MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

26 září, 2019

Můj seznam přání - knihy, které si chci koupit nebo přečíst.
Další novinky sledujte v přehledu zde...

Top výběr

Pětice knížek, které opravdu chci. Šedí bastardi mě strašně zaujali, protože mi to přijde jako něco nového a neokoukaného, po tematické stránce. Zkusím si je vyprosit na recenzi. Harry Potter je jasnačka, to snad ani nemusím vysvětlovat, takže hned jak vyjde, musím koupit. Zjizveného krále už mám předobjednaného, jen se pustit do čtení Griši, ať si ten svět lépe pospojuji :D. Pád Gondolinu, další kniha ze Středozemě. A i když se mi Tolkienovy knihy často hůře čtou, mám jeho svět moc ráda, takže určitě nepohrdnu. V temnu bych také ráda četla, protože první díl se mi opravdu líbil...

   

Šedí bastardi 
Žij v sedle. Zemři na divočákovi.
Taková je víra poloorků obývajících zemi Lot. Patří k bratrstvům známým jako kopyta; tito bývalí otroci střeží svůj neutěšený kraj na hřbetech obřích divokých prasat, speciálně šlechtěných k boji. Jsou tím jediným, co stojí mezi dekadentním srdcem ušlechtilého Hispartského království
a divokými tlupami čistokrevných orků.
Šakal střeží svůj kraj spolu s Šedými bastardy, jedním z osmi kopyt, která přežila kruté obléhání Lotu. Protože je mladý, prohnaný a velice ctižádostivý, navrhuje sesadit tyranského zakladatele Bastardů, válečníka zvaného Claymaster. Šakalův nebezpečný pokus o puč podpoří Kaňour, zuřivý kříženec s větším množstvím orkské než lidské krve, a Nádherná, jediná jezdkyně ze všech kopyt.
Když kvůli příchodu cizího čaroděje vyjde podlá zrada najevo, Šakalovy plány končí ve zmatku a nejistotě. On sám se ocitá v sedle se zajatou elfskou dívkou, jejíž přítomnost začne narušovat jeho spojenectví. S blížícím se anarchickým krvavým rituálem Měsíce zrádců se Šakal musí rozhodnout, komu zůstane věrný, a najít si své místo ve světě, který odměňuje jen zlomyslné.


Harry Potter a ohnivý pohár  
Čtvrté dobrodružství Harryho Pottera v ilustracích Jima Kaye!
V Bradavicích se bude konat Turnaj tří kouzelníků. Zúčastnit se ho smí jen studenti, kterým už bylo sedmnáct let, a tak Harry Potter zatím alespoň sní o tom, že turnaj jednou vyhraje. Jenže když o Halloweenu Ohnivý pohár vyřkne své rozhodnutí, Harry s úžasem zjistí, že j
e mezi vybranými. Čekají ho smrtící úkoly, draci a temní čarodějové, ale s pomocí svých nejlepších přátel Rona a Hermiony to Harry možná… přežije.

Zjizvený král 
Zkroť své démony... nebo jim dej to, co chtějí! Nikolaj Lantsov, král Ravky, vždycky statečně čelil osudu. Nikdo netuší, co všechno vytrpěl během krvavé občanské války, a tak by to taky mělo zůstat. Na oslabených hranicích země se však začínají šikovat nepřátelé a on opět musí dokázat nemožné – naplnit prázdné pokladnice, získat spojence a zastavit zkázu, která zemi hrozí. V jeho nitru však den ode dne sílí démon, který může zničit vše, co už mladý panovník vybudoval. Nikolaj se chce temné magie zbavit, proto se s věrnou pomocnicí, větrostrůjkyní Zojou, vydává na velmi riskantní cestu. Podaří se jim vyřešit záhadu královy tajemné choroby? Najdou lék, který ho zachrání, a s ním i celou Ravku?

Pád Gondolinu
Čtenáři Hobita a Pána prstenů vědí, že J. R. R. Tolkien zasadil tyto příběhy do propracovaného světa, jehož kořeny sahají do mnohem hlubší minulosti. Některé příběhy z dávnověku jeho světa známe zdíky úsilí Christophera Tolkiena, který otcovy příběhy rekonstruuje z rukopisných verzí. Po Silmarillionu, Nedokončených příbězích a Húrinových dětech tak nyní přichází Pád Gondolinu, pojedávající o boji dvou nesmiřitelných mocností: Morgotha, který je vtělením zla, a Ulma, Pána vod, který je druhým nejmocnějším z božských Valar. Morgoth usiluje o zničení města Gondolin, jež vystavěli Noldor, elfové, kteří se vzepřeli bohům a opustili bájný Valinor. Jeho úhlavním nepřítelem je Turgon, vládce Gondolinu, ukrytého před Morghothem mocí kouzel.
Ulmo své záměry prosazuje skrze Tuora, kterého dovede do Gondolinu, kde Tuor dosáhne výnamného postavení, ožení se s Turgonovou dcerou a zplodí s ní syna Eärendila. Když se v Gondolinu najde zrádce a Morgoth město najde a zničí, Tuorovi i s rodinou se podaří uprchnout; jeho potomkové pak účinkují v pozdějších obdobích tolkienovské mytologie - například jeho vnuk Elrond, kterého známe z bojů o Prsten.


V temnu 
Francesca Mildová je mladá, inteligentní, i když poněkud zvláštní dívka z bohaté rodiny. Na internátní škole se spřátelí s Paulem, v němž konečně najde spřízněnou duši. Ovšem když Paul zemře, zhroutí se jí svět a ona hledá útěchu v alkoholu a sebepoškozování. Je si jistá, že Paul sebevraždu nespáchal, nikdo jí ale nevěří. Francesca je odhodlaná přijít smrti svého mého nejlepšího přítele na kloub. Za každou cenu…
O dvacet let později je Charlie Lagerová právě uprostřed náročného vyšetřování, když ji její strachy a úzkosti přemůžou a ona je nucena vzít si dovolenou. Odjede proto do Gullspångu, místa, kde se narodila a vyrůstala a kam už se nechtěla nikdy vrátit. Pak se doslechne o tom, že před lety se v okolí Gullspångu záhadně ztratila dívka. Francesca. Prostě zmizela a pátrání po ní vyplynulo do ztracena…
Charlie by chtěla případ znovu otevřít, aby zjistila, co se s dívkou vlastně stalo. Postupně však zjišťuje, že s Francescou toho měla společného mnohem víc, než se na první pohled zdá. Když ji navíc její kamarádka z dětství Susanne požádá o pomoc, poté, co ji opustil manžel, Charlie se rozhodne v Gullspångu nějaký čas zůstat. Doléhají na ni strachy z dětství i záhada Francescina zmizení. Brzy zjistí, že ne všichni jsou z jejího pátrání po minulosti nadšení.
 


Zaujalo mě

Druhá polovina jsou opět knihy, které mě něčím prostě zaujaly. Anotací, obálkou, známým autorem a podobně, proto si je přidávám na seznam. Ale jsou spíše až v pomyslné druhé polovině, protože přednost mají jiné kousky :-).


Ztracené město
"Závěrečný díl strhující fantasy trilogie od autorky Časodějů!"
Osud zavedl Kavé na území Čarodolského knížete a svěřil jí do rukou kouzelný Zlatý klíč. Měla by rozluštit jeho tajemství, ale má cenu pouštět se do řešení další záhady? Bezpochyby má! Získá tak nejen možnost najít zmizelé hlavní město Čarodolu
– znamenitý Zlatohrad – ale i šanci pomoct Alexejovi a zachránit před zkázou rodné Karpaty. Kavé stojí na osudové křižovatce. Vydá se tou správnou cestou?

Zarua - ztracené město
Čarodějova učně Paddrena trápí podivné vize, ve kterých se objevuje město na pokraji vyhlazení. Když zemře jeho mistr a Řád čarodějů odmítne tuto násilnou smrt vyšetřovat, Paddren se zaváže, že vraha odhalí. Pátrání ho zavede na cestu plnou nájemných zabijáků, sekt a nestvůr stvořených krvavou magií. Ale jeho nic nezastaví. Vize, které ho spojují se vzpomínkami dávno mrtvého čaroděje, jsou klíčem k rozluštění mnoha hádanek. A on je hodlá vyřešit.

Magická brána
Kdyby Allison tušila, co způsobí, do starých uliček v podzemí Edinburghu by ji nikdo nedostal. Při obyčejné turistické prohlídce totiž nevědomky otevře tajemnou bránu a vyvolá tím neuvěřitelný chaos.Sama nechápe, co se vlastně stalo. A když se jí pak pověsí na paty Finn, hezoun, který o sobě tvrdí, že je elfí strážce, má co dělat, aby všechno ustála. Jak má, sakra, bránu zavřít, když netuší, jak ji otevřela? Je možné, že ten domýšlivý hejsek, který, pravda, má něco do sebe, je skutečný elf? Volné pokračování oblíbené trilogie Panův tajemný odkaz.

Znamení čarodějky
Dině a její matce, paní Studu, se podařilo uniknout ze spárů zlovolného vládce Drakana. Ale ne na dlouho. Obě padnou do nastražené léčky, a i když se je Dinin bratr Davin snaží pomstít, selže. Dinu unese Drakanův bratranec Valdracu a přinutí ji používat schopnost Studu ke zvráceným účelům, aby si udržel moc. Jediný, kdo může toto zlo zastavit, je Davin. Dokáže využít druhou šanci, sestru najít a vysvobodit ze zajetí?

Kirke
V paláci boha slunce Helia, nejmocnějšího z Titánů, se narodí dcera. Malou Kirku všichni považují za nedochůdče - nevládne na první pohled zřejmou mocí jako její otec ani zlomyslnou krásou jako její matka. Teprve když se pokusí zahnat samotu mezi smrtelníky, zjistí, že přece jen dostala do vínku jisté nadání - čarodějnou moc, jež jí dovoluje měnit sokyně v příšery a postavit se samotným bohům. Román Kirke se svými plnokrevnými postavami, podmanivým jazykem a stránkami plnými napětí nabízí mistrovsky zpracovaný příběh o rivalitě mezi příbuznými, palácových intrikách, lásce a ztrátě a přináší svědectví o nezdolné ženské síle ve světě ovládaném muži.

Zřídla
Pod našima nohama se nachází spousta věcí: třeba vodovody, plynovody, optické kabely, metro… Teda to zrovna v Brně ne, ale zato tam můžete narazit na magická Zřídla – skryté zásobníky mocné energie. Jejich Strážcem se může stát každý, kdo má dar a dokáže se na Zřídla napojit, ať už je to holka z knihovny, divný chlápek od vedle, nebo třeba nenápadný uklízeč z nádraží. Moc Zřídla se dá využít všelijak – třeba pro větší sílu, štěstí, lásku nebo tvoření úžasných věcí. Jenže teď mizí jedno Zřídlo za druhým a je jasné, že za tím stojí někdo ze Strážců. A může to být kdokoliv. Stahují se mraky a hrozí válka o tenčící se zdroje magické energie.

Helix - I ty budeš nahrazen
Americký ministr zahraničí během státní návštěvy Mnichova zemře. Během pitvy na jeho srdci nalezli zvláštní znamení, způsobené bakteriemi? V Brazílii, Tanzánii a Indii zaměstnanci mezinárodní chemické společnosti objevují plodiny a zvířata, která by neměla existovat. Ve stejnou chvíli se Helen a Greg obrací na genetickou kliniku, která by jim měla pomoci s umělým oplodněním. Doktor jim vypráví o neoficiálním výzkumném programu, díky kterému se už narodilo více než sto “speciálních” dětí. Ale pak jedno z těch dětí zmizí a všechno nasvědčuje, že události spolu souvisí...


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

10 komentářů:

  1. Rozhodně V temnu, předchozí autorčina knížka Na okraji byla skvělá!

    OdpovědětVymazat
  2. Já tentokrát jdu hlava nehlava po tom ilustrovaném Harry Potterovi, už na ten čtvrtý díl čekám nějak dlouho a nemůžu se dočkat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, to odložili předtím. Je na čase aby se to dostalo k nám :-D

      Vymazat
  3. To vypadá skvěle :) Zjizvený král a Pád Gondolinu, to je prostě nutnost :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zjizveného krále prostě nutně a neodkladně potřebuju. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky na nej cekam, ale asi bych nejdriv mela precist Grisu... :-P

      Vymazat
  5. No jo, on vlastně vychází Ohnivý pohár! Tak to už vím, o co si napíšu ježíškovi. :D :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne