MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 března, 2021

  

Vycházející novinky

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v dubnu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek...


» V tomto článku najdete 17 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 141 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi

 

Hardcore Mona Lisa (Sprawl 3)
Vstupte do Gibsonova jedinečného světa – lyrického i mechanického, erotického i plného násilí, střízlivého i vzrušivého – v němž mnohonárodní společnosti a desperáti vybavení nejmodernější technologií soupeří v boji o moc a cestují do počítači generovaného vesmíru zvaného kybersvět. Do tohoto světa přichází Mona, mladá dívka s temnou minulostí a nejistou budoucností, jejíž život se ocitá ve střetu se světově slavnou hvězdou senzonetu Angie Mitchellovou. Od dětství se Angie uměla dostat do kybersvěta bez počítače. Z nitra kybersvěta řídí únos přízračná entita, která vytváří plány pro Monu, Angie a veškeré lidstvo, plány, které nelze nijak kontrolovat a ani poznat. A za zápletkou probleskuje stínová Yakuza, mocné japonské podsvětí, jehož vládci nelítostně manipulují lidmi a událostmi tak, aby vyhovovaly jejich záměrům… …anebo si to alespoň myslí.

Piknik u cesty
Román Piknik u cesty je zřejmě nejslavnějším dílem bratrské dvojice. V tomto dnes již klasickém románu hraje ústřední úlohu Zóna – oblast plná tajemství a záhadných jevů, kterou po sobě zanechala mimozemská Návštěva. V Zóně může nebezpečí přijít odkudkoli a každý krok může znamenat smrt. Přesto však stalkeři, ilegální hledači mimozemských artefaktů, noc co noc riskují životy, aby získali zázračné poklady, jež nepochází z našeho světa. Daň, kterou si Zóna vybírá, je vysoká. A platit musí všichni – bez výjimky. Ale možná, že se někde hluboko, velmi hluboko v Zóně za desítkami vražedných pastí nachází něco, co dokáže zcela změnit osud nálezce a s ním i celého lidstva… Nový překlad románu vychází z úplného, zrestaurovaného textu originálu. Po téměř padesáti letech si tak čeští čtenáři mohou přečíst Piknik u cesty přesně takový, jaký ho autoři chtěli mít.

Chaos na vzestupu (Star Wars - Thrawn Ascendence 1)
Za hranicí galaxie se rozkládají Neznámé oblasti: nezmapované a plné skrytých tajemství a nebezpečí. V jejich vířícím Chaosu se nachází Ascendence, domov záhadných Chissů. Mír v Ascendenci je však náhle otřesen po útoku na chisskou hlavní planetu, po němž za sebou nepřátelé nezanechají ani jedinou stopu. Ascendence pověřuje jednoho ze svých nejbystřejších vojenských důstojníků úkolem vymýtit neviditelné útočníky – osobu narozenou bez titulu, avšak adoptovanou mocnou rodinou Mitth, jež mu dala jméno Thrawn.

Milosrdná vrána (Milosrdná vrána 1)
Fie se připravuje na to, že se stane kapitánkou Vran: skupiny zabijáků a hrobníků, jimiž všichni jen opovrhují. Když přijde příkaz najít tělo šlechtice, cítí, že za svou práci konečně dostane pořádně zaplaceno. Jenže se ukáže, že korunní princ Jasimir svoji smrt nafingoval, čímž připravil Fie o peníze. Místo toho jí výměnou za ochranu dá nabídku, kterou nelze odmítnout. Je možné, že po letech utrpení a výsměchu se Vránám konečně blýská na lepší časy?

 

Ostatní beletrie


Poslední kojot (Harry Bosch 4)
Harrymu Boschovi se opravdu nedaří: jeho dům poničilo zemětřesení, rozpadl se mu vztah. Snaží se to řešit alkoholem, ale tím si jen zadělává na další problém. A když zaútočí na svého nadřízeného, musí dokonce odevzdat policejní odznak. Náhlý přebytek volného času věnuje zkoumání nevyřešeného zločinu z roku 1961: brutální vraždy prostitutky, která čirou náhodou byla jeho matka. I po několika desetiletích dokážou Harryho všetečné dotazy způsobit rozruch mezi vrcholnými politiky v Los Angeles. Když už se začne pravda vynořovat na povrch, je stále zjevnější, že někdo ji chce nechat navždy pohřbenou. A ten záhadný někdo je velmi vlivný, velmi protřelý... a velmi nebezpečný. K smrti nebezpečný.

Dokonalý zločin (Inspektor Luc Callanach 5)
Sebevražda, nebo dílo sériového vraha? Pátý případ Luca Callanacha a Avy Turnerové. Mrtvola nalezená pod útesem. Žena s podřezanými žílami ve vaně. Muž zabitý elektrickým proudem. Série podivných sebevražd přivede vyšetřovatele Luca Callanacha a Avu Turnerovou k myšlence, že za činy se skrývá sériový vrah s mrazivou schopností zinscenovat místo neštěstí. Jak si vybírá své oběti a kdo další je na řadě? Zabiják s pokřivenou myslí získává s každým zmařeným životem víc sebevědomí a Luc ani Ava netuší, jak blízko kolem nich krouží.

Nesnáze s láskou (Milá lady Věrnolásková 2)
Milá lady Věrnolásková, jsem dívka z urozené rodiny, ale jsem zoufale plachá, zvlášť při setkání s osobami opačného pohlaví…  Když má Clara Deverillová vystupovat jménem lady Věrnoláskové, znamená to pro ni udílet rady ohledně problémů, které se jí samotné nikdy nepodařilo překonat. Nezbývá než odebrat se do čajovny a doufat, že se inspirace dostaví mezi vdolečky. Nedostaví – dokud Clara nezaslechne prostopášníka, který obšírně vykládá o umění dát „počestně“ košem. Ten lotr sice vypadá jako Adonis, ale lady Věrnolásková mu dá co proto. Rex Galbraith je dědic, který nemá v plánu zplodit následníka. Flirtuje s minimálním množstvím přijatelných slečen, aby vyhověl své tetě-dohazovačce, ale Clara je první, která ho opravdu zaujme. Když pochopí, že Clara – v roli lady Věrnoláskové – využila jeho rady jako materiál pro noviny, zuří. Když je ale nucen uzavřít s ní tajné spojenectví, pochopí, že má mnohem větší problém – protože Clara obrací vzhůru nohama všechno, co se Rex domníval vědět o ženách – a taky o sobě…

Jeho zákusek (Objekty touhy 3)
Asi si nikdo nemyslí, že mít sexy šéfa není vůbec komplikované ani matoucí. Ale musím mu už odolávat jen pár měsíců. V lednu odlétám do Paříže, abych si splnila svůj sen a stala se umělkyní. Škoda, že nemůžu mít svůj zákusek a náležitě si ho užít. Zapomněla jsem se zmínit… Můj sexy šéf byl mou školní láskou. Tak trochu. Nejprve jsem ho chtěla samou láskou umačkat. Nakonec jsem ho chtěla už jen umačkat. Teď je zpět a klidně by mohl mít na hrudi napsáno „nesahat“. Jedna drobná otázka: počítalo by se, kdybych nepoužila ruce? Odpovím si sama. Ano, Emily, ty nadržená čubko, počítalo. Mimoto můj sen na mě prakticky čeká naservírovaný na zlatém podnose. Pokud se zvládnu chovat tak, jak mám. Byla bych naprostý blázen, abych riskovala. Taky jsem pyšná na to, jak dlouho jsem se zvládla jako blázen nechovat, a chci si svůj rekord udržet. Musím pro něj udělat akorát jednu rychlovku. Pár plakátů a několik dekorací na velkou Halloweenskou party, kterou pořádá. Pak jen odejdu od jeho snových očí a nádherného těla, sednu na letadlo a zapomenu na všechny nádherné děti, které bychom spolu mohli vyrobit. Ale tři měsíce jsou opravdu dlouhá doba…

Záhada domu Marwicků (Strašidelné domy 5)
Žiju vedle domu, kde straší. Začala jsem mít podezření, že je s gotickým domem něco v nepořádku, když jeho rodina prchla uprostřed noci, děti s křikem a matka uplakaná. Nikdy se nevrátili, aby si odvezli nábytek. Žádná rodina tam nezůstane dlouho. Zvířata se tomu místu vyhýbají. Jednou mi připadalo, že jsem zahlédla ženskou siluetu, jak se prochází jednou z místností v horním patře… ale to bylo nemožné – nikdo tam v tu dobu nežil. Do domu se právě nastěhovala nová majitelka, Anna. Navštívila jsem ji, abych ji před budovou varovala. Nečekala jsem, že se z nás stanou kamarádky, ale osud tomu chtěl jinak. Teď, když se dům u Marwicků probouzí, poprosila mě, jestli bych u ní nezůstala přes noc. Nikdy jsem neměla v plánu se s budovou nebo její pomstychtivou, mrtvou obyvatelkou zaplést. Teď ale musím Annu zachránit… než bude pro obě z nás příliš pozdě.
 
 

Young adult knihy

 

Pravidla pro holky
Marin je vynikající studentka, píše do školních novin a po střední škole chce ve studiu pokračovat na Brownově univerzitě. Budoucnost vypadá zářně – a její angličtinář pan Beckett oceňuje, jak píše, a povídá si s ní o knihách. Když ale učitel zajde v jejich „vztahu“ příliš daleko, je Marin v šoku a zmatená, protože neví, co se vlastně stalo. Může za to všechno ona? Když konečně sebere odvahu celou situaci řešit s vedením školy, nikdo jí nevěří. A ona ho navíc musí dennodenně vídat při hodinách, a ještě snášet jeho poznámky. Marin to však nehodlá vzdát. Využije své pozice redaktorky školních novin a založí feministický čtenářský kroužek. Nalezne tak překvapivé spojence, třeba Graye, kterého dosud považovala za kluka, co se otočí za každou sukní. A když události ve škole i v jejím osobním životě začnou nabírat nebezpečné obrátky, musí vzít Marin život do svých rukou a napsat si vlastní pravidla.

Kouzla rodu Thornů
Strhující fantasy, ve které knihy žijí vlastním životem a mohou i zabíjet. Elisabeth vyrůstala v jedné z austermérských veleknihoven. Od malička procházela kolem spoutaných grimoárů – kouzelných knih, které se po osvobození změní v běsnící monstra z kůže a inkoustu. Když při útoku na veleknihovnu jeden z nejmocnějších grimoárů uprchne, Elisabeth se ocitne uprostřed gigantického spiknutí a je obviněna ze zločinu. A co hůř, k soudu ji bude doprovázet čaroděj Nathaniel Thorn, který je ztělesněním čirého zla… Nebo je vše jinak?

Bitva (Hraju, abych žil 5)
Území ruského klastru se otřásá pod nohama pochodujících vojsk. Rozhněvaní bohové zachmuřeně shlíží z nebes. Sítě tajných služeb se do sebe zaklínily jako smečky psů v zuřivé rvačce. Statisíce rozumných bytostí se vesele řežou navzájem. Tohle už není žádný herní quest ani meziklanová potyčka o ovládnutí perspektivní lokace. Tohle je válka, válka světů! Do Údolí Strachu míří davy uprchlíků a bojová síla Aliance se formuje v zaťatou pěst. Gleb už není jen obyčejným šéfem klanu. Stal se z něj skutečný vůdce a středobod krystalizace sil odporu. Na svých zádech cítí vyděšené pohledy dětských očí. Slyší tlukot srdcí, která do něj vkládají veškeré své naděje. V takové chvíli nemá na výběr, odbočit z cesty už nejde.

Let přes kameny (Lunasterové 2)
Nebezpečné dobrodružství Tima, Celest a Alexe pokračuje. Okamžik, který rozhodne o osudu celého dvoutvářného světa, se blíží a oni mají být při tom. Zvládnou však překonat všechny nástrahy a najít svou cestu ve složitém a nebezpečném světě? Čekají na ně nové objevy, láska i nenávist. Putování je zavede na střechy Prahy i Benátek nebo festival dvoutvářné magie. Zúčastní se tajemného obřadu Lunojasných či setkání s mystickým drakem.

 

Čeští / slovenští autoři

 

Listopád
Ptali jste se někdy sami sebe, jaký by byl váš život, kdyby v listopadu 1989 dopadlo všechno jinak? Jaké by byly naše osudy, kdyby komunismus neskončil a my zůstali za železnou oponou oddělující nás od světa i jeden od druhého? Jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek Alena Mornštajnová opět překvapuje. Její nový román je dramatickým příběhem obyčejné rodiny, kterou velké dějiny jedné listopadové noci rozdělí a postaví proti sobě. Sledujeme příběh Marie Hajné, která je kvůli účasti na demonstracích zatčena a odsouzena ke dvaceti letům vězení. Ví, že už nejspíš nikdy neuvidí vyrůstat své děti, a při životě ji udržují jen dopisy. A taky naděje, že se nakonec přece jen shledají. Vedle toho se odvíjí příběh dívenky Magdaleny, která je odebrána rodičům a umístěna do „ozdravovny“, v níž se vychovávají nové komunistické kádry. Jejich osudy se jednoho dne protnou, ale zcela jinak, než si obě představovaly a přály.

Světla nad močálem
Lena si vzala život naprosto dobrovolně – mezi lidmi už žít nemohla. Teď je z ní navka, budoucí bludička. Aby se jí skutečně stala, musí kromě nových dovedností zvládnout to hlavní: nalákat do močálu lidskou duši. Jenže po střetnutí s nepřátelskou strigou má na splnění úkolů místo sedmi let jen sedm dnů. Lena u bludiček našla milující rodinu a udělá cokoli, aby s nimi mohla žít i nadále. Zvládne přivést duši člověka, nebo ji čeká věčné zatracení?

Královna Eliška Rejčka (Historická trilogie česká 3)
Historický román proslulého českého autora zavádí čtenáře do doby 14. století a líčí osudy fascinující české a polské královny, jež patří mezi nejzajímavější postavy české i světové historie. Rejčka byla obratnou diplomatkou, nepřítelkyní Elišky Přemyslovny, milenkou pana Jindřicha z Lipé, zakladatelkou významného kláštera, iniciátorkou vzniku iluminovaných rukopisů, které přispívaly ke vzdělanosti národa. Kromě života této výjimečné ženy se autorovi v tomto díle podařilo zachytit i dramatické zápolení přemyslovské, habsburské a lucemburské dynastie o českých trůn…

Inspektor s velkým mozkem (Inspektor Prévit 3)
Inspektor Timothy Prévit je ve své podstatě stále stejný. Možná vychází z myšlenky, že co je dobré, nemá se měnit, ale spíš je mu to jedno. A pokud se chce změnit někdo jiný, nechť tak učiní a jeho nechá laskavě na pokoji. Také z těchto důvodů je nadále neoblíbený v práci a žije odloučen od své rodiny se svým milovaným dobrmanem Britem a papouškem Esmeraldou. Jenže z klidného pobývání ho vyruší vyšetřování dvojnásobné vraždy. A aby toho nebylo málo, přidá se k tomuto případu ještě jeden únos. Nyní je na Prévitovi, aby našel ten správný konec zamotaného klubka. Jenže Prévit už toho má dost.

 

Můj seznam přání


... aneb to, na co se chystám já. Co mi padlo do oka obálkou, dějem nebo díky oblíbenému autoru...

Top výběr

Do mojí topky se tentokrát dostaly tyto tři knihy. Nasterea je jasná, jelikož jde o pokračování. Píseň severu, stejně jako první díl série, mě momentálně opravdu hodně láká a dost nad tím uvažuji. A naposled Oko bouře, první díl budu mít k recenzi, takže předpokládám, že pokračování bude nutností :-D



Píseň severu (Píseň oceli 2)
V Dussu přituhuje a nejen kvůli přívalům sněhu a mrazu. Ve vánici se skrývá smrt a nejspíš i něco mnohem horšího. V zasněžených horách se ztrácí bojovníci a něco temného vraždí v ulicích. Ostřílený válečník Cuchenan a jeho společník bard Minangar musí znovu spojit své síly a vypořádat se s temnotou, které dosud nemuseli čelit. Nový příběh ze světa Písně oceli nabízí dobrodružství, akci, humor i vášeň v duchu nejlepších příběhů meče a magie.

Nasterea (Naslouchač 3)
Omstakland byl napaden. Člověk, kterému Ilan zachránila život, rozpoutal peklo. Ilan se na poslední chvíli podařilo rozluštit dávnou větu i její smysl. Objevila cestu. A také místo, které hledaly celé generace. Místo, kde není život, ale jen jedovatá šedá mračna — průchod na druhou stranu retey. Je to ale také místo, kde žijí nasterey, největší hrozba v Duvalském pohoří. Jenomže kým tito obávaní tvorové doopravdy jsou? Proč začali častěji a tvrději útočit? A co se skutečně nachází na druhé straně? V Ilanině světě neexistuje nikdo, kdo by na tyto otázky dokázal odpovědět. Ti, kteří kdysi něco věděli, jsou už dávno mrtví. A ti, kteří se na druhou stranu vydali, se nikdy nevrátili. Ilan ví, že jí nikdo nepomůže. Ocitla se sama a bez ochrany bojovníků. Je sice sklenař, kterým nasterey neubližují… bude to však stačit k přežití?

Oko bouře (Krysy apokalypsy 2)
I bohové potřebují naději. Mocní se perou o vládu nad známým světem, zatímco magie je čím dál nevyzpytatelnější. Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán a ušlechtilé úmysly jsou zašlapány pod nánosy zrady a nedorozumění. Arumielovy plány se pomalu rozpadají a supi už krouží, aby si urvali svůj díl. Velký spasitel je však stále pánem mnoha životů, které může z pouhého rozmaru nechat snadno vyhasnout. Slepá poslušnost jeho poddaných už ale dávno není samozřejmostí. Příliš mnoho jich ztratilo víru a nechává se zlákat vidinou možné svobody. Otázkou zůstává, co bude onou pověstnou poslední kapkou, jež postrčí přes hranu i ty, kteří doposud mlčeli. Jaká pravda musí být odhalena? A kdo kvůli tomu musí zemřít? Každé další Arumielovo rozhodnutí může Ler nadobro přivést do záhuby. Nebo ho snad skutečně jen spasit…


Zaujalo mě

Kroniky prachu zůstávají z minulého měsíce, jelikož došlo asi k posunu data vydání. Dále Kavárna U Anděla, což jsou knihy, které mě typově lákají na první pohled a nakonec Koruna z čarodřeva. Autor je docela vychvalovaný, tak mám tendenci to vyzkoušet...

 
 

Tajné společenství (Kniha prachu 2)
Konečně se ke čtenářům dostává další díl Jeho temných esencí, druhá Kniha Prachu. Lyra už dávno není dítě. Uplynulo dvacet let od chvíle, kdy ji coby miminko dopravil do bezpečí jedenáctiletý Malcolm. Lyra nyní studuje v Oxfordu, její vztah s Pantalaimonem ovšem prochází krizí. Daemon se při jedné osamělé noční procházce stane svědkem vraždy neznámého muže. Do rukou se mu dostane jeho peněženka a s ní i přístup k deníku zavražděného. A pak už události naberou turbulentní spád. Mezi Lyrou a Pantalaimonem dojde k prudké hádce, daemon od Lyry uteče a oba se, každý na vlastní pěst, vydávají na cestu přes celou Evropu až do Asie. Jejich cílem je tajuplné město ukryté v srdci pouště. Shledá se Lyra opět s Pantalaimonem a vyřeší konečně tajemství Prachu?

Dcery naděje (Kavárna U Anděla 3)
Wiebaden, 1959 Kavárnu U Anděla nyní vede dcera Hilda a vnáší do tradičního domu svěží vítr. Skutečnou šťastnou náhodou se stane nový cukrář, jehož svůdné dortové kreace lákají do kavárny čím dál víc hostů. Hilda a její sestřenice Luisa však mají obavy o své osobní štěstí. Zatímco Hildin Jean-Jacques tráví poslední dobou hodně času s půvabnou Francouzkou, která vypomáhá v jeho vinařství, zdá se, že Luisin manžel Fritz před ní něco tají. Když náhle dorazí dopis, který znovu otevře staré rány z doby války, je to výzva pro každého člena rodiny. Jde o existenci kavárny U Anděla...

Koruna z čarodřeva - 1. kniha (Poslední král Východního Ardu 1)
Uběhla desetiletí od chvíle, kdy odvážný Simon se svými přáteli z řad lidí, trollů i Sithů porazil děsivého Krále bouří. Strašliví Nornové byli zahnáni do své pevnosti daleko na severu a ve Východním Ardu zavládl mír. Jenže nic netrvá věčně. Brány Nakkigy se opět otevírají a nocí se plíží monstra z legend. A co je nejhorší. Simon už není mladík, ale stárnoucí muž zklamaný vlastními potomky. Království se začíná trhat na kusy, staří přátelé a spojenci odcházejí či se vydávají po stezkách vedoucích k temnotě…


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

10 komentářů:

  1. Já se těším na novou 7lásku Rendez-vous s múzou. :) I z tohohle výběru mě ale několik knih zaujalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak 7-lasky vypadaji moc pekne, hlavne kdyz jsou pohromade, ale neni to muj salek caje :-)

      Vymazat
  2. už se těším na Záhada domu Marwicků a také jsem zvědavá na knihu Kouzla rodu Thornů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, Kouzla vypadaji pekne, ale ja to ya uz mam nekde hodne na konci seznamu...

      Vymazat
  3. To je pestrá výběr :) Nejvíc se těším na Milosrdnou vránu, Kouzla rodu Thornů a Nastereu :)

    OdpovědětVymazat
  4. To už konenčně vyjde pokračování Naslouchače? Tak to se nemůžu dočkat! Myslím, že toto je prostě moje must have za duben :D

    OdpovědětVymazat
  5. Nastereu už mám přeobjednanou :-) jinak se mi dost líbí Kouzla rodu Thornů, Světla za močálem a možná Milosrdná vrána, ale u té si asi počkám ještě na pár recenzí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsou knihy, u kterych radeji cekam, i kdyz ne vzdy se shodnu s ostatnimi :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne