MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 července, 2018

Jiskra • Amy Kathleen Ryan

úterý, července 03, 2018 2 komentáře

Po delší pauze jsem se vrátila k této vesmírné trilogii. Po tématu velice zajímavá knížka, ale první díl mě spíš zaujal jen na půl a viděla jsem v něm pouze poloviční potenciál. Přesto jsem byla pěvně přesvědčená, že tuhle sérii dokončím a chci vědět, jak dopadne. A tak bylo na čase to zjistit...

Vrátili jsme se do vzniklých problémů mezi dvěmi vesmírnými loděmi - Nový obzor a Empyreum. Obě naplněné lidskou posádkou, která má kolonizovat novou planetu. Dojde ale ke střetu a vzájemným bojům. V této knize tedy navazujeme na tuhle problematiku a pokračujeme dál. Na jedné z lodí díky tomu zůstaly jen samé děti, nejstarší z nich měli maximálně šestnáct, sedmnáct let. A nyní museli dokázat přežít. Autorka vystavěla knihu tak, aby byl vidět rozpor v tom, že i děti umí přežít, bojovat každý den s nepřízní osudu, dokážou se sami zorganizovat a fungovat... Ale na druhou stranu jsou to stále děti a neměly by mít v rukou takové povinnosti a takovou moc.

Díky tomu vlastně v průběhu čtení neustále přeskakujete mezi jednotlivými postavami. Fandíte určité osobě a proplouváte příběhem s ní. Ale pak se něco stane a daná postava ukáže svoji temnou děsivou stránku a tak si říkáte, že to nebyla asi dobrá volba a přesunete se k jiné. Ale ta vám to dřív nebo později provede taky. Takže jen čtete a koukáte, jak u každého člena posádky střídavě sledujete to dobré, co zvládnou pro sebe a ostatní udělat, ale i věci, které mohou být kruté. Což jde ruku v ruce s tím, že jsou postaveni do situace, se kterou nemají zkušenosti a tak mnohdy vznikají momenty, kdy si vlastně navzájem škodí, než aby si pomáhali.

Ve vyprávění se střídá hned několik osob, na přeskáčku se doplňují a tak vzniká lepší přehled o situaci. Navíc, jak už jsem psala, díky tomu si čtenář nedokáže oblíbit jen jednu postavu, ale dělí svoje sympatie mezi více lidí a více okamžiků. Celý příběh se čte výborně a pokud máte spoustu času, dá se kniha zvládnout i za jeden den, je čtivá, působí jednoduše, žádné velké komplikace či dlouhé pasáže tu nenajdete. Ideální a nenáročná četba

Druhý díl se mi po dočtení zdál mnohem lepší než ten první. Navíc i konec byl opravdu výborný a kdybych neměla teď jiné čtecí resty, ihned bych se pustila do závěru. Tak snad brzy. Už teď můžu říct, že jsem ráda, že jsem si tuto sérii pořídila, protože mě to začalo nějak bavit :-)


Počkal, až se hlasy stráží vzdálí. Potom tiše otevřel dveře a vyklouzl na schodiště. Rychle se pustil nahoru a raději se držel při zdi. Dostal se až k chemické laboratoři.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Jiskra
Spark
Vesmírná pouť
2
Amy Kathleen Ryan
Lenka Faltejsková
Sci-fi
2012 originál / 2013 překlad
304
Knižní klub
978-80-242-4000-8

Anotace Databazeknih.cz:
Po zoufalém úniku z nepřátelské lodi se Waverly dostala zpět na domovské Empyreum... jenže domov už není takový, jaký býval. Musela na Novém obzoru nechat zajaté rodiče a z Kierana, kterého milovala, se mezitím stal přísný velitel, jenž obrátil celou posádku proti rebelu Sethovi. Je jasné, že se situace bude jen zhoršovat, dokud se jim nepodaří osvobodit rodiče – jenže jak? Než stihnou vymyslet plán, otřese Empyreem exploze a Seth s Waverly jsou označeni jako hlavní podezřelí. Dokážou najít skutečného pachatele, než je Kieran uvězní... nebo i hůř? Bude Waverly následovat své srdce, i když tím může ohrozit životy druhých? Každý krok je může přiblížit novému začátku – nebo náhlému konci.

Věděla, že totéž může potkat i ji.
Měla by se rozloučit, ve skutečnosti však chtěla vidět jen jediného člověka, právě jemu by se teď ale nedokázala podívat do očí.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: Daisy Chain Book Reviews

Databazeknih.cz: Rodačka z amerického státu Wyoming AMY KATHLEEN RYAN absolvovala studia anglistiky na univerzitě ve Vermontu a obor tvůrčího psaní na The New School v New Yorku. Debutovala knihou pro děti Shadow Falls (2005) zasazenou do prostředí rodného Jacksonu, o tři roky později vydala humorný román Vibes určený teenagerům a v roce 2010 young adult román Zen & Xander Undone o nesourodé dvojici naprosto odlišných sester. Amy žije v Coloradu a pracuje na pokračování Vesmírné pouti, s níž uspěla u čtenářů po celém světě.
 



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. O téhle knize už delší dobu přemýšlím a díky tvé recenzi si ji snad i přečtu.. :D

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne