MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

02 února, 2020


K sérii jsem se dostala po hodně dlouhé době od pořízení. Tak trochu mě brzdil fakt, že není dokončená a tak se mi do toho po pravdě vůbec nechtělo. Ale odhodlala jsem se v rámci snižování počtu nepřečtených knih z vlastní zásoby a po všech těch pozitivních ohlasech jsem se docela těšila.

Od autorky jsem zatím četla pouze Talon, který bohužel taktéž není dovydaný. Takže určitý styl psaní jsem předem znala a tušila jsem, co mě může čekat. Fantasy příběhy mám ve veliké oblibě a anotace zněla slibně, plus moc pěkná obálka, prvky, které v pořízení hrály velkou roli. A tak jsem se do toho po hlavě pustila. Příběh je zajímavý, dobře se čte, je i přehledný a neměla jsem nějaké problémy se orientovat. Děj plyne a je v podstatě nabitý akcí a neustálými komplikacemi. Od počátečních stránek se pořád něco děje.

Velikou škodou ale je, že jsem se do knihy nepustila už dříve. Bohužel jsem se dostala do fáze, kdy tyto typy knih u mě spíše propadají. Hlavní hrdinka je typická šestnáctka, se všemi svými problémy ve škole a doma. Ale zjistí, že není jako ostatní. Klasické klišé podobných témat. Což by se dalo přežít, a i vzhledem k mému věkovému rozdílu, bych to zkousla. Ale nebavilo mě to s ní. Opět tu byl náznak milostného trojúhelníku (proč to proboha autoři strkají všude?), navíc byla opět tou hrdinkou, která má komplex záchrany celého světa a všech v něm (opravdu všichni za to stojí?). Na druhou stranu byla hrozně slabá, stále potřebovala pomoc a záchranu, nehledě na potoky slz, zakopávání o vlastní nohy a emoční výlevy. A to já už bohužel v knihách moc nevyhledávám. Raději mám samostatné a silné hrdinky.

Ano, číst tohle před patnácti lety, juchám asi do nebes, ale k tomu nedošlo. A tak je to pro mě jednak otravně napsané, hrdinka mi lezla krkem, po obsahové stránce jsem měla pocit, že jsem to četla už vícekrát a taky jsem v tom viděla takový malý mix Ricka Riordana, Alenky v říši divů a jim podobným. Za mě průměr.

Ustoupila jsem, jenže nebylo moc kam, protože do zad už mě píchaly trny a do stehna mě bodal svým oštěpem skřet.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Železný král
The Iron King
Féria (Železná víla)
1
Julie Kagawa
Jan Kantůrek
Fantasy
2010 originál / 2012 překlad
368
Knižní klub
978-80-242-3400-7

Anotace Databazeknih.cz:
První díl skvěle hodnocené „young adult“ série s nádechem fantasy. Život šestnáctileté Meghan Chaseové se převrátí naruby, když se dozví, že jejího malého bratra unesly podivné bytosti do kouzelné země Férie. Ve snaze najít bratra se spojí s Ashem, zimním princem a svým nepřítelem, jehož chladná krása, statečnost a skrývaná zranitelnost jsou Meghan čím dál méně lhostejné…

Náhle mě zasvrběla kůže, a já se otřásla spíše nejistotou než chladem. Do zvonění a skřípotu oceli jsem zaslechla ještě něco jiného.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: Serendipity Reviews

Databazeknih.cz:  Julia Kagawa je americká autorka, známá především díky své vílí sérii, která nese název Iron Fey (Železná víla). Julie se narodila v Sacramentu v Kalifornii, kde se ovšem obvykle nedělo nic zajímavé. A tak se v jejích devíti letech celá rodina přestěhovala na Hawai, kde bylo o zábavu postaráno - ať již za to mohl masožravý hmyz, kolonie gekonů kolem jejich domu a nebo časté hurikány. Mnoho času trávila v oceánu, ze kterého ji mohli vyhnat snad jedině mořské příšery.
Stejně jako mnoho jiných budoucích autorů ráda četla a zpříjemňovala si s knihami i školní hodiny. Její láska ke čtení ji dovedla až ke psaní temných a hrůzostrašných příběhu a svými podrobnými ilustracemi často šokovala své nešťastné učitele. Krvavé příběhy sice časem zmizeli, ale její vášeň pro psaní s ní zůstala i do chvíle, kdy absolvovala školu a bylo načase získat skutečnou práci.
Aby zaplatila účty, pracovala v různých knihkupectvích, kde se ovšem manažerům nezamlouvalo její čtení knih, které měla ukládat do regálů. A tak se obrátila ke svému dalšímu koníčku: výcviku zvířat. Několik let pracovala jako profesionální psí trenérka a to až do chvíle, kdy se začala prodávat její první kniha a zaznamenávala první úspěchy. V té době se rozhodla plně věnovat psaní a dokončení své série. V současnosti žije v Louisvill v Kentucky se svým milujícím manželem, dvěma urážlivými kočičími slečnami, příliš chytrým australským ovčákem a jedním neuvěřitelně aktivním štěnětem.
 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze :) Tuhle sérii jsem sikdysichtěla hodně přečíst ale nějak se k tomu nedostala. Te´d už právě váhám, jestli jim ocením tolik jako před lety :) Mezitím se našli mnohem zajímavější kousky a jsem zmlsanější čtenář :D

    OdpovědětVymazat
  2. Obálka je krásná. Jen knihu vynechám, nedokončené série mě moc nelákají. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu. Ale rady u toho se dá stáhnout amatérský překlad I zbylých dílů...

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze. :) Tahle série mě osobně minula a už se do ní nejspíš pouštět nebudu. :) Taky se mi už stalo, že jsem narazila na knihu, u které jsem litovala, že jsem ji nečetla dřív... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, takových je víc. Čím víc fantasy čtu, tím se moje nároky zvyšují...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne