MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

16 června, 2020


Recenzní kniha


Jedním z letošních recenzních výtisků, které mi byly nabídnuty, je i tato knížka. Jde o tak trochu netradiční fantasy, která mě velice mile překvapila. Z obálky bych tedy nic nedokázala vyčíst, už vůbec bych nehádala tento žánr a popravdě bych si klidně představovala i něco jiného. Ale člověk se nemůže řídit pouze obalem, to by přišel o spoustu zajímavého čtení :-).

Kniha není příliš dlouhá, tak jsem si řekla, proč ji nezkusit. Z počátku byla hodně zábavná, nesmírně jsem se nasmála, propukala jsem v salvy smíchu a vždycky jsem se těšila, až si budu zase číst. Brala jsem to jako netypickou humornou fantasy, z trošku jiného soudku. Nejhlavnějšími aktéry jsou Eiri, mladá zlodějka, Sebas, často nepříjemný a arogantní hraničář a Pipin, což je hříčkou přírody elf, který ale vypadá jako trpaslík. A navíc to nemá v hlavě úplně v pořádku. Díky tomu vznikaly humorné pasáže, které mě udržovaly v dobré náladě. Doufala jsem tedy, že se takto budu bavit až do konce, po celou dobu jejich výpravy.

Bohužel, alespoň pro mě, se kniha v tomto duchu nenesla po celou dobu. Mé přání nebylo vyslyšeno a tak po nějakém čase příběh plynule přešel už do klasického vyprávění, kde se i bojovalo, zabíjelo, kouzlilo a tak dále. Trojice se po počátečním okoukávání a 'seznamování' vydala na cestu, splnit úkol, aby si vidělali peníze, kterých neměli mnoho. Takže se přešlo na trochu 'dramatičtější' téma. Nešlo o nic náročného na přemýšlení, zdlouhavého na obsah, ani nijak složitého, co by člověka nutilo příliš se zamýšlet nad detaily. Prostě jednoduché plynutí děje.

Každopádně těch tři stra stránek uteklo pěkně rychle, příběh mě bavil, rozveselil i napínal, protože jsem absolutně netušila, co z toho nakonec vzejde a jak osud našeho tria skončí. Byl to zajímavý nezvyklý koncept, který jako prvotina působí opravdu vyváženě, poutavě a celkově více než dobře. Ještě by to chtělo sice jednu korekturu, protože nějaké chybky v textu tam jsou, ale nic závažnějšího. Takže jinak spokojenost a můžu doporučit.

Kvapný útěk patřil mezi její přední schopnosti, ale ani tak nedokázala vyvinout rychlost, s níž by mohla soupeřit s jezdeckými zvířaty.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Nevyzpytatelné jsou cesty osudu
Nevyzpytatelné jsou cesty osudu
Božská tragikomedie
1
Theodora Stonewall, Nathaniel Wonderful
-
Fantasy
2020 originál
324
-
-

Anotace:
Rozmarní bohové usedli opět ke stolu, aby rozehráli další ze svých tragikomických her. Osudy tří smrtelníků se nečekaně protnou na území Danrijského království. Jedné z největších říší v západní části Estellského kontinentu, kde vedle sebe po dlouhá staletí žijí lidé, nelidé i bytosti, pro něž v dnešním jazyce již nemáme jmen.
Pipin, prostoduchý elfí kouzelník, odchází s důležitým posláním do drsného světa, rozprostírajícího se za hranicemi rodné vesnice. Cestou potkává Eiri, zlodějku toužící zažít opravdové dobrodružství a Sebase, hraničáře ženoucího se pouze za pomstou a penězi.
Nesourodá trojice dostává nabídku, která se prostě neodmítá. Blyštivé zlaťáky jsou koneckonců nejenom potěchou oka všech hrabivců, ale je jich zapotřebí i pro každodenní přežití. Získat je, už tak snadné ovšem není a čím více po nich srdce jednoho prahne, tím vyšší cenu za to musí zaplatit.
Nevyzpytatelné jsou cesty osudu…
A stejně tak neexistují hranice zlomyslnosti bohů.

Tedy Sebas plácal Pipina po rameni, zatímco on jeho spíše ošmatlával někde nad pasem, protože nikam výš kvůli svému vzrůstu nedosáhl.

Ukázka knihy


Kde koupit knihu

Knihu nabízí čtenářům zcela bezplatně, výměnou za recenzi
nathanielwonderful@gmail.com
 
  

Informace o autorech


laughingbeasts.blogspot.com:  

Theodora Stonewall
vstoupila do našeho světa v těle muže léta páně 1976 na břehu Dunaje, ve staré Pešti. Sdílí tak tentýž osud jako její současný partner Nathaniel, ač v opačném gardu
Literární tvorbě se začala věnovat ještě před nástupem do první třídy a to díky vlivu televiznímu seriálu 30 případů majora Zemana, a především pak velmi sugestivního dílu Studna, který ji inspiroval k sepsání první povídky. Nedlouho poté se s rodiči přestěhovala do severní Afriky, kde světlo světa spatřil její první románový počin – Můj život s hady.
V dospělosti se poté nějakou dobu věnovala psaní poezie, zvláště pak milostně podbarveným baladám a haiku. Několik z jejích básní bylo dokonce otištěno v nejmenované sbírce mladých českých autorů.
Theodora je umělecky založená bytost, což ovšem často vehementně popírá. Argumentem proti jejímu tvrzení je však skutečnost, že úspěšně vystudovala obor umělecký keramik, na který byla podle vlastních slov přijata naprosto omylem.
V současnosti věnuje čas a veškerou pozornost svému partnerovi Nathanielovi, spolu s nímž tvoří nejen partnerskou dvojici, ale i nadšený autorský pár. Jejich románový debut Nevyzpytatelné jsou cestu osudu vyšel v tomto roce a již nyní společnými silami pracují na další knize.

Nathaniel Wonderful
se zrodil do našeho světa v těle ženy léta páně 1990 na soutoku Vltavy a Malše, ve městě, jež nechal založit český král Přemysl Otakar II. Sdílí tak tentýž osud jako jeho současná partnerka Theodora, ač v opačném gardu.
K literární a celkově umělecké tvorbě se dostal až ke konci základní školy, kdy měl možnost poprvé zasednout za monitor a dotknout se klávesnice. To byl pro Nathaniela zlomový okamžik, neboť se v něm probudila ona niterná touha každého spisovatele psát.
Pak už mu stačila jen chvíle, aby hravě pronikl do tajů počítačové techniky a vlastní snahou se naučil kouzlu psaní deseti prsty. První povídky a pokus o román s tématikou upírů, na sebe nenechaly dlouho čekat.
I přes nemalé úspěchy, které si jeho tvorba získávala mezi lidmi v jeho blízkém okolí, nenastal pro nadějného autora ještě ten správný čas. Osud a několik nešťastných událostí, zavedlo Nathaniela na úplně jinou stezku, po níž se velkou oklikou vydal za splněním svého snu, kde poté postupně ztratil naději i veškerou víru. Obojí mu o téměř dalších patnáct let později pomohla znovu nalézt jeho partnerka a temná múza Theodora Stonewall.
Nathaniel se považuje za umělce každým coulem, leč nechává si to většinou jen pro sebe. Vystudoval obor virtuální grafik a několik let se zaujatě věnoval fotografování a natáčení krátkometrážních snímků, pro které si psal vlastní scénáře. Po střední škole odjel na nějakou dobu do Japonska, kam se později ještě opětovně vrátil.
V současnosti uplatňuje svůj workoholismus a zvrácené choutky ve psaní fantasy románů i ve vášnivém vztahu s Theodorou, která je mj. spoluautorkou jeho děl. Jejich románový debut Nevyzpytatelné jsou cestu osudu vyšel v tomto roce a již nyní společnými silami pracují na další knize. 
 

Recenzní knihu poskytli autoři Theodora Stonewall, Nathaniel Wonderful. Děkuji.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Měla jsem možnost si knihu též přečíst a velice mne nadchla. :) Na prvotinu je to naprosto skvěle vymyšlený příběh. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha působí opravdu zajímavě, podle tvé recenze bych hnec měla chuť se začíst. :) Jen ta obálka mi přijde trochu děsivá. :))

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne