouře zaměřené proti upírům a zasahují je tam, kd
e je to bolí nejvíc. Skupina chuligánů vyzbrojená zápalnými lahvemi a hluboce zakořeněnou nenávistí dělá všechno proto, aby upíry vymetla z Větrného města stůj co stůj.
Merit a její spojenci potřebují urychleně vypátrat, kdo stojí za těmito útoky, kdo se stane příštím terčem a zda existuje způsob, jak zabránit nesmyslné destrukci. Bitva o Chicago začala a Merit dochází čas.


Pro Merit a jejího milovaného nastal čas na chvíli vypadnout z města. Starostce Chicaga teče do bot, situace se jí vymyká z rukou, a tak hodlá jako obětního beránka použít Ethana Sullivana. Ten i s Ochránkyní svého upířího Domu nachází azyl u rodiny zazobaných kožoměnců.
Ale vypadá to, že kamkoli Merit s Ethanem vkročí, přivedou
s sebou trable. Při kožoměnecké oslavě se rozpoutá pravé peklo a všichni čelí nevysvětlitelnému útoku bytostí, které by v první řadě neměly existovat. Jistěže v podezření upadnou upíři, stejně jako Meritina čarodějnická kamarádka, která už sice nějakou dobu seká dobrotu, přesto však před časem nechala Chicago málem lehnout popelem.
Starostka Větrného města mezitím vytáhla proti upírům v plné polní a její cíl je jasný: přilákat cadoganského Mistra zpět z jeho momentálního úkrytu. Aby toho nebylo málo, ozve se Merit někdo, kdo si od ní hodlá vybrat starý dluh.
Únosy, intriky, nenávist i strach, a ke všemu ještě záhadný lunapark. Autorský pramen Chloe Neill nevysychá ani v devátém pokračování série! Nabruste si zuby, abyste se mohli řádně zakousnout do dalšího nadpřirozeného dramatu, kde to bude čpět sírou, jiskřit napětím při detektivním vyšetřování, a tradičně si Merit najde čas i na nějakou tu romantickou chvilku. Vsaďte na Divokou kartu!


Neporušila bych naši dohodu. To by bylo ponižující pro mě, pro Dům a Jonaha, který nasadil krk, abychom vůbec tehdy dostali laskavost od Lakshmi. Na druhou stranu jsem se v této chvíli odsud nemohla jen tak utrhnout.

Ukázka z knihy






Informace o autorce

foto: facebook

 
Databazeknih.cz: Chloe Neill je New York Times a USA Today autor bestsellerů z upírů Chicagoland a Elite série. Narodila se a vyrůstala na jihu, ale teď je její domov v Midwest, dostatečně blízko, aby Cadogan House a St Sophia dávat pozor na věci. Není-li přepis zásluh je a Lily dobrodružství, ona peče, práce a drhne Internet pro dobré recepty a skvělé grafické zpracování. Chloe také udržuje její zdravý rozum tím, že tráví čas se svými spolužáky své oblíbené krajiny fotografem / manžela a jejich psi, Baxter a Scout. (Ona i fotograf pochopit psi mají na starosti.) Chloe je zastoupena Diver Lucienne The agentury Knight . Chloe je členem spisovatelů sci-fi a fantasy Ameriky a Romance Writers of America.




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

1 komentář:

  1. Chápu. Když čte člověk dlohou sérii je stále těžší zajímavě a čtivě zhodnotit každý díl, bez toho, aby se opakoval. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne