MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 února, 2022

 

Vycházející novinky

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v březnu. Knih tisknou opravdu hodně a to každý měsíc. Já jsem se rozhodla ukázat vám některé z nich a třeba vám i něco padne do oka.


» V tomto článku najdete 36 tipů na vycházející knihy.

Fantasy a sci-fi

 

Království těla a ohně (Z krve a popela 2)
Všechno, v co Poppy věřila, je lež – oklamal ji i muž, do kterého se zamilovala. Teď sama netuší, kým bez závoje Panny vlastně je. Ví ale, že pro ni neexistuje větší hrozba než Princ Atlantie. Chce, aby proti němu bojovala, a ona jeho rozkaz ráda uposlechne. Aby našla svého bratra, musí se spojit s nebezpečně svůdným Casteelem Da’Neerem. Je jen otázkou času, než tajemství dvou království vyjdou na světlo. Ale až nebesa začnou krvácet, mohlo by být pozdě.

Monarchové
Čarodějnické sesterstvo, které si říká Vrány, je odhodlané vrátit zase do světa rovnováhu. Poté co zničily prastarý talisman a jen tak tak své sesterstvo zachránily, udělají všechno pro to, aby utajily, že jsou čarodějky. Scarlett se konečně stala předsedkyní Kappy. Po katastrofě, která vedla ke smrti předchozí předsedkyně, se zapřisáhla, že žádná z jejích sester už zlé magii nepodlehne. Ale čekají na ni nástrahy, které si ani nedokázala představit. Vivi konečně ví, jaké je někam patřit. Má všechno, co si přála: sestry z Kappy i skvělého kluka. Když jí navíc Scarlett svěří funkci ve společenském výboru, rozhodně svou Velkou nechce zklamat. I kdyby to znamenalo zabrousit do vod nové, neprobádané magie. Vrány však nevědí, že v kampusu na Westerly číhají noví rivalové i prastaré zlo. Budoucnost Kappy jim leží na bedrech a minulost jim pořád dýchá za krk. Podaří se Scarlett a Vivi sesterstvo znovu zachránit?

Bezvětrné město
Vstupte do Hyperboreje, tajemného věžatého města rozděleného do sedmi úrovní. Absolutistický vládce Basileus se obklopuje mocnými ministry, kteří mají městu vládnout. Nejchudší obyvatelé žijí na první úrovni, zatímco ti nejbohatší, kteří zastávají důležité politické role, žijí na sedmé úrovni. Devatenáctiletý Lastyanax právě dokončil studia a stal se mágem. Chystá se začít zdolávat mocenský žebříček postupně, avšak záhadná smrt jeho mentora Palatese ho náhle vymrští až na vrchol. Na cestě plné politických nástrah se setká s Arkou, mladou bojovnicí vychovanou Amazonkami, která do města přijela teprve nedávno. Pyšní se talentem najít východisko z velmi nebezpečných situací, což se hodí, vzhledem k tomu, že je přitahuje jako magnet. On hledá vraha svého učitele, ona zase svého otce, kterého nikdy nepoznala. Aby mohli překonat všechna spiknutí ohrožující město a najít odpovědi na své otázky, budou se muset naučit spolupracovat. Velmi rychle se ocitají v kolotoči intrik a společnými silami začnou rozkrývat prohnilost a zkorumpovanost města.

Spřízněni volbou
Před deseti lety pět teenagerů poblíž Chicaga porazilo mocného nepřítele, který kolem sebe rozséval destrukci a smrt. Mladší generace jako by si na dny neustálého strachu nepamatovala. Ale Sloane, jedna z party oslavovaných hrdinů, nezapomněla. Na každém kroku ji pronásledují paparazzi a v trýznivých snech dávný nepřítel. Během oslav jeho porážky vyjde najevo mrazivá pravda – vláda temna nikdy neskončila. A noční můry se začnou měnit ve skutečnost.



Ostatní beletrie

 
Vražda na ostrově Camino
Horký písek, vychlazené drinky a mrazivá vražda! Na ostrově Camino se může stát cokoliv. Dokonce i vražda během řádění hurikánu. A nic nezničí stopy tak spolehlivě jako běsnění tropické bouře… Bruce Cable, majitel knihkupectví na floridském ostrově Camino, si je jistý, že jeho starý kamarád Nelson Kerr nezemřel kvůli hurikánu. Jenže kdo si mohl přát smrt oblíbeného autora thrillerů? Policie je zaneprázdněná řešením následků bouře, a tak se Bruce rozhodne pátrat po vrahovi na vlastní pěst. Když v počítači mrtvého spisovatele objeví rukopis nového románu, vyjde najevo, že někdy je realita děsivější než jakákoliv zápletka...

Jeden z nás lže
Premiantka, princeznička, sportovní hvězda, školní grázl a kluk, co ví o každém všechno a nebojí se to napráskat všem. Tahle partička se sešla po škole, aby napravila své hříchy – konkrétně mobily při vyučování, kde nemají co dělat. Jenže ty mobily nebyly jejich a jeden z nich bude za hodinu mrtvý. Co se vlastně na Bayviewské střední stalo? Všichni přeživší mají motiv, protože jejich domnělá oběť plánovala zveřejnit jejich špinavá a ještě špinavější tajemství. Jenže jak poznat vraha, když každý má co skrývat?

Mezi dvěma světy
Když se mladá novinářka Ava rozhodla odhalit temná tajemství Overtounské usedlosti, netušila, co všechno tím způsobí. Zprvu vřelé přivítání se brzy změnilo ve studenou sprchu odmítání a ústrků. Když ale Ava narazí na tragický příběh dívky, která v usedlosti kdysi žila, pochopí, že není cesty zpět. Dům má svá tajemství a udělá cokoliv, aby si je udržel. Ale Ava dá všanc svůj život, aby je odhalila… dokáže však obětovat i své nenarozené dítě?

Carrie
Nešťastné neatraktivní Carrie se spolužáci smějí a doma ji krutě trýzní její vlastní matka, náboženská fanatička. Tyranizovaná dívka se rozhodne za své trápení krutě pomstít. Využije k tomu své nečekaně objevené paranormální schopnosti. Přetrhá dráty vysokého napětí, zvedne do vzduchu kostelní lavice, nechá vybuchnout benzinovou pumpu, spustí na střechy ničivý déšť kamenů, zboří domy, způsobí neuhasitelné požáry… Carriin vzrušující příběh vytvořený autorovou bezbřehou fantazií vyústí v děsivou tragédii, ba spíše apokalypsu.



 
Domek v Irsku
Hannah se rozhodla pro velkou životní změnu opustí kariéru úspěšné právničky z uspěchaného Manchesteru a vydá se na šestitýdenní kurz vaření v Irsku. Cestou se zastaví v Dublinu, kde si užívá všechno, co nové město nabízí irské speciality, skvělé drinky a také společnost charismatického Conora, se kterým se náhodou seznámí. Když se další den přesune na malebný venkov a ubytuje se v útulném domku, zjistí, že to, co se stalo v Dublinu, tak docela v Dublinu nezůstalo Kulinářská škola, ukrytá mezi krásně zelenými kopci, naučí Hannah víc než kuchařské základy. Zobrazit méně informací o knize

Panenka
Dísa si vyjela se svou dcerkou Rósou a s kolegou z práce na výlet na rybářské lodi. Jediným úlovkem namísto ryb je ale stará rozbitá panenka z mořského dna, která na první pohled působí zlověstně... Malé Róse je panenky líto a chce si ji vzít domů. Dísa, která z toho vůbec není nadšená, jí to nakonec pod tlakem situace dovolí. Toho večera pak na Facebooku postuje fotku odpudivé panenky ve vaně a ráno… Ráno je panenka pryč. A Dísa leží v koupelně v tratolišti krve mrtvá. V současnosti se dvojice mladých cizinců chystá tábořit uprostřed islandské přírody. Doufali, že tu najdou příjemně chladivé klima, možnost laciné dovolené a úchvatné záběry, které by mohli nahrát na sociální sítě. Jenže všechno je nějak jinak a zdá se, že rozhodnutí vydat se právě sem, je vyjde příliš draho… Detektiv Huldar je dost rozmrzelý. Právě se nachází na jednom ze svých nejméně oblíbených míst – na lodi houpající se uprostřed rozbouřeného moře. Policie tu s pomocí nejnovějšího vybavení pátrá po lidských ostatcích na mořském dnu. Identifikace nalezených kostí se však ukáže být mnohem náročnější, než všichni čekali, a policii navíc zamotá hlavu brutální vražda bezdomovce. Freyja je Huldarovi opět nablízku – policie ji přizvala ke spolupráci na případu nahlášeného sexuálního zneužívání v domově sociální péče o nezletilé. A jak se postupně ukazuje, několik otevřených případů má společného jmenovatele. Ve všech se nějakým způsobem vyskytuje stále jedna a tatáž indicie – zlověstně zírající panenka – a jeden a tentýž svědek – Rósa, zranitelná a v současné chvíli nezvěstná mladá dívka, která před lety tolik toužila po panence vylovené z moře…

V utajení
Druhá světová válka. Ostrovy v Lamanšském průlivu. Dora, Joe a Geoffrey si užívají podzim života, když jejich poklid rozvrátí příjezd Němky Barbary, která chce zjistit, kdo je na fotce, kterou našla mezi matčinými věcmi. Pravda o tom, co se dělo za okupace na Normanských ostrovech, postupně vyplouvá na povrch, a spolu s ní i šokující příběh Dory, židovské uprchlice z Německa, a irského faráře Joea. To, co prožili za okupace, má překvapivě dalekosáhlé tragické následky. V utajení je příběh lásky a zrady, hanby i přežití. A vrhá světlo na zapomenuté stíny války na okupovaném Jersey.

Kniha ztracených jmen
Eva Abramsová chtěla nechat minulost navždy za sebou. Fotografie v novinách v ní však oživí vzpomínky na události staré přes šedesát let. Jen ona ví, že v objevené knize je zašifrován nejen osud desítek židovských dětí, jimž se díky padělaným dokladům podařilo z okupované Francie uprchnout do Švýcarska, ale také příběh lásky, který přerušila válka. Eva se tak z USA vydává do Berlína s nadějí, že v knize najde poslední vzkaz do odbojáře Rémyho.


 
Nejdražší Josephine
1821: Elias Roch nemá štěstí v lásce. Josephine De Clareovou potkal jen jedinkrát a od té doby jí napsal desítky dopisů v naději, že ji znovu najde. 2021: Josephine De Clareová má špatný vkus na kluky. Ten poslední málem zničil přátelství s její nejlepší kamarádkou. Nyní, po smrti svého otce, Josie najde Eliasovy dopisy. Najednou cítí, že ji cosi táhne k muži, který žil před dvěma sty lety. Dokážou najít jeden druhého?

Květ smrti
Annu Kielovou nikdo nespatřil od chvíle, co ubodala mladého právníka. O tři roky později od ní novinářka Heloise Kaldanová dostane dopis, který spustí řadu znepokojivých událostí. Detektiv Erik Schäfer by novinářce rád věřil, ale stojí před složitou otázkou: Proč všechny nové důkazy ukazují na ni? Heloise zjišťuje, že kvůli sepsání Annina příběhu se bude muset vrátit na temná místa své minulosti – a vyhledat člověka, kterého už nikdy nechtěla potkat.

Celá pravda
Když se tým inspektora Adama Fawleyho začne zabývat obviněním ze sexuálního obtěžování na Oxfordské univerzitě, všichni si myslí, že dobře vědí, o co půjde. Záhy však zjistí, že se hluboce mýlili. Protože tentokrát je obviněna žena, úspěšná akademička a špička ve svém oboru, a obětí je pohledný student, dobře stavěný hráč ragby. Při vyšetřování se však začínají objevovat rozpory ve výpovědích obou stran a zdá se, že čistý štít nemá ani jedna z nich. Celá aféra se navíc začíná propírat na sociálních sítích, a tak inspektor Fawley musí při pátrání po pravdě závodit s časem. Netuší však, že hlídat by si měl především své nejbližší. Jeho rodinu začínají dohánět stíny minulosti — v povzdálí někdo trpělivě čeká na příležitost, jak se Fawleyho jednou provždy zbavit…

Hledači světla
Ve východonigerijském univerzitním městečku Okriki jsou zlynčováni a zaživa upáleni tři vysokoškoláci a vše je zachyceno na sociálních sítích. Nyní, téměř o dva roky později, stojí forenzní psycholog Philip Taiwo před prostým úkolem — zjistit, proč byla trojice zavražděna. Když Philip přijímá zakázku od otce jedné z obětí, nečeká žádné složitosti — stačí položit pár otázek policii a místním lidem, navštívit místo činu a z pohodlí hotelového pokoje sepsat zprávu. Jenže realita, s níž se Philip po svém příjezdu do Okriki setkává, je značně odlišná. Naráží na nepřátelsky naladěné město, které se k tragédii již nechce vracet, i na nespolupracující policisty, a dostává se tak do přímého střetu s místními i s univerzitou. Brzy začne být jasné, že si někdo nepřeje, aby se Philip o případ zajímal — a udělá všechno pro to, aby jeho pátrání zastavil.


 
Rozsudek ráže 9
Michael Haller sice získá po zavražděném kolegovi Jerrym Vincentovi zavedenou advokátní kancelář, ale štěstí mu to nepřinese. Mezi klienty je totiž i Walter Elliot, filmový magnát obžalovaný z dvojnásobné vraždy. Ačkoli je jeho případ zárukou vítané mediální pozornosti a tučných zisků, Haller prozatím netuší, že mezi zavražděním kolegy a obžalobou magnáta může existovat spojitost a že si tak namaloval na čelo terč. Navzdory nebezpečí pomalu proniká do případu a uvědomuje si, že tu něco nehraje a že Vincentem připravená obhajoba je založena na důmyslném, ale podvodném triku. Haller se ocitá mezi dvěma mlýnskými kameny: musí hájit zájmy klienta a současně dodržovat zákon. Nezbývá mu než vymyslet ďábelský plán, přestože si uvědomuje, že jeho realizací riskuje nejen svou kariéru, ale zejména holý život.

Jak se zamilovat do muže, který žije v křoví
Julia žije ve Vídni sama se svým kocourem. Její dny se točí kolem ubíjející práce, sledování Chirurgů a snění o tom, jak jednou konečně zazvoní u dveří své sousedky Elfriede Jelinek a svěří se jí, že touží jít v jejích šlépějích a stát se spisovatelkou. Jen kdyby ji tak napadlo něco, s čím už nestačil přijít někdo jiný. Do té doby bude muset dál učit přepracované ředitele i děti přehnaně ctižádostivých rodičů anglicky.  Jednoho dne ji na náměstí v centru osloví mladý muž. Vtipkuje o Arnoldu Schwarzeneggerovi a chce se seznámit. Zdá se téměř dokonalý, až na jednu drobnost — Ben totiž přespává v křoví. A přestože okolí nemá pro románek s bezdomovcem žádné pochopení, Julia se do něj přesto vrhne. Týdny se mění v měsíce a Julia si stále říká, že toto je jen jedna kapitola jejího života, ne celá kniha. Když k tomuto příběhu sama napíše i konec, nic jí přece nemůže ublížit. Ale co kdyby ho nenapsala?

Láska za ostnatým drátem
Šťastné milostné příběhy, v nichž spolu zamilovaní nezůstali, jsou vzácné. Ještě vzácnější jsou válečné milostné příběhy se šťastným koncem, v nichž zamilovaní stáli každý na jiné z nepřátelských stran. A zcela výjimečné jsou milostné vztahy mezi příslušníky židovského národa a stoupenci nacismu během druhé světové války. Příběh Židovky Heleny a dozorce Franze Wunsche je víc než to všechno.

Hra o dědictví
Avery Grambsová má jediný cíl – přežít střední školu, získat stipendium a vypadnout. Její plány však naruší smrt miliardáře Tobiase Hawthorna, který odkáže veškerý svůj majetek právě Avery. V čem je háček? Avery ho nikdy v životě neviděla a nemá ani tušení, co byl zač. Aby převzala své dědictví a zjistila, proč jí bylo odkázáno, musí se vydat do sídla rodiny Hawthornových. Bohužel pro Avery bydlí v tomto sídle Tobiasova rodina, a ta si připadá podvedená. Včetně Tobiasových čtyř vnuků: geniálních a nebezpečných kluků, kteří žili celý život v domnění, že jednoho dne zdědí dědečkův majetek právě oni. Avery se tak propadá do světa plného bohatství a intrik a sama musí přijít na to, jak tuhle hru hrát, aby přežila.



Královská láska: Opravdová královna
Princezna Adeline a hollywoodský idol Josh Jameson dobře věděli, že jakákoliv jejich společná budoucnost je nemožná. Spalující vášeň, která mezi nimi náhle vzplála, se však brzy přetavila v silný vztah. Do nádherné lásky však zasáhl osud – Adeline se má stát po tragické události v rodině královnou, to ale znamená nechat se spoutat okovy povinností... Zvítězí moc monarchie, nebo síla lásky? Dozvíte se v pokračování úspěšného románu Královská láska: Kontroverzní princezna.

Poslední Mona Lisa
Srpen 1911. Vincenzo Peruggia, pracovník muzea Louvre, ukradl obraz Mona Lisa. Než byl obraz za dva roky do muzea vrácen, dva známí podvodníci vytvářeli jeho kopie a prodávali je jako originál. Mnoho z těchto napodobenin ještě nebylo nalezeno, což vyvolává spekulace o tom, jestli i muzeum nevystavuje jen padělek. Současnost. Malíř a profesor umění Luke Perrone se snaží zjistit pravdu o svém nechvalně známém předkovi jménem Peruggia. Jeho pátrání zaujme detektiva Interpolu, který si chce něco dokázat; krásnou ženu, která možná stojí o něco víc než jen o Lukovu náklonnost; a vosí hnízdo těch nejbezohlednějších sběratelů umění. Poslední Mona Lisa je poutavý román o tajemství krádeže z roku 1911 a o temném podhoubí dnešního sběratelského světa, příběh romantický a sexy, a zároveň napínavý a děsivý. Příběh, který rezonuje s naší nekonečnou fascinací dílem Leonarda da Vinciho, ať už jde o originál nebo kopie, a lidmi tak posedlými touhou získat nesmírně cenná umělecká díla, že se nezastaví před ničím – ani před vraždou.

Tajný pánský knižní klub
Manželství Gavina Scotta je v troskách. Baseballová hvězda Gavin nedávno odhalil ponižující tajemství: jeho žena Thea vždy předstírala to velké O. Toto odhalení je poslední kapkou pro jejich už tak dosti napjatý vztah. Thea požádá o rozvod a Gavin si uvědomí, že se nechal ovládnout pýchou a strachem. Ale o vztah nechce přijít. Rozrušený a zoufalý Gavin nachází pomoc na neobvyklém místě, v tajném knižním klubu romantických knih, který tvoří největší alfa samci města Nashville. S pomocí jejich aktuální četby, žhavého románu z období regentství zvaného Námluvy s hraběnkou, se parta drsných svalovců pokusí zachránit Gavinovo manželství. Protože když to tak hezky funguje v knize, musí to jít i ve skutečnosti! Jenže náš nešťastný Romeo bude potřebovat víc než květnatá slova a velká gesta, aby našel svého vnitřního hrdinu a získal zpět důvěru své milované ženy. Podaří se mu zachránit manželství?

Šíleně bohatý
Na pohádky jsem už dávno přestala věřit, takže když se mnou začal v práci flirtovat nový uklízeč nádobí Beck, nedělala jsem si naděje. Obyčejní lidé si na lásku jako trám můžou nechat zajít chuť. Vím, o čem mluvím. Jak bych ale mohla odolat muži, který cituje Jane Austenovou, umí mě rozesmát a je vážně sexy? Skrývá se toho v něm však mnohem víc. Beck je playboy a miliardář s utrápenou duší, který mi chce položit k nohám celý svět. Tohle však není mnohokrát vyprávěný příběh o Popelce a rytíři na bílém koni, jenž zachrání dívku před chudobou. V tomhle příběhu se toho skrývá mnohem víc.


 
Divoký princ
Kdo tušil, že se situace v New Orleansu ještě zhorší? Úspěšná autorka Meghan March představuje krutého prince města, muže, kterého byste nikdy nechtěli potkat. Dělám si, co chci a s kým chci. Nedodržuju ničí pravidla – dokonce ani svá. Věděl jsem, že bych se jí neměl dotknout, ale nezastavilo mě to. Nezastavilo mě to ani podruhé. O to víc jsem ji chtěl potřetí. Můj životní styl vyhovuje divochovi, jímž jsem, ale jí ne. Temperance Ransomová je však moje nejnovější posedlost a já se jí zatím nehodám vzdát. Zkrotím ji, i kdyby to znamenalo odvléct ji do temnoty. Doufám, že nás to oba nezničí.

Už žádné předstírání
Molly Corriganová je zdravotní sestra z Chicaga, která zoufale potřebuje spolubydlící, ale zatím nemá v hledání štěstí. Podala si inzerát, že hledá dívku na podnájem, ale když už pomalu ztrácí naději, jakýmsi nedopatřením jí na dveře zaklepe přitažlivý muž jménem Declan Tate. Molly váhá, zda s ním má vůbec jednat, ale Declan si ji získá svým šarmem, humorem a vytrvalostí. Okamžitě si padnou do oka a vznikne mezi nimi přátelství. Zvlášť, když jeden druhému radí, jak přimět své vyvolené partnery, aby si jich všimli. Rozhodnou se předstírat, že jsou pár, aby v nich vyvolali žárlivost. Když jim jejich plány začnou vycházet, jejich vztah se zkomplikuje – oba si uvědomí vzájemnou přitažlivost a pouto, které mezi nimi roste. Najednou mají všechno, co chtěli, ale nemohou přestat myslet jeden na druhého. Co mají dělat, když se předstírané city stanou až příliš skutečnými?

Tajemná služebná
Mladičká Giselda se ocitne v situaci, kdy je ochotná pro peníze udělat takřka cokoli. Nemá totiž prostředky na operaci, kterou její mladší bratr nutně potřebuje, a nemá se ani na koho obrátit. Sužována chudobou sebere odvahu a nabídne jedinou cennou věc, kterou má – svou čistotu. Potlačí všechnu svou hrdost a osloví svého bohatého zaměstnavatele, pohledného hraběte z Lyndhurstu, který se zotavuje ze zranění utrpěného v bitvě u Waterloo. Ten se však rozhodne, že najde způsob, jak jí pomoci, aniž by urazil její důstojnost. Přiměje Giseldu, aby sehrála roli bohaté vdovy, čímž si vydělá peníze a zároveň vyřeší problém, který trápí hraběte. Kdo však Giselda doopravdy je a proč tak nerada mluví o svém soukromí? Dokáže si uchovat svou čistotu pro toho, koho bude doopravdy milovat? A podaří se hraběti uniknout ze spárů zlosyna, jenž usiluje o jeho majetek?

Ďábel v přestrojení
Lady Merritt Sterlingová, tvrdohlavá kráska, která řídí dopravní společnost, dobře ví, že londýnská společnost umírá touhou přistihnout ji při skandálu. Zatím byla příliš chytrá, než aby jí vyhověla. Jenže pak pozná Keira MacRaea, drsného a ošlehaného skotského výrobce whisky, a všechny její praktické plány se rozplynou jako dým. Nemohli by být odlišnější, než jsou, ale vznikne mezi nimi mocná, syrová a nepřekonatelná přitažlivost. Od chvíle, kdy Keir MacRae přijede do Londýna, má jen dva cíle. Za prvé: nezamilovat se do oslnivé lady Merritt Sterlingové. Za druhé: nenechat se zabít. Zatím se mu ani jedno z toho moc nedaří. Keir neví, proč ho chce někdo usmrtit, dokud osud neodhalí tajemství jeho záhadné minulosti. Jeho svět se otočí vzhůru nohama a jediný, komu věří, je Merritt. Jejich vášeň vzplane s prudkostí, jakou Merritt ještě nikdy nepoznala, a přiměje ji toužit po tom jediném, co od Keira MacRaea nemůže získat: věčnost. Nebezpečí se blíží a Merritt udělá vše, co je třeba, aby zachránila muže, kterého miluje… i když ví, že je to možná ďábel v přestrojení.



Jak to mělo být
V malé farmářské komunitě v Masonu v Kansasu jsou Vera a Kelly Extonovy známé svými velkými ambicemi. Vera je aktivistka, která se chce připojit ke svému příteli v Mírových sborech. Nyní se ale stará o svou ovdovělou matku a mladší sestru, dokud se Kelly nepostaví na vlastní nohy. Kelly pracuje u místního veterináře a má v plánu provdat se za svou dětskou lásku..., hned jak se její přítel vyjádří a požádá ji o ruku. Ani jedna ze sester není úplně nadšená z cesty, po níž kráčejí. Jenomže se píše rok 1972 a časy se mění. Zatímco každá z nich zvažuje své možnosti, ledacos je jinak. Udělají, co je správné pro ně, nebo co po nich chtějí ostatní? Pokud v sobě najdou odvahu následovat svá srdce, životy těchto žen se změní k lepšímu a následky pocítí i příští generace. Obě poznají, jak je důležité být upřímný sám k sobě.
 


V zahradě zášti
V Chicagu se o ní leccos povídalo. Dobrým sousedům v Indianě se možná občas něco nezdálo, ale kdo by čekal něco zlého od dobromyslné vdovy, které v životě nepřálo štěstí, je vzorná matka a poctivě chodí kostela? Kdyby jen věděli, čím prošla... Muži k ní přijížděli plni očekávání a nadějí s celým svým majetkem, avšak odjíždět je nikdy nikdo neviděl. Belle Gunnesová na farmě v La Porte totiž dávno přišla na to, že muži nejsou složití. Že žena se na tomhle světě musí o sebe postarat sama. A že nesmí zaváhat a pohrdnout jakýmikoli prostředky, třeba i krvavými, jinak nedosáhne toho, po čem touží a co si zaslouží.

Někdo jiný
Cassie a Auri… naprosto dokonalé přátelství. Sdílejí spolu byt a mají i společné koníčky: fantasy literaturu a cosplay. A i když si je Cassie jistá, že ji nikdo nezná lépe než Auri, jejich světy jsou si zároveň velmi vzdálené. Auri je populární hráč univerzitního fotbalu, má spoustu kamarádů a známých a rád se baví. Cassie se naopak před světem spíš schovává, miluje samotu a svůj život sdílí jen s úzkým okruhem přátel. Postupem času se však jejich city mění. Cassie je k Aurimu silně přitahována, ale zároveň se obává, že to, co je spojuje, není tak silné jako to, co je rozděluje…

Knihkupectví na Riverside Drive
Charlotte je příliš mladá na to, aby byla vdovou, příliš mladá na to, aby ztratila milovanou osobu. Jediné, co jí pomáhá překonat těžké životní období, je její úspěšné podnikání, ale ani to už jí nepřináší dřívější radost. Pak však dostane nečekanou zprávu: Zdědila dům v Londýně po tetě, kterou sotva znala. A spolu s ním i knihkupectví. Charlotte, rozhodnutá dům prodat, odletí do Anglie, kde se zdá, že Riverside Bookshop s excentrickým personálem již nelze zachránit před krachem. Ale navzdory skutečnosti, že Charlotte neví nic o tom, jak provozovat knihkupectví, začíná si ke vzpurným spolupracovníkům pěstovat přátelský vztah. Zatímco se Charlotte snaží podnik zachránit, uvědomí si, že něco není v pořádku. Proč nikdy nepoznala svou tetu a co je to za temné tajemství, co se ukrývá v domě?


Čeští / slovenští autoři


Led pod kůží (Mycelium 2)
Lucas Hildebrandt dosáhl všeho, co si předsevzal; jenže zároveň se nedopatřením a mimochodem dotkl nejtemnějšího össenského tajemství. Na jeho rukou jsou spóry laëgühru. A nad jeho hlavou číhají Lodě. Ty, které bdí ve vesmíru, čekaly dlouho na svou chvíli; a teď konečně nalézají. Jejich Sdílené vědomí se obrací ke Studni planetárního ticha, kam se Lucas uchýlil společně s Aš~šádem z Fomalhiwy. Össeanka Kamëlë cítí Jejich přítomnost a zoufale se snaží odvrátit neodvratné; ale všechny okolnosti jsou proti ní. Ve chvíli, kdy uvnitř össenské Církve naplno propukají mocenské boje, se ocitá v sítích cizích plánů. Dělá, co může, aby se vyhnula církevnímu Vykonavateli, záměrům velekněží i vlastní minulosti. Od Lucase Hildebrandta se nesmí nechat poznat, od ostatních se nesmí nechat zabít – a Fomalhiwanovi nesmí uvěřit. Za jeho mediálním obrazem slavného hrdiny tuší nepřiznaný záměr. Jaké plány má Aš~šád z Fomalhiwy? A nakolik to souvisí s Loděmi? Co je mezi ním – a Jimi?!

Smrt na kůru
Likvidace zastupujícího říšského protektora Heydricha bývá považována za jeden z nejodvážnějších činů nejen v kontextu československého odboje, ale celé druhé světové války. Román Smrt na kůru ukazuje přípravu k likvidaci nacistického smrtihlava, peklo, které se rozpoutalo po jejím provedení nebo apokalyptickou závěrečnou bitvu v kostele v pražské Resslově ulici. Současně však nezapomíná na klaustrofobickou atmosféru vyvolanou německými represemi a na nezměrné hrdinství všech těch, kteří parašutistům pomáhali a ve své většině za to zaplatili vlastními životy i životy svých rodin. Ústřední postavou je Adolf Opálka, odvážný chlap, velitel československých parašutistů. Nadporučík Adolf Opálka, který dosud stál ve stínu hrdinů Kubiše s Gabčíkem či zrádce Karla Čurdy.

Leviar - Králova mlha
Sylothys, rozmanitá říše pěti království bez jediného krále, je v nebezpečí. Nekonečný příliv satyrů a mlhy neustává a hrozí, že celou zemi zahalí bílá tma. Zloděj Nydeon a jeho pět přátel nehodlají jen nečinně přihlížet a rozhodnou se vyrazit do boje. Pomoci jim mohou nejen jejich síla a důvtip, ale i magické schopnosti Leviar. Kouzelná moc je sice považována za prokletí, ale její správné použití může dokázat nemožné. Třeba i rozhodnout bitvu proti Bílému králi, který šíří zkázu a smrt…

Tak co, zaujalo vás něco?


 

Můj seznam přání


... aneb to, na co se chystám já. Co mi padlo do oka obálkou, dějem nebo díky oblíbenému autoru...

Top výběr

Tentokrát nic...


Zaujalo mě

Kniha Ricka Riordana, kterou jsem tu měla i minulý měsíc, asi nestihli vydat :-P.

 

Dcera hlubin
Oceán skrývá víc, než si umíme představit. Zjistí to i Ana Dakkarová, která v prvním ročníku námořní akademie objevuje ta nejúžasnější tajemství podvodního světa. Od prázdnin ji dělí už jen poslední víkendová zkouška na moři. Cestou na loď se ale odehraje tragédie a Ana s přáteli odhalí, že jejich akademie je už sto padesát let ve válce s konkurenční střední školou. Dokážou spolužáci čelit nebezpečným nepřátelům, nebo se z nich stane krmení pro žraloky?



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Tak nejvíce mě zaujala první čtyřka. Potřebovala bych extra výplatu, abych si všechno mohla koupit! :D

    OdpovědětVymazat
  2. To je pořádná várka knih. :) Pro mě jednoznačně vede Domek v Irsku, který si prostě nemůžu nechat ujít. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne