MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

01 května, 2021

   

Vycházející novinky

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v květnu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek...


» V tomto článku najdete 19 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 123 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi



Gideon Devátá (Devátá 1)
Originální sci-fi — nespoutaný příběh plný šermířských soubojů, politických intrik a lesbických nekromantek. Císař potřebuje nekromanty. Nekromantka Devátého klanu potřebuje šermířku. Gideon má meč, sbírku pornočasopisů a taky plné zuby nemrtvých hovadin. Gideon strávila dětství ve společnosti zkostnatělých jeptišek, seschlých sluhů a bezpočtu kostlivců a nehodlá obětovat svůj život — včetně toho posmrtného — nekonečné službě. Proto si sbalí meč, boty, časopisy a naplánuje další z mnoha odvážných pokusů o útěk. Jenže její dávná nemesis ji jen tak nepustí. Harrowhark Nonagesimus, Ctihodná dcera Devátého klanu a mimořádně mocná nekromantka, byla povolána do boje. Císař si přeje, aby se dědicové všech jeho věrných klanů utkali ve smrtící zkoušce důvtipu a umu. Pokud by Harrow uspěla, stala by se nesmrtelnou a všemocnou služebnicí Znovuzrození, ovšem každý nekromant potřebuje svého šermíře. Bez Gideonina meče Harrow selže a spolu s ní vymře i celý Devátý klan. Někdy je však smrt to nejlepší řešení.

 

Ostatní beletrie


Rudá špionka
Co všechno je člověk ochoten udělat pro to, aby se zvednul ze dna? Válka a revoluce rozmetaly svět, ve kterém Naďa, dcera ruských aristokratů, dosud žila. Rodina přišla o veškerý majetek i občanská práva. Ve snaze zajistit si pohodlný život se provdá za horlivého bolševika a další vypočítavý čin následuje. Jako špionka Sovětů odjíždí do Paříže, kde je okamžitě vtažena do zrádného světa tajemství a falše. Sužována svědomím a okouzlena zakázanou milostnou aférou se zaplete do spiknutí, které končí šokující vraždou…

Sestry z Titaniku
Jedna cesta jim navždy změnila život. Palubní lístek na Titanic se pro nemajetné irské sestry stane životní šancí. Nora bude vychovatelkou v zámožné rodině a Delia přijme místo posluhovačky. Po osudném lodním neštěstí se však Delia ocitne osamocená v New Yorku a souhrou nedorozumění se stane tím, kým měla být její sestra – guvernantkou. Čím více se Delia sbližuje se svou malou svěřenkyní a jejím ovdovělým otcem, tím více se nedokáže odpoutat od lži o své identitě. Může opravdu žít život své sestry? Sestry Nora a Delia jsou tak rozdílné, jako by ani nebyly stejné krve. Něco je však přece spojuje, obě cítí touhu po nezávislosti a dobrodružství. Když jednoho dne drží v rukou palubní lístek na Titanik, je to pro ně nečekaná šance, jak uniknout z neutěšeného života na irské farmě a pokusit se o nový začátek v Americe. Privilegovaná Nora se má stát vychovatelkou v bohaté rodině, zatímco Delia se musí spokojit s místem posluhovačky. Po osudném lodním neštěstí se však Delia ocitne osamocená v New Yorku a souhrou nedorozumění se stane tím, kým měla být její sestra – guvernantkou. Čím více se Delia sbližuje se svou malou svěřenkyní a jejím ovdovělým otcem, tím více se nedokáže odpoutat od lži o své identitě. Je vůbec možné si vypůjčit něčí osud?

Ani mrtvá, ani živá
Vídeň, Ústřední hřbitov. V jednom z bezpočtu květinářství pracuje žena, která není tím, čím se zdá být, která musí skrývat, že je stále ještě naživu, a která chce zapomenout na svou minulost. Jednoho dne však obdrží květinový pozdrav, jenž se rovná polibku smrti. V řeči květin reprezentuje bodlák hřích a narcisy symbolizují znovuzrození – nic bych si nepřála méně. Je to varování a já vím, kdo mi ho poslal.

Nebe nad Kilimandžárem
Charlotta Harmsenová sní o dalekém světě a cestách do exotických zemí a nijak nepospíchá s manželským svazkem. Je jí dvaadvacet let, když dostane nabídku k sňatku od mnohem staršího Christiana Ohlsena. Jeho obchod, kde se prodává exotické koření, tabák a zboží ze zámoří, ji fascinuje natolik, že nabídku přijme. Ale zanedlouho toho trpce lituje. Christian ji podvádí, a navíc stojí před finančním krachem. Charlotta si uvědomuje, že mají jen jedinou šanci na budoucnost – opustit rodnou zemi a kdesi daleko začít nový život.

Její konec
Začalo to šokujícím obviněním...ale kde je pravda? Stephanie a Patrick jsou novomanželé, kterým se právě narodila dvojčata. I když je Stephanie vyčerpaná z nedostatku spánku a staráním se o miminka, je si jistá jednou věcí - má vše, po čem kdy toužila. Potom se ale objeví žena z Patrickovi minulosti a na povrch vyplují tajemství o něm a jeho první manželce. Její smrt byla přeci nehoda - nebo byla zavražděna? Patrick tvrdí, že je nevinný, a tohle všechno jsou jen pouhé plytké pomluvy. Ale říká pravdu? Neudělala Stephanie osudovou chybu?

Stín (Marc Dane 4)
Marc Dane, protagonista mezinárodních špionážních bestsellerů Nomád, Exil a Hacker, musí tentokrát čelit nejšílenějšímu nebezpečí – smrtícímu viru! Marc a jeho partnerka Lucy Keyesová – bývalá příslušnice amerických Delta Force – se pustí do pátrání po geniální vědkyni, kterou unesli bezohlední teroristé, protože je schopná vytvořit nebezpečnou biologickou zbraň. Horečné hledání nezvěstné ženy dvojici zavede postupně do Singapuru, do mrazivé pustiny Islandu a nakonec až do srdce Evropy, kde musí překazit brutální plán, když skupina pravicových extremistů hodlá použít virus ke svým děsivým záměrům. Jenom Marc Dane může zabránit tomu, aby k tomuto ničivému útoku došlo – než se celý kontinent propadne do chaosu a teroru…
 
 

Young adult knihy

 

Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy (Krutý princ)
Než se z něj stal krutý princ nebo podlý král, byl jen obyčejným vílím dítětem se srdcem z kamene. Holly Blacková odhaluje nová tajemství z dramatického života záhadného krále Říše víl Elfhame Cardana. V tomto příběhu najdete neodolatelné podrobnosti z dob před příběhem Krutého prince, dobrodružství odehrávající se po Královně ničeho a známé okamžiky z celé trilogie vyprávěné Cardanovým pohledem. V návratu do série Krutý princ si užijete lásku, která rozbuší srdce, nebezpečí, humor a drama, které okouzlilo mnoho čtenářů. Ke každé kapitole navíc patří celobarevné ilustrace Roviny Cai, které z titulu dělají chloubu každé knihovny.

Pět temných osudů (Temné koruny 4)
Sestra se postaví sestře, mrtví nemrtvým. Velkolepé finále série Temné koruny. Po hrozivém střetu s královnou Katharine leží povstání v troskách. Julesina kletba se vymkne kontrole a je pouze na Arsinoe, aby našla lék. Mirabella totiž zmizela. Když se však objeví s nabídkou příměří, Katharine zatouží po její blízkosti. Mrtvé královny však varují: Opatrně, Mirabelle se nedá věřit. Tři sestry povstanou, aby bojovaly. Historie Fennbirnu vydá svá tajemství. A osud celého ostrova je tam, kde byl vždy – v rukou jeho královen.

Baneovy kroniky (Nástroje smrti)
Čaroděj Magnus Bane to nemá v životě lehké, protože bývá často nucen řešit problémy druhých. Jeho život je dlouhý, výčet jeho lásek ještě delší. A Magnus má dar, jak být v pravý čas na správném (někdy i na nesprávném) místě. Francouzská revoluce, prohibice v Americe nebo první velká bitva mezi Valentinem a newyorským Institutem… to všechno zažil na vlastní kůži. Za tu spoustu let se toho nasbíralo tolik, že to nikdy nestihne odvyprávět a nikdo by mu to ani neuvěřil. Ale těchto jedenáct povídek vrhá alespoň trochu světla na tuto mnohdy nevyzpytatelnou postavu. Sám Magnus ovšem nejspíš proklíná toho, kdo je vypustil do světa…

Bouře a vzdor (Griša 2)
Na Alinu Starkovou se žene divoká bouře. Čeká ji vnitřní boj. Vyjde z něj jako vítěz, nebo jako poražený? Druhý díl světového bestselleru! Z Aliny Starkové se stala světlonoška. Jenže cena, kterou za to platí, je vysoká. Temnyj je víc než kdy předtím odhodlaný využít jejích schopností k získání trůnu. Alina se snaží jeho nástrahám vzdorovat, přesto se do nich zaplétá a vzdaluje se od lásky, v níž až doteď hledala své útočiště. Alina cítí, že jestli chce Ravku zachránit, bude si muset vybrat. Ponechá si svoji výjimečnou moc a zachrání zemi, nebo se jí vzdá, a zvolí lásku?

Koruna kouře (Vůně Aramteshe 2)
Naši hrdinové Rakel a Ash, kteří se v předchozím díle vydali na nebezpečnou cestu, aby nalezli protilék na jed, který otrávil prince, tentokrát však musejí překonat nástrahy každý zvlášť. Na vytváření a rozeznávání vůní obzvlášť nadaná Rakel cestuje za hranice říše, kde se snaží odhalit pravdu ohledně své minulosti. Princův osobní strážce Ash, jehož všichni považují za mrtvého, musí uniknout z vězení a najít způsob, jak varovat svět před blížícím se nebezpečím. Říše je na pokraji občanské války, k níž se schylovalo už po staletí, od doby, kdy po zemi chodili bohové. Boj se nevyhne nikomu, urozenému princi ani obyčejnému vesničanovi. Každý si nyní musí vybrat, na jakou stranu se v nadcházejícím konfliktu postaví…

Neviditelné město (Srdce času 1)
Jak by vypadal dnešek, kdybyste mohli změnit minulost? Lena: dívka bez minulosti, ale s tisícem otázek. A pro jednou na ně nedokáže odpovědět ani její nejlepší kamarádka Bobbie, která jinak ví všechno. Co se stalo jejím rodičům? Proč se v tetině rodině pořád cítí jako cizinka? Dante: chlapec s různobarevnýma očima. Pochází z jiného světa a možná má odpovědi, které Lena hledá. Ale může jí je prozradit? Tajuplné hodinky s osmerem ručiček spojí jejich světy. Začíná tak cesta časem, která pěkně potrápí vaši představivost.


Čeští / slovenští autoři

 

Život za oceánem
Která cesta je ta pravá? Román o hledání svého místa ve světě. Lindě se podařilo nastoupit na vysněnou vysokou školu… jen aby zjistila, že možná není tak snová, jak si myslela. Navíc se přestěhovala do nového města, rozešla s dlouholetým přítelem a má pocit, že v životě jen tápe a nemůže najít své místo. Pomalu se propadá do chmur, ze kterých snad není cesta ven. Naděje jí svitne, když se impulzivně rozhodne překopat svůj život od základů: vyrazí do USA jako au-pair. Jaký vliv mají každodenní rozhodnutí? Najde Linda své místo i lásku?

Stříbrné město (Arila 1)
První fantasy kniha od hráče a youtubera Sterakdary! Svět Aldolonu před tisíci lety postihla zničující událost, když se realita roztříštila na stovky a tisíce malých bublin světů. Národ Nurů už po staletí skáče z jednoho takového světa na druhý a hledá potravu, nerosty, ale také nový domov. Musí být neustále v pohybu, protože je pronásleduje šílená bohyně, která touží po jediném – zničit je. Arila se protlouká životem a postupně odhaluje tajemství minulosti, ale také pradávného řádu Hlídačů. A dřív, než se naděje, bude i ona vržena do vírů událostí, kdy bude muset nejen pomoci se záchranou svého města, ale také čelit vlastním démonům. Dokáže v sobě nalézt dostatek síly, aby se mohla i ona stát opravdovým hrdinou?

Záhada černolických vražd
Píše se rok 1645 a z bojů ve Francii se vrací vysloužilý voják Martin. Než navštíví rodiče, zastaví se u sestry Johanky, která nevinnou dobrou radou změní nejen jeho život, ale i život celé rodiny. Nečekaný návrat syna se tak stává začátkem tragických událostí, jež vrcholí Johančinou smrtí. Hlavním podezřelým z vraždy je její manžel Viktorín. „Zabila se sama! Musíte mi věřit!“ tvrdí zoufalý muž při vyšetřování. „Vrátila se od rodičů a vykřikovala, že všechno je její vina a že už nedokáže dál žít!“ Vyšetřovatel Borek začíná o hlavním podezřelém pochybovat a rozhodne se vypátrat všechny okolnosti, které k tragickým událostem vedly. Výslechy svědků ho zavedou hluboko do minulosti. Brzy nabývá přesvědčení, že skutečného vraha se mu možná nikdy nepodaří usvědčit…

Koniášův klíč
První polovina 18. století. Doba skvostných uměleckých děl, ale také násilné rekatolizace, poroby a útlaku. Známá česká autora se s tímto fascinujícím obdobím vypořádala po svém. S humorem a nadsázkou líčí příhody jezuitského misionáře Antonína Koniáše, „lítého hubitele českých knih“ a náboženského fanatika. Byl ale páter Koniáš opravdu takový? V povídkách Zuzany Koubkové je to spíš pomýlený horlivec, který se díky své zvídavé povaze a chybějícímu pudu sebezáchovy občas připlete k rozmanitým dobrodružstvím, záhadám a zločinům. Střetne se tak s nekatolíky, ale i s upírem či bludičkou. Nepátrá jen po zakázaných knihách, ale také po tajemství chcíplého psa nebo ukradeného prasete. Pomocníky jsou mu jeho spolubratři z Tovaryšstva Ježíšova, nahluchlý artilerista, excentrická operní diva nebo profesionální lovec lidí…

Zvěsti
Nevlastní bratři Kryštof a Tomáš nedovedou najít společnou řeč, Karin pochybuje o lásce ke svému majetnickému příteli, Julián se trápí nevěrou rodičů, Matyáš tají před ostatními svůj vztah, a Daniela se jen snaží zapomenout... Před půl rokem bylo v nedalekém lomu nalezeno tělo jejich spolužáka Erika. Policie se přiklonila k vraždě, pachatele ale nedopadla. Nešťastná událost se ze všech nejvíc podepsala na Erikově bratrovi Matyášovi. Když dojde ve městě k další tragédii, nikomu není jasné, zda se tentokrát jednalo o nehodu, či neúspěšný pokus o další vraždu. Mohlo by to nějak souviset s Erikovou smrtí? Co když je odpovědný někdo, koho znají, někdo, koho považují za přítele? Co se tehdy v noci opravdu stalo? Česká heavy contemporary od autora thrilleru Pamatuj na smrt.

Francouzský manžel
Kamila Oliverová je známá autorka knih o záhadách a krásná žena. Albert Gabriel je synem přísného vojáka, který doma vládne tvrdou rukou. Albert Gabriel tak žije i přes mnohočetná nadání ve strachu a poslušnosti, což zanechá stopu na jeho osobnosti. Jako dospělý muž je bohatý a úspěšný, ale i nestálý; miluje a vzápětí nenávidí, navíc se často uchyluje k agresi. Svým chováním od sebe odežene obě manželky a zůstává sám ve srubu v lesích. Kamila se zrovna dostává z bolestivé ztráty partnera a utápí se v žalu i alkoholu a polyká prášky na uklidnění, když ji osloví mladá Běloruska pátrající po své kamarádce. Kamila, milovnice tajemna, souhlasí s tím, že jí pomůže. Její úkol však nebude lehký; musí se sblížit s podivínským starším Francouzem, získat si ho a zjistit, kam se poděla jeho předchozí žena, po níž jako by se slehla zem. Jenže když šarmantního Alberta Gabriela potká, její plány ztroskotají a ona se bezhlavě zamiluje. Začíná pohádka, která ale dost možná skončí svatbou. Jak jejich vztah postupuje, Albert Gabriel začíná být hrubý a žárlivý, navíc se kolem domu začnou dít podivné věci. Měla Běloruska pravdu? Mohl se Albert Gabriel přece jen své poslední ženy zbavit? Je něco v jejím vztahu skutečně špatně, nebo ji šálí mysl omámená léky? A co by se stalo, kdyby se pokusila od manžela utéct stejně jako jeho předchozí ženy?

 

Můj seznam přání


... aneb to, na co se chystám já. Co mi padlo do oka obálkou, dějem nebo díky oblíbenému autoru...

Top výběr

No, tak tentokrát absolutně nic, co bych si chtěla koupit. Hurááá :-D


Zaujalo mě

Baneovy kroniky si zkusím vzít jako e-knižní recenzi. Po předchozím zklamání z Temných lstí už nemám odvahu do toho investovat. Tento svět čtu spoustu let, ale jaksi to prostě už není ono. Arila vypadá jako dost zajímavá novinka z pera českého autora a zní opravdu dobře. A Ani mrtvá, ani živá jsem si na seznam dala hlavně díky tomu, že autorka je moje oblíbenkyně a od ní jsem zatím zklamaná s ničím nebyla.

   

Baneovy kroniky (Nástroje smrti)
Čaroděj Magnus Bane to nemá v životě lehké, protože bývá často nucen řešit problémy druhých. Jeho život je dlouhý, výčet jeho lásek ještě delší. A Magnus má dar, jak být v pravý čas na správném (někdy i na nesprávném) místě. Francouzská revoluce, prohibice v Americe nebo první velká bitva mezi Valentinem a newyorským Institutem… to všechno zažil na vlastní kůži. Za tu spoustu let se toho nasbíralo tolik, že to nikdy nestihne odvyprávět a nikdo by mu to ani neuvěřil. Ale těchto jedenáct povídek vrhá alespoň trochu světla na tuto mnohdy nevyzpytatelnou postavu. Sám Magnus ovšem nejspíš proklíná toho, kdo je vypustil do světa…

Stříbrné město (Arila 1)
První fantasy kniha od hráče a youtubera Sterakdary! Svět Aldolonu před tisíci lety postihla zničující událost, když se realita roztříštila na stovky a tisíce malých bublin světů. Národ Nurů už po staletí skáče z jednoho takového světa na druhý a hledá potravu, nerosty, ale také nový domov. Musí být neustále v pohybu, protože je pronásleduje šílená bohyně, která touží po jediném – zničit je. Arila se protlouká životem a postupně odhaluje tajemství minulosti, ale také pradávného řádu Hlídačů. A dřív, než se naděje, bude i ona vržena do vírů událostí, kdy bude muset nejen pomoci se záchranou svého města, ale také čelit vlastním démonům. Dokáže v sobě nalézt dostatek síly, aby se mohla i ona stát opravdovým hrdinou?

Ani mrtvá, ani živá
Vídeň, Ústřední hřbitov. V jednom z bezpočtu květinářství pracuje žena, která není tím, čím se zdá být, která musí skrývat, že je stále ještě naživu, a která chce zapomenout na svou minulost. Jednoho dne však obdrží květinový pozdrav, jenž se rovná polibku smrti. V řeči květin reprezentuje bodlák hřích a narcisy symbolizují znovuzrození – nic bych si nepřála méně. Je to varování a já vím, kdo mi ho poslal.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Já se určitě chystám na Její konec!

    OdpovědětVymazat
  2. Rudá špionka mě zaujala bezkonkurenčně nejvíc. :) Jinak se ještě těším na romantiku Letní sázka.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne