MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 listopadu, 2017

Změna pozadí

úterý, listopadu 21, 2017 2 komentáře
Dnes se zaměříme na to, jak si udělat vlastní pozadí blogu...

Můj návod.

Kopírovat se zdrojem! 

Pokud nevíte, jak si zjistit kódy barev, tak budeme na práci potřebovat například tyto stránky. Vysvětlím později... Tak se na to vrhneme. Samozřejmě máme dvě možnosti, buď si zvolíme jednu barvu nebo nějaký obrázek...

V předchozím návodu jsem vám fotila, jak vypadá šablona, když ji otevřete, obvykle se načte pokaždé stejně, tudíž takzvané CSS styly, ve kterých budete většinu věcí měnit jsou zabalené. Musíte tedy rozkliknout vlevo tu malou černou šipku <b:skin>...</b:skin>:


To se vám rozbalí následujícím způsobem:


Najdete si konec <Variable name a uděláte několik prázdných řádků, aby se vám to později lépe hledalo. Alespoň mě to pomáhá...



A můžeme začít... BODY označuje stránku. Font a color značí písmo a barvu písma, ale to probereme jindy a background je naše pozadí...


První možností je barva. To znamená, že $(body.background) změníme a napíšeme #KOD BARVY... Přičemž ten kód najdete na stránce, kterou jsem zmínila i na začátku. Buď si vyberete nějakou přednastavenou, nebo si pak doladíte podle svého barvu i světlost... Já si vyberu třeba nějakou fialkovou... Vyberu si a ve formuláři níže mi to vyhodí kód barvy - HEX... a to pak vložím za znak #... Viz obrázky:





A pozadí blogu vypadá nyní takto:


Druhou možností je obrázek. Buď si zvolíte nějaký dostatečně velký (jako třeba fotka), který pokryje celou stránku (dnes asi nejideálnější rozměr fotky 1920x1080 px) nebo si zvolíte tzv. tapetu (nebo taky pattern), nějaký výřez, který se bude neustále opakovat (pozor aby vzory na sebe navazovaly a nebyl vidět přechod obrázků)... Například jsem našla tento obrázek... Takže zapíšeme background: url(ADRESA OBRÁZKU):



 A pozadí vypadá následovně...


Další možností je udělat si třeba i jen pás nahoře a zvolit barvu pozadí... Provedeme zkombinováním obou předchozích variant:

background: #BARVA url(ADRESA) repeat-x top;

Repeat-x znamená, že tapeta se opakuje po přímce x (jako v matematice) a top, že se zobrazuje od vrchu... V příkladu udělám černé pozadí:


A pozadí vypadá takto...



Tak co myslíte? Je to dostatečně srozumitelné? :-)


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Pre istotu som sa už poučila a najprv si tvoje návody skúšam na skúšobnom blogu až potom ich dám presne na môj oficiálny, ale zatiaľ som sa v nich vynašla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) taky vždycky dělám na zkušebním blogu, je to jistější :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne