MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

13 června, 2016


Červený vrch jsem si vybrala na četbu už celkem dávno. Lákala mě obálka a hlavně to téma. Tou dobou jsem klidně koukala na filmy se zombie, na seriál Walking Dead a mnoho dalších. Ale tak nějak z toho přicházely noční můry a tak jsem to vzdala :-P. Po tom, co jsem slyšela, že v Červeném vrchu je i romantická zápletka, řekla jsem si, že bych to přece jen mohla zvládnout. A když se kniha objevila v Levné knize, přesvědčilo mě to úplně.

Vyprávění se ujímá hned několik postav, které se postupně střídají v jednotlivých kapitolách. Občas to pro mě bylo matoucí, musela jsem se vrátit a zjistit, čí pohled to právě je. Navíc je docela vtipné, jak si autorka vymyslela jejich vzájemné zaplétání osudů a to, jak se neustále rozdělují a zase schází. Jejich životy jsou spletené už od samého začátku katastrofy, aniž by o tom věděly. Nakonec je to svede dohromady a společně se snaží přežít.

Kniha jako taková není vyloženě hororová. Na druhou stranu jsem se ale chvílemi trochu bála. Hlavně jsem nesnášela ty detailní nechutné popisy :-) Nic pro slabší povahy, i když je pravda, že to mohlo být i horší. Četlo se to dobře a rychle. Autorka má výborný styl psaní, poutavý, čtivý a zajímavý. Spousta věcí byla předvídatelná, někdy až příliš. Překvapení bylo velice málo. Přesto to knize neubralo.

Postavy působí obyčejně a stereotypně. Takže nečekejte nic výjimečného. Nehledě ani na klasické vztahové klišé. Je pravda, že romantické zápletky byly až moc přeslazené a některé zamotané vztahy bych rozhodně oželela. Především i samotný závěr, který byl na mě už příliš. Kdybych měla na vahách srovnat jednu stranu jako horor nebo thriller (nebo prostě tu strašidelnou a temnou stránku) a na druhou stranu mezilidské vztahy, romantiku a různé zápletky, asi by převážila ta druhá strana, které bylo věnováno více místa. Kdyby autorka v tomto směru trochu ubrala, asi by se mi kniha líbila ještě víc.

Našlo se tam i pár překlepů. Horší však byly chyby z autorčiny strany. Nějaké nesrovnalosti nebo jsem to špatně pochopila, těžko říct. Jako například, když o jednom páru nejdříve psala, že nejsou manželé, pak najednou byli. Nebo když se zmínila o jednom městečku, ve kterém žilo maximálně sto obyvatel. Příště zase tři stovky...
 
Přestože má kniha své mouchy a problémy a není to nic světoborného, tak se výborně četla a rozhodně byla napínavá a poutavá. A to u mě získalo velké plus. Za mě se určitě povedla. Nikdo nejsme dokonalí a tak si myslím, že čtyři hvězdičky jsou víc než dostačující :-)
 

O podlahu se znovu roztříštilo sklo a tentokrát ze svatyně do kuchyně proniklo zaúpění, při kterém stydla krev v žilách.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Červený vrch
Red Hill
-
-
Jamie McGuire
Jana Pacnerová
Sci-fi
2013 originál /2014 překlad
328
Fortuna Libri
978-80-7321-830-0

Anotace Databazeknih.cz:
Jak se zachovat, když ten, pro koho byste položili život, vám o něj začne usilovat?
Scarlet je rozvedená, pětatřicetiletá matka dvou dcer a pracuje jako rentgenová laborantka. Je pátek odpoledne a má službu v nemocnici, dcery poslala na víkend za otcem. Na příjem přivážejí umírající, ošklivě pokousanou a vyhublou dívku, a její rentgenový snímek prozrazuje to, o čem se v lékařských kruzích s hrůzou již pár dnů hovoří. Z Evropy se šíří záhadný virus a svět je zachvácen pandemií, která postupuje neuvěřitelně rychle. Projevuje se nesnesitelnou bolestí břicha a bleskovým úbytkem váhy, a pak už je jen smrt. Mrtví však nenacházejí klid, ale mění se v šouravé zombie, a hledají, čím by ukojili svůj neutišitelný hlad. Vábí je lidské maso a lačně se na ně vrhají. Jedinou obranou živých je rychlost a zásah do mozku zombie.
Scarlet se upne k tomu, aby zachránila své dcery za každou cenu. Musí je odvézt na jediné bezpečné místo k přežití, které zná. Na ranč Červený vrch.
Román Červený vrch vás uchvátí od první stránky a nepustí až do omračujícího závěru. Autorka bestsellerů Jamie McGuire se zde předvedla v nezapomenutelné formě.


Pochopil jsem, jak to myslí, a poprvé jsem si uvědomil, že klamu sám sebe. Neexistoval nikdo, koho se nákaza nedotkla.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

Databazeknih.cz: Jamie McGuire se narodila v Tulse ve státě Oklahoma. Navštěvovala Northern Oklahoma College, University of Central Oklahoma a Autry Technology Center, kde promovala s titulem v oboru Radiografie.
Jamie nyní žije v Enid, ve státe Oklahoma, se svými třemi dětmi a manželem Jeffem, který je skutečný, živý kovboj. Sdílejí svých 30 akrů s pěti koňmi, třemi psy, kohoutem a kočkou.





Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

9 komentářů:

  1. Me se kniha libila. Ocenila bych ale vice zombie a mene mezilidskych vztahu.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Mám jí v knihovně, TWD mám v plánu, ale asi až o prázdninách. Doufala jsem spíše v ten horor a thriller. Tak snad se mi knížka bude líbit. Moc pěkná recenze! :)

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze - utvrdila jsi mě v tom, že asi po knize přeci jen sáhnu, byť jsem dlouho váhala :) Děkuji! :) Měj se pěkně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pekna recenze :-)Knihu neznam, libi se mi obalka :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Původně jsem si knihu chtěla přečíst, ale pak jsem si to rozmyslela, protože byla hodnocena opravdu mizerně. A teď fakt nevím... asi se po ní mrknu v LK a nechám to osudu.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne