MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

04 září, 2019

Můj seznam přání - knihy, které si chci koupit nebo přečíst.
Další novinky sledujte v přehledu zde...

Tentokrát mám těch lákadel poměrně hodně. Takže abych to zjednodušila, rozdělím článek na dvě poloviny. V první najdete knihy, které mě lákají nejvíc a s velkou pravděpodobností si je koupím. A v druhé polovině jsou knihy, které jsem si přidala na seznam čtení s nižší prioritou, takže ty, na které bych se ráda někdy mrkla...

Top výběr

Smrtící bílá je pokračování série od J.K. Rowling, sice jsem četla zatím jen první díl, ale ráda bych pokračovala. Trochu mi nesedí ta bílá barva, protože doteď byly obálky a hřbety tmavé. Po velkém zvažování jsem se rozhodla pokračovat i s Paolinim a s knihou Poutník, čarodějnice a červ. I když je to patnáct let, autor se vrací do Alagaësie. Trošku se toho bojím, ale snad to bude stát za to. A nakonec je tu kniha Rituál. Příběh znám díky ukrajinskému (nebo tak něco) filmovému zpracování, které se mi docela líbilo a tak o knize budu také hodně uvažovat...


Smrtící bílá 
Čtvrtý případ Cormorana Strika a Robin Ellacottové „Viděl jsem, jak zabili dítě.“ S těmito slovy jednoho dne navštíví utrápený mladý muž soukromého detektiva Cormorana Strika a prosí ho o vyšetření zločinu, jehož byl údajně svědkem v dětství. Třebaže je mladík zjevně nevyrovnaný, jeho příběh zní věrohodně. Než ho ale detektiv stihne vyslechnout, muž v panice uteče. Strike a jeho společnice Robin se pustí do složitého vyšetřování, které je zavede do zákulisí britského parlamentu i do světa temných rodinných tajemství.

Poutník, čarodějnice a červ  
Poutník a prokleté dítě. Kouzla a magie. A samozřejmě draci... Vítejte zpátky ve světě Alagaësie. Už je to rok, co Eragon opustil Alagaësii, aby vyhledal vhodný domov k založení nové generace Dračích jezdců. Teď se potýká s nekonečnou záplavou úkolů: výstavbou velké pevnosti, dohadováním s dodavateli zásob, hlídáním dračích vajec, jednáním s bojovnými urgaly a povýšenými elfy. Vytržení z každodenní rutiny však nabídne vidění Eldunarí, nečekaná návštěva a také vzrušující urgalská pověst, jež mnohé změní... Potěšte se jedinečnou fantazií Christophera Paoliniho v nové sbírce příběhů ze světa světoznámé série Odkaz Dračích jezdců. Kniha obsahuje tři nové příběhy z Alagaësie doplněné o historky z Eragonova života. Nechybí výňatek z pamětí čarodějnice a věštkyně Angely od samotné Angely Paoliniové... živoucí předlohy této nezapomenutelné postavy.

Rituál
"Může se princezna zamilovat do draka? Knižní předloha k filmu Legenda o drakovi."
Během královské slavnosti přilétl strašlivý drak a unesl princeznu na svůj hrad. Její život se rázem změnil. Jediné, co teď s jistotou ví, je skutečnost, že má sehrát roli v prastarém Rituálu. Světlým bodem jejího života v zajetí jsou náv
štěvy záhadného mladíka jménem Arman. Jak se na opuštěný ostrov dostal a co je vlastně zač? Když na to přijde, je už příliš pozdě... Láska k dračímu princi je totiž hořká a velmi nebezpečná.

Zaujalo mě

A tady máme tu druhou polovinu knih, které mě lákají. I když jsem nebyla na sto procent spokojená, tak s velkou pravděpodobností vyzkouším pokračování Nyxie a Boží hrob. Nechci knihy úplně odepsat jen díky tomu, že to nebylo naprosto podle mých představ. Určitě mě zajímá i počin české autorky a to Město duší. A dále už jde o pokračování knih, které mám na seznamu z dřívějška nebo o kousky, co mají lákavou anotaci...



Panství krve a kovu 
Čas je vězení. Jen ona má klíč.
V království Sempera se platí časem. Hodiny, dny i roky jsou extrahovány z krve a pomocí magie přetavovány v kovové mince. Ty však bohatí aristokraté, jako jsou Gerlingové, neúprosně daní. Na úkor obyčejných lidí si tak zajišťují bohatství a dlouhověkost.
Jules Emberová Gerlingy nenávidí. Př
ed lety jim spolu se svým otcem sloužili na jejich panství Everless, pak však museli kvůli tragické nehodě utéct. Teď ale otec umírá a Jules nezbývá nic jiného, než se tam vrátit a vzácný čas pro něj získat.
Návrat na Everless ji vystaví mnoha nebezpečím, a taky pokušením. Brzy se ocitne ve víru intrik, smrticích tajemství a lásky ke dvěma lidem, o nichž si myslela, že je už nikdy nespatří. To, jak se rozhodne, může změnit osud nejen jí, ale i samotnému času.


Padlé město
"Za svobodu a vědění se platí cena nejvyšší. Kdo ale bude platit účty? Druhý díl dystopické trilogie z dekadentní Anglie ovládané Mocnými."
Plán Hadleyových zůstat během nucených prací spolu utržil značné trhliny. Luke je ve vězení za vraždu, kterou nespáchal. Abi utekla, aby ho osvobodila a prokázala jeho nevinu dřív,
než ho magie zničí. Silyen Jardin se snaží ovládnout prastaré magické schopnosti, zatímco jeho rodina intrikuje a pokouší se zvládnout rostoucí nepokoje. Ulice Londýna začíná barvit krev, nastávají temné časy. Svoboda a vědění mají velkou cenu. Kdo ale bude splácet účty?

Nevlastní sestra
Isabelle by měla být navždy šťastná – princovu lásku má na dosah ruky. Až na to, že ona není ta krasavice, která na plese ztratila střevíček. Je tuctovou nevlastní sestrou, která si usekla prsty na noze, aby se do botky vešla. Když princ odhalí její podvod, s hanbou ji vyžene. Isabelle se ale nevzdá a neskloní hlavu před světem vážícím si pouze krásy. Naopak. Rozhodne se všem ukázat, že je v ní mnohem víc, než si všichni myslí!

Žár
Po obléhání Konstantinopole je Radu povolán k sultánu Mehmedovi. Ten je mocnější a silnější než kdykoli dřív, ale také nesmírně osamělý. Znamená to, že je konečně přístupnější? A stojí o to ještě vůbec Radu? Lada sní o tom, že vytvoří spravedlivější Valašsko, ale aby se jí to podařilo, musí hoi osvobodit zpod osmanského vazalství. A tak Mehmedovi i svému bratrovi pošle vzkaz, který se nedá ignorovat. Dva muži jejího života nemají na výběr. A pouze zničením všech, které milují, mohou vytvořit lepší svět!

Město duší
Dovedete si představit, že ve světě, kde vládne přetvářka a faleš, existuje společnost, ve které je zakázáno skrývat své emoce? Kde nemůžete zatajit své pravé já?
Přísně střežený vládní experiment, jehož cílem bylo lépe pochopit lidský imunitní systém, se zvrtnul. Proto bylo postaveno město, které není na žádné mapě, ř
ídí se jinými zákony než venkovní svět a opustit jeho pomyslné hranice je pro jeho obyvatele mnohem těžší, než se na první pohled zdá. Mé jméno je Raven a v tom městě žiju. Jsem součástí komunity, která měla zůstat celému světu utajena. Ale tenhle plán nevyšel…

Rozdělené království
Zkoušky ctnostného následnictví skončily. Princezna Carys je mrtvá a na trůn usedl princ Andreas. Jeho sen o vládě se stal skutečností. Ale stálo to za to? Cítí silné výčitky za to, co udělal, navíc obliba jeho sestry mezi lidmi stále roste. Kdyby tušil, že Carys navzdory všeobecnému přesvědčení přežila! Skrývá se v divočině a s tím, jak postupně sílí, roste i její odvaha vrátit se zpět do Větrného paláce a vypořádat se s bratrovou zradou...

Boží hrob 
Co mě nezabije, ať se začne bát. Druhý díl fantasy série Nikdynoc.
Mia se stala Čepelí Rudé církve, avšak kvůli vyřizování krvavých záležitostí má k zabití konzula Scaevy a kardinála Duoma pořád daleko. Když zjistí, že se oba osobně zúčastní velkých her v Božím hrobě, neváhá a stane se členkou gladiátorských kolegií, ab
y mohla využít příležitosti a skoncovat s nimi. Mezi zdmi kolegia se rodí spiknutí a počet mrtvých narůstá. Mia navíc odhaluje tajemství, které by mohlo změnit celý její svět.

Nyxia nespoutaná
Zpočátku si Emmett Atwater říkal, že to bude snadná výhra. Posbírat body. Shrábnout prachy. Vrátit se domů. Ale netrvalo dlouho a zjistil, že Babylon nehraje čistě. Jejich plané sliby vystřídaly temné vyhlídky.
Teď si spolu s dalšími členy posádky Genesis musí poradit v neznámém a nebezpečném světě. I tato mise měla být jasně
daná: těžit nyxii, nejcennější surovinu vesmíru, a dobře vycházet s původními obyvateli Adamity.
Ale Emmett a ostatní si záhy uvědomí, že se ocitli uprostřed bitvy mezi silami Babylonu a Adamitů, jejichž zájmy jsou podstatně odlišné. Podaří se Genesis uniknout z planety včas, nebo už je pozdě?


Město lží 
„Poprvé mě strýc otrávil, když mi bylo sedm…“
Jovan navenek působí jako tichý, nenápadný mladík, který se od ostatních liší jen celoživotním přátelstvím s kancléřovým okouzlujícím, lehkomyslným následníkem. Ve skutečnosti je však mistrem jedů a bylin, vycvičeným ochutnávačem, který má za úkol chránit vládnoucí ro
dinu. I jeho sestra Kalina za maskou vyrovnanosti a klidu ukrývá život plný lží a tajemství — z nichž některá nezná dokonce ani sám Jovan.
Když kancléř nečekaně podlehne neznámému jedu a hlavní město se ocitne v obležení, musejí Jovan s Kalinou vytáhnout do boje proti neznámému nepříteli a zachránit nejen následníka, ale také celé město a zemi. Postupně však zjišťují, že společnost, do níž se narodili a v níž vyrůstali, má dvě tváře a vedle krásy a civilizovanosti vládne jejich světu také tyranie a zrada.
Nebezpečí číhá na každém kroku a starodávní duchové země se probouzejí… a velmi se zlobí.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

12 komentářů:

  1. Jé, tohle nové rozvržení těchto článků se mi líbí. :) Za mě určitě krásně přehledné a suprově rozvržené.

    Každopádně tu mám knihy které rozhodně na první pohled zaujmou. Minimálně Město duší na mě ted vykukuje ze všech stran.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, diky padnuti do oka mi ten seznam neustale narusta :-D

      Vymazat
    2. Musíš být silná ;) Já si zapisuju na GR až knihy které mě do nosu trknou opakovaně. Protože kdybych tam dávala každou, tak je můj WTR list dlouhý jak pohádka..

      Vymazat
  2. Everless je moc fajn. :) Líbil se mi ten nápad i zpracování. Sice tam jsou nějaká klasická YA klišé, ale ve výsledku se mi to hodně líbilo. :) Rituál mě taky hodně láká, protože film se mi hrozně líbil. Třeba si ho nechám nadělit k narozkám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Za mě určitě smrtící bílá :) na to se těším. Jinak se od YA trošku vzdaluju, nějak mi přijdou všechny ty příběhy jako před kopírák.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, s tím souhlasím. Proto už je nedávám ani na seznamy ke koupení. Když budu mít velký zájem tak jako recenzní ebooky :-D

      Vymazat
  4. Sérii s Cormoranem Strikem jsem si oblíbila v audio podobě, ale od té doby, co umřel Petr Oliva, nějak nemám motivaci pouštět se do dalších dílů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě audio moc nesedí, což je škoda. Ušetřilo by mi to čas :-D

      Vymazat
  5. Páni, tak z tvého seznamu bych brala všechno. :D Ale nejvíc se těším na druhý díl Nikdynoci. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vychádza hromada skvelých kníh či už je to nový prípad Cormorana Strike alebo kniha od Paoliniho :-)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne