MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 února, 2022

  

Recenzní kniha


Spousta čtenářů musela na knihu čekat přes tři roky, na pokračování Polovičního krále. Jelikož já se k prvnímu dílu dostala později, nebylo to pro mě tak dlouhé. A přesto jsem si z jedničky mnoho nepamatovala. Při čtení druhého dílu to však není potřeba, protože kniha funguje dost dobře i samostatně.

Co na knize rozhodně oceníte, tak autorův styl psaní, bohatý jazyk a to, jak obrovský svět dokázal stvořit. V knize najdete i pěkné a detailní mapky, i když jsem v nich zrovna ne všechno našla, protože je tam zapsáno opravdu hodně věcí a jsou docela malé. Na jednu stranu se do příběhu začtete a budete si užívat každý střípek, který kniha poskytne. Jen málokdy se mi podaří narazit na tak propracovanou fantasy, pro jejímž čtení bych si připadala jako v nějakém seriálu, který plyne tempem lidského života.

Ale na druhou stranu se budete pohybovat neskutečně pomalu po dětských krůčcích a v ději se dostanete jen o kousek. Jelikož se rozpitvává opravdu vše. Hodně velká a obsáhlá kronika, kterou jsem nejednou srovnávala s Hrou o trůny. Určitě se nenechte ani zaskočit tím, že se budete pohybovat ve více časových liniích. Což mi došlo snad až někde mezi dvou stou a tří stou stránkou :-D.

Ten, kdo si užívá tento styl příběhů, si určitě přijde na své. Zařadila bych to mezi nejlepší českou fantastiku, přestože nedávám plné hodnocení. Pro mě to každopádně bylo hodně, hodně dlouhé, až zbytečně. Čím déle trvalo se dostat ke konci, tím více se moje pozornost ztrácela. Což je škoda, protože je to výborné a po obsahové i jazykové stránce se mi to líbí, i když žádná z postav mi do oka zrovna nepadla. Ale doporučila bych nějaké ty škrty, protože v těchto knihách přece nejde o kvantitu stránek, ale o kvalitu a bohatost děje a postav.

Nicméně nevím, jestli budu pokračovat. Série by měla mít dokonce až šest dílů a pokud bude každá kniha trvat tři roky do vydání, tak to čekání mě dvakrát neláká...


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Třetí ucho
Třetí ucho
Ptačí srdce
2
-
Fantasy
2022 originál
760
Host
978-80-275-0822-8

Anotace:
Z jednadvaceti krajin jich zůstalo deset. Trat’Hys by nejspíš plakal.
Erenézie se hroutí Darovi pod rukama, proč ale řešit nemocné království, když má člověk víno a děvky? Utéct před problémy Dar’Hys ještě dokáže, ať už na sever, nebo na jih, ovšem jeho vnitřní démoni jsou pořád s ním.
Poté co Rohatí přitloukli jeho
otce ke kůlu, stává se mladý Oldenik pánem Železného Listu. Bohové však umějí být krutí, a tak chlapci vyrvou jeho dědictví z rukou dřív, než byste řekli medový koláček. Doposud bylo nejdůležitější věcí v jeho životě dosyta se najíst. Od nynějška je to přežít.
A nakonec je tu Iko, věhlasný erenézský lékař, který měl ve svých rukou osudy králů, knížat, pánů, válečníků i obyčejných smrtelníků. Jeho životním cílem není nic menšího než zvítězit v souboji s bohy — a je odhodlán pro to obětovat téměř vše. Avšak k úspěchu vede věru trnitá cesta, na níž je potřeba platit tím nejcennějším.
 

Kde koupit knihu

Knihu Třetí ucho zakoupíte v nakladatelství Host 

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorovi

foto: Host
 

Databazeknih.cz: Jan Hamouz - Narodil jsem se v Litoměřicích roku 1986 a to přesně 15. února. Jarda Jágr, Katka Neumannová, já… Zatím neslavíme společně, ale to chce čas.
Rodinu jsem měl báječnou a v tom ohledu se dodnes nic nezměnilo. Právě jim patří mé díky za předané zkušenosti, moudra a dovednosti a za trpělivost při mých čas od času nesnesitelných dětských/pubertálních výlevech. více...


 Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne