MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 září, 2021

    

Recenzní e-kniha


Zprvu jsem nechápala, proč to tolik lidí srovnává se Zaklínačem, ale i já nakonec musím uznat, že je tu spousta podobných prvků. Především příběh je pojat formou povídek, každá s různým časovým odstupem. Stále se týká stejných postav a míst, ale není to ucelený děj v kuse. Což bylo svým způsobem osvěžující, protože je to bichlička o šesti stech stranách. Člověk tak neztrácel pozornost kvůli vleklému a dlouhému obsahu.

Dalšími podobnostmi je samozřejmě ukecaný bard prohánějící ženským sukně a doprovázející velkého hrdinu. Tady mi bohužel trochu pokulhávala představa horala. Jako bývalý kovářský otrok byl až moc silný, neohrožený a moc dobrý bojovník. To mi nějak nesedělo. Sice jako postava moc fajn, takový rytíř na bílém koni, který si stojí za svou ctí, pomáhá a chrání, ale přesto to bylo takové méně uvěřitelné.
 
Začátek knihy, tedy především první předlouhá kapitola, na mě udělal dost rozpačitý dojem. Jednak jsem si musela zvyknout na rychlé přeskakování mezi postavami a místy, ale i na pozdější dlouhé kapitoly. Jakmile jsem ale pochopila, jak se věci mají, a jakmile se hlavní linka ustálila u Cuchenana a Minangara, nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Bylo to čtivé, humorné, ale i takové pohádkové. Asi především díky jednoduchosti v příběhu, žádné spletitosti, žádné komplikovanosti, surovosti či brutality nebo přehršel krve. Pořád to působilo tak pozitivně se šťastným koncem, přestože zde figurují vrazi, lupiči, tajemné čarodějnice, skřeti, trollové a podobně.

Do čtení jsem se pouštěla s rozvahou. Už jsem zažila mnoho výborných ohlasů na něco, co si to nezasloužilo. Zvlášť u českých autorů dokážu být dost nervózní. Ale tady jsem byla opravdu příjemně překvapená a už se těším na druhý díl. Tohle bylo povedené a příjemné čtení, které jsem si i přes tu délku užila a vůbec mi počet stran nevadil. Klidně bych četla dál a dál...


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Píseň oceli
Píseň oceli
Píseň oceli
1
-
Fantasy
2019 originál
600
Epocha
978-80-7557-220-2

Anotace:
Každý příběh někde začíná. Tenhle shodou okolností mezi stehny jedné vdané paničky a končí, no končí tam, kam se může dostat jen fantazie jedné z nejtalentovanějších autorek české fantastiky. Vyrazte na cestu, která tu dlouho nebyla, cestu, která vás dovede mezi démony, draky, bardy a drakobijce. A taky zase mezi nohy nějaké té vdané paničky, ale tak už to mezi hrdiny chodí.
 

Kde koupit knihu

Píseň oceli koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Fantasy, sci-fi
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorce

foto: nakladatelství Epocha
 
Databazeknih.cz: Nadějná autorka fantastiky debutovala povídkou Tři bratři (Kočas 2016), do žánru však vstoupila už o rok dříve povídkou Bastard a Zpěváček, za kterou získala i titul Lady řádu fantasy. Tento titul následně získala ještě několikrát, v roce 2017 se stala i nositelkou meče. Uspěla také v literární soutěži Žoldnéři fantasie s povídkami Jestřábice (antologie Odvrácená strana světa, 2017) a Poslední z královrahů (antologie Na stopě zločinu, 2018). Její texty se objevily v antologiích Mladé čarodějky (2017) či Mlok (2017).




Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

1 komentář:

  1. Tak to zní moc dobře. :) Chápu, že jsi k nim někdy skeptická, já také. :D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne