MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 května, 2021

   

Vycházející novinky

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v červnu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek...


» V tomto článku najdete 13 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 105 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi

 
Klíč duší (Jane Doe 2)
Jane Doe je ve větším nebezpečí než kdy dřív. Ničemný Roth stále hledá bájné, všemocné Moře zrození a ještě k tomu nadále vězní jejího otce. Panství, to posvátné místo mezi místy, umírá. A co je nejhorší? Jane se dozvěděla, že ona sama je jedním z klíčů, které jsou potřeba k záchraně Panství. Problém ovšem je, že uvízla v umírajícím světě Arakaanu a jeho lidé mají svá vlastní překvapivá tajemství. S trochou pomoci od její kamarádky, pyromanky Violet, a pochybného spojence Hikoryho musí Jane najít odvahu přijmout svůj osud a čelit svým nejtemnějším obavám, zatímco životy každé živé duše ve všech světech visí na vlásku.

Stříbrná čarodějnice (Stínové kroniky 2)
Rok po náhlé smrti svého manžela se umělecká hrnčířka Tilda Fordwellsová konečně přestěhuje do odlehlé velšské chaty, která se má stát jejich novým domovem. Doufá, že poklidná krajina pomůže zmírnit její žal a znepokojivé vize Matovy smrti. Místo toho v ní jezero v údolí pod chatou zažehne něco, co v ní léta dřímalo – citlivost a zvláštní sílu. Přicházejí k ní zvířata, elektřina v její blízkosti zkratuje a navíc spatří novou vizi – po hladině k ní připluje loďka s lidmi z dávné doby. U stejného jezera za časů Keltů žila Seren, čarodějnice a šamanka. Vesničané ji ctili, ale báli se jí. Pro svůj zvláštní vzhled musela žít v osamění. Když k ní přišla vize knížete v hnízdě zmijí, varovala ho před zradou z jeho vlastních řad. Kníže Brynach ji miloval i uctíval, ale nemohl uvěřit, že by mu někdo blízký chtěl ublížit, ani když nebezpečí vzrůstalo. Životy obou žen spojuje pravěká magie z jezera a stejná hrozba. A Tilda musí překonat zármutek a ovládnout kouzelnou energii ve svém nitru, aby zachránila svůj nový život…

Koruna z čarodřeva. Svazek 2 (Poslední král Východního Ardu 1)
Před třiceti lety byla armáda Inelukiho, Krále bouří, rozprášena a on sám zahuben. Ve Východním Ardu zavládl mír pod vládou Simona Bělokadeřného, pomocníka z kuchyně, z něhož se stal král, a Miriamele, jediného potomka krále Eliáše. Nyní však na jejich vládu doléhá stáří. Simon přišel o své sny, staří spojenci umírají a všude se to hemží zradou a úklady. Jejich syn a dědic Jan Jošua je už léta mrtvý a jejich vnuk Morgan žije jako rozmařilec. Všechny ale čeká cesta vykoupení a objevů, která vede stále chmurnějším světem. A na zamrzlém severu v horské pevnosti Nakkize se z hlubokého, dlouhého spánku probouzí nornská královna a Inelukiho spojenkyně, aby sdělila svým poddaným, že lidé musejí být zničeni. Že její čarodějové přivedou z říše smrti mocného démona a její válečníci budou ve světě hledat krev živého draka... A konečně jí bude patřit nejmocnější artefakt ze všech – koruna z čarodřeva. Koruna z čarodřeva je román plný lidí, obrů, draků, trollů, Sithů i Nornů. Je velkolepá a rozmáchlá a Tad Williams v ní opět dokazuje, kdo je největším žijícím autorem epické fantasy.

Sestry ve zbrani a písni
Evadne se nemůže dočkat, až uvidí svoji sestru Halcyon. Po osmi letech služby v královnině armádě má přijet domů a celá vesnice netrpělivě očekává její návrat. Když se Halcyon objeví dřív, než bylo v plánu, Evadne okamžitě pochopí, že něco je špatně. Dozvídá se, že sestra byla obviněna z vraždy a je na útěku. V procesu, který následuje, je Halcolyn odsouzena k patnácti rokům nucených prací. Evadne udělá cokoliv, aby sestru zprostila viny, a tak nabídne, že část trestu odslouží za ni. Když na nucené práce společně nastupují, netuší, že budou čelit mnohem horším ranám osudu, než je neustálá hrozba smrti. Obstojí sestry v těžké zkoušce, kterou pro ně připravili mágové toužící po moci?

 

Ostatní beletrie


Pod hladinou (Na dně 4)
Přestože ji nepřestává pronásledovat hrůzná minulost, snaží se Gwen Proctorová žít dál. Jejímu životu dává navíc smysl jeden starý případ: jedná se o záhadné zmizení mladého muže v Tennessee, který je už tři roky nezvěstný. Jeho matka Ruth Landryová žije od té doby v nejistotě a strachu. A Gwen ji moc dobře chápe. Ví totiž, jaké to je, když se matka o své dítě bojí. Bez zaváhání se tedy rozhodne zoufalé ženě pomoci a ujímá se vyšetřování. Jenže čím více se přibližuje pravdě, tím více se ocitá v nebezpečí. Ve městě, které před Gwen, jejím partnerem Samem i jejími dětmi uzavřelo brány, není většího nepřítele, než je rodina Belldeneových – zločinecká, mocná a pomstychtivá. Je Gwen při svém pátrání ochotna akceptovat i ohrožení těch, které miluje nejvíc? A kolik toho jedna malá rodina dokáže vůbec unést?

Dětské duše (Případy Kim Stoneové 11)
Na hřišti v Haden Hill Parku byla zavražděna Belinda Evansová, bývalá profesorka dětské psychologie. Vzadu na krku jí pachatel vyřízl písmeno X. Belinda měla poměrně komplikovaný vztah se starší sestrou Veronikou, která Kim a jejímu týmu odmítá cokoli o sestře i jejich minulosti vyzradit. Poté co policie objeví další dvě oběti se stejným znamením, je jasné, že hledají sériového vraha, bezcitného a nemilosrdně krutého. Stopy vedou ke každoroční soutěži talentovaných dětí, na níž se scházejí malí géniové, doprovázení někdy velice ambiciózními rodiči. Zabíjel snad někdo z nich, kvůli neúspěchu? Nebo ze žárlivosti na ostatní? A koho chce ještě potrestat?

Milostný dopis
Láskyplný i napínavý příběh o síle důvěrných citů, vzájemných pout a porozumění jedinečným způsobem uvádí čtenáře do nádherného světa londýnského okolí ve dvacátých letech minulého století. Originální a krásná Blue, nadějná mladá spisovatelka, žije v příjemném prostředí v kouzelném Richmondu. Přesto pod povrchem doutnají nevyřešené záležitosti. Když se rodina dojemně ujme ženy prchající před despotickým manželem, vývoj události spojí její příslušníky nezapomenutelným způsobem.

Mexická gotika
Gotický horor z prostředí mexické smetánky. Poté co Noemí Taboadová obdržela zmatený dopis od své nově provdané sestřenice s prosbou o záchranu, zamíří do odlehlého domu na mexickém venkově. Není si jistá, co v něm najde — manžel její sestřenice, pohledný Angličan, je cizinec a Noemí o něm tuší jen málo. Noemí je navíc velmi nepravděpodobnou záchránkyní: její elegantní šaty a rudá rtěnka se hodí spíše pro koktejlové večírky než amatérské vyšetřování. Je však zároveň zarputilá, chytrá a má nezlomnou vůli. A nebojí se ani záhadného manžela své sestřenice, ani jeho otce, starosvětského patriarchy, kterého Noemí fascinuje; a dokonce ani domu samotného, který napadá Noemíiny sny vizemi plnými krve a zkázy. Jejím jediným spojencem v tomto nehostinném příbytku se zdá být nejmladší syn, plachý a něžný muž, který působí, že chce Noemí pomoci, ale také by mohl skrývat temné rodinné tajemství. Protože za zdmi domu je mnoho tajemného. A Noemí, okouzlená děsivým, ale svůdným světem za zdmi, možná brzy zjistí, že tuto záhadnou usedlost není možné jen tak opustit.

Kateřina Howardová: Nevěrná královna (Šest tudorovských královen 5)
Příběh Kateřiny Howardové, páté manželky krále Jindřicha VIII., je jedním z nejtragičtějších v anglických dějinách. Dívenka sotva odrostlá dětským střevíčkům, kterou ke dvoru přivedla její ctižádostivá rodina, okouzlila krále svými půvaby a krásou. Uměla zpívat, nádherně tančila, milovala dvorské slavnosti, a když se s ní stárnoucí král dychtivý dědice roku 1540 oženil, plnými doušky si užívala svého privilegovaného postavení. Kdyby mu porodila syna, byl by její triumf dokonalý. Zamilovaný Jindřich se nad ní rozplýval a všem na potkání opakoval, že Kateřina je jeho slunce, jeho růže bez trnů. V její minulosti však byly stíny, o kterých neměl tušení, a ta minulost se Kateřině čím dál nebezpečněji připomínala. A přece si dívka nemohla pomoci a stále znovu si zahrávala s ohněm. Král se tak měl poučit, že ti, kdo trhají růže bez trnů, musí počítat s tím, že se spálí.



Čeští / slovenští autoři

 

Tajemství obsidiánu
Soukromá elitní škola v Praze. Dívka, která nemá tušení o svém předurčení. Kluk ze starého královského rodu démonů. Osud, kterému se nedá vyhnout… První díl české fantasy, který si nemůžete nechat ujít! Sedmnáctiletá Anna žije se svým poněkud podivínským dědečkem vcelku normální život. Právě vstupuje do závěrečného ročníku střední školy a jediné, po čem touží, je zdárně udělat maturitu. O temném světě, jehož je řízením osudu součástí, nemá nejmenší tušení, dokud se jí na zádech neobjeví podivné znamení. Damien pochází ze starého královského rodu démonů a ani trošku se mu nelíbí otcův příkaz – má předstírat, že je středoškolským studentem, aby našel nebezpečného zaklínače. Dosud nezasvěcený nepřítel zatím nemá o svém osudu tušení a jako jediný dokáže démony zabít. Navíc se prý ukrývá mezi studenty prestižní školy v Praze. Damien ho touží rychle najít, zlikvidovat a zmizet. Věci se však zkomplikují. Dokáže se postavit své rodině i zažitým tradicím? A tuší vůbec, kdo je ta dívka, do které se zamiloval? Tajemství obsidiánu je první díl plánované young adult fantasy trilogie zkušené české autorky.

Dívka v zrcadle
Pro jednoho splněný sen, pro druhého noční můra. Hotely, koncertní sály, ustavičné cestování. Vyrůstat s rodiči muzikanty nebylo pro Olivii zrovna snadné. Její dětství bylo sice plné zážitků, ale zato jí chyběly kamarádky a pocit, že někam patří. Ten pozná až v dospělosti díky rodině svého přítele Jonáš.

Druhá šance
Nekonečné putování za nadějí a jedním velkým tajemstvím. Všichni chtěli začít znovu, až nezůstal vůbec nikdo. Muž se svou malou dcerou hledají odpovědi a doufají, že jednoho dne konečně zapadne slunce. Ze své minulosti si pamatují málo, ale pomalu nacházejí další díly skládačky. Vydejte se s nimi na cestu za hranice vaší fantazie, protože čas a prostor změnily svůj význam. Román Druhá šance vás zavede jak do naší minulosti, tak vzdálené budoucnosti. Je příběhem o nezkrotné touze po lepším životě i jiskřičce naděje, kterou má v sobě každý z nás.

Nanits Chronicles
Nanits Chronicles je originální komiksová série z blízké, ale i mnohem vzdálenější budoucnosti, která sleduje osudy tří hrdinů na pozadí mnohem větších událostí formujících zásadně budoucnost planety Země. 2050 – Harry je ostřílený pistolník ze Scarova gangu a žije ve světě trhaného na kusy smrtící pandemií. Všechno se zkomplikuje v okamžiku, kdy gang cestuje do Santa Fe, aby přivezl cenný náklad. Něco se ale pokazí. Něco se strašně pokazí a Harryho život se obrátí vzhůru nohama. 2177 – Díky sloučenině NANITS je nákaza, jež sužovala svět na planetě Zemi minulostí. Lidstvo povstalo z úpadku a znovu vzkvétá. Z Marsu, který existuje jako svobodná republika nezávislá na Zemi, přilétá delegace, jejíž členem je i mladá marťanka Nia. Ta se zaplete do spiknutí, které ohrožuje život nejen jí, ale i osud všech obyvatel planety Země. 2225 – Špinavá cyberpunková detektivka, ve které se do temných zákoutí černého trhu vydává detektiv Frinkle, zlomený muž poháněný hněvem a touhou po pomstě. Jeho jediným cílem je ochromení černého trhu a výroby nebezpečné napodobeniny NANITS. Cesta za odhalením toho, kdo za výrobnou napodobeniny stojí, se ukáže jako mnohem nebezpečnější, než se na první pohled zdálo.


Tak co, zaujalo vás něco? Mrkněte i na album a dejte vědět, co vám padlo do oka :-)...

 

Můj seznam přání


... aneb to, na co se chystám já. Co mi padlo do oka obálkou, dějem nebo díky oblíbenému autoru...

Top výběr

K nákupu opět nic, což se mi náramně líbí :-D


Zaujalo mě

Na seznam opět přibyla Kateřina Howardová. Sice jsem z prvního dílu na větvi nebyla, nicméně mě zajímá to historické pozadí, které je podle skutečnosti, takže zatím chci pokračovat. Nicméně kniha neputuje na seznam k nákupu, jelikož je dost nejisté, zda další díly vyjdou v měkké vazbě a já nehodlám mít část série tak a druhou jinak. A taky jde o velký cenový rozdíl... No a Koruna z čarodřeva, tady jde o to, že autor je docela hodně oblíbený a chválený, takže si postupně přidávám jeho knihy, které mě zaujaly...

   

Kateřina Howardová: Nevěrná královna (Šest tudorovských královen 5)
Příběh Kateřiny Howardové, páté manželky krále Jindřicha VIII., je jedním z nejtragičtějších v anglických dějinách. Dívenka sotva odrostlá dětským střevíčkům, kterou ke dvoru přivedla její ctižádostivá rodina, okouzlila krále svými půvaby a krásou. Uměla zpívat, nádherně tančila, milovala dvorské slavnosti, a když se s ní stárnoucí král dychtivý dědice roku 1540 oženil, plnými doušky si užívala svého privilegovaného postavení. Kdyby mu porodila syna, byl by její triumf dokonalý. Zamilovaný Jindřich se nad ní rozplýval a všem na potkání opakoval, že Kateřina je jeho slunce, jeho růže bez trnů. V její minulosti však byly stíny, o kterých neměl tušení, a ta minulost se Kateřině čím dál nebezpečněji připomínala. A přece si dívka nemohla pomoci a stále znovu si zahrávala s ohněm. Král se tak měl poučit, že ti, kdo trhají růže bez trnů, musí počítat s tím, že se spálí.

Koruna z čarodřeva. Svazek 2 (Poslední král Východního Ardu 1)
Před třiceti lety byla armáda Inelukiho, Krále bouří, rozprášena a on sám zahuben. Ve Východním Ardu zavládl mír pod vládou Simona Bělokadeřného, pomocníka z kuchyně, z něhož se stal král, a Miriamele, jediného potomka krále Eliáše. Nyní však na jejich vládu doléhá stáří. Simon přišel o své sny, staří spojenci umírají a všude se to hemží zradou a úklady. Jejich syn a dědic Jan Jošua je už léta mrtvý a jejich vnuk Morgan žije jako rozmařilec. Všechny ale čeká cesta vykoupení a objevů, která vede stále chmurnějším světem. A na zamrzlém severu v horské pevnosti Nakkize se z hlubokého, dlouhého spánku probouzí nornská královna a Inelukiho spojenkyně, aby sdělila svým poddaným, že lidé musejí být zničeni. Že její čarodějové přivedou z říše smrti mocného démona a její válečníci budou ve světě hledat krev živého draka... A konečně jí bude patřit nejmocnější artefakt ze všech – koruna z čarodřeva. Koruna z čarodřeva je román plný lidí, obrů, draků, trollů, Sithů i Nornů. Je velkolepá a rozmáchlá a Tad Williams v ní opět dokazuje, kdo je největším žijícím autorem epické fantasy.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Tak mě určitě zaujalo pokračování Tudorovských královen (Kateřina Howardová)a Stříbrný čarodějnice. :) Ale i několik dalších knih nevypadá vůbec špatně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alison Weir bych chtěla taky, ale jen měkkou vazbu. Snad nakonec bude...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne