MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

16 ledna, 2019

Na film jsem se těšila opravdu hodně dlouho. Ale stále jsem čekala, až se dokopu k přečtení knihy, abych si pak nespoilerovala četbu. Asi jsem udělala velkou chybu a měla se nejdřív podívat na tento snímek.

Nevím proč, ale Spielberg a i sám autor dovolili, aby se natočilo úplně něco jiného. Z knižní předlohy si tvůrci vzali pouze hlavní námět a cíl a to bylo všechno. Postavy jsou naprosto jiné, i charakterově (což mi hodně vadilo), navíc tam nějaké přidali navíc, což úplně kazí integritu příběhu. Vzniká tak dojem puberťáků zachraňujících svět a dospěláků, kteří jim to kazí. V knize jsem ale takový dojem neměla. Je to příliš rychlé, nepřehledné a neznat původní příběh, jsem z toho akorát zmatená. Těch změn tam bylo příliš a prostě celkový dojem z příběhu je fuč a úplně rozvrácený. Zápletka se vytratila do ztracena a zbyly jen nelogičnosti a překombinované scény, jelikož každá postava dostala jinou roli než měla mít.

Jediné, co se mi na celém filmu líbilo, tak virtuální realita. Ta se opravdu povedla, výborně zpracovaná, bylo na ní krásně vidět ten guláš nejrůznějších světů, které hráči stvořili. Parzival se opravdu povedl i Art3mis. Ale to je tak jediné. Opět i samotné úkoly, které vedly k získání klíčů nesouhlasily a místo toho vznikly naprosto jiné a jinak zformované postupy. Tohle bylo prostě naprosto hrozné zklamání. :-(










(zdroj obrázků: csfd)

Na knihu jsem sice taky naházela spoustu kritiky, protože třeba Parzival mi chvílemi moc neseděl. Přišel mi trošku nafoukaný a tak, především, když vyjmenovával, jak viděl desítky filmů i stokrát, hrál desítky her, ve kterých byl podle vlastních slov šampion a tak podobně. Nicméně musím uznat (a to bývá obvykle pravda u jakéhokoli projektu), že kniha je rozhodně lepší než film. Je originální, dobře zpracovaná a bavila mě. Ale měla i stinné stránky, jako třeba šíleně dlouhé pasáže plné technických pojmů či názvů filmů, her a písní, které člověku nic neříkají, takže pak neví, jakou atmosféru si z toho vyčíst. Byly tam nějaké slabší nedostatky, nicméně pořád lepší než film... :-)

Knižní recenze - Ready Player One





Znáte film? Četli jste knihu?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Knihu jsem zatím nečetla, film docela ušel :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych to měla v opačném případě, možná by to bylo jinak :-)

      Vymazat
  2. Mně se film líbil, což bude pravděpodobně zaviněné tím, že jsem knihu nečetla. To mám ale do budoucna určitě v plánu, takže jsem zvědavá, co budu říkat potom :)

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že teď začínám být ráda, že jsem viděla dříve film, jak knihu. To bych pak obě hrozně porovnávala, jak se mi jednou stalo u Endera, kde taky pár věcí prostě bylo jinak a už to nebylo ono. :/
    Ale jinak Ready Playera One určitě brzy přečtu, myslím, že ho mám i ve čtečce připraveného. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jde o pár věcí, tak to nevadí. Ale tady nesedělo opravdu vůbec nic...

      Vymazat
  4. To je škoda, že tě film zklamal! Já jsem si ho pouštěla ještě před knihou, a než jsem ji začala číst, tak jsem ho viděla asi 2x. Fakt se mi to líbilo, všechny ty odkazy na 80. léta, postavy, vizuál, virtuální realita, úkoly. Jednoduše všechno.
    Pak jsem otevřela knihu a první sto stran se táhlo fakt pomalým tempem. Jen díky filmu, jsem těch 100 stran přežila. Ale po těch 100 stran jsem se přenesla do lepší části, která mě tak vtáhla do děje.
    Je sice pravda, že kniha s filmem má pramálo společného, ale mě se líbilo obojí. O maličký kousek se mi líbil film více, protože Spielberg si tímhle filmem fakt vyhrál. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych to viděla v opačném pořadí, asi by to na mě taky působilo jinak...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne