MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

16 května, 2019

Na filmové zpracování jsem narazila náhodou. Možná to dokonce byl nějaký trailer na youtube. Ale tak nějak to šlo spíše kolem mě a moc pozornosti jsem mu nevěnovala. V momentě, kdy se o něm začalo psát na netu a neustále jsem viděla natěšené ohlasy dalších blogerů, řekla jsem si, že by bylo dobré zjistit víc. A tak jsem nejen objevila zápletku filmu, ale i knižní předlohu.

Kniha se mi dostala do ruk o něco později, než vyšel film, ale jelikož jsem si nechtěla kazit dojem, nejdříve jsem si to musela přečíst. Pak teprve započalo porovnání s filmem. Tak docela jsem nechápala, jak se jim podaří vypracovat pojízdná města, jak by to mohlo vypadat, ale konečný výsledek je opravdu dobrý. Dost mě překvapili a potěšili, po vizuální stránce jsem neměla moc co vytknout. Nevzniklo něco šíleného ani nereálného, působilo to víc než povedeně.

Celý snímek je opět proveden takovým tím 'futuristickým' způsobem, alá 'všechno musí být strašně barevný'. Hlavně některé kostýmy, což asi nejvíc. Postavy se drží svých charakterů z předlohy, nějaké větší odchylky od knihy nejsou. Samozřejmě nejde o nějakou naprostou věrnou podobu, ale z toho co si pamatuji, to nejdůležitější tam nechybělo. Akorát mě trošku mrzel vzhled hlavní hrdinky, protože v knize se s ní autor příliš nemazlil a vypadala mnohem hůř, což mělo i své následky, které jsou při čtení několikrát zmíněny. Ve filmu jde spíš o lehčí formu, kdy tvůrci asi nechtěli odradit diváky :-D

Určitě vás potěší i spousta známých i méně známých herců. V celkovém pohledu samozřejmě nejde o nejlepší snímek roku, není to bůhví jaký hit. U těchto postapo témat se zdá, jakoby šlo o nějaké prokletí, a ať už se v Hollywoodu jakkoli snaží, nikdy z toho lidé nejásají. Já však byla spokojená, líbilo se mi to, protože si nedávám laťku příliš vysoko a pak nejsem zklamaná. Celkovým dojmem to na mě působilo zdařile a v tomto případě, s malým přivřením očka se mi film líbil skoro stejně jako kniha :-)





(zdroj obrázků: csfd)

Ani sama nevím, ale z nějakého těžce popsatelného důvodu, se mi tato série strašně zalíbila. Byla svým způsobem tak trochu dětinská (naivní postavy), pohádková (autorův styl vyprávění), zamotaná, ale ne příliš složitá. Působilo to na mě zvláštním dojmem, naprosto stejným, jako když jsem četla například Jeho temné esence (Zlatý kompas,....) a nebo sérii Chaos. I když nešlo o nic extra originálního, ani jsem nehltala každou stránku, stejně mě to svojí formou zaujalo.

Zatím mám přečtené první dva díly díky novým vydáním, na třetí stále čekám, takže jsem zvědavá, jak to dopadne. Nemůžu říct, že by se moje spokojenost dala popsat jako stoprocentní nadšení, ale je dostatečně velké, abych přemýšlela i o papírových verzích, ale to se uvidí časem. Za mě jednoznačně ano, ale obrázek si už musí udělat každý sám. Pokud chcete detaily, přečtete si recenze :-)





Znáte film? Četli jste knihy?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Též preferuji nejdříve knihu a pak film. Takže než se kouknu na tento film, udělám přesně to samé. :) Ale jsem ráda, že vím, že nemám filmu nastavit moc velkou laťku.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem zatím stále viděla jen ten film, už několikrát, a stále je to skvělé! Hrozně se mi to líbí po grafické stránce a ti herci. ♥
    Knížky jsem ještě nečetla, mám doma oba dva díly, a doufám, že se k ním brzy dokopu, ale určitě chci mít doma celou sérii, takže doufám, že Mladá fronta dovydá i ty zbylé dva díly a co nejdříve. :D
    Mám hroznou radost, že se ti film líbil! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dva dily? to neni trilogie? tak ted jsi me dostala...

      Vymazat
    2. Není to trilogie. V češtině, v prvním vydání, vyšly jen tři díly, ale ve skutečnosti to mělo ještě čtvrtý díl, závěrečný, a ten nevyšel. A já doufám, že když Mladá fronta znovu vydala ty první dva díly, vydá i ty další dva. V téhle krásné edici s epickými obálkami. :D

      Vymazat
    3. tak to jsem zvedava a radeji jeste pockam... protoze se nepise zatim ani o tom tretim dile, tak mam obavu, zda vubec bude...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne