MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

25 listopadu, 2020

 

Jelikož jsem potřebovala nějakou nenáročnou četbu, zvolila jsem opět příběh ze série Upíři z Chicaga. Je to sice jednoduché, ale přesto čtivé a dokáže to zabavit. Na rozdíl od Mercedes Thompson, která se točí především kolem vlkodlaků, tak zde jsou prioritou upíři. Z počátku série jsem myslela, že budou jedinými nadpřirozenými bytostmi, ale postupně čtenáři dostali k dispozici i další obvyklé postavy jako měňavce, fae, čaroděje a mnoho dalších. A v tomto dílu jsou opravdu hodně zmiňováni...

Po několika předchozích dílech jsem byla tentokrát opravdu spokojená. Obvyklá zápletka zaměřená na vztahy (což mi někdy leze krkem, zvlášť, když je to hrozně natahované) je konečně souměrně doplněna i problémy týkajícími se samotného města a jinými nadpřirozenými v něm žijícími. Do popředí se dostává i vysvětlení několika záhad z minula, což jsem ráda. Dokonce poznáváme i nějaká ta tajemství. A nechybí ani jedno velké vyřešení. U toho jsem byla opravdu překvapená, ale jako vysvětlení se mi to vyloženě líbilo.

Jelikož se v tomto typu námětu a příběhu často opakuje určitá šablona, a to platí i pro další urban fantasy série, kde autoři píší opravdu velké množství pokračování, tak se pohybujeme v příběhu dost pomalu. Spousta věcí je očekávatelná, spousta spíše nudí, protože je to pubertálně uhozené, ale najdou se momenty, kdy se všechno zlepší a má cenu to číst. Nebudu tu tedy omílat stále stejné důvody, stále stejné pocity. Protože i ty se prostě opakují. Ale uznávám, že je tohle zatím nejlepší díl série...

Chápu, že pro mnoho čtenářů tohle není zrovna záživná literatura nebo naplňující příběh, který má nějaké poselství. Ale pokud zrovna hledáte něco pro pobavení bez většího přemýšlení, je tohle ideální. Já osobně tento styl knih říznutý fantasy bytostmi zasazenými do naší doby vyhledávám. Baví mě je jejich styl, mix námětů a témat a autoři navíc mnohdy přijdou s nevídanou originalitou...

Ten pád mohl trvat nanejvýš tři nebo čtyři vteřiny, ale mně se před očima promítl celý život, od dětství s rodiči přes vysokou po tu noc, kdy mě Ethan přeměnil v upíra, a od jeho smrti k znovuzrození...

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Mrazivé kousnutí
Biting Cold
Upíři z Chicaga
6
Petra Kubašková
Fantasy
2012 originál / 2016 překlad
256
Fantom Print
978-80-7398-374-1

Anotace:
Ve věku sedmadvaceti let se Merit stala upírkou, která se umí ohánět mečem. Od té doby se stihla stát Ochránkyní Domu, přihlížela, jak Chicago málem lehlo popelem, a viděla svého Mistra zemřít a opět povstat z mrtvých. Nyní projde její odvaha – i její meč – zkouškou dosud nevídanou. Začne to v okamžiku, kdy dva Zbloudilí upíři zmizí beze stopy. Někdo si vybral krvesaje z Chicaga za cíl a další obětí se může stát kdokoli. Merit a její Mistr – několik staletí starý Ethan Sullivan – si musí pospíšit, aby zabránili dalším zmizením, neboť jejich Dům je v nebezpečí. Při rozplétání sítě tajných aliancí a pradávných tajemství zjišťují, že jejich nepřítel je někdo mnohem bližší a mocnější, než si kdy představovali.

Ethan však svůj obloukový výkop nevzdával. Znovu se otočil a patou mě trefil do kolene. Podlomila se mi noha a padla jsem na záda.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: facebook
 
Databazeknih.cz: Chloe Neill je New York Times a USA Today autor bestsellerů z upírů Chicagoland a Elite série. Narodila se a vyrůstala na jihu, ale teď je její domov v Midwest, dostatečně blízko, aby Cadogan House a St Sophia dávat pozor na věci. Není-li přepis zásluh je a Lily dobrodružství, ona peče, práce a drhne Internet pro dobré recepty a skvělé grafické zpracování. Chloe také udržuje její zdravý rozum tím, že tráví čas se svými spolužáky své oblíbené krajiny fotografem / manžela a jejich psi, Baxter a Scout. (Ona i fotograf pochopit psi mají na starosti.) Chloe je zastoupena Diver Lucienne The agentury Knight . Chloe je členem spisovatelů sci-fi a fantasy Ameriky a Romance Writers of America.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. sérii vůbec neznám, o autorce jsem ale už slyšela :) pokud tě takovéto série baví, tak zkus třeba i sérii Noční lovci od Jeaniene Frost :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já si naopak myslím, že většina čtenářů jednou za čas potřebuje nějakou odpočinkovou nenáročnou knihu na "vypnutí". :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne