MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 června, 2020


Mercyini fanoušci se dočkali, protože vyšla již dvanáctá kniha v pořadí. I tentokrát se dějí hodně zajímavé věci, i když nedosahují kvalit předchozího dílu. Z počátku jsem četla sérii téměř jeden díl za druhým a musím uznat, že to má něco do sebe. Tentokrát, po pauze, mi trošku dělalo problémy se chytit, ale naštěstí pár vodítek z minula bylo připomenuto, takže mi nakonec nějaké části zapadly na místo.

Hlavní problematika se tentokrát odvíjí jakoby na třech frontách. Nezávisle na sobě se totiž zvrtne hned několik věcí a zrovna ve stejnou dobu. A tak je potřeba přijít na kloub nejen tomu, co ohrožuje všechny v okolí, ale i osobním překážkám. A jak si dovede představit, autorka v tomto ohledu už moc novot nezavádí, všechno se vyřeší až na úplném konci. Takže celou dobu jen sledujete klíče a nápovědy.

Mercy mám ráda, i když ne každá kniha dosahuje maximálních hodnot. Těšila jsem se na ni a tak si to nenechám zkazit ničím, ani se nenechám jakkoli odradit tím, že série je zatím zdánlivě nekonečná. Čtení mě bavilo, opět došlo na odhalování Mercyiných schopností a možností, ale na stranu druhou, nebylo to tak poutavé jako v mnoha případech dříve. Přišlo mi to vcelku zdlouhavé a ke konci jsem ne všechny její myšlenkové pochody a nápady pochopila.

Nutno dodat, že jsem asi doufala v něco víc a taky nějaké zásadnější změny ve vlkodlačí smečce, aby to trošku oživilo (přece jen dvanáctý díl proboha!), ale toho jsem se tak nějak nedočkala. Kniha tedy splňuje klasickou šablonu tohoto světa, kdy dojde na boj, záhady, rozřešení a Mercy se samými modřinami. Asi by to chtělo trošku nové šťávy, protože tohle bylo slabé a nedůležité. Samozřejmě s další knihou se nechám jako vždy přesvědčit a rozhodně si ji přečtu. Ale mám pocit, že na řadě teď bude vydání nové Alfy a Omegy, takže nějaká změna to trošku bude :-). Za mě slabší čtyři...
 
Démoni nebyli jen záležitostí středověkých náboženství - některé církve v ně věřily i teď.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Kouřový démon
Smoke Bitten
Mercedes Thompson
12
Kateřina Niklová
Fantasy
2020 originál / 2020 překlad
320
Fantom Print
978-80-7594-069-8

Anotace:
Pozor na zajíce! Není ušák jako ušák. Někteří, zvláště ti démoničtí, koušou a dokážou zotročit vaši mysl tak, že byste vztáhli ruku i na své nejbližší. Bolestně se o tom přesvědčí kojotí automechanička Mercedes Thompson.
Patricia Briggs už mnohokrát dokázala svým fanouškům, že má pro ně v autorském šupleti vždy něc
o nového. Tentokrát se nevypravíme do nevyzpytatelné říše Pod Kopcem, naopak. Pod Kopcem v podobě malé umouněné holčičky si postaví dveře do své říše přímo na Mercyině pozemku.
Srážka s fae končívá málokdy šťastně, ale nyní bylo na svět vypuštěno něco, s čím si nikdo neví rady a co se postará, aby Mercy potkávala ve svém domku o ducha navíc. Jako by nestačilo, že se kolem plíží vražedný kouřový démon a Mercyin poťouchlý upíří šmírák. Navíc se ještě něco děje s jejím Adamem a jejich manželství začíná z nepochopitelných důvodů skřípat…

Doufala jsem, že jakmile začnu, zaměstnám ho natolik, že nebude moct přejít do protiútoku.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: patriciabriggs.com

Databazeknih.cz: Američanka Patricia Briggs (1965) píše od roku 1990. První román, Masques, jí vyšel v roce 1993. Kniha neuspěla a autorčina sotva nastartovaná kariéra málem skončila dříve, než začala. Druhý román, Steal the Dragon (Riallina hra), se naštěstí prodával mnohem lépe a získal příznivé ohlasy i u kritiky. Kariéra autorky se tak pomalu rozbíhala a s každým dalším titulem stoupal prodej i počet fanoušků.
Rostoucí popularita knih Briggsové, spolu se schopností tvořit živé, přesvědčivé postavy, inspirovala nakladatele k tomu, aby autorku požádal, zda by nezkusila napsat moderní městskou fantasy. Briggsová výzvu přijala a podepsala smlouvu na knihy, jejichž hlavní hrdinkou se stala Mercy Thompsonová.


Knižní téma | Mercedes Thompson & Alfa a Omega • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. O tejto sérii som veľa počula, čaká ma doma jednotka, takže sa na ňu veľmi teším a verím, že sa postupne dostanem aj k týmto vyšším číslam a hlavne, že mi séria sadne :D

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. :) A opravdu jsi hodně rychlá. ;))

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne