MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

02 listopadu, 2020

 

Recenzní kniha


Další zajímavý příběh, který pochází z naší domoviny a rozhodně stojí za to. Důkaz, že by čtenáři neměli hledat jenom zahraniční tvorbu...

Kniha se točí ohledně pátrání po jednom doktorovi. Hlavními aktéry v tomto případě jsou především policista, který případ vyšetřuje a konzultant, kterého si najal na pomoc. Ti spolu prochází jednotlivé výpovědi, což jsou průběžně vyprávěné kapitoly, od nejrůznějších svědků.

Pomalu se díky tomu rozplétá tajemství okolo tohoto lékaře, informace o jeho životě, vztazích a další důležité aspekty. Čtenář si tak pomalu utváří obrázek o člověku, kterého hledají. Vzniká tak i spousta nevyjasněných okolností, neznámá minulost a hlavně dost neřešitelných detailů.

V závěrečných stránkách knihy je v podstatě už jen na čtenáři, čemu vlastně věří, jaká je pravda, kde je realita. Policista a jeho pomocná ruka jen načrtnou hlavní problém, získané informace a ty doplní o své domněnky. Berou v potaz úplně vše. Některé nápady jsou pravděpodobné, jiné vyzní jako absurdita. Každopádně vysvětlení na konci nehledejte. To už si musí každý sesumírovat sám podle toho k čemu se přiklání víc.

Kniha je čtivá, nenáročná a rozhodně má zajímavý námět. Ani ne tak celkový obsah, jako spíše to tajemství, které celou dobu pluje někde na pozadí a tak vytváří takové to správné tajemno. Otázkou zůstává, jestli příběh zapojit do reálného světa a hledat vysvětlení podle toho, nebo popustit uzdu fantazii a počítat i s tím méně možným výsledkem.

Mám-li být upřímná, tak dodnes nevím, co si mám o tom rozhovoru myslet. Tvářil se vážně, mluvil opravdově a zdálo se, že naprosto věří tomu, co říká.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Případ doktora Karpety
Případ doktora Karpety
-
-
Jaroslav Boček
-
Román
2019 originál
272
Pragma
978-80-7617-127-5

Anotace:
V pátek odpoledne nasedl Milan Karpeta, šedesátiletý lékař, do svého auta a odjel domů. Ale tam se už nikdy neobjevil… Zdá se, že vyšetřování jeho záhadného zmizení vede do slepé uličky; výpovědi jeho manželky a dcery, pacientů i přítelkyň se v mnohém rozcházejí. Z této mozaiky vyvstává otázka: Kdo vlastně byl tento muž? Případ doktora Karpety se zápletkou skoro detektivní se rozrůstá v myšlenkově závažný a neobyčejně přitažlivý román.

A člověk si k zbláznění nerad přiznává, že narazil na něco, co přesahuje jeho možnosti.

Ukázka knihy



Kde koupit knihu

Knihu Případ doktora Karpety koupíte...
 
  

Informace o autorovi

foto: fcb.cz

CBDB.cz: Jaroslav Boček - Po absolvování střední školy se dostal na Akademii múzických umění FAMU v Praze, kde si zvolil obory filmové vědy a dramaturgie. V roce 1956 v Praze promoval a nastoupil na Barrandov jako pomocný dramaturg. V letech 1957 až 1966 pracoval jako filmový redaktor časopisu Kultura. Pak změnil místo, roku 1967 se stal vědeckým pracovníkem Filmového ústavu a začal natáčet dokumentární a animované filmy. Vydržel zde pět let. V letech 1972 až 1990 se živil psaním. Přednášel na Filmové fakultě Karlovy univerzity. V období let 1990 – 1991 byl ředitelem Filmového ústavu a v letech 1992-1993, už v důchodových letech, šéfredaktorem Svobodného slova.
 

Recenzní knihu poskytla autorova dcera Kateřina Bečevová. Děkuji.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

1 komentář:

  1. Pěkná recenze. :) Knihu vůbec neznám, ale musí se jí nechat, že má krásnou obálku.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne