MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

27 září, 2019


Již čtvrté dobrodružství s oblíbenou Mercedes. Je příjemné, když má člověk možnost číst celou sérii pohromadě, ale na druhou stranu potom i vidí nějaké ty nedostatky. Takže než budu pokračovat, udělám si zase malou pauzu.

Kniha se nese ve stále stejném duchu a v tomto případě se vracíme k jednomu staršímu problému, který má své pokračování. Pořád je ještě potřeba dořešit některé situace, které se staly a vyřešit následky. Nicméně dostaneme naservírovanou i jinou situaci, která trošku odvádí pozornost. Dochází tedy k domněnkám a omylům a jako vždycky to znamená potíže pro Mercy. Což mě přivádí k faktu, že už by taky mohl mít trable někdo jiný, protože to zavání neustálým opakováním.

Ne, že by mi to až tak vadilo. Ale teď můžu, po dočtení Alfy a Omegy, druhé autorčiny série z tohoto světa, porovnávat. Tam totiž vyhrocené situace nepronásledovaly jen jednu postavu, ale v podstatě se střídali, tím pádem jednou zachránili jednoho, příště druhého a tak dále. Při čtení to aspoň nepůsobilo tak monotónně a odhadnutelně a docházelo alespoň k nějakým změnám.

Samozřejmě oproti Alfě je tady v popředí jen Mercy a je hlavním aktérem, takže je jasné, že se to celé točí kolem ní. Ale alespoň jednou by mohla někomu pomáhat nebo někoho zachraňovat, aniž by se do potíží dostala sama. Ale tím nechci knihu jen kritizovat. Stále je to pěkně nenáročné čtení a já jsem za to jen ráda. Tento styl četby mi hodně chyběl a proto je pro mě příjemné vzít do ruky takovou jednohubku, z které se mi nebude tolik zvedat adrenalin.

Ano, po tolika dílech, a to nejsem ještě ani v polovině, příběh vypadá jako malý kolotoč stále se opakujících prvků. Přesto dějově plyne dál a servíruje nám vývoj příběhu, situací a vztahů. Jsem zvědavá, kam až nás autorka zavede a hlavně, jestli dostaneme i nějaké větší překvapení a nějakou změnu ve stylu, aby nás tím alespoň trošku překvapila. Já mezitím zmizím k něčemu jinému, ale návrat bude velmi rychlý, protože to, co knihy rozhodně navozují, je zvědavost co bude dál.
 
Naletěla jsem triku pravou rukou a on mě zatím udeřil levou do bránice a povalil mě na zem. Ignorovala jsem vyražený dech a vrávoravě se překulila na nohy.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Zkřížené hnáty
Bone Crosed
Mercedes Thompson
4
Kateřina Niklová
Fantasy
2009 originál / 2011 překlad
256
Fantom Print
978-80-7398-110-5

Anotace Databazeknih.cz:
Vítejte ve světě Patricie Briggsové, kde „čarodějky, upíři, vlkodlaci a měňavci žijí bok po boku s obyčejnými lidmi“. Jen velmi nezvyklá žena se v něm může cítit jako doma – a Mercy Thompsonová je vskutku jedinečná. Ve dne pracuje Mercy jako automechanička v rozlehlém Tri-Cities ve Východním Washingtonu. V noci uplatňuje své nadpřirozené schopnosti. Jako měňavec s velmi jedinečným nadáním musí často udržovat nejistou rovnováhu mezi lidmi a nelidmi. Tentokrát toho na ni ale možná bude příliš. Marsilie, místní upíří královna, totiž zjistila, že Mercy zabila člena jejího klanu – a nyní prahne po její krvi. Ale protože Mercy chrání před přímým útokem vlkodlačí smečka (a její blízký vztah se sexy alfou), rozhodne se Marsilie nejít přímo po ní. Nýbrž po krvi jejích přátel.

Namísto odpovědi se Stefan posadil do křesla, zvedl ruce nad ostré trny a praštil do nich tak silně, až křeslo hlasitě zapraskalo.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: patriciabriggs.com

Databazeknih.cz: Američanka Patricia Briggs (1965) píše od roku 1990. První román, Masques, jí vyšel v roce 1993. Kniha neuspěla a autorčina sotva nastartovaná kariéra málem skončila dříve, než začala. Druhý román, Steal the Dragon (Riallina hra), se naštěstí prodával mnohem lépe a získal příznivé ohlasy i u kritiky. Kariéra autorky se tak pomalu rozbíhala a s každým dalším titulem stoupal prodej i počet fanoušků.
Rostoucí popularita knih Briggsové, spolu se schopností tvořit živé, přesvědčivé postavy, inspirovala nakladatele k tomu, aby autorku požádal, zda by nezkusila napsat moderní městskou fantasy. Briggsová výzvu přijala a podepsala smlouvu na knihy, jejichž hlavní hrdinkou se stala Mercy Thompsonová.


Knižní téma | Mercedes Thompson & Alfa a Omega • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Tuhle sérii jsem četla před lety a moc se mi líbila :) Hned bych si ji zopakovala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, že někdy je třeba udělat si mezi čtením jednotlivých dílů pauzy. :) Člověk si čtení mnohem víc užije a přesně jak říkáš, případně nedostatky nevidí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, ale dulezite je, ze mam pokracovani kdykoli po ruce a nemusim cekat :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne