MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 května, 2022

 

Vycházející novinky

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v červnu. Knih tisknou opravdu hodně a to každý měsíc. Já jsem se rozhodla ukázat vám některé z nich a třeba vám i něco padne do oka.


» V tomto článku najdete 31 tipů na vycházející knihy.

Fantasy a sci-fi

Krev dvojčat: Kouzlo elfů
Druhá kniha fantasy trilogie Krev dvojčat navazuje na příběh z prvního dílu. Čtenář se tak opět ponoří do velkého množství neznámých a rozmanitých světů a setká se známými postavami: trpasličími dvojčaty - jeskynní chodbařkou Galdrou a runotepcem Gorinem - a dvojčaty elfími - Zelenou pěvkyní Elyami a Tanečníkem v oblacích Elyamurem. I když se tradičně národy Trpaslíků a Elfů nemají příliš v lásce, vydávají se oba páry dvojčat společně na cestu, aby se pokusily vymanit svět z područí Řetězového knížete. V prvním díle sice utrpěli hrdinové příběhu porážku, avšak myšlenka, že by se vzdali, nepřichází v úvahu. Společně se Zimní věštkyní osnují plán, jak Řetězového knížete porazit. Dvojčata tak musí putovat ke čtyřem místům roztroušených po světě, ke čtyřem pramenům elementů Vody, Ohně, Země a Vzduchu, aby získali jejich čistou esenci. Není to však jednoduchý úkol. Nejenže na ně na cestách číhají všelijaká nebezpečí, musejí obstát i v těžké zkoušce, aby esenci získali. Z ní pak mají ukovat mocnou zbraň, která je schopna Řetězového knížete porazit. Tlačí je však čas, neboť i jejich protivník vyslal k pramenům svá dvojčata, skřety -velitele klanu Krvavých řetězů Rezkaie a zaříkávačku duchů Rekut -, aby mu pomohli získat neomezenou vládu nad světem. Závod s časem začíná. Komu se podaří překonat všechny nástrahy a získat potřebné ingredience k dosažení vytyčeného cíle?

Popel a duše
Praze se říká zlaté město, ale Mila v ní vidí nekonečné množství šedi. Má totiž zvláštní schopnost: dokáže předvídat smrt. Lidé, kteří mají zemřít, ztrácejí v jejích očích veškerou barvu. V zoufalé snaze zbavit se tohoto prokletí se zaplete do boje mezi světlem a temnotou. Brzy zjistí, že nebe a peklo jsou úplně jiné, než si představovala. Kterou stranu si vybere?

Řetěz ze železa
Zdá se, že Kordélie Carstairsová má všechno, o čem kdy snila. Je zasnoubená s Jamesem Herondalem - mladíkem, jehož miluje od dětství. Žije v Londýně po boku své nejlepší kamarádky Lucie Herondaleové a Jamesových okouzlujících společníků, kteří si říkají Zbojníci. A nosí legendární hrdinský meč Cortana. Pravda je však mnohem pochmurnější. Oznámené zasnoubení a plánované manželství je lež, která má jen chránit dívčinu pověst. James je totiž zamilovaný do jiné. Meč své majitelce popálí ruku. A ke všemu mezi lovci stínů řádí sériový vrah. Zabíjí pod rouškou temnoty a poté beze stopy mizí. Podaří se hrdince a jejím přátelům padoucha dopadnout? Napínavé pokračování série Poslední hodina, které se čte jedním dechem.


Dcera Sparty
Sedmnáctiletá Dafné zasvětila celý svůj dosavadní život tomu, aby se stala bojovnicí tělem i duší a získala si tak uznání nesmlouvavých obyvatel starověké Sparty. Ale nečekané setkání s  bohyní Artemidou - která drží v  rukou osud Dafnina bratra - převrátí život, který tak pracně budovala, vzhůru nohama. Z  hory Olympu bylo ukradeno devět záhadných předmětů, a pokud se Dafné nepodaří je všechny včas najít, bohové přijdou o svou už tak slábnoucí moc, ve světě smrtelníků zavládne chaos a její bratr propadne hrdlem. S  pomocí Artemidina dvojčete - krásného a až příliš sebejistého boha Apollóna - procestuje Dafné Řecko od Mínótaurova labyrintu po hádanky spřádající Sfingu z Théb, naváže spojenectví s mýtickým hrdinou Théseem a Amazonkou Hippolytou, a postaví se samotným bohům. V  moderním pojetí klasické báje o Dafné a Apollónovi proměňuje Dcera Sparty debutující autorky Claire Andrewsové dobře známou mýtickou tradici zaměřenou téměř výhradně na muže v silné, napínavé dobrodružství se ženou v hlavní roli.

Naše zakázané vášně
Píše se rok 1926 a krvavý konflikt mezi dvěma gangy barví ulice Šanghaje do ruda. V srdci chaosu je osmnáctiletá Juliette Caiová, která má převzít roli dědičky Šarlatového gangu. Proti němu stojí Bílé květy – rivalský gang pod vedením otce Romy Montagova, Juliettiny někdejší lásky. Když však gangstery na obou stranách posedne šílenství, musí se Juliette a Roma společně postavit nadpřirozenému zlu. Jinak už brzo nebude žádné město, kterému by mohli vládnout.

Říše upíra
Od posledního východu slunce uplynulo dvacet sedm let. Celou tu dobu vedli upíři válku proti lidstvu a nyní v moři temnoty přežívá jen pár jiskřiček světla. Gabriel de León je člen Stříbrného řádu, který měl bránit svět před stvořeními noci. Z bratrstva však zbyl už jen on a teď je nucen ve vězení vyprávět svůj příběh. Příběh o legendárních bitvách a zakázané lásce, o ztracené víře a nalezeném přátelství. A hlavně o poslední naději lidstva: grálu.


Ostatní beletrie

 
Chlorid sodný
Šéf oddělení vražd Marcus Jacobsen se setkává se svým nejlepším vyšetřovatelem Carlem Mørckem nad případem, který na něj hluboce zapůsobil. Zaměstnancům oddělení Q začne růst pod rukama nepříjemná spleť případů. Zvláštní úkol donutí Carla, Asada, Rose a Gordona, aby se semkli pevně dohromady. Poté co se oddělení Q ponoří do vyšetřování úmrtí výrazných osobností, která byla zatím považována za sebevraždy nebo neštěstí, odhalí v nich daleko horší vzorec jednání a vše nasvědčuje tomu, že zanedlouho zemře další člověk. Aby zabránili kruté smrti, pustí se v obtížné době proticovidových opatření s typickou dávkou humoru a soudržnosti do zavilého boje o čas. Jenže mezitím se z Carlovy minulosti jako had, který konečně zavětřil svou kořist, vynoří docela jiný případ.

Vražedná mysl
Samanthu Brownovou, mladou vysokoškolačku, nalezli doma v posteli s proříznutým hrdlem a nožem v ruce. Bez zjevných známek násilí či boje. Působí to jako jasný případ sebevraždy. Podivná reakce dívčiných rodičů však tuto teorii zvrátí a inspektorka Kim Stoneová pochopí, že tady šlo o vraždu. Jak ji však vyšetřit, když všechny stopy už jsou nenávratně ztracené? Nikdo nezajistil DNA ani otisky prstů a tým kriminalistů nemá k dispozici nic víc než několik fotografií těla. A informace o Farmě jednoty, zdánlivě neškodném uzavřeném společenství, v němž dívka žila. Zjistit o něm něco víc bude těžké. Jedině že by do něj Kim nasadila svého člověka. Netuší ale, co všechno tím riskuje…

Vláda teroru
Po bouřlivém období v americké politice se k moci dostává nová vláda. Ministryně zahraničí Ellen Adamsová je rozhodnutá svůj úkol plnit zodpovědně, ale čelí strašlivé mezinárodní hrozbě… Jak Ellen rozplétá devastující účinky předchozího prezidentského období na mezinárodní politiku, objeví se znepokojivé otázky. Co když předchozí prezident nebyl jen neschopný lídr? Co když zradil svou zemi? Vláda teroru je strhující a oceňovaný thriller, který společně napsaly Hillary Rodham Clintonová, bývalá ministryně zahraničí Spojených států, a Louise Pennyová, uznávaná a oblíbená autorka řady napínavých bestsellerů.

Černý korál
Když začne floridská policejní potápěčka rozplétat dávno odložený případ, netuší, že tím vypudí z úkrytu mnohonásobného vraha… Sloan McPhersonová, vyšetřovatelka z Programu podvodního pátrání, objeví na dně kalného floridského jezírka starou dodávku. V útrobách vozu tlí mrtvoly čtveřice mladých lidí, kteří před třiceti lety zmizeli po návštěvě rockového koncertu. Úřady se domnívají, že šlo o tragickou nehodu, Sloan je ovšem přesvědčená, že se stali obětí vraždy – a důkazy navíc ukazují na dlouhý řetězec neobjasněných zmizení po celé Floridě! Sloan prohledává teplé temné vody, kde loví přirození predátoři, přitom ovšem ví, že ten ze všech nejnebezpečnější dosud číhá kdesi nad hladinou…


 
Matky
Nadia Turnerová je krásná, avšak rebelující a smutkem zmítaná sedmnáctiletá dívka. Luke Sheppard je syn místního pastora, který býval fotbalovou hvězdou. Zranění ho ale přimělo skončit a teď obsluhuje v bistru. Oba jsou mladí a ani jeden z nich nehledá nic vážného. I přesto je výsledkem tohoto teenagerského románku těhotenství a následné tajnosti mají dopad, který daleko přesahuje jejich mládí. Nadia skrývá pravdu přede všemi, včetně své nejlepší kamarádky Aubrey. Roky rychle ubíhají. Nadia, Luke a Aubrey už jsou dospělí, a ještě pořád sklízejí plody rozhodnutí, která onoho léta učinili. Chyceni v milostném trojúhelníku, kterým jsou nuceni opatrně manévrovat, se snaží najít odpověď na vtíravou otázkou: Co kdyby se tenkrát rozhodli jinak?

Jako hvězdy v temné noci
Alice Wrightová doufala, že sňatkem s pohledným Američanem Bennettem Van Clevem unikne sešněrovanému životu v Anglii. Jenže ani její manželství, ani život v zapadlém koutě Kentucky se nevyvíjí tak, jak si představovala. Nadšeně tedy uvítá možnost zapojit se jako dobrovolnice do projektu takzvané Koňské knihovny, který má za úkol šířit literaturu a vzdělanost v odlehlých oblastech Appalačských hor. Alici, Margery a tři další odvážné ženy čeká cestování na koních nebezpečnou divokou krajinou, boj s předsudky místních lidí vůči ženám, přistěhovalcům i lidem jiné barvy pleti, ale také nádherné ženské přátelství, soudržnost i láska. Jojo Moyesová ve svém nejnovějším románu tentokrát přináší výpravné historické drama z dob americké hospodářské krize, vycházející ze skutečných událostí.

Bridgertonovi – prequel: Za vším hledej Bridgertonovy
Oblíbená série o rodině Bridgertonových se vrací v čase na konec 18. století k mladé Billie Bridgertonové, jejíž temperament se později projeví v mnoha dalších generacích. Billie je umíněná, nechová se jako dáma a celé dětství strávila potloukáním se po venkově s bratry Rokesbyovými. Předpokládalo se, že jednoho z nich si nakonec vezme. Jen ten třetí, nejstarší, pro ni není vhodný, a ona by ho stejně nechtěla, ani za nic. Vždyť George je tak upjatý a nudný. Když se postupně začnou poznávat, vidí se vzájemně v čím dál příznivějším světle, ale než si cokoliv stačí říct, hrozí rodině tragická ztráta – Edward Rokesby se v americké válce pohřešuje a dost možná je i mrtev…

Polibek na Mykonu
Izzy si prázdniny představovala jinak, místo práce zpěvačky hlídá na výletní lodi děti. A její bývalý si zatím užívá s někým jiným. A tak se Izzy rozhodně strávit příjemné odpoledne na Mykonu. Zach se na ostrově narodil, ale nyní se dostal do sporu s rodinou kvůli rodinnému dědictví. Když na sebe Izzy a Zach náhodou narazí, přeskočí jiskra. A i když se ani jeden z nich neplánuje zamilovat, nebudou nakonec pro sebe ti praví?

 
 
Všechna ta těla
Je léto roku 1958 a Americký středozápad sužuje série podivných vražd. Těla obětí jsou nalezena bez jediné kapky krve a krev není ani nikde okolo. V září stejného roku je uprostřed těl zmasakrované rodiny Carlsonových nalezena Marie Catherine Haleová. Je celá od krve, ale krev není její. Svůj příběh se rozhodne vyprávět Michaelovi – synovi místního šerifa. Dokáže začínající novinář zjistit, co se stalo? Jak se mezi mrtvými těly ocitla tato dívka?

Štvanice
Den komisaře Paula Starského začíná špatně. Jeho žena žádá o rozvod, jeho milovaný pes umírá a v jednom pařížském bytě někdo drží rukojmí. Výsledkem jsou dvě oběti a stopy, které Paula s kolegyní Yvonne Chenovou dovedou ke známé bioložce Chloé de Talense. Starski tomu odmítá uvěřit – vždyť právě do Chloé se v mládí bezhlavě zamiloval. Aby prokázal její nevinu, vrhá se do vyšetřování… a vražedná smyčka se brzo začíná stahovat i kolem jeho krku.

Za svitu měsíce
Nina Argentová nestojí o tradiční život italské venkovanky. Jako dcera tvrdohlavé porodní báby je odhodlaná si o vlastním osudu rozhodovat sama. Pak však její bratr emigruje do Ameriky a ona matce slíbí, že ji nikdy neopustí. Když se do jejich horského městečka nakrátko vrátí kamarád z dětství Pietro Pante, přeskočí mezi nimi jiskra. V téže době ovšem Mussolini v zemi vyvolá politické napětí. Sotva se vztah obou mladých lidí prohloubí, musí se Pietro znovu vrátit do práce v amerických uhelných dolech. Nina je rozpolcená mezi touhou odjet za ním a mezi odpovědností vůči Itálii i vlastní matce. V době, kdy Mussoliniho fašisti uvrhnou celou zemi do chaosu a rodné městečko terorizují němečtí nacisti, stává se z každého dne boj o přežití. Společná budoucnost s Pietrem začíná vypadat velmi nejistě, protože spolu ztratí kontakt, navíc Nininy sny o budoucím životě ohrožuje i nacistická okupace a nepřítel, kterému se musí postavit úplně sama…

Hon na knížete Draculu
Když Audrey Rose Wadsworthová se zděšením odhalila pravou identitu Jacka Rozparovače, potřebuje utéci Londýnu i svým zdejším vzpomínkám. Společně s arogantním, ale okouzlujícím Thomasem putuje až do temného srdce Rumunska, kde se nachází jedna z nejlepších škol soudní medicíny v Evropě... a stejně tak i další známý vrah, Vlad III., se svou legendární krvežíznivostí. Ale Audreyin životní sen je brzy znehodnocen brutálními nálezy na chodbách hrozivého školního zámku, načež je dívka donucena vyšetřovat zvláštně povědomé vraždy. A to, co najde, v ní opět probudí její příšerné strachy. V tomto pokračování strhujícího debutu Kerri Maniscalco, Po stopách Jacka Rozparovače, se setkáváme s dalšími bizarními vraždami v zámku Vlada III., též známého jako Vlad Dracula. Mohly by to být vraždy podle předlohy... Nebo se zvrácený zabiják vrátil do světa živých?
 

 
Dvakrát za uherský rok
Seznámili se během jejího čtrnáctidenního pobytu v Londýně, kam vyrazila s babičkou na oslavu ukončení střední školy, a takřka okamžitě se do sebe zamilovali. Společně se dělí o své naděje a sny a také nejintimnější tajemství. Tate se Samovi – jako vůbec prvnímu a jedinému člověku na světě – svěří, že je pečlivě utajovanou dcerou jednoho z neslavnějších herců, a když ji její láska zradí, má pocit jako by se jí jednou provždy zhroutil svět. O čtrnáct let později je z ní ale úspěšná herečka, filmová hvězda stopovaná bulvárem, pro kterou je zklamání z prvního vztahu jen vzdálenou, byť stále bolestnou vzpomínkou. Připravuje se na hlavní roli ve filmu, kde se má poprvé setkat při práci se svým otcem, a ani ve snu netuší, koho při natáčení potká. Samozřejmě Sama, z kterého je scenárista připravovaného filmu a především nesmírně atraktivní sebevědomý muž, ještě přitažlivější, než jak si ho pamatuje z mládí. Setkání s člověkem, který ji zradil, ji staví před těžká rozhodnutí: Je špatnost a zrada ospravedlnitelná dobrými úmysly? Může se to, co člověk většinou zažije jen jednou za život, stát dvakrát?

Čarodějky ze Salemu
Slavné drama klasického amerického autora čerpá ze skutečných událostí z konce 17. století v americkém městečku Salem kdesi v Massachusetts, ale odkazuje k Millerově současnosti a k protikomunistickým honům na čarodějnice mccarthyovské éry, jejichž obětí byl i sám autor. Na počátku příběhu stojí žárlivost – mladá služka Abigail svede ženatého farmáře Johna Proctora, a když se jí nepodaří udržet jeho náklonnost, rozpoutá ve farnosti davovou hysterii z přítomnosti ďábelských sil. Přijíždí vyšetřující soudce a začne nejproslulejší čarodějnický proces všech dob, počty křivě obviněných žen jdou do desítek, nakonec dojde i na Proctorovu manželku, jíž se chce Abigail pomstít.

Její keřík
Všechno se pokazilo, když jsem mu zastřihla keřík. A ne, není to to, co si myslíte. Jsem profesionálka. Klient si mě najal, abych zastřihla křoví v jeho zahradě a ozdobila ho na večírek. Omylem jsem ho proměnila v něco, co se rýmuje se jménem „Denis“. Představte si moje překvapení, když se umělecký svět rozhodl, že to je mistrovské dílo. Byly za můj keřový průšvih zodpovědné moje hormony? Asi bych se nedivila, kdyby tomu tak opravdu bylo. Když jsem poprvé potkala Harryho Barnige, můj mozek se přepnul do módu neadrtálky. Trápily mě ponižující představy, v nichž mě praštil po hlavě a unesl do jeskyně. Přišla jsem o velkou část slovníku a možná mi ukápla i slina. Ale nemohla jsem se na to soustředit. Na něj. Potřebovala jsem tuhle práci, abych mohla splnit sen své mladší sestře. Dosud jsem v profesionálním a soukromém životě dokázala všechno pokazit, ale jsem pevně rozhodnutá, že tohle vyjde. Takže, když mi pan Idol ženských srdcí nabídl, že mi pomůže zvládnout moji neúmyslnou uměleckou kariéru, nemohla jsem mu říct ne.

Únikovka
Sedm navzájem si neznámých lidí se nechává odvézt na neznámé místo, aby se zúčastnili psychologického experimentu známého univerzitního profesora Andrease Zargerta. Ve stejný okamžik, kdy se účastníci experimentu ocitnou v první únikové místnosti, zjišťuje policie spolu s profesorem, že tito lidé nedorazili na určené místo experimentu, ale místo toho zmizeli beze stopy. Spolu s nimi zmizela také studentka psychologie Hana Preussová. Ta se ocitá na neznámém místě se ztrátou paměti. Těchto osm lidí nakonec musí společně doslova bojovat o přežití cestou z jedné únikové místnosti do druhé, přičemž každá je nebezpečnější než ta předchozí. Místo experimentu se tito lidé stávají figurkami ve hře. Otázka však je, v čí hře? Kdo tady tahá za nitky? Jakou roli hraje profesor Zargert? A proč je tam jeho bývalá studentka Hana? Vzpomene si Hana včas, aby si zachránila život svůj a možná i někoho dalšího?



Dům na rozhraní
Během svého rybářského výletu naleznou Tonnison a Berreggnon v rozvalinách zchátralého domu kdesi v Irsku starý deník. Jeho stránky jim odhalí neuvěřitelné zážitky někdejšího obyvatele domu. Nejprve jej dle zápisů začala ohrožovat jakási humanoidní, kancům podobná monstra, vylézající z pukliny nedalekého Ďáblova Chřtánu, která zranila jeho psa a úporně se snaží dostat do domu. Poté pisatel zažil jakýsi parapsychologický výlet do krajiny jiných světů. Čas začne ubíhat rychleji a rychleji, dny a noci se střídají během vteřiny, zrychlený čas a jakési vychýlení prostoru autorovi umožní stát se svědkem zániku sluneční soustavy a vzniku nových světů. Nedobrovolný poutník vesmírem objevuje astrální a pozemskou dualitu dobra a zla, otevírá cestu dalším netvorům z jiných dimenzí a pozoruje šílený let kosmických těles. Zmar lidských nadějí a tužeb se promítá do celé fantazmagorické kosmologie...

Pěšec
Bezcitný miliardář odhodlaný dosáhnout své pomsty. Žena, která může ztratit víc než jen své panenství. A smyslná hra, která je oba zlomí. Gabriel Miller ji vyhraje v aukci a má třicet dní na to, aby si s jejím tělem dělal, co chce. Ona nemá jinou volbu, než se poddat jeho vůli, přestože ví, že je to muž, který zničil jejího otce, a který v první řadě může za to, že se musí prodávat v aukci jako dobytek. Zachrání ji bývalý snoubenec? Přijede pro ni jako rytíř na bílém koni? Nebo dobrý rodinný přítel, kterého vždycky považovala za hodného strýčka, ale který v ní vidí smyslnou ženu a nabídne jí manželství? Nebo se stane nějaký zázrak a její uchvatitel se nad ní smiluje a nechá ji jít? To sotva, protože ona je všechno, po čem kdy toužil. Může si užít každičký kousíček jí, ale nesmí se do ní zamilovat. Bez ohledu na to, jak sladce se mu poddává. Jenomže jeho předsevzetí velice záhy bere za své.

Rytíř
Genevieve Daylee nečekala, že bude v den svých sedmadvacátých narozenin stát před soudcem. Ale v poslední době se toho stalo tolik neočekávaného, že to čekat mohla. Její matka, žena, kterou vždy obdivovala a zbožňovala, je pryč a zůstaly po ní tajemství a lži. Nevlastní bratr ji nenávidí a otec, s nímž se setkala u matčina hrobu, je stejně cizí jako Isaiah Reynolds, který teď stojí před soudcem vedle ní. Isaiah je její zachránce. Ačkoli spíš než princ na bílém koni je to rozervaný rytíř v pomačkané zbroji. Ví o něm jen to, že pracuje jako automechanik, ale ode dneška s ním bude sdílet život. Právě se totiž stal jejím manželem.

Sen pana Darcyho
Londýnská společenská sezona je v plném proudu, večírky se střídají s hostinami a plesy, mladí lidé prožívají první lásky a navazují vztahy, někdy možná na celý život. I Phoebe Hawkinsová, neteř pana Darcyho, uvěřila, že našla toho pravého. Co na tom, že Arthur Stanhope je z rodiny whigů, kdežto Hawkinsovi jsou toryové. Avšak Phoebin otec je zásadně proti – tvrdí, že Arthur je prostopášník. Nešťastná Phoebe se uchýlí na Pemberley, venkovské sídlo Darcyových, kde jí dělá společnost vlídná a dobrosrdečná kamarádka Louisa Bingleyová. Bohužel na Pemberley dorazí i postarší tyranská příbuzná, postrach rodiny i služebnictva, bez jejíž přítomnosti by se všichni snadno obešli. Snad se Phoebe podaří rozptýlit chmury přípravami na letní ples… Cožpak se nemůže stát, že při něm obě dívky najdou každá svého vyvoleného? Kniha Sen pana Darcyho, v níž se setkáváme s živě vykreslenými postavami pevně zakořeněnými ve způsobech a stylu doby Jane Austenové, je nezapomenutelnou kombinací romantiky, pletich, společenských skandálů, přátelství – a v první řadě lásky.
 

 
Příbuzní pana Darcyho
Venkovský duchovní pan Collins, muž s poněkud méně obratným myšlením, se před lety ucházel o Elizabeth Bennetovou, ale když byl odmítnut, oženil se s její přítelkyní Charlottou, které nevadila jeho pompéznost a nevelká nápaditost. Collins se nyní stal biskupem v Riponu a s Charlottou mají dvě dcery na vdávání. Starší dcera, také Charlotta, je neobyčejně půvabná a obdivovatelé se kolem ní jen rojí. Zdá se, že navzdory skromnému věnu má nejlepší vyhlídky na vynikající sňatek. Mladší Eliza není tak jednoznačně krásná, ale je navíc obdařena bystrým intelektem, takže se hodně podobá své kmotře Elizabeth Darcyové. Podle názoru jejího otce je jí to však spíš na škodu… Další román talentované a úspěšné pokračovatelky Jane Austenové ze série sledující osudy vedlejších hrdinů Pýchy a předsudku nepochybně zaujme všechny milovnice těchto nadčasových příběhů naplněných romantikou, pletichami, skandály, přátelstvím – a především láskou.

Oheň mezi námi
Byl jednou jeden kluk, kterého jsem milovala. Logan Francis Silverstone a já jsme byli úplné protiklady. Já jsem ráda tancovala, zatímco on mnohem radši jen klidně stál. On byl tichý, zatímco já jsem si neustále pouštěla pusu na špacír. On ze sebe stěží vymáčkl úsměv, a já se odmítala mračit. Té noci, kdy jsem uviděla temnotu, která v něm skutečně žila, jsem nedokázala odvrátit zrak. Společně jsme byli zlomení, a přesto jako jeden celek. Nebyli jsme si souzeni, a přesto jsme chtěli být spolu. Byli jsme jako dvě hvězdy zářící na noční obloze, jež hledají lepší zítřky. Až do toho dne, kdy jsem ho ztratila. Zahodil náš vztah jedním ukvapeným rozhodnutím – rozhodnutím, které navždycky všechno změnilo. Byl jednou jeden kluk, kterého jsem milovala. A na pár nádechů, pár šepotů, pár okamžiků jsem si myslela, že on mě taky miloval.


Čeští / slovenští autoři


Tma pod srdcem
Za událostmi z minulého léta by Lena nejraději udělala tlustou čáru. Nečekaná žádost o pomoc ji však přivede zpět do Lukášova penzionu, kde odhalí znepokojivé tajemství. Kvůli němu se vydává přes Temný Nav k Ostrovu neviňátek, aby našla duši nenarozeného dítěte. Kostějovo království je ale nebezpečnější než kdy dřív a Leně by se velmi hodila Divišova pomoc. Dokáže úkol splnit? Odolá nové hrozbě, která se Temným Navem šíří?

Kruhy na rybníku
Matěj a Sofie – možná se měli potkat dřív, ale změnilo by to něco na osudovém vztahu muže o pětadvacet let staršího než jeho partnerka? Na „možná“ se nehraje a náhody neexistují, nezbývá než navzdory okolnostem nepřestávat skládat složitou vztahovou mozaiku, které stále něco chybí k úplnosti. Román o jednom vztahu a mnoha událostech rodinných i společenských, které nás někdy potopí, jindy vynesou nad hladinu.

Krevní msta
Jak poznat, kdo je přítel a kdo nepřítel? Hranice se stírají a nikdo nemá pevnou půdu pod nohama. Každý po něčem touží a neváhá pro to udělat cokoli. Eldar doufal, že se mu podaří uprchnout a zachránit Janu. Mohli by se přidat k boji proti Alarovi Zarnskému. Ale znělo to naivně a on zjistil, že nemá šanci — pokud je osobní hračkou paní Černých ještěrů. Lianea se zahalila do Stínu a Klan Pavouka jí ležel u nohou. Co víc by si mohla přát? Vzdala boj o svou duši. Bylo tak snadné rozplynout se v temnotě, to by se však nesměla objevit jiskřička naděje. A spolu s ní chuť zase žít. Jana se uzavřela do svého světa, aby unikla bolesti. Ale svůj strach přetaví v odhodlání, protože její přátelé ji potřebují a v srdci jí hoří touha po pomstě.


Tak co, zaujalo vás něco?


 

Můj seznam přání


... aneb to, na co se chystám já. Co mi padlo do oka obálkou, dějem nebo díky oblíbenému autoru...

Top výběr

Na nákupy či recenze mě tentokrát neoslovilo nic...
 

Zaujalo mě

V zájmu mám dvě knihy. Obě jsou ya, kterým se snažím už vyhýbat. Ale v prvním případě jde o svět Lovců stínů, který jsem měla vždycky ráda a nejsem si jistá, jestli ho už opouštět (a pamatovat si jen to dobré) nebo zkoušet dále. A v druhém případě, historie, Římani, Sparta... co dodat... :-)

Řetěz ze železa
Zdá se, že Kordélie Carstairsová má všechno, o čem kdy snila. Je zasnoubená s Jamesem Herondalem - mladíkem, jehož miluje od dětství. Žije v Londýně po boku své nejlepší kamarádky Lucie Herondaleové a Jamesových okouzlujících společníků, kteří si říkají Zbojníci. A nosí legendární hrdinský meč Cortana. Pravda je však mnohem pochmurnější. Oznámené zasnoubení a plánované manželství je lež, která má jen chránit dívčinu pověst. James je totiž zamilovaný do jiné. Meč své majitelce popálí ruku. A ke všemu mezi lovci stínů řádí sériový vrah. Zabíjí pod rouškou temnoty a poté beze stopy mizí. Podaří se hrdince a jejím přátelům padoucha dopadnout? Napínavé pokračování série Poslední hodina, které se čte jedním dechem.

Dcera Sparty
Sedmnáctiletá Dafné zasvětila celý svůj dosavadní život tomu, aby se stala bojovnicí tělem i duší a získala si tak uznání nesmlouvavých obyvatel starověké Sparty. Ale nečekané setkání s  bohyní Artemidou - která drží v  rukou osud Dafnina bratra - převrátí život, který tak pracně budovala, vzhůru nohama. Z  hory Olympu bylo ukradeno devět záhadných předmětů, a pokud se Dafné nepodaří je všechny včas najít, bohové přijdou o svou už tak slábnoucí moc, ve světě smrtelníků zavládne chaos a její bratr propadne hrdlem. S  pomocí Artemidina dvojčete - krásného a až příliš sebejistého boha Apollóna - procestuje Dafné Řecko od Mínótaurova labyrintu po hádanky spřádající Sfingu z Théb, naváže spojenectví s mýtickým hrdinou Théseem a Amazonkou Hippolytou, a postaví se samotným bohům. V  moderním pojetí klasické báje o Dafné a Apollónovi proměňuje Dcera Sparty debutující autorky Claire Andrewsové dobře známou mýtickou tradici zaměřenou téměř výhradně na muže v silné, napínavé dobrodružství se ženou v hlavní roli.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne