MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

07 února, 2022

  

Recenzní kniha


V jabloňovém sadu je kniha plná tajemství. Velká část děje se opravdu odehrává na farmě s jablečným sadem. Navíc autorka doplnila knihu různými venkovskými recepty. Z počátku jsem myslela, že se budou všechny týkat tohoto ovoce, ale nakonec se začaly objevovat i jiného druhu. A abych neodbíhala od tématu, jaká že to jsou tajemství?

Tess pracuje pro aukční síň, hledá ztracené poklady, rodinné památky, oceňuje je, vrací majitelům nebo se je snaží prodat. Tahle práce je pro ni celý život a je jí absolutně posedlá. Hodně cestuje a na nic jiného nemá čas. Ani na pořádnou dovolenou. Upnula se na ni tak moc, protože jí z rodiny zůstala jen matka, se kterou nemá zrovna blízké vztahy, jelikož pracuje obdobně jako ona a celý její život kvůli práci neustále cestuje po světě, takže ji moc nevidí. Jenže jednoho dne zjistí, že není tak úplně sama a má rodinu, o které nevěděla.

A tím se rozjíždí jeden velký kolotoč. Vydá se seznámit se svou rodinou a odhalit minulost. Ta je poněkud zamotaná a rozhodně ji nerozplete ihned. Chce to špetku pátrání a také přemlouvání osob, které o tom něco ví. Samozřejmě se situace ještě zkomplikuje a musí využít svých pracovních dovedností, aby našla rodinné dědictví.

Celé se to výborně četlo a vždycky jsem se těšila na další stránky. Většina knihy mě moc bavila právě díky těmto historickým předmětům, ale i kvůli konkrétním faktům, které jsou zmiňované. V dění se vracíme do mládí Tessiny matky, ale i mnohem dál, až do druhé světové války. Skrz jednotlivé generace členů rodiny. Tohle odhalování i pátrání po ztraceném předmětu mě neskutečně bavilo. Samozřejmě jedním ze zvratů je i postupně se vyvíjející romantická linka.

Bohužel ta ke konci převezme otěže a kniha se tak vydává směrem klasického ženského románu, kdy se řeší jen vztahy, romantika, láska až za hrob a podobně. Prostě to tak sklouzává a Tess se razantně změní. Což mi v těch pár dnech (nebo jak dlouho to trvá) nepřipadá až tak reálné a uvěřitelné. Nehledě na to, jak to působí kýčovitě a přeslazeně. A to už není zrovna můj šálek čaje.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
V jabloňovém sadu
The Apple Orchard
-
-
Susan Wiggs
Veronika Kratochvílová
Román
2013 originál / 2021 překlad
416
Metafora
978-80-7625-173-1

Anotace:
Tess Delaneyová se živí pátráním po starých pokladech a jejich navracením právoplatným majitelům. Miluje objasňování historie a vyplňování prázdných míst v srdcích lidí příběhy jejich rodinných dědictví. Kovářova kobyla ale chodí bosa a Tessina vlastní minulost je plná mezer. Otce nikdy nepoznala a její matka věnovala více času spíš cestování než své dceři.
Tess stojí na prahu úspěchu, na kterém usilovně pracovala, takže pro ni není nejvhodnější chvíle začít zpochybňovat své životní volby. Nečekané události a odhalená tajemství ji však nutí vše přehodnotit. Najednou si uvědomuje, že má možná na dosah štěstí, o jakém se jí nikdy nesnilo.
V den, kdy očekává povýšení ve vysoce prestižní aukční síni, ji v její sanfranciské kanceláři navštíví bankéř Dominic Rossi s informací, že na kalifornském venkově žijí její příbuzní, které nikdy nepoznala. Dědeček je bohužel v kómatu, ve své závěti ale právě Tess jmenoval polovičním vlastníkem svého jabloňového sadu. Druhá polovina majetku má připadnout její nevlastní sestře.
Vzhledem k tomu, že Tess vychovávala svobodná matka a nikdy neprovdaná babička, majitelka obchodu se starožitnostmi, je pro ni život v kruhu velké rodiny lákavý, i když nezvyklý. Líbí se jí důstojný Dominic, její vřelá sestra Isabel i život ve městě Archangel v Kalifornii – a díky zkušenostem s historickým výzkumem odhaluje řadu tajemství pohřbených v hlubinách času. Ztracené rodinné dědictví by mohlo přinést finanční i emocionální spásu. A navíc během pátrání začíná chápat skutečnou sílu lásky, společnosti i rodiny.

Kde koupit knihu

Knihu V jabloňovém sadu zakoupíte v nakladatelství Metafora nebo v e-shopu Grada v žánru Romantika, romány pro ženy
 
http://www.arara.cz/product/637353

Informace o autorce

foto: SusanWiggs.com


Databázeknih.cz:
Susan Wiggs (*17.5.1958) je americká autorka soudobých romantických románů.
Autorka svou první „knihu“ vydala s pomocí dětských nůžek, stránek z bloku, vypůjčené sešívačky a tužky číslo 2 již ve svých osmi letech. V Knize o špatných dětech vyprávěla příběhy sebe a svých sourozenců a první vydání v nákladu jednoho kusu se kompletně vyprodalo.

Kvůli bratrově extrémní reakci na toto první dílko byla Susan nucena odejít do exilu, bavíc své kamarády a sourozence anonymními příběhy o ctnostných sestrách a bratrech, kteří je mučili. První milostný román, který přečetla, byla Shanna od jedinečné Kathleen Woodiwissové. Později, vyzbrojena titulem z Harvardu a krabicí „základních“ titulů od Kathleen Woodwissové, Roberty Gellisové, Laurie McBainové, Rosemary Rodgersové, Jennifer Blakeové, Bertrice Smallové a čekoholi dalšího s „planoucí“ či „extáze“ v názvu, se stala učitelkou matematiky, čistě proto, aby ukázala světu, že má i levou hemisféru.

Jedné strašlivé noci, když dočetla knihu, zažila nejhorší noční můru každého čtenáře – byla vzhůru a doma nic ke čtení. Řekla si, že to je asi znamení Vesmíru, takže se přestala vymlouvat, vzala do ruky svůj blok s tužkou číslo 2 a začala s psaním románu s pracovním názvem Kniha o špatných dospělích. Vlastně to tedy byla špatná kniha o nějakých dospělích, ale Susan vytrvala a učila se psát stejně, jako se vyučují skoky padákem – prostě skočíte do prázdna a doufáte, že padák se otevře.

Její první kniha vyšla (bez použití nůžek a sešívačky) v roce 1987. Neschopna trvale opustit své učitelské povolání, Susan často hostuje jako lektor na různých dílnách tvůrčího psaní. Její knihy jsou ceněny pro detailní vykreslení prostředí i postav a složitých lidských osudů a získali také několik prestižních literárních cen. Rovněž se mnoho jejích titulů může pyšnit titulem bestseller.

Susan má i mnoho dalších koníčků, mimo jiné také kickbox, čištění otvíráku na konzervy, ležení v horké vaně zatímco telefonuje se svou matkou, vyřezávání z másla či pěstění vlastních vlasů. Se svou rodinou žije na ostrově.




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

1 komentář:

  1. Knížka dýchá takovým tím poklidným a uklidňujícím dojmem, ale bohužel podle toho rychlého až trochu zbytečného zvratu by mě to taky iritovalo. Líbí se mi moc ta obálka! Děkuji za zprostředkování náhledu do této knihy.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne