MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

15 dubna, 2020


Recenzní kniha


Mezi další přečtený kousek z naší domoviny se hlásí tato velice útlá knížečka. Jde jen o docela rychle zpracovaný příběh, protože nestihnete pomalu ani mrknout a je konec. Podle anotace jde o fantasy příběh zasazený do naší doby, který se ale pohybuje nejen na naší planetě.

Co člověka na první pohled zaujme, ihned po anotaci, tak asi obálka. Ta je opravdu moc hezká a navozuje pocit pohádkovosti a fantazie. Myslím, že se ke knize opravdu hodí. Když se do knihy pustíte, z počátku si říkáte, jaká je to příjemná změna, když při čtení všechno plyne tak rychle a bezproblémově. Ale na druhou stranu je příběh díky těm pár stránkám docela ochuzený.

Hlavní postava má za domov dvě planety. Hned od začátku se situace začne měnit, protože nejdřív nemá ani tušení, a začne odhalovat pravdu. Melindě je sice okolo třiceti, ale působí dojmem náctileté osůbky, která neví pořádně co chce, především od vztahů. Sice k tomu má důvod, i když jej z počátku nezná, ale i tak často při rozhovorech zní jako puberťačka.

Celé by mě to určitě zaujalo víc, kdyby to ale nepůsobilo jako dívčí román. Sice je v informacích napsáno, že jde o román pro ženy, ale vůbec tak nepůsobí. A dojmu rozhodně nepomáhají ani zdrobněliny v četném používání, jako maminka, tatínek, sestřičky a podobně. Hlavní myšlenka je určitě zajímavá, ale průběh dění je už trošku pokulhávající.

Nejen, že se mi příliš nezdá cílová skupina, ale ani postavy kladné či záporné úplně nedodržují předpoklady k dané roli. Třeba Diviena je velice mocná, dokonce tak moc, že chrání celou planetu. Jak je tedy možné, že nedokázala zlo úplně vymítit? Nebo při nejlepším, jak je možné, že hlásá svou sílu a nepřemožitelnost proti nepříteli a při každém jejich střetu ji najednou přemůže? Nehledě na důvody nepřítele k získání určité osoby... Když jsem knihu četla, neustále mi v hlavě běželo 'kniha pro náctileté', jinak se to popsat nedá.

Nejvíc mi ale chybí právě obsahovost knihy. Což znamená nějaké větší popisy pro lepší představivost, jak ohledně života hlavní hrdinky, její rodiny, ale i druhého světa pojmenovaného Aglajina zem. Při čtení jsem měla dojem, že na té planetě žije jen hrstka lidí a tím to končí. Na jednu stranu je hrozně fajn mít možnost přečíst i něco kratšího, obyčejnějšího a pohodovějšího. Ale je v tom risk, že kniha působí nedotaženě a nedokončeně. Pro mě ale asi byl největší problém téma točící se neustále kolem lásky, zachraňování, osudovosti a podobně. Na mě to bylo až moc změkčilé a románové, či jak jinak to popsat. Za mě slabší tři.

Deny se usídlila na mé hrudi, a když viděla, že jsem vzhůru, začala šlapat zelí a spokojeně příst.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Aglajina zem
Aglajina zem
-
-
Petra Variant
-
Fantasy
2019 originál
144
Klika
978-80-88298-59-5 

Anotace Databazeknih.cz:
Aglajině zemi – panensky čisté planetě, kde lidé žijí v harmonii a míru – hrozí návrat do temných časů naplněných strachem a utrpením. Náhle totiž umírá její Ochránkyně, čarodějka Diviena. Těsně před svou smrtí se, sžírána obrovským pocitem viny, odhodlá k riskantnímu činu, jenž by nakonec mohl obyvatele Aglajiny země zachránit. Na Zemi, planetě velmi vzdálené od Aglaji, vede obyčejný život třicetiletá Melinda. Pracuje v knihkupectví, volný čas tráví s kamarádkou Viktorií a bydlí sama se svou mouratou kočkou. Touží po lásce, ale žádný vztah jí nevydrží moc dlouho. Netuší, že to má svůj důvod. Když jí do života vstoupí Adam, vše se obrátí vzhůru nohama. Melinda se konečně šťastně zamiluje a je přesvědčená, že Adam je ten pravý. Vzápětí ho ale ztrácí. Pro to, aby se znovu setkali, je Melinda ochotna uvěřit čemukoli a jít kamkoli. Cesta za milovaným mužem ji zavede do Aglajiny země. Tak, jak svým zoufalým činem předurčila Diviena...
Odkazy: petra variant

Maminka nás objímala všechny tři najednou a vypadalo to, že nás snad nikdy nepustí.

Ukázka knihy



Kde koupit knihu

Knihu Aglajina zem koupíte na stránkách autorky
 
  

Informace o autorce

foto: petravariant.cz

Databázeknih.cz: Petra Variant - Už jako malou holku ji bavilo vymýšlet si příběhy - třeba před spaním. V létě měla kousek od babiččiny chalupy "svůj psací strom", kde uprostřed přírody, nikým nerušena - psala. Co ještě miluje? Rozhodně kočky. Má samozřejmě ráda i další zvířata, ale kočky prostě vedou. Možná proto, že jsou tak své.  Ráda má také přírodu, klid a v neposlední řadě tanec, který je v podstatě také součástí fantazie. Zkrátka - věčný snílek a romantik.
 

Recenzní knihu poskytla autorka Petra Variant. Děkuji.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Má to naprosto fantastickou obálku a už jen díky ní bych se do knihy pustila. :) Určitě knihu vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na první pohled mě zaujala krásná obálka. Myslím, že ona změkčilost a románovost by byla přesně to pravé pro mě. :))

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne