MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

12 srpna, 2021

     
Strašně dlouho jsem sledovala, jak tuto knihu každý čte, všude byly její fotky. Až jsem nakonec neodolala a taky si celou sérii pořídila.
 
Děj je poměrně jednoduchý, ničím nezatížený. Jde spíše o prosté vypravování, které plyne velice rychle. Někde o žádnou kroniku, kde by byly stovky stránek a autor musel všechno oklikou popisovat. Ne, tady dostanete naservírovaný příběh v té nejjednodušší formě a tak rozhodně není problém knihu přečíst mrknutím oka.
 
Je to opravdu čtivé a pohodové, takže mi to přesně padlo do noty. I když někdy bych asi ocenila větší hloubku, především co se týče postav. Jarvi mi sedl tak napůl. Ve své podstatě byl tak trošku arogantní a hodně lehkomyslný. Přestože se k němu lidé nechovali hezky ani díky jeho postavení, často působil jako někdo, před kým by se měl každý klanět. Nelíbily se mi jeho myšlenkové pochody, ani to, jak nepromýšlel své tahy, hlavně když to ovlivňovalo desítky lidí. A na konci už to byl fakt hustý intrikán... Jako lehké čtení mi to moje předpoklady splnilo, krásně se to četlo, což jsem vážně potřebovala. Jen ty postavy nějak pokulhávaly...

V druhé knize se do popředí příběhu tentokrát dostává Brand a Trnka, dva mladí budoucí hrdinové, i Jarvi a staří známí mají hodně prostoru. Tentokrát jde především o jednu velkou cestu, získávání přátel i nepřátel a objevování sebe sama. Musím říct, že čím víc stránek přečtu, tom víc do sebe spousta věcí zapadá. Je to sice nenáročné čtení, taková lehká fantasy, ale o intriky není nouze. A tím pádem ani o momenty, kdy je čtenář překvapen, jaké všechny kroky byly podniknuty kvůli určitému cíli. Je to výborně promyšlené a čím dál čtivější.

Z počátku jsem měla trochu obavu, že noví hlavní hrdinové mě nebudou bavit. Trnka mnohdy působila dost nesympaticky a arogantně, ale za to Brand to zase vyvažoval na opačnou stranu. Zvykla jsem si a od druhé poloviny knihy pokračovala s velkým napětím...

Ve třetí knize autor opět přidal nové postavy, které sice měly důležitou roli, ale tak nějak bych se raději zaměřila na méně hrdinů a ty předchozí. Nemůžu ani říct, že by mě vývoj některých starších nějak nadchl. Trnka se hodně změnila, našla svůj divoký směr, Brand se úplně ztratil a zapadl v 'systému' bezvýznamných hrdinů, stal se nezajímavou a prázdnou postavou. Jarvi, ten mě nejvíc překvapil na samotném konci, protože i když to byl intrikán první třídy, tohle jsem nečekala.

Třetí kniha pro mě byla slabší a mnohem nudnější. Už mi to přišlo docela protahované, přestože k velké bitvě a konečnému rozplánování stačilo jen pár stránek. Většinu času zabraly postavy a jejich změny a to mi až tak nesedlo. A ani nemluvím o množství překlepů v textu, které mě strašně kazilo chuť číst...

Tato knižní série je opravdu hodně jednoduchá, nenáročná, všechno bere spíše po povrchu a nejde do hloubky. Žádné dlouhé a zbytečné popisy, žádné zdržování nad vysvětlováním každé maličkosti, intriky, změny. Pokud máte chuť na lehkou fantasy přečtenou mrknutím oka, tak je to ideální volba...

Půl krále
Půl světa
Půl války


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Půl krále | Půl světa | Půl války
Half a King | Half the World | Half a War
Moře střepů
1 | 2 | 3
Roman Tilcer
Fantasy
2014 originál / 2018 překlad | 2015 originál / 2019 přek. | 2015 originál / 2021 přek.
328 | 424 | 424
Laser
978-80-7549-953-0 | 978-80-7617-985-1 | 978-80-242-7230-6

Anotace:
#1: Vlastní rodina ho zradila a nechala napospas smrti, ale princ Jarvi, nedobrovolný dědic rozděleného království, přísahal, že trůn, o který nikdy nestál, získá zpět. Nejprve však musi přežít kruté zacházení, okovy a hořké vody samotného Roztříštěného moře – to vše jen s jednou zdravou rukou. Do tvrdého, neúprosného světa se narodil jako nedochůdče, neumí držet štít ani se ohánět sekerou – jako smrtíci ostří mu tedy slouží vybroušená mysl. Shromáždí zvláštní společenství štvanců a zjistí, že mu mohou pomoci víc, než by dokázal kdokoli z urozených. Přesto může Jarviho cesta skončit stejně, jako začala – ve zvratech, léčkách a neštěstí...

#2: Trnka se narodila, aby bojovala. Jenže když při cvičení zabije svého soupeře, zjistí, že jí všichni nadávají do vrahů. Osud vloží její život do rukou otce Jarviho, který projíždí země Moře střepů a hledá spojence proti čím dál nebezpečnějšímu nejvyššímu králi. U Jarviho se setkává s Brandem, válečníkem, který odmítá zabíjet. Oba jsou zlomení, ale oba čeká možná ve službách Jarviho vykoupení… Jenže konec konců, zbraně mají jediný účel a jejich budoucnost je rudá. Bude Trnka navždy jen nástrojem mocných, nebo je v legendách i místo pro dívku vládnoucí čepelí?

#3: Otec Jarvi musí splnit svůj slib a pomstít se vrahům svého otce. Stařena Wexen se ale připravuje na válečné tažení, jaké svět ještě nezažil. Situace vypadá beznadějně, v Jarviho alianci se skrývá zrádce a osud všech závisí na rozhodnutích mladé princezny z vyplněného Throvenska. Epický závěr napínavé trilogie Moře střepů.


Informace o autorovi

foto: First Law Wiki - Fandom

Databazeknih.cz: Joe Abercrombie se narodil v Lancasteru v Anglii. Vystudoval psychologii, ale posléze začal pracovat v televizní produkci, než se vrhl na kariéru nezávislého televizního střihače. Během přestávky mezi zaměstnáními začal psát Sama čepel – to bylo v roce 2002. Dokončil jej o dva roky později, vydal v roce 2006 a jal se pracovat na dalších dílech trilogie (Before They Are Hanged, 2007 a Last Argument of Kings, 2008). V současnosti žije a pracuje v Londýně se svou manželkou a dcerou.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Takže spíš takový průměr na odreagování a uklidnění se? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové obyčejné, přitom zajímavé, hlavně v postavách. Ale nic hlubokomyslného...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne