MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

17 února, 2020

Co si pod tímto názvem článku představit? Prostě a jednoduše jsem došla k názoru, že je nejvyšší čas popřemýšlet nad svými preferencemi v tom našem čtenářském světě. Uvědomila jsem si, že ročně vychází stovky nových titulů a rozhodně není v mých silách zvládat přečíst vše, co bych si přála. Je tedy nutné ustanovit si nějaká pravidla pro výběr. Domů si tahám kvanta nových knih, do toho se snažím brát i nějaké recenze, aby mi neskončily spolupráce (což už jsem taky v notné míře omezila) a v poslední době mi hodně píší přímo samotní autoři. Takže ano, o novinky nouzi rozhodně nemám.

Nejen, že to znamená trochu tlak, abych to stíhala, ale uvědomila jsem si, že někdy už to čtení není ani taková zábava. A na vině, jak se ukázalo, není pouze čas, ale i žánrový výběr, který si často volím. Proto přichází na řadu velká změna, která snad bude k dobrému. Alespoň pro mě.

Po dlouhé době, a vzhledem k mému věku, je asi na čase opustit žánr young adult. Nutno podotknout, že nekončím s ním ihned a úplně, bude to takový pozvolnější postup. Knihy, které mám doma na čtení a série, které mám rozpracované, chci rozhodně dokončit. Všechno ostatní se však posouvá na tu nejposlednější příčku. O víkendu proběhla i velká čistka na databázi knih, kde jsem hodně probrala seznam 'Chystám se číst'. Young adult knihy se přesunuly pouze do zájmu, abych je měla někde uložené, kdyby náhodou byla chuť :-P.

Co bylo takovým mým spouštěčem? Minulý týden jsem dočetla knihu Šedí bastardi a zjistila jsem, že fantasy (a nejen tato) četba trošku dospělejšího ražení mi vyhovuje více. Už žádné milostné trojúhelníky (či dokonce mnohoúhelníky), žádné zázračně objevené schopnosti, ztracení rodiče, neznámé říše a mnoho klišoidních blbostí, které mi popravdě už lezou krkem, protože se nachází v každém druhém příběhu. Zaměřím se konečně na neustále odsouvanou starší četbu od Holdstocka, Salvatoreho, Hohlbeina, přečtu si konečně Warcraft, na který se těším roky, dočtu Zaklínače a Démonskou sérii, vyzkouším z české scény Kotletu a mnoho dalšího.

A je asi nejvyšší čas. Konečně zkusím knihy, na které se chystám roky. Konečně najdu něco, co mě bude opravdu bavit a nepůjdu jen bezhlavě s davem jako poslušná ovce. Možná někoho už tolik nebude bavit můj blog, když tu nenajdete ya knihy, ale doufám, že nějací fanoušci zůstanou. Já snad najdu více nadšení do knih, které za ty roky už začalo uvadat...

Mám pocit, jakoby se poslední roky vydávaly především ya knihy. Jedna totožná jako druhá, neustále se opakující prvky, které už člověka ani nepřekvapí. Jak to vidíte vy? Budete číst young adult ještě dlouho? Vydrží vám to napořád? Nebo už také zvažujete změnu? :-)


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

10 komentářů:

  1. Musím se přiznat, že jsem také přesedlala. Když jsem se dneska dívala na svoji Goodreads knihovničku, tak jsem zjistila, že jsem přesedlala ani nevím jak do literatury zejména oddechové, romantické až erotické... Fantasy čtu pouze vybrané autory a i YA už čtu nárazově.
    Možná je opravdu čas na to se zamyslet, co chci číst dál....

    Každopádně co se týče tvého přesměrování, tak se na to opravdu těším, protože si vzpomínala tituly, které mě zaujali, ale jsou lehce mimo to co obvykle čtu, tak jsem na ně dosud neměla odvahu kouknout blíž... Tak štastnou ruku při výběru knih do budoucna :)

    OdpovědětVymazat
  2. Úplně ti rozumím. Já tedy se zase naopak soustředila pouze na detektivky a thrillery. Sice mě stále velmi baví, musela jsem přidat i něco navíc, abych nečetla pouze jen negativní knihy. Takže jsem přidala i romány a komiksy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Detektivky a thrillery byby mi asi dlouho nevydržely, asiasi byby mě to moc dlouho nebavilo :-D Ale občas samozřejmě přečtu i je...

      Vymazat
  3. Naprosto chápu :) Všichni se někam posouváme a spolu s tím i náš knižní vkus :) Já jsem zatím ještě razantní změny nezaznamenala. Nejvíc mě táhne klasická fantasy pro dospělé, jako Zaklínač nebo Pán prstenů. Jelikož jí je ale nedostatek, tak se zatím většinou spokojím s YA a thrillery. Je ale pravda že young adult jsou hrozně přesycené sirotky, zázračnými schopnostmi, kouzelnými školami a tak. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se hodně zaměřím na Fantom Print, protože to je moje krevní skupina :-D

      Vymazat
  4. Též jaksi dávám pauzu ohledně YA. A spíše se snažím o velkou škálu žánrů, aby mi to pak nelezlo krkem. :)
    Jinak se těším na knihy, které se tu budou objevovat. Kotletu bych taky chtěla hodně ráda zkusit. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto ti rozumím, někdy je potřeba pozměnit směr, kterým se ubíráme. :) Třeba se k YA zase někdy vrátíš, ale chápu proč chceš změnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím YA úplně neodepisuju, mám jich doma ještě spoustu k přečtení. Ale rozhodně už žádné nové nebudu kupovat, pokud je nebudu potřebovat do série...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne