MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 července, 2021

   

Recenzní kniha


Údajně autorova prvotina, i když jsem někde četla, že od něj někteří četli asi povídky nebo něco podobného, co bylo k dispozici. Podle jazyka, jakým je kniha psána právě vůbec není poznat, že jde o začátečníka. Je to bohatě popisované, čtivé a v tomto ohledu bez jediné chybičky, na rozdíl od jiných, kteří si nedávají pozor na slovosledy, opakovaná slova či na první pohled u nich poznáte, že prostě nejsou vypsaní...

Příběh se díky tomu četl opravdu pohodově a vcelku rychle. I když mi trošku chyběl takový ten popud, abych knihu nepouštěla z ruky (tak nějak jsem si ani neoblíbila žádnou z postav). Což je škoda, ale na druhou stranu, opravdu velice málokdy se mi stává, že bych narazila na knihu, která by mě tak moc lapila, že bych byla schopná ji číst celý den.

Děj je vypravován z několika pohledů, což je sice fajn, ale problém pro mě znamenal vždycky začátek každé kapitoly, protože až po několika řádcích, občas i odstavcích, jsem teprve zjistila, s kým právě mám tu čest. O to horší bylo, že každá tato linie se odehrává v jiném čase. Takže nejenže se skáče mezi lidmi a místy, ale i v časovém rozmezí.

Co mi ale dělalo největší potíže, tak rozsáhlost této knihy. V podstatě při těch více jak pěti stech stránkách nešlo o nic jiného, než o seznámení s postavami. V jejich životech se to děním a událostmi, zvraty a brutalitou jen hemžilo, ale pro celkový příběh to znamenalo opravdu jen málo. Byla to taková vycpávková vata, zbytečně zdlouhavé vyprávění, které tak nějak nikam nevedlo. Takže buď se tam toho mělo z toho zásadního děje stát víc, nebo mohla být kniha hodně proškrtána. Protože co nemám ráda, tak zbytečné protahování někde, kde to není potřeba. Jakoby se to v dnešní době stalo pravidlem a svižné knihy, kde se všechno stane bez protahování, už neexistovaly. Kdo má rád rozsáhlé fantasy na mnoho dílů, ten si tady rozhodně najde své (i když nevím, jak tohle bude dlouhé :-P)...


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Poloviční král
Poloviční král
Ptačí srdce
1
-
Fantasy
2018 originál
520
Host
978-80-7577-609-9

Anotace:
Jedno království a tři lidé, jejichž osudy se střetnou, i když o sobě nevědí.
Erenézie byla napadena z východu a pohraniční krajiny obsadil nepřítel. Král Trat’Hys ještě nikdy nedal nikomu nic zadarmo a ani teď tomu není jinak. Vyráží se svou armádou, aby si vzal, co bylo vždycky jeho, a aby jednou provždy ukončil vleklé sousedské války. Zatím však netuší, že tu největší bitvu bude muset svést s vlastním synem.
Na severu nastolil nový králův zástupce krutý řád. Stačí jeden nešťastný večer, jediné klopýtnutí, a Lheiwen ho pocítí na vlastní kůži. Její první láska jí tak nepřinese jen bláznivou radost a nekonečné štěstí, ale i dosud neznámou bolest.
Garro, lodní kapitán s poněkud pokřiveným smyslem pro čest, pročesává vody Tórského moře a hledá pro svou statečnou posádku nové a nové oběti. Dokáže bojovat takřka s kýmkoli, ale na jedno připraven není: setkání s mrtvou láskou jím otřese daleko víc než souboj šavle proti šavli.
A co víc — ani jeden z nich netuší, že daleko za mořem se sbírá obří armáda Rohatých — válečníků větších a silnějších, než jsou lidé…


Kde koupit knihu

Knihu Poloviční král koupíte v nakladatelství Host 
  

Informace o autorovi

foto: Host
 

Databazeknih.cz: Jan Hamouz - Narodil jsem se v Litoměřicích roku 1986 a to přesně 15. února. Jarda Jágr, Katka Neumannová, já… Zatím neslavíme společně, ale to chce čas.
Rodinu jsem měl báječnou a v tom ohledu se dodnes nic nezměnilo. Právě jim patří mé díky za předané zkušenosti, moudra a dovednosti a za trpělivost při mých čas od času nesnesitelných dětských/pubertálních výlevech. více...


 Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Já mám prodrobné popisy a dlouhé seznamování s postavami ráda, ale na 500 stran je to trošku moc. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. právě, k tomu člověk potřebuje i nějaké zásadní dění a zvraty...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne