MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

23 srpna, 2021

  

Vycházející novinky

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v září. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek...


» V tomto článku najdete 19 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 180 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi

 
Stíny povstávají (World of WarCraft 17)
Stíny v zemích Azerothu ještě nepovstaly, ale znamení zrady, intrik a pomsty nahlodává křehkou rovnováhu míru rozdělené země. Mnohostranný konflikt je na spadnutí. Pojítkem všeho zla je královna Smrtonoška, Sylvanas Windrunner, která je na seznamu nejhledanějších osob. Jak dlouho ještě bude unikat těm nejlepším elfským stopařům, trollím šamanům, lidským špehům Aliance i orkským válečníkům z řad Hordy? Věci se dají do pohybu, když je mladá trollí královna Talanji vystavena útoku atentátníka přímo na setkání Rady Hordy, kam je přizvána jako čestný host a budoucí spojenec. Ale kdo by čekal útok z vlastních řad? Vdovino uštknutí, odpadlická sekta, se nebojí spojit s nemrtvými vyslanci Sylvanas, aby napadli zemi Zandalar. Jenže aby uspěli, museli by sprovodit ze světa jednoho ze samotných bohů. Bude napjaté spojenectví nahlodáno a rozpadne se ve válku, nebo naopak utuží sevření proti společnému nepříteli? A jakou roli v tom sehraje dosud nezkušený mladý šaman Zekhan? Stíny povstávají jsou další mozaikou ze světa Azerothu, důmyslně stavěnou na zkouškách osudu jednotlivých postav. Ty v sobě dokážou najít v pravý čas hrdinství, ale i soucit a odpuštění, díky kterým porazí zlo stejně jako sekyra v rukou krále Thralla nebo magie Jainy Proudmoore.

Rok čarodějnic
Čarodějnický příběh o útlaku a vzpouře. V zemích Bethelu, kde je Prorokovo slovo zákonem, je samotná existence Immanuelle Mooreové hřích. Svazek její matky s mužem jiné rasy uvrhl dříve váženou rodinu v nemilost, a tak se Immanuelle snaží co nejlépe uctívat Otce, řídit se Svatým protokolem a žít pokorně, zbožně a v naprostém podrobení, stejně jako všechny ostatní ženy v Bethelu. Jenže jednoho dne ji nešťastná náhoda zavede do zapovězeného Černolesa obklopujícího Bethel, kam první prorok kdysi zahnal čtyři mocné čarodějnice a potom je tam zavraždil. Jejich duše lesem stále obcházejí, a když jim Immanuelle stane tváří v tvář, věnují jí dar — deník její mrtvé matky, která k Immanuellinu překvapení kdysi v lese hledala útočiště. Immanuelle je tajemstvími deníku fascinovaná, ale nedokáže pochopit, jak se její matka mohla s čarodějnicemi spolčit. Jenže když se začne dozvídat strašlivou pravdu o Církvi a její minulosti, uvědomí si, že skutečná hrozba pro Bethel tkví v jeho vlastní temnotě. A pochopí, že pokud se Bethel má změnit, musí vše začít u ní.

Smrtící vzdělání (Scholomance 1)
Škola magie jako žádná jiná. Do téhle čarodějné střední byste chodit nechtěli: místo profesorů zde vyučuje drsnými metodami sama škola a na každém kroku číhá zlý tvor, takže jediná vteřina nepozornosti vás může stát život. A tam se ti dva potkají: Galadriel, kterou škola systematicky připravuje na dráhu nejděsivější černé čarodějky světa, jak to prorokovala její prababička, a Orion, syn jedné z nejvlivnějších kouzelnických rodin, školní hrdina a ochránce slabých. Jenže ona se ze všech sil snaží, aby se proroctví nenaplnilo, a on jí ani trochu nevěří. Dokážou ti dva změnit dávné řády školy — nebo aspoň vlastní život?

Studie ohně (Studie jedu 3)
Studium skončilo, přichází skutečné zkoušky. Třetí díl akční fantasy série. Když se zemí rozšíří zprávy, že je Jelena Hledačkou duší a dokáže duše polapit i pustit na svobodu, lidé začnou být neklidní. Jeleniny neobvyklé schopnosti i minulost ji už tak staví mimo společnost. A zatímco Rada projednává její osud, dostane znepokojivou zprávu: vražedný kouzelník, kterého již jednou porazila, plánuje napadnout její vlast. Čest tak Jelenu vyšle na cestu, která ji dovede na pokraj sil, a vpřed ji žene jen naděje, že se znovu setká se svými drahými. Na této pouti ji doprovázejí spojenci, nepřátelé, milenci i vrazi a jejich loajalita je pochybná. Jelena bude mít jen jedinou šanci ukázat, co v ní je - a zachránit zemi blízkou jejímu srdci.

Z krve a popela (Z krve a popela 1)
Poppy byla už od narození vyvolena, aby svět přivedla do nové éry, a její život tak nikdy nepatřil jen jí. Na ramenou jí teď leží budoucnost celého království, sama však neví, zda o to vůbec stojí. A když do jejího života vstoupí zlatooký strážce Hawke, který má zajistit její Povznesení, Poppyin osud a povinnost se propletou s jejími touhami a potřebami. Poppy začne zpochybňovat vše, v co kdy věřila – a Hawke ji uvede v pokušení vyzkoušet zakázané…

Avilion (Les mytág 7)
Děj románu Avilion začíná tam, kde skončil příběh knihy Les mytág. Steven Huxley a mytágo Guiwenneth žijí v Ryhopském lese, v ruinách římské vesnice z doby železné. Guiwenneth se zde cítí dobře a Steven už se dávno vzdal všech myšlenek na to, že by se měl vrátit do svého vlastního světa. Závěrečný román cyklu o prapůvodním lese plném oživlých mýtů završuje osudy rodiny Huxleyových v příběhu plném bolesti a ztrát.


 

Ostatní beletrie


Chata ve Švýcarsku (Romantické útěky 7)
Zabalte si kufry a vypravte se k zasněženým vrcholkům švýcarských Alp. Je načase si užít výhled do krásné krajiny a vychutnat si přitom sametovou horkou čokoládu, výborné sýry a úžasnou romantiku. Mina věří, že šálek horké čokolády dokáže vyřešit všechny trable. A právě to teď potřebuje. Má za sebou totiž pořádný trapas – její poslední milostná eskapáda se stala okamžitým hitem internetu. Se sbalenými kufry a jasným cílem dát si do pořádku život se Mina rozhodne utopit svůj žal v té nejlepší horké čokoládě na světě. A Mina moc dobře ví, kde ji najít – v útulné chatě své kmotry, která se nachází ve Švýcarsku. Plán je jednoduchý: litry čokolády, žádní muži. Tedy jen do chvíle, než ho zkomplikuje neznámý krasavec, který Mině zkříží cestu ve vlaku do Alp…

Vražda v ledu
Jedné mrazivé zimní noci je patoložka Julia Schwarzová zavolána k mrtvému tělu. Na efektně nasvícené ploše na náměstí však vidí jen krásnou ledovou sochu. Při pohledu zblízka si s hrůzou uvědomí, že uvnitř je mladá žena. Nikdo neviděl, jak se tam socha dostala, nikdo neví, jak byla oběť v ledu uvězněna. Navíc není možné provést pitvu, dokud socha neroztaje. Než však Julia může vzít do ruky skalpel, podivný umělec udeří znovu.

Ztracená
James Cahill se probouzí v nemocnici se ztrátou paměti. Skoro nepozná krásnou blondýnu, která ho přijde navštívit. Pak si i přes bolest a léky, kterými je nadopovaný, vzpomene, že je to Sophia. Žena, se kterou podváděl svou přítelkyni Megan. Megan jeho nevěru odhalila a teď se pohřešuje. Policie a reportéři Jamese bombardují otázkami. Aféra takového rozměru vždycky zaujme – zvlášť, když James je dědic velkého bohatství a nejvíc sexy chlap v okolí. James dál tvrdí, že si nic nepamatuje, ale začíná se v něm probouzet pocit děsu. Možná celou tu záhadu vyřeší Meganina sestra, která přijíždí rozmotat uzel milenek, starých účtů, ale i vášnivých vzpomínek. Na Jamese.

Limea
Limea je dívka z ostrovního národa Sorayů, která se rozhodla stát nejlepší lovkyní ze všech – do cesty za naplněním tohoto snu se jí však postaví nečekaná překážka. Když objeví zraněného cizince, kterého na pláž vyvrhlo moře, nedokáže ho nechat zemřít. Muž se stříbrnýma očima jí dává naději, že by se mohla vymanit přísným pravidlům svého kmene. Může mu však věřit? Nebo jsou její pocity jako klid před hrozivou bouří, která už se sbírá na obzoru?

Kočičí oko
Kočičí oko je kouzelná skleněnka, která mění svět. Z dívky, která se skrze ni dívala, vyrostla uznávaná malířka, jejíž život i dílo silně poznamenaly zážitky z dětství a dospívání. Když se Elaine po letech vrací do rodného Toronta, je to pro ni zároveň cesta do hloubi vlastní paměti. Nejostřeji vystupují vzpomínky na Cordelii, nemilosrdnou a jindy nečekaně labilní vůdkyní skupiny dívek, která Elaine kdysi šikanovala. Román zasazený do Kanady druhé poloviny 20. století sahá od konce druhé světové války až do osmdesátých let a krom toho, že je brilantní sondou do dívčí psychiky a nevyzpytatelných a mnohdy krutých pravidel, jež ovládají přátelství mezi dívkami, nabízí také neotřelý pohled na řadu kulturních fenoménů té doby, včetně feminismu a různých proudů moderního umění.

Jeho balík (Objekty touhy 4)
Jeho balík skončil v mé schránce. Uklidni se, úchyláku. V mé poštovní schránce. Jakmile jsem zjistila, co je uvnitř, uvědomila jsem si dvě věci: Patřil mému sexy sousedovi a ten měl temné tajemství. Většinou jsem se řadila mezi milovníky koček. V tom smyslu, že bych upřednostnila kočku v devíti z deseti případů. Nebylo to proto, že bych je měla nějak extra ráda, jen jsem neměla extra ráda většinu lidí. Můj soused mezi většinu lidí nepatřil. Žil v bytě naproti mně a byl to ten typ perfektně oblečeného chlapa v nóbl botách, který voněl jako reklama na Calvina Kleina a navíc to vypadalo, že ví, jak se používá dentální nit. Ale k věci, tenhle chlap měl očividně svůj život pečlivě uspořádaný. Byl to pan Dokonalý, ale co se mě týká, potřeboval by trochu srazit hřebínek. A jako na zavolanou jeho dlouhý, tlustý balík pronikl do mé malé, úzké poštovní schránky. Vím. Naprosto nechutné. Evidentně to byl trik, jak po mně vyjet. Pomineme-li fakt, že ho tam dala pošťačka, věděla jsem, co hraje můj soused za hru. Ano, naprosto přesně jsem to věděla. Tak jdeme do toho. Nebo spíš na to, pokud chcete. Omylem mi v bytě na balík několikrát spadl nůž. Prakticky se sám otevřel a já neměla na výběr, než se do něj podívat. Z balíku na mě koukalo jeho malé tajemství. Jak se ukázalo, pan Dokonalý nakonec nebyl tak dokonalý. Kdo by to byl tušil?

Spolek Jane Austenové
Krátce po druhé světové válce se v malebné vesničce Chawton na jihu Anglie několik obyvatel domluvilo, že se pokusí uskutečnit jeden pozoruhodný záměr. Uplynulo už více než století od doby, kdy byl Chawton domovem Jane Austenové, jedné z nejvýznamnějších anglických spisovatelek. Tamější panství, kde dosud bydlí její vzdálení příbuzní, se nyní potýká s finančními problémy. Hrozí nebezpečí, že to poslední, co po Austenových zbývá, se rozprodá a padne do neznámých rukou. I proto se dá dohromady různorodá skupinka lidí – mimo jiné mladá vdova, venkovský lékař, služka či filmová hvězda –, kteří se snad nemohou víc lišit, a přesto mají jedno společné: všichni milují romány Jane Austenové. Každý z nich se musí v těžké době vyrovnávat s ranami, které jim osud zasadil, ale spojuje je vysněný cíl: vybudovat ve své vesnici muzeum Jane Austenové a její dědictví zachovat pro budoucnost. Román z autentického prostředí o naději, smutku ze ztrát i o lásce, který dokáže potěšit, a to nejen fanoušky Jane Austenové.

Čekanka (Bridgertonovi 4)
Další kniha z oblíbené série o Bridgertonových. Colina Bridgertona už unavovalo, že ho lidé považují pouze za okouzlujícího hejska. A nejvíc mu vadilo, že všichni hltali klepy z pera lady Whistledownové, která se o něm zmiňovala snad v každém ze svých sloupků. Po návratu z ciziny však zjistil, že se mnohé změnilo – především jeho stará dobrá kamarádka Penelope. Jaká tajemství můžou skrývat jeden obyčejný floutek a dívka, kterou už každý považuje za starou pannu? A mohou mít vůbec něco společného?)


Čeští / slovenští autoři

 

Průvodkyně duší
Znamená smrt konec, nebo jen nový začátek? Nandini strávila celý svůj život po boku mrtvých. Je totiž Průvodkyně a jejím posláním je chránit a doprovázet duše zemřelých do posmrtného bytí. Když do jejich kláštera hluboko v horách přijedou poslové se zprávou, že císař je mrtev, vše se změní. Princ Arjin si ji vybere, aby se pokusila o nemožné – vydala se spolu s ním do Mezisvětí a pomohla mu přivést mrtvého otce zpět mezi živé. Stihnou to dřív, než zemi zničí nemilosrdný boj o moc, který se po císařově smrti rozhořel? Kývne Nandini na úkol, při kterém může ztratit vlastní duši?

Zmizela v mlze / Sněžný měsíc / Drak spí (box)
Tři knihy s vyšetřovatelem Josefem Bergmanem od královny české detektivky. Kriminalista Josef Bergman hledá ve třech samostatných příbězích pachatele vražd, které se odehrávají u norského fjordu (Zmizela v mlze), v Beskydech (Sněžný měsíc) i v jižních Čechách (Drak spí). Každý případ je obklopen tajemstvím, do něhož není snadné proniknout. Napínavé vyšetřování odhaluje spletité mezilidské vztahy a příčiny vedoucí ke spáchání zločinu. Ať už je vrahem kdokoliv, zkušenému Josefu Bergmanovi neunikne.

Přízraky noci

Akční fantasy pro čtenáře Šesti vran. Moggast – země, které vládne proslulý kníže Dragovit. O jeho temných praktikách kolují nejrůznější zvěsti, lidé však o nich hovoří jen šeptem v bezpečí svých domovů. Princezna Lada je přesvědčená, že Dragovit stojí za únosem její starší sestry Kazi. Když se ji vydává zachránit, rozhodně nepočítá s tím, že hned při prvním střetu s nepřítelem zemře. Smrtka jí však učiní lákavou nabídku. Lovec démonů Karden chce být slavný. Jeho vyhlídky byly mizivé, teď však dostal od Dragovita úkol, kterým by si mohl svůj sen splnit. Stačí knížeti přivést princeznu Ladu. Potulná hudebnice Noa strávila polovinu života skrýváním. Když se jí naskytne příležitost pomstít se vrahovi její rodiny, knížeti Dragovitovi, ani na vteřinu nezaváhá. Jaela život na malé vesnici nudí. Alespoň do dne, kdy v osadě propukne morová nákaza, a on musí utéct, aby ochránil svoji rodinu. Čtyři hrdinové, jeden úkol. Každý je jiný, přesto je něco spojuje. Kdo z nich vyhraje a kdo skončí jako poražený? A jsou všichni takoví, jací se na první pohled zdají být?


Božská Ada
Rozsáhlý historický román o zakladatelce počítačové vědy od populární autorky Hany Whitton. Román o geniální a nedoceněné matematičce Adě Lovelaceové, autorce prvního počítačového programu, líčí nejen její nevšední soukromý život od dětství poznamenaného přísnou výchovou matky i vztahem k nepřítomnému otci, jímž byl slavný básník lord Byron, až po bohatý společenský a profesionální život v první polovině 19. století ve viktoriánské Anglii. Na její počest se každoročně druhé úterý v říjnu slaví mezinárodní „Den Ady Lovelaceové“ s cílem podpořit roli žen v přírodních vědách, technice a matematice.

Zloděj osudů (Věčné mlhy 1)
První díl temné fantasy série o střetu božské a lidské touhy po moci. Magie. Kdysi ve světě lidí na Gambale zcela vládla, jenže jednoho dne se zničehonic vytratila a moc čarodějů pohasla. Teď hrozí, že se vrátí a uvrhne svět do chaosu, s jakým nikdo nepočítal ani v nejdivočejších snech. Do toho bůh Zyrzir přijde o mocné Kostky osudu. Jejich nalezením pověří Strážkyni Mlh Syhaiu, která zamíří právě na vnitřními boji zmítanou Gambalu, aby ztracenou zbraň určující chod dějin našla dřív, než bude pozdě. Pro lidi i pro bohy.

Dcera zimy
Věčný život jako prokletí. Moderní fantasy, ve které ožívají slovanští bohové i bestie. Moranu a její sestru Vesnu černá magie navždy uvěznila ve světě živých. Před Moraninou krutostí se smrtelníci třesou, ale ona jen touží zachránit laskavou Vesnu, uvrženou do nekončícího koloběhu znovuzrození. Ve snaze zlomit prokletí a získat alespoň jeden normální život protrpěly sestry celá staletí. Pokud chtějí tentokrát uspět, musí čelit démonům ze samotného podsvětí i své minulosti. Vymaní se zpod kletby, nebo s nimi bohové rozehrají jinou hru?


Tak co, zaujalo vás něco? Mrkněte i na album a dejte vědět, co vám padlo do oka :-)...


 

Můj seznam přání


... aneb to, na co se chystám já. Co mi padlo do oka obálkou, dějem nebo díky oblíbenému autoru...

Top výběr

V tomto případě jde o dvě knihy, které jsou pokračováním sérií. Kletba krkavců je druhý díl k Útoku obrů od mého oblíbeného autora. Sice to není tak dobré jak Kroniky s druidem Attikem, ale nakonec jsem si na tom něco našla. A Vláda vlků je opět druhý díl, ale zároveň i poslední. Tuhle sérii jsem ještě nečetla, ale ráda bych ji měla kompletní, ať už se konečně můžu pustit do světa Griši celkově...


 

Kletba krkavců (Sedm kenningů 2)
Zemi zničené obřími útočníky, jak jsme ji poznali v prvním díle Útok obrů, svítá naděje na odplatu. Najde se ale dost hrdinů? A kdo to vlastně je – hrdina? Daryck měl svůj domov ve městě zničeném při nájezdu Kostních obrů. On a jeho skupina válečníků se teď touží pomstít za všechny milované, které ztratili. Hanima patří k nové generaci mágů s mimořádným nadáním – dokáže hovořit s fantastickými zvířaty. Když její dar začne představovat hrozbu pro současné vládce, postaví se do čela hnutí, které chce pomocí její magie poskytnout moc všem. Koesha je kapitánkou čistě ženské posádky lodi zkoumající nebezpečné a neznámé vody. Nehledá však pouze možnou cestu kolem světa – pátrá i po své sestře, která před dvěma lety zmizela na moři. Jenže tam, kde mapy končí, číhá něco mnohem nebezpečnějšího než bouře a mořské obludy! Tito tři, a zdaleka nejen oni, se pokusí přinést naději do světa zmítaného válkou. Ale i hrdinové mívají strach…

Vláda vlků (Nikolaj Lantsov 2)
Když se Fjerdova masivní armáda připravuje na invazi, Nikolaj Lantsov svolá každý kousek své vynalézavosti a šarmu - a dokonce i netvora uvnitř - aby tento boj vyhrál. Ale hrozí temná hrozba, kterou nelze porazit darem mladého krále pro nemožné ...


Zaujalo mě

Mám tu i jednu Baronetku, která bude možná na recenzi, jakmile se mi uvolní 'harmonogram' :-D. Tahle mě docela zaujala, i když válečné knihy moc nemusím, ale tohle téma určitě zabere minimum...


 

Švadlenin dar
Tři dívky a Paříž… Město lásky a krásy, které ale tenkrát bylo temné, zahalené ponurou šedí nacistické okupace. Tři dívky žijící své životy ve válečné Paříži a skrývající svá tajemství. Tajemství, jež je spojovala, tajemství, jež je rozdělovala… A po mnoha a mnoha desítkách let přijíždí do Paříže vnučka jedné z těch dívek z oněch časů. Přijíždí, aby uchopila do rukou vlastní život, aby se dozvěděla, kým je, jaké jsou její kořeny. A začíná pronikat pod povrch a chápat, že svět je mnohem složitější, než si myslela. Že připomíná ty stařičké šaty z hedvábí barvy půlnoční modři, u kterých jenom když se díváte opravdu zblízka, pochopíte, že jsou sešité z útržků a hadříků…



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. Pěkné kousky budou vycházet. Já zatím nemám nic v plánu si pořídit, tak snad to i vydrží. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Stoprocentně Chata ve Švýcarsku a Vláda vlků. :)) Ale zaujalo mě ještě několik dalších titulů...

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne